Belang van meterstand zonnepanelen doorgeven

Voor je de zonnepanelen mag gebruiken moet er eerst een AREI-keuring gebeuren. AREI staat voor Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties. Met deze keuring wordt onderzocht of je zonnepanelen een goede werking hebben en conform zijn bevonden om veilig zonne-energie op te wekken. De AREI-keuring gebeurt door een erkend keurder.

Het is verplicht om je zonnepanelen door te geven bij de netbeheerder Fluvius. Doe je dit niet maakt de netbeheerder een schatting van je verbruik. Hierdoor kan je soms meer betalen dan nodig. Geef daarom steeds je meterstanden door zodat je een afrekening ontvangt die gebaseerd is op de correcte meterstanden.

Waar, hoe en wanneer?

meterstand zonnepanelen doorgeven

De meterstand geef je door aan je netbeheerder in je regio. Dit doe je online via het portaal voor zonnepanelen van je netbeheerder. Let er goed op dat je de correcte meterstand doorgeeft. Meestal hangt de meter van je zonnepanelen in de meterkast.

Zodra je zonnepanelen de eerste 1.000 kWh of meer hebben geproduceerd ten op zichte van de eerste meterstand (moment van de AREI-keuring) mag je de meterstand doorgeven aan je netbeheerder. Daarna mag je de meterstand jaarlijks doorgeven.

Groenestroomcertificaten

goede werking groene energie

Groenestroomcertificaten zijn virtuele certificaten die bewaard worden in een online databank. Ze kunnen een financiële waarden krijgen als ze aan de netbeheerder verkocht worden indien je daarvoor gekozen hebt. Ze werden ingevoerd om het gebruik van zonne-energie te ondersteunen.

In het verleden ontving je voor iedere 1.000 kWh zonne-energie die je panelen opwekten een certificaat. Je ontving voor elk groenestroomcertificaat een bedrag van je netbeheerder.

Voor installaties van minder dan 10 kW

Voorheen moest je zelf bepaalde informatie van jouw meterstand doorgeven aan de netbeheerder via het Fluvius-portaal voor zonnepanelen. Daar is verandering in gekomen. Sinds 2015 ontvang je geen groenestroomcertificaten meer als je zonnepaneel installatie kleiner dan of gelijk is aan 10 kW.

Voor installaties van groter dan 10 kW

Als je zonnepaneel installatie groter dan 10 kW is zal jouw netbeheerder zelf elke maand doorgeven hoeveel elektriciteit jouw zonnepaneel heeft geproduceerd. Vervolgens worden de toegekende groenestroomcertificaten automatisch verkocht aan uw netbeheerder. Zij zorgen ervoor dat je een bedrag ontvangt.

Gevolgen digitale meter voor doorgeven meterstand?

we gebruiken digitale meter zonnepanelen

We gebruiken een digitale meter om als gebruiker te zien hoeveel elektriciteit je precies verbruikt. De Vlaamse overheid keurde in 2019 de invoering van de digitale energiemeters goed in Vlaanderen.

De digitale meter biedt tal van voordelen zoals:

  • De digitale meters zorgen ervoor dat het doorgeven van de meterstand aan de netbeheerder veel makkelijker verloopt. De digitale meter stuurt de meterstanden automatisch door naar je netbeheerder.
  • Bij de plaatsing van de digitale meter kan de verbruiker gratis kiezen of wisselen tussen het enkel- of tweevoudig tarief.
  • Je kan jouw energieverbruik beter en op elk moment opvolgen. Het is veel makkelijker om bepaalde informatie terug te vinden op de digitale meter.
  • De meter afluisteren of weer opnieuw laten aansluiten kan vanop afstand gebeuren

Extra info en advies op maat nodig over zonnepanelen, de digitale meter of een aansluitend onderwerp? Stel gerust al je vragen aan installateurs van zonnepanelen in jouw buurt en ontvang tegelijk vrijblijvende offertes.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw (geschat) jaarlijks elektriciteitsverbruik?
2*. Waar wenst u zonnepanelen te plaatsen?
3*. Bent u ook geïnteresseerd in een thuisbatterij?
4*. Wanneer wenst u afspraak te maken (is nodig voor opmetingen en offerte)?
5. Voor welk type gebouw wenst u de installatie van zonnepanelen?
6. Beschrijving van uw project
7. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Zonnepanelen
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Zonnepanelen