Zonnepanelen prijs 2024

De prijs voor zonnepanelen is in 2024 ongeveer € 6.400 voor een gemiddeld gezin. Deze prijs is voor een volledige installatie, inclusief omvormer. Sinds 2017 kost de investering in de installatie 30 % minder en zelfs tot 60 % minder in vergelijking met 10 jaar geleden.

Hieronder geven we je een overzicht van de actuele prijs in 2024, van zonnepanelen. Deze berekening werd gemaakt op basis van een gemiddeld jaarverbruik.

Aantal zonnepanelen Gemiddelde jaarverbruik (kWh) Vereiste wattpiek (Wp) Zonnepanelen prijs
12 8.000 3.500 € 6.100
16 10.000 4.700 € 8.800
21 12.000 6.200 € 10.900

Prijsopbouw

68 % van de totaalprijs voor de zonnepanelen installatie wordt gestoken in:

 • Het aantal zonnepanelen: deze vormen de basis van de installatie en nemen dus de grootste hap uit het budget.
 • Kabels: de bekabeling is noodzakelijk om de geproduceerde energie naar de elektrische installatie te laten vloeien. Geen kabels = geen energie.
 • Omvormer: de omvormer is cruciaal om de elektriciteit van de panelen (gelijkstroom) om te zetten in bruikbare wisselstroom.

30 % van de prijs van zonnepanelen gaat naar:

 • Het plaatsen van de panelen

De overige 2 %:

 • Reiskosten van de installateur

Goed nieuws: er is in België een btw-verlaging naar 6% voor de installatie van zonnepanelen vanaf 1 april 2022.

Prijsopbouw: extra’s

Als je zonnepanelen laat installeren, kan het zijn dat er extra benodigdheden bij de prijs gerekend worden. We hebben het dan over volgende zaken:

 • Frame voor platte daken: woningen met platte daken hebben een frame onder de panelen nodig, om ze zo in de juiste richting te plaatsen.
 • Power optimizer: als er schaduw op een paneel valt, zal er een power optimizer geïnstalleerd moeten worden om het paneel toch optimaal te laten presteren.

Zonnepanelen prijs

Prijs zonnepanelen: met welke factoren rekening houden?

Er bestaat geen vaste prijs voor een zonnepanelen installatie, omdat deze afhankelijk is van hoeveel je er laat plaatsen. Om te weten hoeveel je er nodig hebt, moet je rekening houden met volgende factoren:

 • Jaarlijks energieverbruik: de hoeveelheid energie die je jaarlijks verbruikt.
 • Minimaal vermogen: een zonnepaneel brengt maar 85 % van zijn piekvermogen op.
 • Beschikbare dakoppervlakte: de panelen moeten op jouw dak passen.
 • Rendement: hoe hoger het rendement, hoe minder panelen je nodig hebt.

Premies & subsidies

1. Zonnepanelen premie

In 2023 krijg je tot 750 euro premie voor het installeren van zonnepanelen. Wie zonnepanelen voor 2015 gelegd heeft, kreeg toen groenestroomcertificaten. Vandaag bestaat dit systeem niet meer.

De Vlaamse regering heeft in het begrotingsakkoord van september 2023 besloten de premie voor zonnepanelen vervroegd stop te zetten. De premie verdwijnt nu op 1 januari 2024 in plaats van 1 januari 2025. 

In 2023 werd het maximumbedrag van de premie al gehalveerd van 1.500 euro naar 750 euro. In 2024 zou normaal hetzelfde gebeuren. Je zou dan maximaal 375 euro ontvangen voor de installatie van zonnepanelen.

Maar omdat de analyse van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) aantoonde dat de premie tot oversubsidiëring leidde, heeft de Vlaamse regering besloten de premie voor het einde van 2023 stop te zetten. Op die manier besparen ze 50 miljoen euro. 

Deze beslissing is verantwoord omdat een investering in zonnepanelen zonder overheidssteun (premie) nog steeds rendabel is. Ook de terugverdientijd is relatief kort. De energietransitie kan met andere woorden nog steeds goed verdergezet worden. 

