Zonnepanelen calculator: opbrengst berekenen

Je zonnepanelen rendement is best belangrijk. Zijn zonnepanelen rendabel in jouw geval? Dat hangt af van verschillende factoren zoals de oriëntatie van je dak, je verbruik en de beschikbare oppervlakte. Onze calculator berekent op basis van deze gegevens:

 • het aangewezen aantal zonnepanelen,
 • de gemiddelde kostprijs,
 • de jaarlijkse besparing
 • de uiteindelijke terugverdientijd van de investering
 • de premie waar je recht op hebt.

Rendement zonnepanelen

Het rendement of efficiëntie van zonnepanelen ligt tussen 15% en 22%. Dat wil zeggen dat van al het zonlicht tussen 15 en 22% in zonne-energie wordt omgezet. Als de zon met een vermogen van 2000 Wp straalt, wordt er tussen 300 en 440 Wp omgezet in elektriciteit.

Wat beïnvloedt de opbrengst en het rendement van je zonnepanelen?

Hoe kan je jouw zonnepanelen rendement verbeteren? De opbrengst en het rendement van zonnepanelen hangen af van verschillende factoren, namelijk:

 • Het aantal panelen
 • Het aantal zonuren per jaar
 • Het type zonnepanelen
 • Dak richting en hellingsgraad
 • Het bepaald vermogen per zonnepaneel in Wattpiek (Wp)
 • De temperatuur

Het aantal zonnepanelen

Wanneer je wil investeren in zonnepanelen is het belangrijk om het aantal zonnepanelen te weten die je denkt nodig te zullen hebben. Het aantal panelen hangt af van je stroomverbruik, de oppervlakte van je dak en het vermogen en natuurlijk hoeveel panelen er op je dak passen.

Om een inschatting te maken hoeveel panelen je nodig zal hebben, kan je de volgende formule gebruiken:
(jaarlijks stroomverbruik x 1,1) / ( het vermogen van 1 paneel in Wp)

Bijvoorbeeld:

 • Je stroomverbruik is jaarlijks 4.000 kWh.
 • Je zonnepanelen hebben 320 Wp vermogen

(4.000 x 1,1) / 320 = 13,75 panelen, afgerond komt dat neer op 14 panelen.

Je kan altijd advies vragen, je zonnepanelen rendement laten berekenen en offertes vergelijken van erkende installateurs.

Het aantal zonuren

Hoelang de zon schijnt is een belangrijke factor bij de opbrengst van zonnepanelen. Tijdens lange dagen met veel zonuren is de gemiddelde opbrengst van zonnepanelen het hoogst.

Tip: Een maatregel om rekening mee te houden zijn eventuele obstakels als een schoorsteen of dakkapel waardoor schaduw op de zonnepanelen valt, hierdoor wordt het direct zonlicht gedempt.

Het soort zonnepanelen

De opbrengst van zonnepanelen is sterk afhankelijk van het type zonnepaneel dat je plaatst. Er bestaan verschillende soorten zonnepanelen, met een hoog of een laag zonnepanelen rendement. Als je zonnepanelen op je dak wil laten plaatsen is het dus van belang om te weten welke verschillende soorten panelen er zijn. Welk type je kiest, is afhankelijk van je budget, het type dak (plat of hellend) en de oppervlakte van je dak.

Vandaag onderscheiden we vier soorten zonnepanelen. We beschrijven ze hieronder kort.

soorten zonnepanelen
 

Monokristallijn

Monokristallijne zonnepanelen bestaan uit één kristal, en ze zijn zwart en egaal. Ze zijn duurder dan polykristallijn, maar monokristallijne zonnepanelen wekken ook meer stroom op. Daardoor ligt het rendement van dit type ook zeer hoog. Deze zonnepanelen presteren beter bij lagere temperaturen dan bij warme temperaturen.

Polykristallijn

Polykristallijne zonnepanelen bestaan uit meerdere kristallen en hebben een blauwe kleur. Ze zijn goedkoper dan monokristallijn en bieden een goed rendement. Ook zijn polykristallijne zonnecellen ideaal voor grote oppervlaktes.

