Wat kost een batterij voor zonnepanelen?

Afhankelijk van het type batterij en het materiaal waarvan ze is gemaakt, zal de prijs uiteraard variëren. Hieronder vind je een overzicht van de richtprijzen per model batterij voor zonnepanelen.

Type fotovoltaïsche batterij Prijs (incl. btw)
Open loodbatterij € 70 – 250
AGM-batterij € 200 – 450
Gelbatterij € 200 – 550
Lithium-ion batterij € 600 – 1.000

De lithiumbatterij heeft een hogere prijs in aankoop, maar kent een langere levensduur en is makkelijker te recycleren. Een slimme langetermijn investering die dus zeker loont.

Er zijn bovendien verschillende merken thuisbatterijen op de markt. Afhankelijk van het merk kan je kiezen voor lage prijs of hogere prijs. Bekijk de kosten van deze merken en fabrikanten eens op je gemak. 

Op zoek naar een specialist?
Vind de juiste vakman in jouw regio!

Premie batterijen 

Wie een zonnebatterij koopt komt in aanmerking voor een Vlaamse premie. Voor een batterij tot 6 kWh aan capaciteit krijg je 150 euro per kWh aan premie. Het maximale bedrag dat je kunt aanvragen is 850 euro, met een maximum van 40% van de totale investeringskost.

Er zijn wel enkele voorwaarden waaraan je moet voldoen om in aanmerking te komen voor een premie. De premie wordt door de Vlaamse overheid uitgegeven.

De voorwaarden waaraan je moet voldoen zijn:

 • Natuurlijk persoon, geen bedrijf of organisatie.
 • Als je nog geen digitale meter hebt, moet je een digitale meter installeren. Je hebt dan recht op een investeringspremie, een verhoging van 100 euro ter compensatie van vervangings- en inbedrijfstellingskosten, inclusief de meterkast. Het systeem met de digitale meter is nieuw en verplicht in België. 
 • De batterij-installatie moet worden uitgevoerd door een elektro-installateur en de batterij moet worden aangesloten op het stroomdistributienetwerk.
 • Alleen milieuvriendelijke batterijen, zoals batterijen met lithiumbatterijen of pekeltechnologie, komen in aanmerking voor gebruik.
 • De batterij moet ten laatste op 31 maart 2023 gekeurd zijn. Daarna heb je 9 maanden de tijd om een volledig premiedossier in te dienen. Vanaf 1 januari 2024 is niet meer mogelijk om een thuisbatterij premie aan te vragen.
 • Je moet diverse installatiebewijzen voorleggen, zoals het keuringscertificaat (AREI) en het certificaat van de netbeheerder Fluvius.

Wat is een thuisbatterij en hoe werkt hij?

Een fotovoltaïsche installatie is vooral een goede oplossing om de door jouw zonnepanelen geproduceerde energie op te slaan, zodat je nooit zonder licht en elektriciteit komt te zitten. Bovendien kan je genieten van een maximale onafhankelijkheid op vlak van energieopslag. Een thuisbatterij is voor veel mensen een interessante speler op de markt. 

De batterij stelt je ook en vooral in staat je energieproductie te optimaliseren. Want het is natuurlijk mogelijk dat je zonnepanelen op sommige momenten niet of onvoldoende elektriciteit produceren als gevolg van minder uren zon, die uiteraard variabel zijn.

Om ervoor te zorgen dat je een compleet accusysteem installeert dat een goede capaciteit heeft, hou je best rekening met het volgende:

 • Een systeem met opslagmodules en een BMS (Battery Management System). Deze twee elementen samen zorgen voor de veiligheid van je batterijsysteem.
 • Een omvormer die de opgewekte stroom omzet van gelijkstroom naar wisselstroom. Je hebt hier de keuze: de omvormer kan rechtstreeks in de batterij worden geïntegreerd of de omvormer kan afzonderlijk worden verkocht, afhankelijk van wat jou het beste uitkomt.
 • Een slimme meter die alle gegevens met betrekking tot jouw batterij meet, zodat je altijd precies weet waar je aan toe bent.
Zonnebatterij zonnepanelen

De voordelen van fotovoltaïsche batterijen

Het eerste wat je hoort te weten is dat je batterij de elektrische opgewekte energie van de zon zal opslaan die de zonnepanelen produceren, zodat je zo autonoom mogelijk kan leven en werken.

Met de accu ben je volledig onafhankelijk van het reguliere elektriciteitsnet. Je zal de vrijheid en het comfort hebben om een grote capaciteit te creëren en de overtollige opgewekte stroom te gebruiken.