Wil je de premie voor zonnepanelen nog ontvangen? Dan is het belangrijk dat je een zonnepanelen installatie laat plaatsen en keuren voor het einde van 2023

Let op: niet de besteldatum, maar de keuringsdatum van je zonnepanelen is de richtlijn voor het al dan niet ontvangen van de premie. De keuringsdatum is de officiële datum waarop je de zonnepanelen in dienst neemt

Heb je dit jaar zonnepanelen laten installeren, maar worden ze pas volgend jaar gekeurd? Dan loop je de premie mis. Laat je zonnepanelen dus in 2023 keuren als je in aanmerking wil komen voor de premie. 

Hoe sneller je zonnepanelen laat installeren, hoe beter. Hoe lang het keuren duurt, is van verschillende factoren afhankelijk, zoals het bedrijf zelf, hoeveel materiaal ze op voorraad hebben en de drukte. Sommige aannemers hebben meerdere maanden nodig, andere enkele weken. Wacht dus niet te lang.

Via ons offerteformulier kom je in contact met specialisten die je op voorhand vertellen of de keuring nog in 2023 kan plaatsvinden. Zo ben je zeker dat je de premie zult ontvangen. 

Een investering in zonnepanelen zonder overheidssteun is nog steeds interessant en rendabel: met zonnepanelen bespaar je sowieso energiekosten. Bovendien wek je op een duurzame en milieuvriendelijke manier stroom op. De terugverdientijd is tot slot ook zonder premie relatief kort. 

2. Retroactieve investeringspremie

Wie tussen 1 januari 2006 en 1 januari 2021 een PV-systeem liet installeren en een digitale meter heeft, of binnenkort zijn terugdraaiende teller moet vervangen door deze meter, kan ook een retroactieve investeringspremie aanvragen.

3. Terugleveringscontract

Verder kan je een terugleveringscontract aangaan met je energieleverancier. Dit is een contract voor de elektrische stroom die je produceert maar niet verbruikt.

Dat komt omdat je geen prosumententarief meer betaalt door de digitale meter, terwijl dit bij een terugdraaiende teller wel moest.

4. Groenestroomcertificaten

Werd jouw installatie goedgekeurd voor 14 juni 2015? Dan krijg je groenestroomcertificaten.

Terugverdientijd

De terugverdientijd is hoe lang het duurt tot de installatie zichzelf heeft terugbetaald. Dit hangt af van een aantal factoren zoals de overheidspremies waar je recht op hebt, het vermogen van de panelen, de opbrengstfactor van de installatie, de zonnepanelen kosten en de energieprijs van de opgewekte, groene stroom.

Het merk

Het merk zonnepanelen dat je gebruikt is een belangrijke factor die de prijs beïnvloedt. De prijs van een topmerk (LG, Solarwatt, Panasonic, Qcells, Sunpower) kan soms dubbel zoveel zijn dan dat van een goedkoper merk (Canadian Solar, Longi, JA Solar).

Zonnepanelen

Voor- en nadelen zonnepanelen

We sommen hieronder een aantal nadelen en voordelen van zonnepanelen op:

+ Goed voor het milieu: je helpt mee aan een beter milieu, aangezien je zonne-energie gebruikt om elektriciteit op te wekken.

+ Overal is voldoende zon (ook in de winter): zonnepanelen hebben geen rechtstreeks zonlicht nodig om stroom op te wekken. Daardoor werken ze het hele jaar door.

+ Kan snel geïnstalleerd worden: een goede vakman installeert een zonnepanelen installatie in slechts enkele uren.

+Niet veel onderhoud nodig: buiten het feit dat je de installatie een keer in het jaar moet reinigen, hoef je er voor de rest niets mee te doen.

+ Lange levensduur (minstens 25 jaar): zonnepanelen gaan minstens 25 jaar mee. Ze worden elk jaar beter gemaakt, waardoor hun levensduur ook ieder jaar verhoogt.

Grote investering: zonnepanelen kosten veel, maar het is een investering die de moeite waard is. Je haalt het geld dat je erin steekt in een aantal jaar terug uit.

Grote oppervlakte van dak nodig voor installatie: hoe meer energie je wilt produceren, hoe meer panelen je nodig hebt en hoe meer dakoppervlak er dus nodig zal zijn.

Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn opgebouwd uit zonnecellen. Deze cellen hebben een negatieve bovenkant een aan de onderkant een positieve lading. Wanneer de zonnecellen licht absorberen, wordt er een elektrische spanning opgewekt die vervolgens door een omvormer in stroom wordt omgezet. Deze stroom kan je vervolgens gebruiken.

Lees ons artikel hoe werken zonnepanelen om meer te weten te komen over de werking van de panelen.

Soorten zonnepanelen: overzicht

Er zijn verschillende soorten PV-systemen. Zo heb je netgekoppelde panelen (deze zijn gekoppeld aan het elektriciteitsnet). Dit zijn er die de ongebruikte groene stroom terug verkoopt aan de energieleverancier. Zo’n set bevat zonnepanelen, een omvormer en montagemateriaal. Dit systeem wordt door de meerderheid van de bevolking gebruikt.

Je hebt ook losstaande PV-systemen. Dit is bijvoorbeeld de zonnecel op je rekenmachine. Deze losse PV-systemen hebben een stuk lager vermogen dan het vermogen van een installatie die op het elektriciteitsnet gekoppeld is.

Monokristallijne zonnepanelen

Bij monokristallijne zonnepanelen is het silicium opgebouwd uit één kristal. Deze zonnecellen hebben een zwarte, of soms een donkerblauwe kleur.

Polykristallijne zonnepanelen

Bij polykristallijne zonnepanelen is het silicium opgebouwd uit meerdere kristallen. Je kan dit gemakkelijk op het paneel zelf zien: de zonnecellen zijn kleine stukjes en hebben een blauwe kleur.

Buiten het feit dat polykristallijne een iets lagere opbrengst hebben, zijn er verder geen verschillen tussen monokristallijne- en polykristallijne.

Amorfe zonnepanelen of dunne film zonnepanelen

Dunne film zonnepanelen hebben tegenwoordig een rendement dat bijna even goed is als dat van polykristallijn en monokristallijn. Amorfe zonnepanelen zijn een stuk goedkoper tegenover de alternatieven.

Daardoor is de aankoop van deze panelen ook gestegen. De lage prijs is te danken aan het feit dat er weinig materiaal nodig is voor het produceren van de panelen.

Rendement zonnepanelen 2024

Het rendement van zonnepanelen ligt momenteel tussen de 15 % en 22 %. Het rendement is het aantal zonlicht dat de installatie kan omzetten in bruikbare stroom. Het rendement hangt af van 4 factoren: de soorten zonnepanelen, oriëntatie, hellingsgraad en ligging.

Zonnepanelen rendement

Soorten zonnepanelen

Op het eerste zicht presteren monokristallijn en polykristallijn zonnepanelen het best. Met monokristallijne zonnepanelen kan je namelijk rekenen op een rendement van 15 %. Polykristallijne volgen op de voet met een rendement dat ongeveer 4 % lager ligt.

Tenslotte sluiten amorfe zonnepanelen de rij met een lager rendement van 5 %. Dit type zonnepaneel is echter een stuk goedkoper in aanschafprijs.

Oriëntatie

Een installatie gericht naar het Zuiden leveren een hogere opbrengst. Plaatst je jouw zonnepanelen installatie naar het zuidwesten, dan mag je rekenen op een rendementsvermindering van zo’n 5 %.

Zonnepanelen gericht naar het Noorden hebben gewoonlijk een rendement van 85 %. Hoe jouw zonnepanelen dus ook georiënteerd zijn, de rendabiliteit blijft. Maar afhankelijk van de oriëntatie kan de gemiddelde terugverdientijd wel iets langer zijn.

Hellingsgraad

Om een optimaal rendement van de zonne-energie te kunnen garanderen, dienen zonnepanelen naar het Zuiden gericht te worden op een hellingshoek van 36°.

Op een plat dak valt de hellingshoek eenvoudig te regelen. Dit in tegenstelling tot een hellend dak waar je gebonden bent aan de hellingshoek van de dakconstructie. Gelukkig liggen de meeste schuine daken in een hoek van 35°.

