Inhoud
Waarom meterstand zonnepanelen doorgeven?
Meterstanden doorgeven is noodzakelijk om een aantal redenen. Ten eerste is het belangrijk om een nauwkeurige meterstand te hebben zodat er een juiste afrekening gemaakt kan worden.
Ten tweede is het ook belangrijk voor het ontvangen van groenestroomcertificaten.
Daarnaast zijn er nog andere momenten waarop er van je verwacht wordt om je meterstand door te geven. Bijvoorbeeld:
- Wanneer je verhuist
- Energieovernamedocument invullen
- Verschil tussen een klassiek energieovernamedocument en een energieovernamedocument voor bijvoorbeeld eigenaars van zonnepanelen
- Bij je oude en bij je nieuwe adres
- Energieovernamedocument invullen
- Bij veranderen van leverancier
- Op het moment dat je wisselt en op jouw vaste opnemingsmaand
- Op aanvraag van jou, de energieleverancier of Fluvius
- Om onbekende of foutieve meterstanden aan te vullen
Heb je geen analoge, maar een digitale meter? Dan zal de meterstand automatisch naar jouw netwerkbeheerder doorgestuurd worden, onafhankelijk of je koos voor een maandelijkse of een jaarlijkse afrekening.
Bij veranderen van tarief hoef je de meterstanden niet doorgeven. Belangrijk om te weten is dat je de waarden niet moet doorsturen naar jouw leverancier, maar naar de netbeheerder Fluvius.
Naast deze redenen is er bij zonnepanelen nog de groenestandmeter. Wanneer je voldoende groene stroom opgewekt hebt, kan je recht hebben op een groenestroomcertificaat.
Groenestroomcertificaat: wat is het en wie heeft er recht op?
Een groenestroomcertificaat is een visueel certificaat dat laat zien dat jouw zonnepanelen een bepaalde hoeveelheid groene stroom hebben geproduceerd. Voor de toekenning van groenestroomcertificaten zijn er een aantal voorwaarden, niet iedereen heeft hier recht op.
Zonnepanelen die uiterlijk vóór 16 juli 2021 in dienst zijn genomen en waarvan het vermogen groter is dan 10 kVA zouden hier recht op kunnen hebben. Wanneer het vermogen gelijk is aan of minder is dan 10 kVA moeten ze vóór 13 juni 2015 in dienst zijn genomen.
Je kunt je meterstand van de productiemeter registreren bij Fluvius om te kijken of je hier recht op hebt.
Waar vind ik de meterstand en hoe geef ik ze door?
Meterstanden zelf ingeven doe je op de website van Fluvius. Selecteer ‘Geef je meterstanden door’ en volg de stappen. Heb je een analoge meter, dan lees je gewoon de draaischijf. Controleer eerst of je meternummer overeenkomt met die meteropnamebrief of -mail die je hebt ontvangen.
Welke meterstand moet ik ingeven?
Bij een enkelvoudige meter is er maar één getal te zien. Geef enkel de cijfers vóór de komma door.
Tweevoudige meters hebben verschillende waarden voor dag- en nachtverbruik. In dit geval geef je beiden waarden door aan de netbeheerder. Hier geef je ook enkel de cijfers vóór de komma in.
Wat zijn de gevolgen van de digitale meter voor het doorgeven van mijn meterstand?
Sinds 2019 worden er alleen nog maar digitale meters geplaatst door Fluvius. Tegen 1 juli 2029 moet iedereen verplicht een digitale meter hebben van de Vlaamse overheid. Met een digitale meter kun je precies zien hoeveel elektriciteit je verbruikt.
De digitale meter biedt veel voordelen zoals:
- De digitale meters zorgen ervoor dat het doorgeven van de meterstand aan de netbeheerder makkelijker verloopt. De digitale meter stuurt namelijk de meterstanden automatisch door naar je netbeheerder.
- Bij de plaatsing van de digitale meter kan de verbruiker gratis kiezen of wisselen tussen het enkel- of tweevoudig tarief.
- Je kan jouw energieverbruik beter opvolgen. Het is veel makkelijker om bepaalde informatie terug te vinden op de digitale meter.
- De meter afsluiten of weer opnieuw laten aansluiten kan vanop afstand gebeuren
Meer informatie over digitale meters vind je hier.
Hoe lees ik de meterstand van mijn digitale meter af?
Hoe je de digitale meter moet aflezen is anders voor eenvoudige dan voor tweevoudige meters. Bij de eenvoudige meter heb je geen verschil tussen dag- en nachttarief. Bij een tweevoudige heb je een verschillend getal voor beide.
Digitale meters met zonnepanelen geven daarnaast ook weer hoeveel je op dagtarief en hoeveel je op nachttarief in het net hebt geïnjecteerd.
Wie leest en bekijkt mijn meterstand? Ik of een expert?