Amorf of dunne film zonnepanelen

In een dunne film paneel wordt amorf silicium gebruikt. Dunne film zonnepanelen zijn groter en goedkoper dan andere soorten panelen. Ze hebben een laag rendement en korte levensduur. Geschikt voor onder meer voertuigen.

Glas-glas zonnepanelen

Glas-glas zonnepanelen zijn nieuw op de markt. Ze bieden een heel hoog rendement en kennen een zeer lange levensduur. Bijgevolg zijn ze ook duurder dan andere soorten zonnepanelen.

Richting en hellingsgraad dak

De richting van je dak is medebepalend voor de opbrengst en het rendement van zonnepanelen. Ze werken het best bij veel zonlicht. Zonnepanelen op een zuidelijk georiënteerd dak, niet omringd door hoge gebouwen of bomen, leveren je meer op dan panelen op een dak met een oriëntatie naar het Westen of het Oosten. Je geniet dus een hoger rendement met een dak dat gericht is op het Zuiden.

Ook de hellingshoek kan het rendement van zonnepanelen beïnvloeden. De hellingshoek van je dak kan voor een hogere opbrengst zorgen, maar evengoed de opbrengst verlagen. De ideale hellingsgraad voor zonnepanelen op een plat dak is 35 graden. Bij die hoek pakken je zonnepanelen het meeste zonlicht en hebben ze de hoogste opbrengst. Bij een schuin dak is een hoek tussen de 30 en 35 graden aangeraden.

erkende zonnepanelen installateurs

Vermogen per paneel in Wattpiek

Het vermogen van zonnepanelen drukken we uit in Wattpiek (Wp). Als je bijvoorbeeld een zonnepaneel van 320 Wp koopt dan verwijst de 320 Wp naar het piekvermogen. Dit is het maximale vermogen dat het zonnepaneel opwekt onder ideale omstandigheden. Met het piekvermogen kan je de jaarlijkse opbrengst van je zonnepaneel berekenen.

De temperatuur

De temperatuur speelt een belangrijke rol bij het bepalen van de opbrengst van zonnepanelen. Bij een hoge temperatuur van de zonnecel, wordt de opbrengst lager van de zonnepanelen. Zonnepanelen presteren beter als ze kouder zijn. Het is dus belangrijk dat de zonnepanelen koel blijven. Zorg er voor dat ze niet te dicht bij elkaar staan, zodat er voldoende ventilatie is. Zo kan er lucht achter de panelen langs stromen waardoor de temperatuur niet te hoog oploopt en je het rendement vergroot.

Hoe opbrengst zonnepanelen berekenen?

Je kan de opbrengst van je zonnepanelen bereken aan de hand van deze formule: Totaalvermogen in Wp x 0,85. Bijvoorbeeld: Zonnepanelen met een totaalvermogen van 4.000 Wp produceren per jaar ongeveer 3.400 kWh (4.000 x 0,85).

verwachte jaaropbrengst zonnepanelen

Opbrengst en rendement zonnepanelen in 2024: interessante investering?

Het afschaffen van de terugdraaiende teller klonk voor vele gezinnen als slecht nieuws. Wat als je in 2024 nu toch zonnepanelen wil plaatsen? Wat zijn de gevolgen voor het rendement van je installatie? Laat er geen twijfel over bestaan. Ook in 2024 blijven zonnepanelen nog altijd een interessante en rendabele investering.

zonnepanelen + geld

Afschaffen terugdraaiende teller en prosumententarief

In januari 2021 werd het principe van de terugdraaiende teller geschrapt voor eigenaars van zonnepanelen. Dat betekende ook meteen het einde van het zogenaamde prosumententarief. Dit houdt in dat de meterstand niet langer terug loopt als je elektriciteit die je niet verbruikt in het net injecteert (ook de teruglevering aan het net genoemd), waarvoor je tot begin 2021 een prosumententarief voor betaalde.