Door een accu aan je zonne-installatie toe te voegen, verhoog je jouw zelfverbruik, aangezien de accu energie kan opslaan wanneer je er niet bent om deze te gebruiken. Door de plaatsing van dit batterijsysteem maak je optimaal gebruik van jouw zelf opgeslagen energie en kan je veel geld besparen.

Bovendien wordt de zonne-energie dankzij de hoge batterijcapaciteit opgeslagen en kan je het overschot aan geproduceerde energie verkopen, in plaats van ze gewoon terug te sturen naar het openbare net.

Ten slotte zal de batterij niet alleen het duurzame karakter van jouw zonnepanelen ondersteunen. Maar je ook redden in geval van een stroomstoring van de opgewekte stroom!

Hoe kies ik de juiste thuisaccu?

Er zijn verschillende soorten zonnebatterijen:

 • AGM-batterijen: zijn loodzuur, verzegeld en warmen niet zo makkelijk op.
 • Een lithium-ion batterij: één van de bekendste en meest efficiënte batterij, met een lange levensduur.
 • Fotovoltaïsche gelbatterijen: minder bekend, maar even doeltreffend.

Om de juiste batterij te kiezen, kun je best nakijken hoeveel elektriciteit je huishouden verbruikt en wat precies het rendement of vermogen van je zonnepanelen is. De accu moet goed gedimensioneerd en in verhouding tot je energiebehoeften zijn voor optimale prestaties.

In elk geval zal een schaalbare zonnebatterij het best aan jouw behoeften voldoen. Kies voor een schaalbare opslagcapaciteit, zodat je batterij rustig kan meegroeien met de groei van jouw gezin of gewoon bij het toevoegen van extra zonnepanelen.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Levensduur en recycling van zonnebatterijen

De levensduur van jouw batterij hangt uiteraard af van de zorg die je eraan besteedt, maar ook van het type. Als hij goed wordt onderhouden, kan hij tussen 10 en 20 jaar gebruik meegaan.

Recycling is uiteraard een belangrijk aspect, omdat het in overeenstemming moet zijn met het duurzame gebaar dat je maakt door voor zonne-energie te kiezen. Loodaccu’s presteren het slechtst op het gebied van recycling, terwijl lithiumaccu’s recycleerbaar zijn tot ongeveer 70 %.

Thuisbatterijen

Een batterij combineren met zonnepanelen? Vergelijk gratis offertes

Dat is absoluut een goede combinatie! Door je zelf geproduceerde zonne-energie te bewaren via een batterij word je minder afhankelijk van het reguliere elektriciteitsnet. Je kan onder meer die energie benutten op de momenten dat er weinig of geen zon is. Met zonnepanelen kan je zo kosten besparen op je elektriciteitsfactuur.

Wil je extra, advies en prijzen op maat van jouw situatie? Vul onderstaand formulier in en ontvang gratis vrijblijvende offertes voor de correcte plaatsing van je installatie zonnebatterijen door een elektrotechnisch installateur.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw (geschat) jaarlijks elektriciteitsverbruik?
2*. Waar wenst u zonnepanelen te plaatsen?
3*. Bent u ook geïnteresseerd in een thuisbatterij?
4*. Wanneer wenst u afspraak te maken (is nodig voor opmetingen en offerte)?
5*. Voor welk type gebouw wenst u de installatie van zonnepanelen?
6. Beschrijving van uw project
7. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Veelgestelde vragen: 

Wat kost een thuisaccu in België?

+
Afhankelijk van het type thuisaccu verschilt de prijs in België. Een open loodbatterij kost 70 tot 250 euro, een AGM-batterij kost 200 tot 450 euro, een gelbatterij kost 200 tot 550 euro en tot slot kost een lithium-ion batterij 600 tot 1000 euro. 

Wat kost een thuisbatterij van 10 kwh?

+
Een thuisbatterij van 10 kwh kost in 2023 gemiddeld 8000 euro. 

Is een thuisbatterij rendabel? 

+
Of een thuisbatterij rendabel is, hangt af van jouw persoonlijke situatie. Denk bijvoorbeeld aan je aankoopprijs, je opbrengst, je eigen verbruik en de levensduur van je batterij. Met de huidige prijzen en capaciteit van een thuisbatterij is een terugverdientijd van ongeveer tien jaar mogelijk. Studies schatten de levensduur van je thuisbatterij op ongeveer 20 jaar. Een thuisbatterij kan dus rendabel zijn. 

Hoe lang gaat een thuisbatterij mee?

+
Je thuisbatterij gaat langer mee afhankelijk van het aantal laadcycli. Een batterij met 8000 laadcycli heeft een levensduur van ongeveer 22 jaar. Een batterij met 1000 laadcycli heeft een korte levensduur: 3 jaar. Je mag rekenen op ongeveer 360 laadcycli per jaar. 
Zonnepanelen
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Zonnepanelen