Aanbod in soorten warmtepomp op de markt

Er zijn vier soorten warmtepompen op de markt, namelijk lucht-water warmtepomp, lucht-lucht warmtepomp, water-water warmtepomp en grond-water warmtepomp. Elke warmtepomp heeft zo zijn eigen werking alsook voor- en nadelen. Hieronder lees je meer over de verschillende soorten warmtepompen.

Type 1: Lucht-lucht warmtepomp

De lucht-lucht warmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht om je huis te verwarmen. In de buitenunit van de lucht-lucht warmtepomp wordt de opgenomen buitenlucht overgedragen aan de binnenlucht. Dat gebeurt niet via radiotoren, maar door plafond- of wandunits.

Het voordeel van lucht-lucht warmtepompen is dat ze eenvoudig te installeren zijn. Let op, wanneer je de installatie laat uitvoeren door een erkende installateur, heb je recht op de premie voor warmtepompen.

Buitenunit van een lucht-lucht warmtepomp
Buitenunit van een lucht-lucht warmtepomp

Type 2: Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp pompt een koelmiddel rond in een gesloten circuit. Dat koelmiddel neemt vervolgens warmte op uit de buitenlucht en zal dan onder invloed van een verdamper gaan verdampen. Die damp wordt vervolgens getransporteerd naar een condensor.

Deze damp zal vervolgens afkoelen door koud water. Tenslotte zal de damp condenseren en opnieuw een vloeibaar koelmiddel worden. Dankzij dit hele proces zal het cv water in je verwarmingsinstallatie de warmte uit de buitenlucht overnemen.

De lucht-water warmtepomp kan je inzetten om je centrale verwarming en sanitair water te verwarmen. Het is perfect combineerbaar met vloerverwarming en heeft een hoog rendement.

Warmtepompen vergelijken?Raadpleeg onze erkende installateurs
soorten-warmtepompen-2-1024x429.jpg

Type 3: Grond-water of geothermische warmtepomp

De grond-water warmtepomp wordt ook wel geothermische warmtepomp of bodem-water warmtepomp genoemd. De warmtebron van de geothermische warmtepompen is een buizensysteem in de grond. Dit buizensysteem kan horizontaal in de ondiepe ondergrond liggen maar meestal wordt dit verticaal geplaatst.

Door dit buizensysteem loopt een vloeistof met kraanwater of antivries. Deze soort warmtepompen onttrekt warmte aan de grond. Die warmte wordt vervolgens omgezet in hogere temperatuur en hiermee zal dan het huis en tapwater verwarmd worden.

Het aanleggen van dit type warmtepomp is vrij intensief. Zeker bij een verticale bron. In dat geval moet er gebruik gemaakt worden van een speciale boorwagen. Wat maakt dat de prijs van de geothermische warmtepomp hoger ligt dan voor andere soorten warmtepompen.

Maar het grootste voordeel van de bodem-water warmtepomp is dat hij de beste prestaties levert in vergelijking met andere types.

Type 4: Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp haalt energie uit het grondwater. Bij deze warmtepomp worden twee putten geslagen. De onttrokken warmte wordt gebruikt om het cv water op te warmen en het afgekoelde grondwater wordt vervolgens weer in de grond gepompt. Met een water-water warmtepomp kan je dus zowel de woning als het sanitair water verwarmen.

Let wel: koelen in de zomer is noodzakelijk om de bron terug op te laden. Dit wil zeggen dat je je huis zal moeten afkoelen tijdens de zomer doormiddel van bijvoorbeeld airco. Waarom? Wel om er voor te zorgen dat de warmte- en koudevraag in balans blijft.

Hybride warmtepomp

De hybride warmtepomp – ook wel hybride ketel genoemd – is de term die we gebruiken voor de combinatie van een hoogrendementsketel en een warmtepomp. Het grootste deel van het jaar zal de warmtepomp instaan voor het verwarmen van de woning. Daarbij gebruikt hij lucht als warmtebron.

Soms kan de warmtepomp onvoldoende energie uit de omgevingslucht halen om de ruimte te koelen of verwarmen. Door de warmtepomp te koppelen aan een bestaande centrale verwarmingsketel heb je toch altijd de gewenste temperatuur in huis. De warmtepomp of hybride ketel maakt de warmtevoorziening opmerkelijk duurzamer.

