Hoe werkt een modulerende warmtepomp? Hoe vaak mag een warmtepomp pendelen? 

Bijna alle warmtepompen die op de markt zijn hebben een aan-uit-systeem. De warmtepomp zal in deze gevallen voortdurend pendelen waardoor ze sneller verouderd. Dit aan- en-uit-systeem zal ook temperatuurschommelingen veroorzaken, iets wat we niet willen. Het gevolg hiervan is dat je een relatief hoge energierekening krijgt.

De oplossing hiervoor is het koppelen van dat soort warmtepomp aan een buffervat, hierdoor blijft je warmtepomp draaien op een buffer om zo de temperatuur omhoog te houden. Dit gebeurt sowieso, ook al is de gewenste kamertemperatuur bereikt. Je huis kan op deze manier op een milieuvriendelijke manier verwarmd worden, maar ook op een efficiëntere manier.

Een andere mogelijkheid voor dit probleem is een modulerende warmtepomp aanschaffen. Deze werkt met een thermostaatregeling die de apparatuur uitschakelt als de gewenste temperatuur bereikt is. De warmtepomp blijft de temperatuur vervolgens wel meten en springt onmiddellijk aan indien nodig. Een modulerende warmtepomp heeft hiervoor dus geen buffervat nodig, wat ook kosten bespaart.

De inverter technologie voorkomt pendelen

Bij een normale warmtepomp heb je een aan-en-uit-techniek. Dit zorgt voor pendelen: ‘sprintjes trekken’ en dan weer stoppen om vervolgens weer hetzelfde te doen. De inverter technologie voorkomt dit. De warmtepompen die inverter technologie bevatten worden ook wel modulerende warmtepompen genoemd.

premie warmtepomp

Wat zijn de voordelen en nadelen van een modulerende warmtepomp?

Er zijn vele voordelen aan het aanschaffen van een modulerende pomp. We bespreken ze hieronder voor jou.

1. Geen buffervat nodig

Het belangrijkste voordeel is dat je kosten kan besparen op een buffervat. Een modulerende pomp kan zelf de temperatuur in de gaten houden waardoor je geen buffervat nodig hebt om dit te doen.

Je bespaart hier ook veel ruimte mee. Een buffervat is robuust en moet dichtbij de warmtepomp geïnstalleerd worden. Hierdoor verlies je dus nog meer ruimte. Als je kijkt naar een modulerende warmtepomp, neemt die evenveel ruimte in beslag als een algemene warmtepomp zonder buffer.

2. Beter jaarrendement

Een modulerende warmtepomp heeft een beter jaarrendement in vergelijking met een algemene aan-uit-warmtepomp. De modulerende warmtepomp zal minder energie verbruiken, waardoor er ook minder energie moet geleverd worden door de bron. De bron heeft hierdoor een overcapaciteit en de temperatuur van de bron zal stijgen.

3. Langere levensduur

De modulerende warmtepomp maakt in vergelijking met de aan-uit-warmtepompen minder starts en stops, omdat die niet heel de tijd sprintjes moet trekken, maar fungeert op een vast sub-maximaal vermogen.

Door het minder starten en stoppen ondervindt de modulerende warmtepomp minder slijtage van de componenten. Een langere levensduur van de warmtepomp is dan ook een vrij logisch gevolg.

4. Meer comfort

Warmtepieken die je soms hebt bij een algemene aan-uit-warmtepomp, zal je niet hebben bij een modulerende warmtepomp. Er worden dus bij een modulerende warmtepomp geen pieken warmte geleverd aan de centrale verwarming, maar de warmte wordt op een constante en continu manier aangeleverd. Waardoor het comfort van de bewoners bevorderd wordt.

5. Hogere energie-efficiëntie (SCOP)

De energie-efficiëntie (SCOP) is ook een groot voordeel van een modulerende warmtepomp. De modulerende warmtepomp heeft een hogere energie-efficiëntie dan de aan-uit-warmtepompen.

De COP waarde in een goed geïsoleerde woning van een modulerende warmtepomp ligt tussen de 5.5 en 6.0, wat heel erg hoog is, dit als gevolg van de inverter technologie.

Deze inverter technologie is niet gekoppeld aan een specifiek type warmtepomp, maar kan toegepast worden op bijna alle types warmtepompen: bodemwarmtepomp, lucht/water warmtepompen, lucht-luchtwarmtepompen,…

Wil je weten welke warmtepomp het beste bij je en je woning past? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan via onderstaand offerteformulier.

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier uw offertes!

Wanneer kies je het beste voor een modulerende warmtepomp?

Wanneer kies je nu best voor een modulerende warmtepomp? Aan-uit warmtepompen met grote buffervaten zijn ontwikkeld voor een Scandinavisch klimaat. Ze zijn dus niet ideaal voor het belgische klimaat.

Een modulerende warmtepomp is geschikt voor alle weersomstandigheden in België. Een goed geïsoleerde woning bovenop een modulerende warmtepomp is heel belangrijk voor het rendement. In een goed geïsoleerde woning heb je met een modulerende warmtepomp het hoogste rendement.

warmtepomp koeling installateur

Een modulerende hybride water-water warmtepomp laten plaatsen door erkende installateurs? Verstuur je aanvraag en krijg meerdere offertes op maat

Ontvang gratis vrijblijvende offertes over de installatie van een modulerende warmtepomp aan specialisten in jouw buurt om meer informatie te vergaren en makkelijk prijzen te vergelijken. Vind zo de beste oplossing voor jouw situatie.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waarom wenst u een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wenst u?
3*. Wat is uw geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wenst u de warmtepomp?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Warmtepomp
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Warmtepomp