Wat zijn de beste zonnepanelen in 2022?

Als je beslist van zonnepanelen te laten zetten, is het natuurlijk de bedoeling dat ze van goede kwaliteit zijn. Zo moet je rekening houden met uit welk materiaal de panelen gemaakt zijn, wat hun rendement is en van welk merk ze zijn.

Vraag advies en vergelijk tot 5 gratis offertes

Zonnepanelen polykristallijn silicium

Zonnepanelen met Polykristallijn silicium bestaan uit verschillende kleine kristallen per zonnecel. Je kan dit ook zelf zien op het paneel: de zonnecellen lijken kleine stukjes en hebben een blauwe kleur.

Polykristallijne zonnepanelen zijn vaak iets goedkoper dan monokristallijne. Dit komt omdat ze een iets lager rendement hebben. Polykristallijne zonnepanelen lijken echter wel het beste te presteren bij bewolkt weer of zijdelingse instraling.

Polykristallijn zonnepaneel

Zonnepanelen monokristallijn silicium

Zonnepanelen bestaande uit Monokristallijn silicium zijn opgebouwd uit één kristal per zonnecel. De cellen hebben een zwarte of donkerblauwe kleur. Het rendement van deze zonnepanelen ligt iets hoger dan bij polykristallijne zonnepanelen.

Dit komt omdat panelen met monokristal bij hogere temperaturen het beste zullen presteren. Daardoor zijn deze zonnepanelen beter geschikt voor kleine daken met oriëntatie naar het Zuiden. Als het aankomt op kwaliteit en garanties hebben mono- en polykristallijne zonnepanelen bijna geen verschillen.

Zonnepanelen met dubbelzijdige werking

Zonnepanelen met een dubbelzijdige werking, ofwel tweezijdige (bifaciale) zonnepanelen kunnen zowel aan de voorkant als de achterkant van het paneel licht opvangen en omzetten naar elektriciteit. Daardoor kan de elektriciteitsopbrengst met zo’n 10 à 20 % verhoogd worden.

Vraag advies en vergelijk tot 5 gratis offertes

Top 7 beste merken van zonnepanelen in 2022

Doordat de technologie ieder jaar evolueert, verandert de markt van zonnepanelen regelmatig. Om de zoveel tijd komen er verschillende merken bij. De vraag is nu: welke merken zonnepanelen (A-merken) zijn het beste in 2022f.

We geven je wel al even mee dat je Chinese zonnepanelen best vermijdt, aangezien de kwaliteit van deze panelen niet optimaal is.

1. LG Solar

Het elektronicabedrijf LG maakt nu ook zonnepanelen onder de naam LG Solar. Ze produceren de zonnepanelen volledig zelf, waardoor ze volledige controle hebben over het productieproces van de panelen. Daardoor zijn de zonnepanelen van goede kwaliteit en hebben ze een minimaal rendementsverlies.

2. SolarWatt

Solarwatt is een Duits merk, gespecialiseerd in glas-glas zonnepanelen produceren en behoort tot de top van de Europese zonnepanelen. Hun focus ligt dus alleen op glas-glas zonnepanelen, glas-folie zonnepanelen en zonnepannen, waardoor je niet voor elk soort paneel bij hen terecht kunt, zoals dat bij andere producenten wel het geval is.

Deze focus zorgt er echter wel voor dat de productie van hun panelen van de beste kwaliteit zijn. Bij de zonnepanelen bieden ze een volledig energiesysteem aan met een inclusieve verzekering. Je krijgt ook 30 jaar garantie bij de installatie.

3. QCells

QCells is een Duits merk dat al tientallen jaren zonnepanelen produceert. Ze houden zich niet alleen bezig met zonnepanelen, maar met alles wat met zonne-energie te maken heeft.

Zo kan je bij hen ook terecht voor een opslagsysteem bij de zonnepanelen. Door de expertise van deze fabrikanten, zijn de zonnepanelen die ze produceren van hoge kwaliteit.

4. AEG

AEG is ook een Duits merk op de markt, die eerst de focus legde op het maken van goede omvormers. Na een tijdje hebben ze besloten van ook zonnepanelen te gaan produceren. De zonnepanelen van AEG zijn betrouwbaar, hebben een lange levensduur, een uitstekend rendement en gaan daardoor lang mee.

5. SunPower

Sunpower is op vlak van zonnepanelen één van de grootste bedrijven uit de Verenigde Staten. Ze waren begonnen als een Research & Development afdeling die focuste op zonne-energie voor iedereen toegankelijk maken.

Later zijn ze meer gaan focussen op zonnepanelen en thuisbatterijen. De zonnepanelen van SunPower staan bekend als panelen met een hoge kwaliteit.

