Hoe werkt zonne-energie?

De zon stuurt veel energie en warmte naar de aarde. Zonne-energie is een duurzame energie. Deze energie is onuitputbaar en kan je voor onbepaalde tijd gebruiken, niet zoals fossiele brandstoffen. Groene energie heeft geen negatieve impact op het milieu. Zonnepanelen en zonneboilers zijn installaties die direct zonlicht absorberen en omzetten in elektrische energie.

Door zonne-energie te gebruiken en het juiste systeem te gebruiken om deze op te wekken, kan je veel energiekosten besparen in jouw huis. Je kunt zonnepanelen gebruiken om zonne-energie op te vangen en vervolgens om te zetten in elektrische energie. Zonnepanelen zijn opgebouwd uit zonnecellen.

Deze zonnecellen zijn gemaakt van materialen die alleen energie kunnen geleiden als er licht op valt. Als de zon schijnt, wordt er gelijkstroom opgewekt in de zonnecel en met behulp van een omvormer kan je deze stroom omzetten in wisselstroom.

Laat je adviseren en ontvang gratis offertes

Voordelen zonne-energie

Zonne-energie voordelen:

  • Onuitputtelijke zonne-energie
  • Zonne-energie is een schone energie (geen schadelijke stoffen bij gebruik)
  • Je kunt gebruik maken van zonne-energie om stroom op te wekken (zonnepanelen)
  • Je kunt zonne-energie gebruiken om water te verwarmen (zonneboiler/zonnecollector)

Nadelen zonne-energie

Nadelen van zonne-energie zijn:

  • Zonne-energie systemen zijn minder duur aan het worden, maar niet goedkoop
  • Kan niet op elk dak
  • Kan alleen overdag worden gebruikt als de zon schijnt (andere bronnen nodig)
  • Niet esthetisch

Toepassingen van zonne-energie

Je kan zonne-energie op verschillende manieren gebruiken. De meest gebruikte toepassingen van zonne-energie zijn zonnepanelen en zonneboilers. Lees hieronder meer over zonnepanelen en zonneboilers.

zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen (bestaande uit zonnecellen) kunnen zonne-energie omzetten in hernieuwbare elektriciteit. Het gebruik van zonnepanelen kan direct energiekosten besparen.

Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn speciale panelen met meerdere zonnecellen die zonlicht direct kunnen omzetten in elektriciteit. Zonnecellen zijn in serie geschakeld om bruikbare spanning te leveren. De zonnecel is gemaakt van twee lagen silicium. Onder invloed van zonlicht vloeit er stroom tussen de twee lagen.

Zonnecellen vangen licht op en zetten het om in elektrische energie. Deze elektrische stroom wordt gelijkstroom (DC) genoemd en wordt door een omvormer omgezet in wisselstroom (AC). Wisselstroom kan direct in huis worden gebruikt via verschillende apparaten, zoals een tv of vaatwasser.

Zonnepanelen zijn zeer kosteneffectief. Een minpunt is dat ze overdag veel energie produceren, maar overdag meestal minder hoeveelheid zonne-energie nodig hebben omdat veel mensen al aan het werk zijn. ’s Nachts, als de zon bijna onder is, heb je elektriciteit nodig en dan ben je aangewezen op het net van de energieleverancier.

Het opslaan van je zonne-energie vermijd het om onnodige kosten voor energie te betalen. Om energie van zonnepanelen op te kunnen slaan, heb je gelijkspanning nodig. Om deze hernieuwbare energie te kunnen gebruiken is weer wisselstroom nodig. Het hangt natuurlijk af van hoeveel zonne-energie je nodig hebt.

Soorten zonnepanelen

Momenteel zijn er 4 verschillende types fotovoltaïsche zonnepanelen op de Vlaamse markt. Het meest voorkomende paneel is gemaakt van silicium. Dit zijn monokristallijne en polykristallijne zonnepanelen. Er is ook amorf silicium, ook wel dunne film zonnepanelen genoemd. De nieuwste is glas-glas zonnepanelen. Zoals de naam al doet vermoeden, bevindt het paneel zich tussen twee glaslagen.

Onderstaande tabel geeft de verschillende typen zonnepanelen weer.

Soort zonnepaneelKosten zonnenepanelenRendement zonnepaneelVoordelen zonnepaneel
Monokristallijn zonnepanelenDuurder dan polykristallijn en dunne filmZeer hoogGeschikt voor kleine daken, omdat er minder vierkante meters nodig zijn
Polykristallijn zonnepanelenGoedkoper dan monokristallijnGoedIdeaal voor grote oppervlaktes
Amorf (dunne film) zonnepanelenGoedkoper dan monokristallijnLaagFlexibel en inzetbaar voor objecten (voertuigen, carports, zonneschermen, buitenmuren, etc.)
Glas-glas zonnepanelenDuurder dan andere soortenZeer hoogLangere levensduur

Prijs en premie(s) zonnepanelen

De gemiddelde prijs van zonnepanelen ligt tussen de 4.000 en 8.000 euro. De prijs is afhankelijk van het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt. Naarmate je meer panelen installeert, zal ook de piek per watt (Wp) afnemen.

