Zonnepanelen prijs 

Voor een installatie met het verbruik van een gemiddeld gezin betaalt u gemiddeld €6.400 voor het opwekken van groene-energie. Sinds 2017 kost de investering in zonnepanelen 30% minder en zelfs tot 60% minder in vergelijking met 10 jaar geleden.

Hieronder geven we u een overzicht van de actuele richtprijzen per zonnepaneel. Deze berekening werd gemaakt op basis van een gemiddeld jaarverbruik.

Aantal zonnepanelen Gemiddelde jaarverbruik (in kWh) Vereiste wattpiek Richtprijs zonnepanelen
12 8.000 3.500 Wp € 6.100
16 10.000 4.700 Wp € 8.800
21 12.000 6.200 Wp € 10.900

Premies

Wie voor 1 januari 2021 zonnepanelen liet installeren en een digitale meter heeft, of binnenkort zijn terugdraaiende teller moet vervangen door een digitale meter, kan een retroactieve investeringspremie aanvragen.

U kunt een terugleveringscontract aangaan met uw energieleverancier. Dit is een contract voor de elektrische stroom die u produceert maar niet verbruikt. Dit komt doordat u geen prosumententarief meer betaalt door de digitale meter, terwijl dit bij een terugdraaiende teller wel moest.

Werd u installatie goedgekeurd voor 14 juni 2015? Dan krijgt u groenestroomcertificaten.

Terugverdientijd

De terugverdientijd is hoe lang het duurt tot de zonnepanelen installatie zichzelf heeft terugbetaald. Dit hangt af van een aantal factoren zoals de overheidspremies waar u recht op hebt, het piekvermogen van de panelen, de opbrengstfactor van de installatie, de aanschafkosten en de energieprijs van de opgewekte, groene stroom.

Zonnepanelen

Soorten zonnepanelen: overzicht

Er zijn verschillende soorten PV-systemen (zonnepanelen). Zo heeft u netgekoppelde panelen. Dit zijn zonnepanelen die de ongebruikte stroom terug verkoopt aan de energieleverancier. Zo’n set bevat zonnepanelen, een omvormer en montagemateriaal. Dit systeem wordt door de meerderheid van de bevolking gebruikt.

U hebt ook losstaande PV-systemen. Dit is bijvoorbeeld de zonnecel op uw rekenmachine. Deze losse PV-systemen hebben een stuk lager vermogen dan een installatie die op het elektriciteitsnet gekoppeld is.

Monokristallijne zonnepanelen

Bij monokristallijne zonnepanelen is het silicium opgebouwd uit één kristal. Deze zonnecellen hebben een zwarte, of soms een donkerblauwe kleur.

Polykristallijne zonnepanelen

Bij polykristallijne zonnepanelen is het silicium opgebouwd uit meerdere kristallen. u kan dit gemakkelijk op het paneel zelf zien: de zonnecellen zijn kleine stukjes en hebben een blauwe kleur.

Buiten het feit dat polykristallijne zonnepanelen een iets lagere opbrengst hebben, zijn er verder geen verschillen tussen monokristallijne- en polykristallijne zonnepanelen.

Amorfe zonnepanelen of dunne film zonnepanelen

Dunne film zonnepanelen hebben tegenwoordig een rendement dat bijna even goed is als dat van polykristallijn en monokristallijn. Amorfe zonnepanelen zijn een stuk goedkoper tegenover de alternatieven.

Daardoor is de aankoop van deze panelen ook gestegen. De lage prijs is te danken aan het feit dat er weinig materiaal nodig is voor het produceren van de panelen.

Rendement zonnepanelen 2021

Het rendement van zonnepanelen ligt momenteel tussen de 15 % en 22 %. Het rendement is het aantal zonlicht dat de installatie kan omzetten in bruikbare wisselstroom. Het rendement hangt af van 4 factoren: de soorten zonnepanelen, oriëntatie, hellingsgraad en ligging van de panelen.

zonnepanelen rendement

Soorten zonnepanelen

Op het eerste zicht presteren monokristallijn en polykristallijn zonnepanelen het best. Met monokristallijne zonnepanelen kan u namelijk rekenen op een rendement van 15%. Polykristallijne zonnepanelen volgen op de voet met een rendement dat ongeveer 4% lager ligt.

Tenslotte sluiten amorfe zonnepanelen de rij met een lager rendement van 5%. Dit type zonnepaneel is echter een stuk goedkoper in aanschafprijs.

Oriëntatie

Zonnepanelen gericht naar het Zuiden leveren een hogere opbrengst. Plaatst u uw zonnepanelen naar het zuidwesten, dan moet u rekenen op een rendementsvermindering van zo’n 5%.

