Hoe werkt een groepsaankoop zonnepanelen?

Een groepsaankoop werkt volgens een bepaald stappenplan en meer bepaald volgens vier vaste stappen.

Ontvang gratis tot 5 offertes

Stap 1: veiling

De eerste stap in het proces is die van de veiling. Gekwalificeerde leveranciers brengen via een (online) platform hun beste bod uit.

groepsaankoop zonnepanelen

 

Stap 2: persoonlijk voorstel

Als de veiling erop zit, is het aan de winnende leverancier om jou een persoonlijk voorstel te doen. Op basis van de inschrijvingsgegevens die je hebt doorgegeven zal het volledig vrijblijvend voorstel een compleet uitgerust zonnepanelensysteem of PV-installatie omvatten, onder meer materiaal, inspectie, opvolging en elektrische keuring inbegrepen.

Stap 3: aan jou de keuze

Nadat de winnende leverancier zijn voorstel aan jou heeft overgemaakt, ligt de bal in jouw kamp. Jij beslist zelf of je het al dan niet een goede prijs vindt en op het gedane aanbod intekent.

Stap 4: installatie zonnepanelen

In het geval dat je het aanbod aanvaard hebt, breekt de laatste stap aan. Jouw gegevens worden doorgestuurd naar de leverancier, die vervolgens contact opneemt met jou om tot de inspectie van je dak over te gaan. Aansluitend gebeurt de uiteindelijke plaatsing van het zonnenpanelensysteem.

zonnepanelen plaatsen

 

Groepsaankoop zonnepanelen: waarop moet je letten?

Bij een groepsaankoop zijn er tal van zaken waarvan je zeker op de hoogte dient te zijn alvorens je beslist om de sprong te wagen. We lijsten ze in onderstaand overzicht op voor jou.

Vergelijk gratis tot 5 offertes

Lange wachttijden

Een groepsaankoop maakt deel uit van een proces waarin je verschillende fases (inschrijving, infosessie, offerte, plaatsbeschrijving en effectieve installatie) moet doorlopen. Dat proces brengt de nodige wachttijden met zich mee, waardoor het in sommige gevallen maandenlang kan aanslepen voordat de zonnepanelen daadwerkelijk geplaatst zijn. Je betaalt bovendien een voorschot.

Vertrek niet zomaar van de eerste offerte

Een volgende tip die we je willen meegeven, is om nooit te vertrekken van de eerste offerte. Voor dat eerste voorstel baseert de leverancier zich meestal op een doorsnee woning, waarbij er nog geen plaatsbeschrijving aan te pas is gekomen. Naar alle waarschijnlijkheid stemt het vooropgestelde tarief niet overeen met jouw wensen en noden. Het zal eveneens blijken dat na die plaatsbeschrijving de prijs in de offerte op maat soms een stuk hoger ligt. Omdat bijvoorbeeld jouw woning afwijkt van de gemiddelde woonst.

Zonnepanelen wel kwalitatief?

Ondanks de scherpe prijs mag je gerust vragen stellen rond de kwaliteit van de panelen en de installatie. Aangezien er geen wettelijke verplichtingen zijn waaraan zonnepanelen moeten voldoen, kan de organisator zelf het kwaliteitslabel kiezen.

Toch valt het oog meestal op een Tier 1-merk, waarbij het merk zeker voldoet aan bepaalde eisen. Dat garandeert evenwel nog steeds geen kwalitatief materiaal. De aangekochte materialen zijn dikwijls goedkoper om zo kostenbesparend mogelijk te werken. Door die scherpe prijs boeten de zonnepanelen vaak in aan levensduur.

groepsaankoop Oost-Vlaanderen, provincie West-Vlaanderen, provincie Antwerpen

 

Werkelijk kostenbesparend?

Let goed op dat je je niet om de tuin laat leiden wanneer installateurs proberen om je duurder materiaal aan te prijzen, zoals duurdere panelen, een omvormer en een power optimizer. Op die manier kom je aan het einde van de rit vaak duurder uit dan wanneer je zelf naar een installateur zou gezocht hebben.

Een groepsaankoop is aantrekkelijk door de lage prijzen die beloofd worden. Hou je wel aan het standaardpakket, anders dreig je duurder uit te komen.

Persoonlijke opvolging niet gegarandeerd

Het is lang niet zeker dat je kan rekenen op een persoonlijke aanpak en opvolging. De aanbieder zal, omdat hij bijna onmogelijk persoonlijk langs kan gaan bij iedere klant, gewoon ter controle steekproeven nemen.

Maximum 3 merken van zonnepanelen in de aanbieding

Zoals gezegd, zijn het vaak Tier 1-merken die aangeboden worden. De organisator zal echter niet meer dan 3 merken voorstellen en dat terwijl je op de markt vandaag een brede waaier van zonnepanelen merken vindt. Je krijgt zo geen concreet beeld van wat er allemaal beschikbaar is. Het loont dus zeker om ook zelf een zoektocht op te starten.

Vraag advies en ontvang gratis offertes

Conclusie: groepsaankoop, ja of nee?

Loont een groepsaankoop nu wel of niet? Dat varieert naargelang de situatie en de voorstellen. Je doet er sowieso goed aan om op meerdere paarden te wedden en dus niet alleen op groepsaankopen te focussen.

Vraag gerust bijkomende info via onderstaand offerteformulier voor een gratis en vrijblijvend vergelijk van advies en prijzen.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw (geschat) jaarlijks elektriciteitsverbruik?
2*. Waar wenst u zonnepanelen te plaatsen?
3*. Bent u ook geïnteresseerd in een thuisbatterij?
4*. Wanneer wenst u afspraak te maken (is nodig voor opmetingen en offerte)?
5. Voor welk type gebouw wenst u de installatie van zonnepanelen?
6. Beschrijving van uw project
7. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

 

Zonnepanelen
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Zonnepanelen