Zonnepanelen calculator: opbrengst berekenen

Het rendement van je zonnepanelen speelt een grote rol. Zijn zonnepanelen rendabel in jouw geval? Dat hangt af van verschillende factoren, zoals de oriëntatie van je dak, je verbruik en de beschikbare oppervlakte. Onze calculator berekent op basis van deze gegevens:

  • het aangewezen aantal zonnepanelen.
  • de gemiddelde kostprijs.
  • de jaarlijkse besparing.
  • de uiteindelijke terugverdientijd van de investering.
  • de premie waar je recht op hebt.

Rendement zonnepanelen

Het rendement of efficiëntie van zonnepanelen ligt tussen 15% en 22%. Dat wil zeggen dat 15 tot 22% van al het zonlicht wordt omgezet in zonne-energie. Bij een zonnepaneelinstallatie van 2000 Wp wordt er tussen 300 en 440 Wp omgezet in elektriciteit.

Wat beïnvloedt de opbrengst en het rendement van je zonnepanelen?

Hoe kan je jouw zonnepanelen rendement verbeteren? De opbrengst en het rendement van zonnepanelen hangen af van verschillende factoren, namelijk:

  • Het aantal panelen
  • Het aantal zonuren per jaar
  • Het type zonnepanelen
  • De dakrichting en hellingsgraad
  • Het bepaalde vermogen per zonnepaneel in Wattpiek (Wp)
  • De temperatuur

Het aantal zonnepanelen

Wanneer je wil investeren in zonnepanelen, is het belangrijk om te weten hoeveel zonnepanelen je ongeveer nodig zult hebben. Het aantal panelen hangt af van je stroomverbruik, de oppervlakte van je dak, het paneelvermogen en natuurlijk de beschikbare ruimte op je dak.

Om een inschatting te maken, kan je de volgende formule gebruiken:
(jaarlijks stroomverbruik x 1,1) / (het vermogen van 1 paneel in Wp)

Bijvoorbeeld:

  • Je stroomverbruik is jaarlijks 4.000 kWh.
  • Je zonnepanelen hebben 320 Wp vermogen

(4.000 x 1,1) / 320 = 13,75 panelen, afgerond komt dat neer op 14 panelen.

Je kan altijd advies vragen, je zonnepanelen rendement laten berekenen en offertes vergelijken van erkende installateurs.

Ontdek hoeveel jouw zonnepanelen kunnen opbrengen
Vraag gratis offertes aan en krijg inzicht in de opbrengst en terugverdientijd van je installatie.
arrow Vergelijk tot 5 gratis offertes voor zonnepanelen

Het aantal zonuren

Hoelang de zon schijnt, is een belangrijke factor bij de opbrengst van zonnepanelen. Tijdens lange dagen met veel zonuren is de gemiddelde opbrengst van zonnepanelen het hoogst.

Tip: Houd rekening met obstakels zoals een schoorsteen of dakkapel, want die kunnen schaduw veroorzaken op je zonnepanelen. Daardoor wordt het directe zonlicht gedempt en neemt de opbrengst af.

Het soort zonnepanelen

De opbrengst van zonnepanelen is sterk afhankelijk van het type zonnepaneel dat je plaatst. Er bestaan verschillende soorten zonnepanelen, met een hoog of laag zonnepanelen rendement. Als je zonnepanelen op je dak wil laten plaatsen, is het dus van belang om te weten welke soorten panelen er zijn. Welk type je kiest, is afhankelijk van je budget, het type dak (plat of hellend) en de oppervlakte van je dak.

Vandaag onderscheiden we vier soorten zonnepanelen. We beschrijven ze hieronder kort.

soorten zonnepanelen

Monokristallijn

Monokristallijne zonnepanelen bestaan uit één kristal en zijn zwart en egaal. Ze zijn duurder dan polykristallijne zonnepanelen, maar wekken ook meer stroom op. Daardoor ligt het rendement van dit type ook zeer hoog. Deze zonnepanelen presteren beter bij lagere dan bij hoge temperaturen.

Polykristallijn

Polykristallijne zonnepanelen bestaan uit meerdere kristallen en hebben een blauwe kleur. Ze zijn goedkoper dan monokristallijne zonnepanelen en bieden een goed rendement. Ook zijn polykristallijne zonnecellen ideaal voor grote oppervlaktes.

