Zonnepanelen berekening: hoeveel panelen heb ik nodig?

Het aantal benodigde zonnepanelen hangt af van verschillende factoren zoals je totale energieverbruik per jaar, het rendement van je panelen en de capaciteit van je dak. Er is bijgevolg geen vast aantal zonnepanelen dat bij iedereen gezet wordt. Veel hangt af van je persoonlijke voorkeuren en situatie

Berekenen aantal zonnepanelen

Wanneer je wil weten hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om je elektriciteitskosten te dekken, moet je eerst enkele gegevens berekenen: 

  • Bereken je totale jaarlijkse stroomverbruik.
  • Bereken het minimale vermogen van de zonnepanelen. 

Je jaarlijkse energieverbruik (kWh) bereken je door ongeveer 1.000 kWh met het aantal personen in je huishouden te vermenigvuldigen. We gaan ervan uit dat ieder persoon in een huishouden ongeveer 1.000 kWh verbruikt per jaar. 

Het exacte energieverbruik kan je natuurlijk ook terugvinden op de eindafrekening van je energieleverancier. Je kunt ervoor kiezen de gegevens van vorig jaar te gebruiken.

Vervolgens bereken je het minimale vermogen van de zonnepanelen. De formule hiervoor is simpel. Deel je jaarlijks verbruik (kWh) door de omrekenfactor (0,85). Later leggen we uit wat de omrekenfactor precies is en waarom het zo belangrijk is. 

Uiteindelijk kan je jouw aantal zonnepanelen berekenen. Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, bereken je door het totaal vermogen van je zonnepanelen (Wp) te delen door het piekvermogen per zonnepaneel (Wp). 

We geven je even een voorbeeld om het duidelijk te maken. Als een gemiddeld huishouden een jaarlijks energieverbruik van 3500 kWh heeft, moeten we dit delen door de omrekenfactor 0,85 om het minimale vermogen van de zonnepanelen te berekenen. Het resultaat is 4.117. 

Daarna delen we het totaalvermogen 4.117 door het piekvermogen per zonnepaneel 260. Het piekvermogen van een zonnepaneel hangt af van welk soort zonnepaneel je kiest. Denk hier op voorhand dus goed over na. 

Deze berekening heeft als uitkomst 15,83, wat betekent dat dit gezin ongeveer 16 zonnepanelen van 260 Wp nodig zal hebben om hun energiekosten aan de hand van zonnepanelen te kunnen dekken. 

Hou altijd in het achterhoofd dat deze berekeningen een schatting zijn. Heel wat factoren kunnen namelijk de totale kostprijs beïnvloeden, zoals het soort paneel, de oppervlakte van je dak en de weersomstandigheden.

zonnepanelen berekening prijs

Wat is het belang van omrekenfactor 0,85?

Een zonnepaneel van 260 Wp zou in theorie 260 kWh aan elektriciteit per jaar produceren. In de realiteit is dit niet altijd het geval. De zon schijnt niet iedere dag even fel en de plaatsing van je zonnepanelen is bijvoorbeeld niet overal ideaal. Het weer en de opstelling van je zonnepanelen beïnvloeden in hoge mate de opbrengst van je zonnepanelen.  

Daarom is het belangrijk dat je tijdens de berekening van de mogelijke opbrengst van je zonnepanelen rekening houdt met een rendementsverlies van 15%. Dit is de omrekenfactor 0,85. In werkelijkheid zal je zonnepaneel niet 100%, maar 85% van zijn piekvermogen opwekken. 

Dit wil je natuurlijk compenseren. Daarom moet het totale verbruik van je zonnepanelen liefst hoger liggen dan je totale jaarlijkse stroomverbruik. 

Als jouw dak bijvoorbeeld perfect zuidelijk georiënteerd is en je zonnepanelen ideaal liggen, zal je geen last hebben van schaduwen. Dit betekent dat je opbrengst een stuk hoger zal liggen. Daarom wordt in dat geval de omrekenfactor verhoogd naar 0,9 in plaats van 0,85. Veel hangt dus af van je persoonlijke situatie.  

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Zonnepanelen kostprijs berekenen

Wanneer je je jaarlijks verbruik, het piekvermogen van je zonnepanelen, je aantal zonnepanelen en je dakoppervlak berekend hebt, kan je gaan uitzoeken hoeveel een zonnepaneleninstallatie je uiteindelijk zal kosten. 

