Wat zijn waterstofpanelen?

Waterstof zonnepanelen zijn nieuwe zonnepanelen, die waterstofgas produceren in plaats van elektriciteit. De panelen doen dit door middel van zonlicht en waterdamp uit de lucht.

Waterstof fungeert als energiedrager die elektriciteit en warmte kan opslaan en produceren. Het waterstofgas is een gas dat vermijdt dat je broeikasgassen en giftige stoffen vrijgeeft.

Waterstofpanelen worden ook wel eens de zonnepanelen van de toekomst genoemd. Door de komst van deze panelen ziet de toekomst voor groene energie of hernieuwbare energie er goed uit.

Onderzoekers van de KU Leuven hebben deze panelen uitgevonden. Ze zijn er dus in geslaagd om een zonnepaneel te ontwikkelen dat rechtstreeks waterstof uit vocht in de lucht maakt.

Groene waterstof is momenteel nog steeds duur om te maken en te stockeren, maar met deze panelen komt daar op een later moment zeker verandering in. Je zou dus binnenkort gemakkelijk kunnen waterstof produceren en stockeren in je huis.

Vandaag wordt nog altijd het grootste deel van waterstof geproduceerd met behulp van olie en gas. Dit is een grijze waterstof, dus zeer nadelig voor het klimaat en het milieu. Geen nood, de waterstofpanelen brengen hier eindelijk verandering in.

Zonnepaneel

Hoe waterstof met zonnepanelen produceren?

Er komt water uit de lucht, dit vocht komt binnen in het paneel. Ondertussen komt er energie van de zon op de voorkant van het paneel terecht. Deze combinatie zorgt ervoor dat het vocht wordt omgezet naar waterstof

Omdat heel dit proces door een zonnepaneel gedaan wordt, zijn er geen verdere verliezen. Deze uitvinding is dus ideaal om waterstof te winnen, waardoor het probleem van stroom en gas verminderd kan worden.

Klassieke zonnepanelen zetten 18 tot 20 procent zonne-energie om in opgewekte stroom. Als je daarna nog water splitst in waterstof en zuurstof, dan gaat er veel energie verloren. Met een zonnepaneel voor waterstof wordt 15 procent van het zonlicht rechtstreeks omgezet in waterstofgas.

De panelen zitten nu nog in de experimentele fase. Er moet nog bekeken worden wat voor omvormer er gemaakt kan worden, zodat deze panelen binnenkort terecht kunnen komen op de particuliere markt. 

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Water en zonlicht omzetten in waterstof en zuurstof

De zonnepanelen kunnen waterdamp en zonlicht omzetten in waterstof en zuurstof. Het waterstofgas kan vervolgens in een brandstofcel omgezet worden in elektriciteit en warmte.

Het afval dat vervolgens achter blijft, is water dat terug in het leefmilieu wordt afgegeven. Daardoor is dit een enorme positieve zaak voor het milieu.

Je kan trouwens door middel van de panelen, de schone energie van watergas gemakkelijk voor lange tijd opslagen in een drukvat zonder dat je energie verliest. Hiervoor heb je wel een koelinstallatie of hogedrukcompressor nodig.

Waterstof zonnepanelen

Hoeveel waterstofgas produceert een waterstofpaneel?

Een paneel produceert gemiddeld 250 liter waterstofgas per dag. Uit onderzoek blijkt dat als je 20 van deze panelen zet, gekoppeld aan een opslagtank, deze genoeg warmte produceren om je goed geïsoleerde woning een jaar lang te voorzien van warmte.

Dus de panelen produceren genoeg warmte. Als je de waterstofgas panelen gebruikt, zou je je eigenlijk voor een heel jaar kunnen afsluiten van het stroom- en gasnet.

Voordelen waterstofpanelen

Er zijn een aantal voordelen aan waterstofpanelen:

  • De panelen zijn bruikbaar voor allerlei toepassingen: ze kunnen zowel elektriciteit als warmte opwekken.
  • De energie is makkelijk op te slaan in een drukvat.
  • De panelen zijn betaalbaar, omdat ze gemaakt worden met goedkope grondstoffen die veel voorkomen. Er worden ook geen edelmetalen gebruikt, waardoor de prijs vrij laag blijft.
  • Het proces van de waterstofpanelen is altijd bruikbaar. Als er dus niet veel water is of een gebrek aan zon, dan zullen de panelen nog altijd functioneren.