Amorf of dunne film zonnepanelen

In een dunne film paneel wordt amorf silicium gebruikt. Dunne film zonnepanelen zijn goedkoper en groter dan andere soorten zonnepanelen. Ze hebben een laag rendement en korte levensduur. Geschikt voor onder meer voertuigen.

Glas-glas zonnepanelen

Glas-glas zonnepanelen zijn nieuw op de markt. Ze bieden een heel hoog rendement en kennen een zeer lange levensduur. Bijgevolg zijn ze ook duurder dan andere soorten zonnepanelen.

Richting en hellingsgraad dak

De richting van je dak is medebepalend voor de opbrengst en het rendement van zonnepanelen. Ze werken het best bij veel zonlicht. Zonnepanelen op een zuidelijk georiënteerd dak, niet omringd door hoge gebouwen of bomen, leveren meer op dan panelen op een dak dat naar het westen of oosten is gericht. Je geniet dus een hoger rendement met een dak dat gericht is op het zuiden.

Ook de hellingshoek kan het rendement van zonnepanelen beïnvloeden. De hellingshoek van je dak kan voor een hogere opbrengst zorgen, maar ook de opbrengst verlagen. De ideale hellingsgraad voor zonnepanelen op een plat dak is 35 graden. Bij die hoek vangen je zonnepanelen het meeste zonlicht en leveren ze de hoogste opbrengst op. Bij een schuin dak is een hoek tussen de 30 en 35 graden aanbevolen.

erkende zonnepanelen installateurs

Vermogen per paneel in Wattpiek

Het vermogen van zonnepanelen drukken we uit in Wattpiek (Wp). Als je bijvoorbeeld een zonnepaneel van 320 Wp koopt, dan verwijst de 320 Wp naar het piekvermogen. Dit is het maximale vermogen dat het zonnepaneel opwekt onder ideale omstandigheden. Met het piekvermogen kan je de jaarlijkse opbrengst van je zonnepaneel berekenen.

De temperatuur

De temperatuur speelt een belangrijke rol bij het bepalen van de opbrengst van zonnepanelen. Bij een hoge temperatuur van de zonnecel neemt de opbrengst van zonnepanelen af. Zonnepanelen presteren beter als ze kouder zijn. Het is dus belangrijk dat de zonnepanelen koel blijven. Zorg ervoor dat ze niet te dicht bij elkaar staan, zodat er voldoende ventilatie is. Zo kan er lucht achter de panelen langsstromen, waardoor de temperatuur niet te hoog oploopt en het rendement toeneemt.

Vraag vandaag nog offertes aan voor zonnepanelen
Gratis, vrijblijvend en op maat. Zo zie je meteen wat je bespaart en hoe snel je je investering terugverdient.
arrow Ontvang offertes

Hoe opbrengst zonnepanelen berekenen?

Je kan de opbrengst van je zonnepanelen berekenen aan de hand van deze formule: Totaalvermogen in Wp x 0,85. Bijvoorbeeld: Zonnepanelen met een totaalvermogen van 4.000 Wp produceren per jaar ongeveer 3.400 kWh (4.000 x 0,85).

verwachte jaaropbrengst zonnepanelen

Opbrengst en rendement van zonnepanelen in 2025: een interessante investering?

Het afschaffen van de terugdraaiende teller klonk voor veel gezinnen als slecht nieuws. Maar wat als je in 2025 toch nog zonnepanelen wil plaatsen? Wat zijn de gevolgen voor het rendement van je installatie? Laat er geen twijfel over bestaan. Ook in 2025 blijven zonnepanelen een interessante en rendabele investering.

zonnepanelen + geld

Afschaffen terugdraaiende teller en prosumententarief

In januari 2021 werd het principe van de terugdraaiende teller geschrapt voor eigenaars van zonnepanelen. Dat betekende ook meteen het einde van het zogenaamde prosumententarief. Dit houdt in dat de meterstand niet langer terugloopt wanneer je elektriciteit die je niet verbruikt, in het net injecteert (ook wel teruglevering aan het net genoemd), waarvoor je tot begin 2021 een prosumententarief betaalde.

