Kan ik zonnepanelen in mijn tuin plaatsen?

Het antwoord op die vraag is volmondig ja. Het is in feite zelfs aangeraden, omdat je tuin een van de meest blootgestelde plaatsen van je woning is en volop kan profiteren van het aanwezige zonlicht.

Met zonnepanelen kan je je elektriciteitsverbruik aanzienlijk terugdringen door ze in te zetten voor bijvoorbeeld tuinverlichting of automatische irrigatiesystemen. Als je over sproeiers beschikt die op elektriciteit werken, kan je je panelen eveens hiervoor inschakelen.

Op zoek naar een specialist?
Vind de juiste vakman in jouw regio!

Je dak is niet geschikt

Zonnepanelen in de tuin kunnen ook een alternatief zijn als je ze niet passen op je dak. Het kan altijd voorvallen dat je dak ze niet ondersteunt of dat je niet de juiste apparatuur vindt voor jouw huisontwerp. 

Als je een grote ruimte in je tuin ter beschikking hebt, kan je ze daar in de juiste hoek plaatsen zodat ze toegankelijk zijn voor veel zonlicht. Zo heb je ineens ook een groene energiebron op een steenworp afstand. Het enige dat je verder nodig hebt naast ruimte zijn montageapparatuur en panelen.

zonnepanelen in tuin

Voordelen en nadelen zonnepanelen in tuin

Zonnepanelen in de tuin hebben voor- en nadelen. We sommen ze voor je op.

Voordelen

 • Het rendement zal altijd hoger liggen in vergelijking met zonnepanelen op een schuin of plat dak
 • Het plaatsen van zonnepanelen op aarde, gras of planten zorgt dat ze sneller afkoelen en dat zorgt voor een beter rendement ten goede
 • Op het vlak van de hellingshoek, oriëntatie en schaduwval kan de opstelling van de panelen in de tuin eenvoudig bepaald en aangepast worden
 • Zonnepanelen in de tuin vereisen weinig onderhoud. Het enige wat je hoeft te doen is bladeren, sneeuw, stof en andere soorten vuil verwijderen en het gras onder de panelen kort houden

Nadelen

 • Zonnepanelen in de tuin zijn veel gevoeliger voor diefstal
 • Panelen hebben in de meeste gevallen een fundering nodig in de vorm van verankering met ballast of aan schroefpalen
 • De hoge installatiekosten maken zonnepanelen in de tuin zo’n 20 % duurder dan zonnepanelen die op een dak geplaatst zijn.
 • Factoren zoals schaduw, objecten en andere zaken kunnen het rendement omlaag halen
 • De terugverdientijd van de panelen zal langer zijn
 • Je hebt nood aan lange kabels voor de aanleg van de panelen

Kostprijs zonnepanelen in de tuin?

De kostprijs voor zonnepanelen in de tuin varieert tussen 480 en 1.100 euro, in functie van het type installatie. Die kan op verschillende plaatsen gebeuren zoals op een tuinhuis of in de tuin op de grond.

Soort zonnepanelen Prijs
Monokristallijn 840 euro
Polykristallijn 720 euro
Glas-glas 1.100 euro
Amorf 480 euro
Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel het offerteformulier in!
arrow Ontvang offertes
zonnepanelen in de tuin: kostprijs

Wetgeving

Voor het plaatsen van zonnepanelen op de grond heb je meestal geen vergunning nodig. Toch is het raadzaam om voor de zekerheid langs te gaan bij je gemeente.

Stedenbouwkundige vergunning

De bouw van niet-overdekte constructies, zonnepanelen en andere installaties voor hernieuwbare energie inbegrepen, kunnen vrijgesteld worden van een bouwvergunning als ze individueel niet meer dan 80 vierkante meter inpalmen in de zij- of achtertuin.

Bestaande niet-overdekte constructies zoals terrassen en zwembaden moeten meegerekend worden in de maximale oppervlakte. 

Bovendien heb je geen toestemming nodig voor volgende constructies:

 • zonder bouwvolume
 • die niet verder dan 1,5 meter boven het maaiveld uitsteken
 • op minimaal 1 meter van de perceelgrens
 • op maximaal 30 meter van de woning
 • die niet behoren tot een beschermd gebied
 • met een maximale hoogte van 5 meter
 • die voldoen aan alle voorwaarden van het bestemmingsplan

Zonnepanelen in tuin plaatsen: waarop letten?

Bij zonnepanelen in de tuin houd je toch best rekening met de volgende aandachtspunten.

Opstelling

De opstelling van zonnepanelen in de tuin speelt een cruciale rol in het rendement dat je eruit puurt. Veel mensen zijn ervan overtuigd dat zonnepanelen gericht naar het zuiden de beste oplossing zijn, omwille van het meeste zonlicht.

Tegelijk kunnen ze in een zuidelijk gerichte opstelling net veel schaduw veroorzaken. Die schaduw zorgt dan weer voor minder plaats voor andere zonnepanelen. Doorgaans is een oost-west opstelling de beste keuze. Je pv-panelen profiteren dan vrijwel de hele dag door van zonlicht en kunnen dus optimaal zonne-energie opwekken.

Begroeiing tuin

Het kan altijd gebeuren dat er begroeiing is onder de zonnepanelen in de tuin. Denk goed na over de ondergrond en de eventuele belemmeringen door overwoekering. Grind en verharding behoren tot de opties om dat tegen te gaan. Gras is ook een optie, op voorwaarde dat je het kan snoeien.

Zonnepanelen in tuin plaatsen: waarop letten?

Bekabeling

Zonnepanelen in de tuin vereisen lange lengtes aan bekabeling. De plaats van de omvormer speelt daarin een belangrijke rol. Het is een goed idee om de deskundige hulp van een vakman in te schakelen. Zo verwerf je zekerheid over de ideale lengte en de efficiëntie van de bekabeling.

Diefstal

Zonnepanelen in de tuin zijn een stuk vatbaarder voor diefstal. Zeker als ze zich in een open tuin bevinden. We raden je dan aan om een hek of een andere afsluiting te plaatsen om zo het risico op diefstal te beperken.

Op zoek naar een specialist?
Vind de juiste vakman in jouw regio!

Zonnepanelen op je tuinhuis

Zonnepanelen op een tuinhuis worden alsmaar couranter. Het handige eraan is dat je ze makkelijk op de zon kan richten. Er zijn twee manieren om zonnepanelen op een tuinhuis te installeren: je kan ze enerzijds op het bestaande dak plaatsen en anderzijds kan je je dak volledig vervangen door zonnepanelen. 

Hou er evenwel rekening mee dat het dakoppervlak van je tuinhuis kleiner is dan dat van je woning. Dit zal een invloed hebben op opgewekte zonne-energie en de terugverdientijd.

Zonnepanelen in tuin plaatsen: gratis offertes

Ben je geïnteresseerd in zonnepanelen in je tuin plaatsen? Vraag gerust offertes bij meerdere installateurs zodat je een goed beeld krijgt van de gangbare prijstarieven en zo de beste deal bekomt.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw (geschat) jaarlijks elektriciteitsverbruik?
2*. Waar wenst u zonnepanelen te plaatsen?
3*. Bent u ook geïnteresseerd in een thuisbatterij?
4*. Wanneer wenst u afspraak te maken (is nodig voor opmetingen en offerte)?
5. Voor welk type gebouw wenst u de installatie van zonnepanelen?
6. Beschrijving van uw project
7. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Zonnepanelen
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Zonnepanelen