Afhankelijk van de hellingsgraad en oriëntatie, ben je verzekerd van het beste rendement en heb je je investering in slechts 7 tot 8 jaar terugverdiend. De terugverdientijd is korter omdat je in aanmerking kunt komen voor premies en subsidies van de Vlaamse overheid. Als je zonnepanelen plaatst door een erkend aannemer, kan je in aanmerking komen voor een premie van maximum 750 euro.

Ongeveer 25 jaar is de gemiddelde levensduur van zonnepanelen. Het jaarrendement van zonnepanelen is gelijk aan 5 % tot 6 %. De zonne-energie kun je direct gebruiken, opslaan in batterijen of terugleveren aan het net, en je krijgt er natuurlijk een vergoeding voor.

Vraag advies en vergelijk tot 5 gratis offertes

Zonneboiler

Zonneboiler

Met zonneboilers kun je eenvoudig en milieuvriendelijk gratis zonnewarmte gebruiken om het grootste deel van het warme water te produceren.

Hoe werkt een zonneboiler?

Zonne-energie kan ook water verwarmen door middel van zonneboilers. Zonlicht wordt hier niet omgezet in elektriciteit, maar in warmte. Een zonneboiler werkt met vele leidingen op het dak die een bepaalde vloeistof bevatten die door de zon wordt verwarmd. Deze verwarmde vloeistof bereikt de collector via een speciale leiding.

De collector is het voorraadvat van de zonneboiler, die ervoor zorgt dat al het verwarmde water wordt verdeeld naar alle functies die het nodig hebben. Hierbij kun je denken aan verwarming en douches. Je kunt dankzij een zonneboiler dus veel energiekosten besparen.

Prijs en premie(s) zonneboiler

De kosten van een zonneboilersysteem bedragen ongeveer 2.000 – 5.000 euro. De kosten van deze zonneboilers zijn gebaseerd op de aanschaf inclusief installatie (de installatie kost al 500 en 1.000 euro).

De levensduur van een zonneboiler is gemiddeld ongeveer 25 jaar, maar onderhoud dient wel volgens de instructies te worden uitgevoerd. Een zonneboiler kan een gemiddeld gezin tussen de 60 en 200 euro per jaar besparen. Dit lijkt misschien niet veel, maar aangezien zonneboilers jarenlang zullen blijven renderen, is het de moeite waard.

Een simpele zonneboiler van 2.000 euro heeft de aanschafprijs in 10 tot 15 jaar volledig terugverdiend. Als je een zonneboiler laat installeren door een erkend installateur in jouw huis of appartement, dan kunt je een premie aanvragen. De maximale premie is 2.750 euro en het maximum is 40 % van de factuurwaarde.

Vraag gratis offertes aan

Zonnekaart België: is mijn dak geschikt?

werking zonne-energie

Wil je weten of je dak geschikt is voor een optimaal rendement? Met de zonnekaart krijg je een idee van het gemiddeld aantal zonuren in jouw regio. Wie het adres (gebouwen in Vlaanderen) invult op de zonnekaart Vlaanderen kan zien of het dak geschikt is voor het opwekken van zonne-energie. Dan krijg je een inschatting van de kans op het gehele dak of zelfs het dakdeel.

Is het dak op de zonnekaart donkergroen? Dan kunnen zonnepanelen meer energie opwekken dan het huishouden nodig heeft. Op deze daken kunnen dan ook grotere zonne-installaties geplaatst worden.

De geschiktheid van het dak is afhankelijk van de jaarlijkse zonnestraling. Het is een heel specifieke plaats, afhankelijk van de richting en helling van het dak. Ook schaduwen op verschillende delen van het dak spelen een rol. Bij de geschiktheidsberekening houdt de zonnekaart met al deze zaken rekening.

Zonnepanelen of een zonneboiler plaatsen? Vergelijk gratis offertes

Het is dus slim om zonnepanelen of een zonneboiler te plaatsen als je op energiekosten wilt besparen. Voordat je besluit om zonne-installaties op het dak te installeren, is het aan te raden je vertrouwd te maken met de verschillende soorten panelen. Welk zonnepaneel je kiest hangt natuurlijk af van je wensen, budget en dakoppervlak (en daktype).

Laat je daarom adviseren door een installateur in jouw regio en ontvang tot 5 gratis en vrijblijvend offertes. Vergelijk offertes via onderstaande offerteformulier en hou rekening met de prijs, de paneelkwaliteit en het rendement dat je elk jaar kunt behalen. Kies de installateur die het beste bij jou past.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw (geschat) jaarlijks elektriciteitsverbruik?
2*. Waar wenst u zonnepanelen te plaatsen?
3*. Bent u ook geïnteresseerd in een thuisbatterij?
4*. Wanneer wenst u afspraak te maken (is nodig voor opmetingen en offerte)?
5. Voor welk type gebouw wenst u de installatie van zonnepanelen?
6. Beschrijving van uw project
7. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Zonnepanelen
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Zonnepanelen