Elektrische warmtepomp

Een warmtepomp onttrekt warmte aan natuurlijke warmtebronnen om te koelen of te verwarmen, maar dat betekent niet dat het toestel volledig autonoom werkt. Elke warmtepomp verbruikt energie. We spreken over een elektrische warmtepomp als de warmtepomp enkel elektriciteit nodig heeft om warmte te kunnen genereren.

Misschien lijkt dit op het eerste zicht niet interessant, zeker binnen een context van stijgende energiefacturen. Maar met de elektrische pomp hoef je je daarover geen zorgen over te maken. Het verbruik aan elektriciteit is minimaal en krijg je viervoudig terug in warmte.

soorten warmtepomp

Hoeveel kost een warmtepomp? Prijs per type

Een warmtepomp is een duurzame en energiezuinige optie. De prijs van een warmtepomp schommelt tussen 2.500 en 24.000 euro. De prijs hangt af van soort warmtepomp en het model dat je kiest.

Zo ligt de kostprijs voor een geothermische warmtepompen rond de 10.000 euro. Terwijl je een lucht warmtepomp vaak al hebt voor 2.500 euro.

Onderstaande tabel geeft je een handig overzicht van de prijs per warmtepomp. Let wel op: onderstaande bedragen zijn richtprijzen. De preciese prijzen kunnen verschillen van installateur tot installateur.

Soorten warmtepompenRichtprijs
Lucht-lucht warmtepomp€ 2.500 – 8.000
Water-water warmtepomp€ 15.000 – 20.000
Lucht-water warmtepomp€ 7.500 – 12.500
Geothermische warmtepomp€ 10.000 – 24.000
Hybride warmtepomp€ 5.000 – 7.000
Warmtepomp prijzen vergelijken?Ontvang offertes op maat

Premie-aanbod

Wanneer je een warmtepomp plaatst, kom je bij netbeheerder Fluvius in aanmerking voor een premie voor warmtepompen. Welk type warmtepomp je kiest, bepaalt het premiebedrag. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende warmtepompen en hun premiebedragen.

Soorten warmtepompen Premiebedrag
Geothermische warmtepomp€ 4.000
Lucht-water warmtepomp€ 2.250
Hybride warmtepomp€ 1.500
Lucht-lucht warmtepomp€ 300

Vergelijk gratis offertes

Welke warmtepomp kiezen? De voorwaarden

Er bestaat een brede waaier aan soorten warmtepompen. Welk type is nu het meest geschikt voor jouw woning? Om die vraag te beantwoorden, check je best eerst of je woning voldoet aan de voorwaarden om een warmtepomp te plaatsen.

Voorwaarde 1: Isolatie

De woning dient voldoende geïsoleerd te zijn. Bij voorkeur heb je een passiefwoning of een woning met een isolatiewaarde die lager ligt dan K40.

Voorwaarde 2: Lage temperatuurverwarming

De warmtepomp werkt alleen goed op lage temperatuur. Daarvoor heb je grotere radiatoren nodig die werken op lage temperatuur. De lagere werkingstemperatuur is ook ideaal voor vloerverwarming.

Voorwaarde 3: Locatie

Een warmtepomp is meestal groter dan de centrale verwarmingsketel. Daarom is het belangrijk dat er voldoende plaats is om de warmtepomp te kunnen plaatsen.

Extra advies en prijzen op maat nodig? Vraag gratis offertes

Wil je zeker zijn dat jouw woning binnenkort uitgerust is met het juiste soort warmtepomp? Doe bij voorkeur beroep op een erkend installateur. Met hun kennis en ervaring kunnen ze je advies op maat geven. Bovendien garanderen ze een correcte plaatsing en afstelling van je warmtepompinstallatie.

Via onderstaand formulier ontvang je gratis en vrijblijvend offertes bij erkende installateurs in jouw buurt. Zo kan je makkelijk meerdere prijsoffertes tegelijk vergelijken en een warmtepomp aan een gunstige prijs laten plaatsen.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waarom wenst u een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wenst u?
3*. Wat is uw geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wenst u de warmtepomp?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Warmtepomp
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Warmtepomp