Zonnepanelen gericht naar het Noorden hebben gewoonlijk een rendement van 85%. Hoe uw zonnepanelen dus ook georiënteerd zijn, de rendabiliteit blijft. Maar afhankelijk van de oriëntatie kan de terugverdientijd wel iets langer zijn.

Hellingsgraad

Om een optimaal rendement van de zonne-energie te kunnen garanderen, dienen zonnepanelen naar het Zuiden gericht te worden op een hellingshoek van 36°. Hoewel dit op een plat dak eenvoudig in te stellen is, kan dit bezwarend zijn bij hellende daken. Gelukkig hebben de meeste schuine daken een hellingshoek van 35°. Zo ziet u maar dat aan alles gedacht moet worden.

Hou er wel rekening mee dat het rendement van de nieuwe installatie met 10% kan dalen bij schuine daken waarvan de hellingshoek zich niet tussen de 30° en 40° bevindt.

Ligging

Zonnepanelen moeten zoveel mogelijk licht kunnen opnemen. Plaats de panelen daarom niet in de schaduw van objecten zoals lantaarnpalen of bomen. Hoewel dit enkel een tragere terugverdientijd heeft als gevolg, vermijdt u dit liever.

Onderhoud zonnepanelen: panelen reinigen

Zonnepanelen vangen regelmatig wat stof en vuiligheid op. Vallende bladeren, mos, enz. kunnen de zonnepanelen tot wel 25% slechter doen presteren.
Voor een optimale opbrengst en lange levensduur van de panelen, is het reinigen van zonnepanelen dus ten sterkste aangeraden. Maak u echter geen zorgen: met een kostprijs tussen € 100 en € 150 bent u weer voor een jaartje gerust.

Zonnepanelen reinigen

Zonnepanelen kopen en plaatsen: hoe aanpakken?

Zonnepanelen installeren is een grote investering. De soort installatie die u nodig zult hebben, hangt af van uw persoonlijke situatie. Niet iedereen heeft hetzelfde dak, verbruik, ligging,…. U moet dus o.a. gaan berekenen hoeveel zonnepanelen u zal moeten plaatsen.

Stap 1: Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen? Haalbaarheidsstudie

De algemene regelt zegt dat er geen bouwvergunning nodig is voor het plaatsen van een nieuwe installatie om zonne-energie om te zetten. Hiervoor moet echter aan bepaalde voorwaarden voldoen worden:

– Zijn de panelen geïntegreerd in het dak?

– Liggen de zonnepanelen in dezelfde helling als het dak?

– Bij een hellend dak: Liggen de panelen slechts enkele centimeters boven het dak?

– Bij een plat dak: Liggen de panelen niet hoger dan 1 centimeter boven de dakrand?

Stap 2: Budget: bereken onder meer de terugverdientijd

Zoals eerder aangegeven hangt de terugverdientijd af van een aantal factoren. Het is daarom belangrijk om te kijken naar het piekvermogen (bepaalt hoeveel elektriciteit de panelen opwekken) van de panelen en hoeveel de installatie u zal opbrengen.

Ook belangrijk is om te berekenen wat de aanschafkosten van de installatie zullen zijn. Tenslotte zal u ook moeten rekening houden met de energieprijs van de stroom die u opwekt.

zonnepanelen plaatsen

Stap 3: Contacteer installateurs en vergelijk offertes

De juiste zonnepanelen – al dan niet met batterij – en installateur kiezen zijn belangrijke stappen bij uw aankoop. Bobex helpt u hier verder in. Vul ons formulier in en wij brengen u in contact met de beste zonnepanelen-installateurs in uw regio. Zij maken voor u, gratis en vrijblijvend, een aantrekkelijke prijsofferte op.

Stap 4: Zonnepanelen plaatsen + keuring

Als u een installateur heeft gekozen, zal deze de installatie komen plaatsen. Eerst wordt de draagstructuur op het dak geplaatst, waarna de panelen erop gemonteerd worden. Tenslotte worden de bekabeling en de omvormer aangesloten.

Als de installatie volledig gebeurt is, moet de installatie nog gekeurd worden. Deze AREI-keuring wordt gedaan door een erkende keurder van de Vlaamse overheid. Als deze constateert dat alles aan de technische vereisten voldoet, kan u de nieuwe zonnepanelen gebruiken en stroom opwekken.

Wilt u zonnepanelen laten plaatsen? Vul ons offerteformulier in en ontvang gratis vrijblijvende offertes.

Beschrijf uw project
1*. Wat is uw (geschat) jaarlijks elektriciteitsverbruik?
2*. Waar wenst u zonnepanelen te plaatsen?
3*. Bent u ook geïnteresseerd in een thuisbatterij?
4*. Wanneer wenst u afspraak te maken (is nodig voor opmetingen en offerte)?
5*. Voor welk type gebouw wenst u de installatie van zonnepanelen?
6. Beschrijving van uw project
7. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid .

Vakmannen in België