Vanaf 2021 betaal je voor alle energie die je werkelijk afneemt. Daarnaast ontvang je een vergoeding voor de ongebruikte opgewekte energie. Dat bedrag wordt het ‘injectietarief’ genoemd.

Compensatiepremies

Door het wegvallen van de voordelen van de terugdraaiende teller kunnen zonnepanelen eigenaars vanaf juli 2021 een compensatiepremie aanvragen. Dit bedrag is een vergoeding van het gegarandeerde rendement van 5 % voor eigenaars van zonnepanelen wiens installatie dateert van voor 2021. Heb je bijvoorbeeld een PV-installatie in maart 2021 laten plaatsen? Dan kom je niet langer in aanmerking voor deze compensatiepremie.

Let op: de premie voor zonnepanelen is door de Vlaamse regering vervroegd stopgezet. Vanaf 1 januari 2024 verdwijnt deze overheidssteun. Laat je zonnepanelen dus zo snel mogelijk plaatsen en keuren als je de premie nog wil ontvangen. Vanaf 2024 is het te laat. 

Zonnepanelen blijven een rendabele investering

Zonnepanelen blijven een rendabele investering. Met het bedrag dat je bespaart op je energiefactuur, verdien je je zonnepanelen terug in gemiddeld zes tot tien jaar. Je ontvangt bovendien een bonus van de digitale meter. De afname en de injectie worden apart bijgehouden.

Je betaalt voor de stroom die je werkelijk gebruikt. Maar je krijgt ook een vergoeding voor de stroom die je teruggeeft aan het net. In het oude systeem van de terugdraaiende teller verloor je de stroom die je inleverde zonder daarvoor een vergoeding te krijgen. Bovendien ontvang je vanaf 1 januari 2021 een eenmalige installatiepremie voor zonnepanelen.

Veelgestelde vragen

(Hoeveel) verliezen zonnepanelen aan rendement?

Zonnepanelen lijden gemiddeld zo’n 0,5% aan rendementsverlies per jaar.

Hebben zonnepanelen direct zonlicht nodig?

Niet per se. Ook op een bewolkte dag leveren zonnepanelen elektriciteit op.

Kunnen zonnepanelen in de schaduw?

Een zonnepaneel in de schaduw leggen is geen goed idee. Hoeveel meer zon er op de panelen valt, hoeveel meer zonne-energie er wordt opgewekt. Natuurlijk kan je wel zonnepanelen zetten die op bepaalde uren tijdelijk in de schaduw staan, maar dat zorgt voor een minder hoog rendement van die panelen.

Hoe efficiënt is een zonnepaneel?

De meeste nieuwe zonnepanelen halen een efficiëntie tussen 15% en 22%.

Zijn er subsidies en premies in 2024?

De Vlaamse regering heeft besloten de premie voor zonnepanelen vervroegd stop te zetten: de einddatum is nu 1 januari 2024 in plaats van 1 januari 2025. Het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) toonde namelijk aan dat de premie tot oversubsidiëring leidde.

Wil je de premie voor zonnepanelen nog ontvangen? Dan moet je voor het einde van 2023 je zonnepanelen laten installeren en keuren. De keuringsdatum (niet de besteldatum!) bepaalt of je de premie krijgt. 

Vergelijk vrijblijvend tot 5 gratis offertes

Heb je interesse in zonnepanelen en ben je benieuwd welke zonnepanelen voor jou het meest geschikt zijn? Erkende installateurs kunnen jou helpen. Vraag naar een gratis offertes via onderstaand formulier en wij brengen jou in contact met de beste zonnepanelen installateurs in jouw regio. Dan kan je meerdere prijsvoorstellen voor zonnepanelen ontvangen en prijzen vergelijken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw (geschat) jaarlijks elektriciteitsverbruik?
2*. Waar wenst u zonnepanelen te plaatsen?
3*. Bent u ook geïnteresseerd in een thuisbatterij?
4*. Wanneer wenst u afspraak te maken (is nodig voor opmetingen en offerte)?
5. Voor welk type gebouw wenst u de installatie van zonnepanelen?
6. Beschrijving van uw project
7. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Zonnepanelen
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Zonnepanelen