Zonnepanelen berekening: hoeveel panelen heb ik nodig?

Het aantal benodigde zonnepanelen dat je nodig zal hebben, hangt af van verschillende factoren, zoals je energieverbruik per jaar, het rendement van de panelen en de capaciteit van je dak. Er is dus geen vast aantal zonnepanelen die bij iedereen gezet worden, maar het hangt af van je persoonlijke wensen en situatie.

Vraag advies en vergelijk tot 5 gratis offertes

Berekenen aantal zonnepanelen

Hoeveel zonnepanelen je nodig zal hebben, bereken je door het totale jaarlijks energieverbruik te delen door de omrekenfactor (0,85).

We geven je even een voorbeeld om het duidelijk te maken: als een gemiddeld huishouden jaarlijks 3500 kWh aan opgewekte stroom verbruikt, dan heb je een installatie nodig die 4117 Wp (Wattpiek) kan leveren.

Hoe we dat berekend hebben? Simpel: je doet 4117 / 0,85 = 3764 Wp. Dat betekent dan dat je 16 gemiddelde zonnepanelen van 260 Wp nodig zal hebben (16 x 260 = 4117 Wp).

Zonnepanelen berekening

Wat is het belang van omrekenfactor 0,85?

Een zonnepaneel van 260 Wp zou 260 kWh aan elektriciteit per jaar produceren. In de realiteit is dit niet altijd het geval, omdat de zon niet iedere dag even fel schijnt. Het weer kan de opbrengst van de zonnepanelen beïnvloeden.

Daarom is het belangrijk dat als je de mogelijke opbrengst van de panelen wil berekenen, je rekening houdt met een rendementsverlies van 15 %. Dit is de omrekenfactor (0,85).

Als jouw dak perfect zuidelijk georiënteerd is en de dakhelling 30 graden bedraagt, heb je geen last van schaduwen en zal je een hogere opbrengst hebben. Daardoor wordt dan ook de omrekenfactor verhoogd naar 0,9, in plaats van 0,85.

Zonnepanelen prijs berekenen

Als je het jaarlijks verbruik, piekvermogen van de zonnepanelen, het aantal zonnepanelen en je dakoppervlak berekend hebt, dan kan je gaan uitzoeken hoeveel een zonnepanelen installatie je zal kosten.

Als je bijvoorbeeld alleen woont en een jaarlijks energieverbruik van 2500 kWh hebt, dan heb je 12 zonnepanelen nodig met een piekvermogen van 300 Wp. Een installatie met omvormer (incl. btw tarief) zal je dan 6.200 euro kosten.

Zonnepanelen calculator

Bereken het aantal mono of polykristallijne zonnepanelen je nodig hebt en de prijs ervan met onze calculator. Met deze handige tool heb je in een ogenblik een idee van de kosten.

Zonnepanelen simulator

Kan je ook de eventuele premie voor je zonnepanelen al berekenen?

Je kan zelf uitzoeken hoeveel de premie voor je zonnepanelen ongeveer zal bedragen. De premies verschillen wel voor Vlaanderen, Brussel en Wallonië.

In Vlaanderen zal je bijvoorbeeld voor de eerste 4 kWp, 300 euro per geïnstalleerde kWp krijgen. Tussen de 4 en 6 kWp krijg je 150 euro per Kwp. In Vlaanderen kan deze premie maximum 1.500 euro zijn.

In het Brussels Gewest krijg je groenestroomcertificaten voor het gebruik van zonnepanelen. Vanaf 1 januari 2021 krijg je een vast bedrag van ongeveer 650 euro per jaar, gedurende 10 jaar na het installeren van de zonnepanelen.

In Wallonië krijg je tot 31 december 2023 een eenmalige premie van 152 euro, als je je terugdraaiende teller laat vervangen door een digitale meter.

Vraag advies en vergelijk tot 5 gratis offertes

Opbrengst zonnepanelen berekenen

Je kan gemakkelijk zelf de mogelijke opbrengst van je zonnepaneel berekenen met de formule: totaalvermogen (Wp) x 0,85 (85 %).

We maken het even duidelijk met een voorbeeld: een gezin verbruikt jaarlijks ongeveer 3.000 tot 4.000 kwH. Een PV-systeem met een totaalvermogen van 3.000 Wp produceert jaarlijks ongeveer 2.550 kWh, dus: 3.000 Wp x 0,85.

Online prijs zonnepanelen berekenen met een calculator: belangrijke vragen

Als je de prijs van de zonnepanelen wil berekenen, moet je eerst nadenken over een aantal zaken. Zo zal je je energieverbruik per jaar moeten gaan bekijken en vergelijken met het vereist vermogen van . 

Je moet ook bekijken hoeveel zonnepanelen je nodig zal hebben en hoe groot je dakoppervlak is. Als je al deze zaken weet, kan je de prijs voor de volledige installatie schatten.

De prijs voor een zonnepanelen installatie, verschilt wel van vakman tot vakman, het is daarom interessant om ons offerteformulier in te vullen en zo gratis, vrijblijvende offertes te ontvangen.

Zonnepaneel prijs

Is mijn dak geschikt?

Eigenlijk zou zo goed als elke woning geschikt zijn voor zonnepanelen. Het dak moet gewoon sterk en groot genoeg zijn om de zonnepanelen te kunnen dragen en je moet natuurlijk zien dat ieder paneel op het dak past.

Je kan de zonnepanelen het best tussen het zuidoosten en zuidwesten oriënteren, onder een hoek van 20 tot 60 graden. Als je dit doet, zal je kunnen genieten van een optimaal rendement.

Hoeveel dakoppervlakte heb ik nodig?

Je kan geen vast getal plakken op de oppervlakte die je nodig zal hebben voor de zonnepanelen. Dit komt doordat niet alle merken zonnepanelen even groot zijn.

Je hebt bijvoorbeeld compacte zonnepanelen, maar ook grotere. Bekijk de breedte en lengte van het zonnepaneel en vergelijk dit met de oppervlakte van je dak.

Hou er ook rekening mee dat er misschien op sommige plekken van je dak schaduwen vormen. Op de plekken waar schaduw op de zonnepanelen valt, kan je best geen panelen plaatsen, aangezien dit een negatieve invloed zal hebben op je rendement.

Genoeg gerekend? Vraag advies en vergelijk gratis offertes

Het gemakkelijkste is nog altijd om advies te vragen aan vakmannen. Vul ons offerteformulier in om vrijblijvende, gratis offertes voor zonnepanelen te ontvangen. Meteen zonnepanelen plaatsen en zonne-energie opwekken? Ook hiervoor kan je erkende vakmannen meteen contacteren.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw (geschat) jaarlijks elektriciteitsverbruik?
2*. Waar wenst u zonnepanelen te plaatsen?
3*. Bent u ook geïnteresseerd in een thuisbatterij?
4*. Wanneer wenst u afspraak te maken (is nodig voor opmetingen en offerte)?
5. Voor welk type gebouw wenst u de installatie van zonnepanelen?
6. Beschrijving van uw project
7. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Zonnepanelen
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Zonnepanelen