Vanaf 2021 betaal je voor alle energie die je werkelijk afneemt. Daarnaast ontvang je een vergoeding voor de ongebruikte opgewekte energie. Dat bedrag wordt het ‘injectietarief’ genoemd.

Compensatiepremies

Door het wegvallen van de voordelen van de terugdraaiende teller kunnen zonnepanelen eigenaars vanaf juli 2021 een compensatiepremie aanvragen. Dit bedrag is een vergoeding voor het gegarandeerde rendement van 5% voor eigenaars van zonnepanelen waarvan de installatie dateert van vóór 2021. Heb je bijvoorbeeld een PV-installatie in maart 2021 laten plaatsen? Dan kom je niet langer in aanmerking voor deze compensatiepremie.

Let op: de premie voor zonnepanelen is door de Vlaamse regering vervroegd stopgezet. Vanaf 1 januari 2024 verdwijnt deze overheidssteun. Laat je zonnepanelen dus zo snel mogelijk plaatsen en keuren, als je de premie nog wil ontvangen. Vanaf 2024 is het te laat.

Zonnepanelen blijven een rendabele investering

Zonnepanelen blijven een rendabele investering. Met het bedrag dat je bespaart op je energiefactuur, verdien je je zonnepanelen terug in gemiddeld zes tot tien jaar. Je geniet bovendien een voordeel dankzij de digitale meter. De afname en de injectie worden apart bijgehouden.

Je betaalt voor de stroom die je werkelijk gebruikt. Maar je krijgt ook een vergoeding voor de stroom die je teruggeeft aan het net. In het oude systeem van de terugdraaiende teller kreeg je geen vergoeding voor de stroom die je aan het net terugleverde. Bovendien ontving je vanaf 1 januari 2021 een eenmalige installatiepremie voor zonnepanelen.

Veelgestelde vragen

Hoeveel rendement verliezen zonnepanelen?

+
Zonnepanelen verliezen gemiddeld zo’n 0,5% rendement per jaar.

Hebben zonnepanelen direct zonlicht nodig?

+
Niet per se. Ook op een bewolkte dag leveren zonnepanelen elektriciteit op.

Kunnen zonnepanelen in de schaduw geplaatst worden?

+
Een zonnepaneel in de schaduw leggen is geen goed idee. Hoe meer zonlicht op de panelen valt, hoe meer zonne-energie er wordt opgewekt. Natuurlijk kan je wel zonnepanelen plaatsen die op bepaalde uren tijdelijk in de schaduw staan, maar dat zorgt voor een lager rendement van die panelen.

Hoe efficiënt is een zonnepaneel?

+
De meeste nieuwe zonnepanelen halen een efficiëntie van 15 tot 22%.

Zijn er subsidies en premies?

+
De Vlaamse regering besliste om de premie voor zonnepanelen vervroegd stop te zetten. De einddatum werd verschoven van 1 januari 2025 naar 1 januari 2024. Het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) toonde namelijk aan dat de premie tot oversubsidiëring leidde. Wie de premie nog wilde ontvangen, moest zijn zonnepanelen vóór het einde van 2023 laten installeren en keuren. De keuringsdatum (niet de besteldatum!) bepaalde of men de premie kreeg.

Vergelijk vrijblijvend tot 5 gratis offertes

Heb je interesse in zonnepanelen en ben je benieuwd welke zonnepanelen het best bij jou passen? Erkende installateurs kunnen je helpen. Vraag gratis offertes aan via onderstaand formulier en wij brengen je in contact met de beste installateurs voor zonnepanelen in jouw regio. Zo ontvang je meerdere prijsvoorstellen en kan je eenvoudig prijzen vergelijken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Omschrijf uw aanvraag
1*. Wat is uw (geschat) jaarlijks elektriciteitsverbruik?
2*. Waar wenst u zonnepanelen te plaatsen?
3*. Bent u ook geïnteresseerd in een thuisbatterij?
4*. Wanneer wenst u afspraak te maken (is nodig voor opmetingen en offerte)?
5*. Voor welk type gebouw wenst u de installatie van zonnepanelen?
6. Beschrijving van uw project
7. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 25 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Zonnepanelen installateurs: zonnepanelen