Hou er wel rekening mee dat het rendement van de nieuwe installatie met 10 % kan dalen bij schuine daken waarvan de hellingshoek zich niet tussen de 30° en 40° bevindt.

Ligging

Zonnepanelen moeten zoveel mogelijk licht kunnen opnemen. Plaats de de installatie daarom niet in de schaduw van objecten zoals lantaarnpalen of bomen. Hoewel dit enkel een tragere terugverdientijd heeft als gevolg, vermijd je dit best.

Ligging zonnepanelen

Wat als er geen zonlicht is?

Als er geen rechtstreeks zonlicht is, produceert een zonnepanelen installatie nog altijd energie. Het is dus niet zo dat als het bewolkt is, het paneel ineens stopt met groene stroom opwekken. De productie van elektriciteit zal in de zomer wel hoger liggen dan in de winter, omdat in de winter de dagen korter zijn.

Omvormer

Een omvormer is een elektronisch apparaat dat de energie die opgewekt wordt door de zonnepanelen omzet in bruikbare stroom. Dit toestel is essentieel voor het onderhoud van jouw installatie en zorgt ervoor dat jouw panelen perfect functioneren.

In zijn moderne vorm (hybride omvormer) kan hij zowel gelijk- als wisselstroom leveren. Er zijn nu ook omvormers in een compactere vorm op de markt: micro-inverters. Deze worden geplaatst naast de zonnepanelen en garanderen zonder enige twijfel een maximaal rendement.

Beste merken zonnepanelen in 2024

Er zijn veel merken van zonnepanelen in 2024. We zetten even de beste merken van 2024 op een rij.

Solarwatt

Solarwatt is een Duits merk, gespecialiseerd in glas-glas zonnepanelen. Deze focus zorgt ervoor dat de productie van hun installatie van de beste kwaliteit is.

LG Solar

LG Solar produceert zijn panelen volledig zelf. het bedrijf heeft de volledige controle over het productieproces, waardoor de installaties van uitstekende kwaliteit zijn.

QCells

QCells is een Duits merk dat al tientallen jaren zonnepanelen produceert. Ze houden zich niet alleen bezig met zonnepanelen, maar met alles wat met zonne-energie te maken heeft.

Wat is het goedkoopste merk voor zonnepanelen?

High-end merken zoals LG, Sunpower en Solarwatt hebben een gemiddelde prijs van 1,33 euro/Wp. Voor Chinese merken zoals JA Solar, Jinko en Longi betaal je gemiddeld 1,13 euro/Wp.

Merk Gemiddelde prijs
Axitec 1,28€/Wp
Bauer 1,20 €/Wp
Hyundai 1,28 €/Wp
JA Solar 1,13 €/Wp
Jinko Solar 1,17 €/Wp
LG 1,31 €/Wp
Longi 1,10 €/Wp
Qcells 1,34 €/Wp
REC 1,24 €/Wp
Solarwatt 1,34 €/Wp
Sunpower 1,34 €/Wp
Viessmann 1,17 €/Wp
Reiniging zonnepanelen

Onderhoud zonnepanelen: panelen reinigen

De zonnepanelen installatie vangt regelmatig stof en vuiligheid op. Vallende bladeren, mos, enzovoort kunnen de zonnepanelen tot wel 25% slechter doen presteren.

Voor een optimale opbrengst en lange levensduur van de installatie, is het reinigen van zonnepanelen dus ten sterkste aangeraden. Maak je echter geen zorgen: met een kostprijs tussen € 100 en € 150 ben je weer voor een jaartje gerust.

Zijn zonnepanelen recycleerbaar?

Meer dan 90 % van de onderdelen van zonnesystemen zijn recycleerbaar in België. Ze bestaan uit 3 hoofdmaterialen: glas, silicium en metaal. De recyclage van zonnepanelen is dus zeker mogelijk.

Wat zijn zonnepannen?

Bij zonnepannen worden de zonnecellen in de dakpannen verwerkt. Het ziet er veel mooier uit, maar het is duurder en minder efficiënt dan klassieke zonnepanelen. Je betaalt voor zonnepannen gemiddeld € 12.000, wat dubbel zo veel is als standaard zonnepanelen.