Jouw netwerkbeheerder stuurt elke twee jaar een meteropnemer om jouw jaarlijks verbruik te bekijken. In de periode hiertussen krijg je een brief of een mail van Fluvius met de vraag jouw meterwaarden door te geven.
Wat doen bij foute meterstand?
Zorg er altijd voor dat je op tijd jouw meterstanden doorgeeft. Zo ben je er zeker van dat de juiste waarden ingevoerd worden en je het juiste bedrag betaalt op de afrekening. Is er toch iets fout, neem dan contact op met jouw energieleverancier. Zij zullen zorgen voor de nodige rechtzettingen.
Bij foute waarden bel je eerst naar jouw leverancier. Hier heb je jouw EAN-code en referentienummer van de factuur in kwestie voor nodig. Beide nummers zijn te vinden op de factuur. Indien dit niets oplevert, is het aan te raden om contact op te nemen met een medewerker bij de klantendienst. Mocht het nodig zijn, zou je ook je distributienetbeheerderkunnen contacteren, zij zullen inzicht hebben op alle meterstanden. Ben je hierna nog niet geholpen? Dan kan je terecht bij de Federale Ombudsdienst voor Energie om een klacht in te dienen.
Waaraan kan een foute meterstand te wijten zijn?
Jaarlijks worden jouw meterstanden opgenomen. Heb je een analoge meter, dan zal je dit in sommige gevallen zelf moeten doorgeven.
Het kan gebeuren dat bij het opnemen jouw distributienetwerk geen toegang tot jouw meters had. Een fout is nooit uitgesloten bij het doorgeven van meterwaarden.
Een foute meterstand zou ook kunnen komen in sommige gevallen door een defecte meter. In dit geval kan je de netwerkbeheerder vragen de meter te komen controleren. Blijkt deze meter toch nog te werken? Dan draai je zelf op voor de kosten van deze controle. Die kunnen oplopen van 400 tot 700 euro.
Heb ik recht op een schadevergoeding?
Er zijn twee situaties waarbij jij recht hebt op een schadevergoeding.
- Jij diende een klacht in, maar uw netbeheerder reageerde niet binnen de voorziene termijn.
- Jouw foute meterstand werd bevestigd, maar de rechtzettingsfactuur kreeg je niet binnen de voorziene termijn.
Verkeerde of geen meterstand doorgegeven: wat nu?
Het is aan te raden om de meterstand precies af te lezen zodat je zeker bent van een correcte factuur. Het kan zijn dat je bent vergeten je meterstand door te geven, of een verkeerde stand hebt doorgestuurd.
Wanneer je vergeet een meterstand door te sturen, zal er een schatting worden gemaakt. Enkel met meterwaarden kan er een eindafrekening gemaakt worden. Dit vormt op zich geen probleem. Worden je waarden te hoog ingeschat, is het handig om toch zo snel mogelijk een foto van je meterstanden te sturen naar de netwerkbeheerder om het aan te laten passen.
Wat doen als ik ben veranderd van leverancier?
Verander je van leverancier en vergeet je de meterstand door te sturen? Dan zal er ook een schatting gemaakt worden. Worden je waarden te hoog ingeschat, dan zal je dit te veel betalen aan jouw oude leverancier. Als je toch nog de juiste meterstanden wilt doorgeven neem dan zo snel mogelijk een foto van je meterstanden en stuur die naar de netwerkbeheerder.
Wat invullen bij verhuizing?
Bij een verhuizing is het belangrijk de juiste meterstanden door te geven. Er dient dan een energieovernamedocumentingevuld te worden, welke zo snel mogelijk doorgestuurd wordt. Op deze manier voorkom je dat er later een discussie ontstaat.
Wanneer meterstand zonnepanelen doorgeven aan netbeheerder Fluvius?
Je krijgt een brief of email van Fluvius met de vraag of je jouw meterstanden wil doorgeven. Op deze brief of email staat een toegangscode die je nodig hebt om in te loggen op Fluvius. Controleer eerst of het meternummer op de email of brief overeenkomt met de meter bij jou thuis.
Hoe weet ik of mijn zonnepanelen zijn aangemeld bij Fluvius?
Het is verplicht om je zonnepanelen door te geven bij de netbeheerder Fluvius. Door in te loggen op ‘Mijn Fluvius’ kun je snel nakijken of er zonnepanelen geregistreerd staan op jouw adres.
Eandis-portaal voor zonnepanelen
Tot 2018 moest je voor het ingeven van jouw meterstanden op het Eandis-portaal zijn. Nu kan je voor alles terecht op de website van Fluvius.
Ingeven van meterstanden is alleen nodig bij klassieke meters. Heb je al een digitale meter, dan gaat alles automatisch.
Vragen of interesse in zonnepanelen? Stel alle vragen aan experts van groene elektriciteit.
Heb je interesse om te investeren in milieuvriendelijke energie, maar heb je nog vragen? Stel ze aan professionals in jouw regio via onderstaand formulier en ontvang advies op maat van jouw woning.