6. Canadian Solar

Canadian Solar is een -je raadt het al- Canadees bedrijf en is een gevestigde naam op de markt van de Tier 1 merken zonnepanelen. Van de A-merken zijn ze één van de grootste fabrikanten op vlak van zonnepanelen en zijn ze verantwoordelijk voor een aantal grote zonneparken.

De fabrikanten hebben de volledige productie en het aanbod in eigen handen, waardoor de kwaliteit van het groot assortiment aan panelen nauwlettend in het oog gehouden wordt. Bij zonnepanelen van Canadian Solar krijg je trouwens 10 tot 15 jaar garantie.

7. Ikea zonnepanelen

Geloof het of niet, maar Ikea verkoopt ook zonnepanelen en zijn terechte concurrenten voor alle bedrijven die tot de zonnenpanelen markt behoren. Ze werken samen met SVEA SOLAR, een leverancier in zonnepanelen. De panelen hebben een zeer mooi design en een optimaal rendement. Je krijgt zelfs 15% korting als je lid bent van Ikea Family.

Hoe zonnepanelen merken vergelijken?

Je kan de merken het best vergelijken met de datasheet van het zonnepaneel. Daarop staan alle belangrijke zaken zoals: garantie, rendement, elektrische gegevens, gewicht, certificaten,…

Vraag advies en vergelijk tot 5 gratis offertes

Check de garantie

De garantie zal je altijd terugvinden op een datasheet. Je hebt 2 soorten garantie:

Productgarantie

Deze garantie geldt voor het product zelf, in dit geval dus de zonnepanelen. Als je zonnepanelen zonder reden stoppen met werken kan je beroep doen op je garantie.

De productgarantie is bij elk merk anders, zo is dat bij A-merken zoals Canadian Solar bijvoorbeeld 10 tot 15 jaar, maar bij LG Solar 30 jaar productgarantie. Als een zonnepaneel minder dan 10 jaar garantie heeft, behoort dit niet tot de Tier-1 merken en kan je het dus beter niet kopen.

Vermogensgarantie

Als je zonnepanelen hebt, zullen de panelen ieder jaar aan vermogen verliezen. Gelukkig hebben de meeste zonnepanelen een garantie van 0,7 % verlies per jaar. Dat zou betekenen dat je panelen na 25 jaar nog meer dan 80 % van hun origineel vermogen behalen.

Opbrengst en zonnepanelen rendement

De opbrengst en rendement van zonnepanelen is belangrijk. De meeste panelen zullen een rendement hebben dat tussen de 20 en 22 % ligt. Een paar merken zonnepanelen die een hoog rendement hebben zijn: LG Solar en SunPower.

Kijk naar de temperatuur coëfficiënt (Pmax)

Het verlies aan rendement drukken we uit in % per Pmax. Zonnepanelen brengen minder op wanneer het meer dan 30 graden is, tegenover 15 graden, dat verlies aan rendement is dus de Pmax. De beste zonnepanelen zullen altijd een Pmax hebben die onder de 0,50 %/°C zit.

Zonnepanelen temperatuur

Controleer de tolerantie of capaciteit van de zonnepanelen

Tolerantie wordt uitgedrukt in Wp. Zo ga je bijvoorbeeld op de datasheet zien dat er bij tolerantie “-0Wp/+5Wp” staat.

Dit wil zeggen dat het zonnepaneel een vermogen van 250 Wp heeft en tussen de 250 Wp en 255Wp kan behalen. Hou in het achterhoofd dat goede zonnepanelen nooit een negatieve tolerantiewaarde zullen hebben.

Hoe de beste zonnepanelen installateur in je buurt vinden

Het is belangrijk dat de zonnepanelen installatie correct gebeurt. Als zelfs de beste merken (Tier 1 merken) zonnepanelen op de markt slecht geplaatst worden, kan dit een invloed hebben op de levensduur van de zonnepanelen. Om de beste installateurs in je buurt te vinden kan je gratis offertes van installateurs vergelijken via ons offerteformulier.

Vergelijk gratis de beste zonnepanelen en installateurs

Vergelijk gratis offertes door ons offerteformulier in te vullen en vind de beste installateurs in jouw regio.

orange-arrow-form.png
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw (geschat) jaarlijks elektriciteitsverbruik?
2*. Waar wenst u zonnepanelen te plaatsen?
3*. Bent u ook geïnteresseerd in een thuisbatterij?
4*. Wanneer wenst u afspraak te maken (is nodig voor opmetingen en offerte)?
5*. Voor welk type gebouw wenst u de installatie van zonnepanelen?
6. Beschrijving van uw project
7. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
More than 35,000 people find the right professional here every month
Al 22 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Zonnepanelen