Batterij voor zonnepanelen

Een batterij voor zonnepanelen is een batterij die de energie van je zonnesysteem opslaat. Het paneel absorbeert energie van de zon en zet deze om in elektriciteit die vervolgens via de omvormer wordt geleid.

Een batterij is een extra component, waarmee je de energie die door de panelen geproduceerd wordt, kunt opslaan voor later te gebruiken. Met de komst van de digitale meter is een thuisbatterij dus heel interessant.

Zonnepanelen kopen en plaatsen: hoe aanpakken?

Het plaatsen van zonnepanelen is een grote investering. De soort installatie die je nodig zal hebben, hangt af van je persoonlijke situatie. Niet iedereen heeft hetzelfde dak, verbruik, ligging … Je moet dus onder meer gaan berekenen hoeveel zonnepanelen je zal plaatsen.

Stap 1: Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen? Haalbaarheidsstudie

De algemene regelt zegt dat er geen bouwvergunning nodig is voor het plaatsen van een nieuwe installatie om zonne-energie om te zetten. Hiervoor moet echter aan bepaalde voorwaarden voldoen worden:

 • Zijn de panelen geïntegreerd in het dak?
 • Liggen de zonnepanelen in dezelfde helling als het dak?
 • Bij een hellend dak: liggen de panelen slechts enkele centimeters boven het dak?
 • Bij een plat dak: liggen de panelen niet hoger dan 1 centimeter boven de dakrand?

Is het dak niet geschikt voor een zonnepanelen installatie? Dan is één van de volgende alternatieven soms mogelijk:

Stap 2: Budget: bereken onder meer de terugverdientijd

Zoals eerder aangegeven hangt de terugverdientijd af van een aantal factoren. Het is daarom belangrijk om te kijken naar het piekvermogen (bepaalt hoeveel elektriciteit de panelen opwekken) van de panelen en hoeveel de installatie je zal opbrengen.

Ook belangrijk is om te berekenen wat de prijs van de zonnepanelen installatie zullen zijn. Is de investering te groot? Dan is zonnepanelen huren misschien een oplossen.

Tenslotte moet je ook rekening houden met de energieprijs voor de stroom die je opwekt. Elektriciteit wordt namelijk alleen maar duurder, dus zelf elektriciteit opwekken op basis van zonne-energie zal alleen maar rendabeler worden.

zonnepanelen plaatsen

Stap 3: Contacteer installateurs en vergelijk offertes

De juiste zonnepanelen en installateur kiezen zijn belangrijke stappen in jouw aankoop. Bobex helpt je hier verder in.

Vul ons formulier in en we brengen jou in contact met de beste zonnepanelen-installateurs in jouw regio (Antwerpen, Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen, Limburg, Vlaams-Brabant, …). Zij maken voor jou, gratis en vrijblijvend, een aantrekkelijke prijsofferte op.

Stap 4: Zonnepanelen plaatsen

Als je een installateur hebt gekozen, zal deze de installatie komen plaatsen. De plaatsing van de installatie gebeurt als volgt:

 • Draagstructuur op het dak plaatsen
 • Monteren van de panelen op de draagstructuur
 • Bekabeling van de panelen
 • Aansluiten van de omvormer
 • Uitwerken van een eendraadschema voor zonnepanelen

Stap 4: Keuring en aanmelding

Als de installatie volledig gebeurt is, moet deze nog aangemeld worden bij de netbeheerder en gekeurd worden. Deze AREI-keuring wordt gedaan door een erkende keurder van de Vlaamse overheid. Als deze constateert dat alles aan de technische vereisten voldoet, kan je met de nieuwe installatie stroom opwekken door middel van zonne-energie.

Wil je een zonnepanelen installatie laten plaatsen? Vul ons offerteformulier in en ontvang gratis vrijblijvende offertes.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw (geschat) jaarlijks elektriciteitsverbruik?
2*. Waar wenst u zonnepanelen te plaatsen?
3*. Bent u ook geïnteresseerd in een thuisbatterij?
4*. Wanneer wenst u afspraak te maken (is nodig voor opmetingen en offerte)?
5. Voor welk type gebouw wenst u de installatie van zonnepanelen?
6. Beschrijving van uw project
7. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Bedrijven voor Zonnepanelen