Een voorbeeld. Stel dat je alleen woont en je jaarlijks energieverbruik ongeveer 2.500 kWh bedraagt, dan heb je 12 zonnepanelen nodig die een minimaal piekvermogen van 300 Wp bezitten. Wanneer je dit wil installeren met een omvormer (inclusief btw-tarief) moet je rekenen op een gemiddelde prijs van ongeveer 6.200 euro. 

Welke factoren beïnvloeden de prijs van zonnepanelen? 

Eerst en vooral is het handig om te weten waaruit de totale kostprijs voor een zonnepaneleninstallatie is opgebouwd. Zo is ongeveer 65% van de kosten gewijd aan het materiaal (panelen, omvormer, montagesysteem). Arbeidskosten nemen ongeveer 30% in van de totale kosten en de andere 5% gaat naar reiskosten (hoe ver moet de werker reizen om tot bij jou te geraken?). 

Nu we weten waaruit de totale kostprijs opgebouwd is, is het van belang keuzes te maken die je uiteindelijke kostprijs goedkoper doen uitkomen. Verschillende factoren spelen hierbij een rol. Hieronder leggen we er 6 uit.  

1. Soort zonnepanelen 

Er bestaan verschillende soorten zonnepanelen die elk hun eigen prijs, grootte en rendement hebben. Hieronder leggen we twee soorten kort even uit. 

Monokristallijne zonnepanelen bevatten silicium dat opgebouwd is uit één groot kristal. Silicium verwerken tot een zonnecel die in staat is het zonlicht om te zetten in elektriciteit is een moeilijk en kostbaar proces. 

Het rendement dat deze zonnecel kan realiseren ligt bijgevolg heel hoog. Het gemiddelde rendement ligt namelijk ergens tussen de 14% en 18%. Monokristallijne zonnepanelen hebben een hoge kwaliteit.

Polykristallijne zonnepanelen zijn net zoals monokristallijne zonnepanelen opgebouwd uit silicium, maar de structuur bestaat uit kristallen die verschillende groottes hebben. Daarom is deze structuur in vergelijking met monokristallijne zonnepanelen niet zo efficiënt in het omzetten van zonlicht in elektriciteit. 

Maar polykristallijn materiaal kan rechthoekige zonnecellen maken waardoor de beschikbare oppervlakte op het dak uiterst goed benut kan worden. Niet alle monokristallijne zonnepanelen kunnen rechthoekige zonnecellen maken. 

Het rendement van polykristallijne zonnepanelen ligt rond de 14%. 

monokristallijne zonnepanelen

2. Type dak 

Het type dak speelt ook een grote rol in de kosten die gepaard gaan met een zonnepaneleninstallatie. 

De constructie die op je dak geplaatst moet worden, bepaalt namelijk voor een groot deel het rendement van je zonnepanelen. Het meeste rendement wordt behaald wanneer je een dak hebt dat beschikt over een hellingsgraad tussen de 30 en 40 graden. 

De meeste daken hebben een hellingsgraad van 45 graden. Daarom moet er vaak maar een kleine constructie geplaatst worden.

Als je een plat dak hebt, dan moet je ook betalen voor het gebruik van consoles. Die zorgen ervoor dat de zonnepanelen in de beste positie liggen om het meeste zonlicht te kunnen opvangen. 

Afhankelijk van het bedrijf verschillen de extra kosten die aangerekend worden voor het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak. De gemidelde prijs ligt tussen de 15 en 60 euro per console. 

Door offertes aan te vragen, kan je makkelijk de prijs van verschillende zonnepaneleninstallateurs vergelijken.

Werkmannen plaatsen zonnepanelen op dak

3. Omvormer 

Wanneer je zonnepanelen aanschaft, moet je ook een omvormer kopen. Een omvormer zet de opgewekte stroom van je zonnepanelen om in elektriciteit die je vervolgens in je woning kunt inzetten. 

Omdat een omvormer een verplicht onderdeel is van een zonnepaneleninstallatie, is dit al in de prijs inbegrepen. Toch kan het handig zijn om de individuele kostprijs van de omvormer te checken. Een omvormer gaat meestal 10 tot 15 jaar mee, terwijl zonnepanelen tot 25 jaar meegaan. Je zal bijgevolg minstens 1 keer de omvormer moeten vervangen.

De prijs voor een omvormer varieert afhankelijk van je aantal zonnepanelen en hun vermogen. Bovendien zijn in die kostprijs vaak de installatiekosten nog niet inbegrepen. 