Ondanks de vele voordelen van de waterstofpanelen, is de kans op succes moeilijk in te schatten. Als je stroom opwekt met een klassiek zonnepaneel en een installatie voor elektrolyse van water zou je een even hoog rendement hebben.

Nog een voordeel aan de gescheiden zonnepanelen en elektrolyse is dat je rekening houdend met de marktprijs de keuze hebt om de opgewekte spanning aan het elektriciteitsnet te leveren of het om te zetten in waterstof.

Waterstof

Productie waterstofgas gevaarlijk?

Waterstofgas is een licht gas dat, zoals de meeste brandstoffen, gemakkelijk ontvlambaar is. Waterstofgas is dus inderdaad gevaarlijk. Het is uitermate belangrijk dat hier voorzichtig mee omgegaan wordt. 

De opslag van waterstofgas gebeurt ook onder hoge druk, wat veel energie vergt. Dit zorgt ervoor dat het lastig is om dit op een kleine schaal en makkelijke manier uit te voeren.

Op zoek naar een specialist?
Vind de juiste vakman in jouw regio!

Wat is de prijs van waterstofpanelen?

Er is nog geen prijs bekend voor de waterstofpanelen. De reden hiervoor is simpel: het onderzoeksteam van Belgische wetenschappers is nog volop aan het experimenteren met prototypes van de panelen.

Er wordt nog gekeken naar de mogelijkheden om de panelen op een efficiënte manier en op grote schaal te kunnen produceren. Ten vroegste in 2030 achten de onderzoekers van de KU Leuven het mogelijk dat de eerste waterstofpanelen op de daken van woningen en andere panden zullen verschijnen

Er is wel al bekend dat de prijs ongeveer die zal zijn dat je betaalt per kilogram waterstof. Dan hebben we het dus over ongeveer 2,17 euro per kilogram waterstof. Zoals je al kan zien is dit veel goedkoper dan elektriciteit en aardgas. 

Of je met waterstofpanelen recht zal hebben op een subsidie, valt nog af te wachten. Momenteel zou je een subsidie kunnen aanvragen voor een zonneboiler, aangezien je eigenlijk een alternatief verwarmingsapparaat installeert.

Als deze subsidie nog altijd gegeven wordt als de waterstofpanelen op de markt komen, zal je hier van kunnen profiteren.

De prijs van een subsidie hangt trouwens af van een paar zaken:

  • Rendement van het apparaat: hoeveel kW (KiloWatt) het verwarmingsapparaat opbrengt.
  • De prijs die je hebt betaald voor de zonnepanelen: de prijs die je hebt betaald, zal bepalend zijn voor de mogelijke subsidie.

Meer weten over waterstof zonnepanelen? Vraag advies aan specialisten in jouw regio

Waterstofpanelen zijn misschien nog niet voor morgen. Aarzel niet om je te informeren en te laten adviseren door erkende installeteurs voor onder meer zonnepanelen, een thuisbatterij en andere schone energie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw (geschat) jaarlijks elektriciteitsverbruik?
2*. Waar wenst u zonnepanelen te plaatsen?
3*. Bent u ook geïnteresseerd in een thuisbatterij?
4*. Wanneer wenst u afspraak te maken (is nodig voor opmetingen en offerte)?
5. Voor welk type gebouw wenst u de installatie van zonnepanelen?
6. Beschrijving van uw project
7. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Veelgestelde vragen: 

Kun je waterstof maken met zonnepanelen?

+
Je zal waarschijnlijk binnen een aantal jaar met zonnepanelen waterstof kunnen maken. Maar voorlopig nog niet: de waterstofpannelen bevinden zich nu nog in een experimentele fase.

Hoe werkt een waterstof zonnepaneel?

+
Een waterstof zonnepaneel heeft eigenlijk een simpele werking. Het zonnepaneel slaat zowel zonlicht als waterdamp uit de lucht op en zet dit aan de hand van zonlicht om in waterstof. Daarna kan je het waterstof gebruiken als een energiebron in je huis. 

Hoeveel stroom voor 1 kilo waterstof?

+
In 1 kilogram waterstof zit ongeveer 33,3 Kilowattuur aan elektrische energie of stroom. 

Kan ik zelf waterstof in mijn huis opwekken? 

+
Wanneer waterstof zonnepanelen op de markt komen, ga je in staat zijn zelf waterstof op te wekken. Voorlopig zijn waterstof zonnepanelen nog in een onderzoeksfase en is het dus nog even wachten.
Zonnepanelen
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
More than 35,000 people find the right professional here every month
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Zonnepanelen