Een voorbeeld: 16 zonnepanelen die een totaal vermogen hebben van 4.000 Wp hebben een omvormer nodig die tot 1.200 euro kan kosten. Daarbij moeten nog installatiekosten van 200 tot 450 euro bijgeteld worden. 

Zonnepanelen omvormers

4. Aantal zonnepanelen 

Het aantal zonnepanelen waaruit je installatie bestaat, heeft natuurlijk een grote invloed op je uiteindelijke kostenplaatje. Zorg ervoor dat het vermogen van je zonnepanelen afgestemd is op je totale energieverbruik. Vandaag is het om verschillende redenen bijvoorbeeld niet meer interessant om meer stroom op te wekken dan wat je verbruikt. 

De overgebleven hoeveelheid opgewekte stroom wordt namelijk teruggeleverd aan je energieleverancier. De vergoeding die je daarvoor krijgt, ligt lager dan de prijs die je voor de reguliere stroom van je energieleverancier betaalt. Beslis op voorhand welk vermogen je jouw zonnepanelen wil laten opbrengen in relatie tot de totale hoeveelheid energie die je verbruikt. 

5. Plaatsingskosten 

Een goede plaatsing van je zonnepanelen is van belang om niet alleen de eventuele schade van je dak of panelen te beperken, maar ook om je zonnepanelen de beste oriëntatie te geven. 

De prijzen variëren aanzienlijk per vakman. Daarom is het verstandig verschillende offertes aan te vragen die je toelaten prijzen met elkaar te vergelijken

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier je offertes!

6. Eventuele extra kosten 

Denk bijvoorbeeld aan andere diensten die de specialist je aanbiedt, zoals onderhoud of reiniging van zonnepanelen. 

Ook kan je kiezen voor extra opties die niet verplicht zijn, maar wel een meerwaarde kunnen bieden. Denk aan een monitorsysteem of een zonneboiler

Zonnepanelen calculator

Met onze formules kan je niet alleen het aantal mono- of polykristallijne zonnepanelen dat je nodig hebt berekenen, maar ook de kostprijs ervan. Op die manier heb je snel een overzicht van de kosten.  

Kan je ook de eventuele premie voor je zonnepanelen al berekenen?

Je kan zelfs berekenen hoeveel de premie voor je zonnepanelen ongeveer zal bedragen. De premies verschillen afhankelijk van waar je woont (Vlaanderen, Brussel of Wallonië). 

In Vlaanderen geldt bijvoorbeeld dat je voor de eerste 4 kWp 300 euro per geïnstalleerde kWp zal krijgen. Tussen 4 en 6 kWp krijg je 150 euro per kWp. In Vlaanderen kan deze premie niet meer dan 1.500 euro in totaal bedragen. 

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest krijg je groenestroomcertificaten voor het gebruik van zonnepanelen. Vanaf 1 januari 2021 krijg je gedurende 10 jaar na het installeren van je zonnepanelen een vast bedrag van ongeveer 650 euro per jaar.

Wanneer je in Wallonië voor 31 december 2023 je terugdraaiende teller laat vervangen door een digitale meter, krijg je een eenmalige premie van 152 euro. 

Opbrengst zonnepanelen berekenen

Je kan zelf gemakkelijk de mogelijke opbrengst van je zonnepanelen berekenen met de volgende formule. Je vermenigvuldigt gewoon je totaalvermogen (Wp) met de omrekenfactor 0,85

We maken het even duidelijk aan de hand van een voorbeeld. Een gezin verbruikt jaarlijks ongeveer 3.000 kWh. Om de opbrengst van hun zonnepanelen te berekenen, moeten we 3.000 kWh vermenigvuldigen met de omrekenfactor 0,85. De mogelijke opbrengst van dit gezin ligt bijgevolg rond 2.550 kWh.   

Online prijs zonnepanelen berekenen met een calculator: belangrijke vragen

Als je de prijs van je zonnepanelen wil berekenen, moet je eerst een aantal zaken opzoeken en berekenen. Zo moet je weten wat je totale energieverbruik per jaar is, het minimale vermogen van de zonnepanelen en het piekvermogen per zonnepaneel. 

Daarna moet je berekenen hoeveel zonnepanelen je voor jouw totale energieverbruik nodig zal hebben. Hou rekening met de grootte van je dakoppervlak: ga je de nodige zonnepanelen kunnen plaatsen? Of moet je kiezen voor een ander soort zonnepaneel dat een hoger piekvermogen heeft? 

Eenmaal je dit alles hebt berekend, kan je een inschatting maken hoeveel de volledige installatie ongeveer zal kosten. 

De prijs voor een zonnepaneleninstallatie verschilt per vakman. Daarom is het interessant om ons offerteformulier in te vullen. Zo krijg je gratis en vrijblijvende offertes opgestuurd die je met elkaar kunt vergelijken. Zo maak je de keuze die naar jouw wensen en situatie het beste uitkomt. 

zonnepanelen prijs berekenen

Is mijn dak geschikt?

Eigenlijk is zo goed als iedere woning geschikt om zonnepanelen op te plaatsen. De enige vereiste is dat je dak sterk en groot genoeg moet zijn om zonnepanelen te kunnen dragen. Zorg ervoor dat je voor een hoeveelheid zonnepanelen kiest die effectief op een goede plaats op je dak bevestigd kan worden. 

Om te kunnen genieten van een optimaal rendement is het belangrijk om de oriëntatie van je zonnepanelen tussen het zuidoosten en zuidwesten onder een hoek van 30 tot 40 graden te plaatsen. 

Hoeveel dakoppervlakte heb ik nodig?

Omdat niet alle merken dezelfde afmetingen zonnepanelen hanteren, kan je geen vast getal plakken op de oppervlakte die je minstens nodig zal hebben. Het ene merk verkoopt bijvoorbeeld compacte zonnepanelen, terwijl het andere merk net met grote zonnepanelen uitpakt.

Zorg dat je bij het aanschaffen van zonnepanelen de afmetingen kent en bereken vervolgens aan de hand van de oppervlakte van je dak hoeveel zonnepanelen je effectief kwijt kan. 

Hou bovendien rekening met het feit dat sommige plaatsen van je dak meer schaduw krijgen dan andere. Zonnepanelen aanbrengen op plaatsen die amper zonlicht krijgen, heeft niet veel zin. Je rendement zal daardoor een stuk lager liggen. 

Genoeg gerekend? Vraag advies en vergelijk gratis offertes

Het gemakkelijkste en meest betrouwbare is om advies te vragen aan vakmannen. Zij kunnen je helpen met alle berekeningen. Vul ons offerteformulier in om gratis en vrijblijvend offertes voor zonnepanelen te ontvangen. Wil je meteen zonnepanelen plaatsen? Ook hiervoor kan je verschillende erkende vakmannen contacteren die je alle mogelijkheden zullen uitleggen.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw (geschat) jaarlijks elektriciteitsverbruik?
2*. Waar wenst u zonnepanelen te plaatsen?
3*. Bent u ook geïnteresseerd in een thuisbatterij?
4*. Wanneer wenst u afspraak te maken (is nodig voor opmetingen en offerte)?
5. Voor welk type gebouw wenst u de installatie van zonnepanelen?
6. Beschrijving van uw project
7. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Veelgestelde vragen: 

Wat kosten zonnepanelen gemiddeld?

+
In 2023 ligt de prijs voor zonnepanelen gemiddeld tussen 4.000 en 8.000 euro. De prijs verschilt afhankelijk van het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt. De gemiddelde prijs voor 12 zonnepanelen bijvooorbeeld ligt nu op 6.492 euro. De prijs voor zonnepanelen is de laatste jaren serieus gedaald. 

Wat kost het om 14 zonnepanelen te laten plaatsen?

+
De gemiddelde prijs in 2023 voor 14 zonnepanelen is 7.574 euro. 

Wat kosten 10 zonnepanelen met omvormer?

+
10 zonnepanelen kosten in 2023 gemiddeld 6.900 euro. De prijs is inclusief installatie en omvormer. 

Hoeveel kosten zonnepanelen met batterij?

+
De prijs voor zonnepanelen in 2023 ligt gemiddeld tussen de 4.000 en 12.000 euro. Daarin zitten omvormer en installatie vervat. Wanneer je die prijs optelt bij die voor een thuisbatterij dan liggen je kosten gemiddeld tussen de 12.000 en 20.000 euro. 

Hoeveel kosten zonnepanelen voor 5.000 kwh?

+
Wanneer je in 2023 zonnepanelen wil die 5.000 kWh opbrengen, moet je er 22 laten installeren en betaal je een gemiddelde prijs van 11.903 euro. 
Zonnepanelen
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Zonnepanelen