Hoe integreer je hout in de badkamer? Welke materialen zijn geschikt?

Hout is wellicht niet het eerste materiaal waar je aan denkt wanneer je een nieuwe badkamer ontwerpt. Het natuurlijke materiaal lijkt nu eenmaal niet uitermate geschikt voor zo’n vochtige omgeving.

Toch is hout in de badkamer een uitstekende keuze. Vergeet niet: hout werd eeuwenlang gebruikt voor het vervaardigen van schepen. Als hout zich in stand hout in open zee, moet dat in een badkamer ook kunnen, niet?

Hout blijft een veelzijdig materiaal. Met de juiste bescherming gaat het jarenlang mee, zelfs in een natte ruimte als de badkamer. Hout heeft een onbehandelde uitstraling en voelt ook letterlijk warm aan. Een houten vloer is bijvoorbeeld heel aangenaam voor blote voeten, zoals op koude dagen.

Daarnaast geeft hout je badkamer een natuurlijke look, perfect als je bijvoorbeeld gaat voor een landelijke badkamer.

Om hout in de badkamer te integreren, heb je meerdere opties:

  • Massief hout, bijvoorbeeld voor de vloer of meubels.
  • Plaatmateriaal, budgetvriendelijk en stevig.
  • Materiaal met houtlook, bijvoorbeeld keramische tegels.
Badkamer hout

Welke houtsoorten zijn geschikt voor de badkamer? 

Niet elke houtsoort is ideaal voor gebruik in natte ruimtes. Kies bij voorkeur voor sterk, duurzaam hout. Stabiele houtsoorten met hoge duurzaamheidsklasse I of II zijn ideaal. Verschillende houtsoorten zoals teakhout, merbau en iroko zijn uitermate geschikt in badkamers. Ze zijn goed bestand tegen een hoge luchtvochtigheid en vervormen daardoor niet snel.

Het nadeel van zulke soorten tropisch hardhout is de prijs. Voor een budgetvriendelijke badkamer in hout bestaan er gelukkig ook andere opties. Zachte houtsoorten zoals eik en berk zijn met de juiste bescherming ook goed bruikbaar in badkamers. Een laag vernis, olie of een andere coating beschermt het hout tegen de hoge luchtvochtigheid.

Houten plaatmateriaal is ook zeker bruikbaar in de badkamer. Plaatmateriaal voor badkamergebruik is vaak op voorhand behandeld en vergt minder onderhoud.

Bamboe ‘hout’ in de badkamer

Bamboe is technisch gezien geen echt hout maar een grassoort. Bamboe is uitermate geschikt voor gebruik in badkamers. Het materiaal is bestand tegen zowel vocht als temperatuurschommelingen, en zal niet snel rotten.

Houtlook in de badkamer

Wie de periodieke behandeling van echt hout in de badkamer niet ziet zitten, kan ook kiezen voor materialen met een realistische houtlook. Denk dan bijvoorbeeld aan keramische tegels of vinyl met houtlook.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vind de juiste vakman in jouw regio
arrow Ontvang offertes

De kenmerken van hout [Voordelen]

Echt hout bezorgt je badkamer een authentieke, warme uitstraling. Met een houten badkamervloer, een massief houten badkamerkast of een ombouw uit tropisch hardhout rond een ingebouwd bad breng je de natuur letterlijk naar binnen

Met de juiste behandeling kan bijna elke houtsoort jarenlang meegaan in de badkamer. Tropische hardhoutsoorten zijn van nature het beste bestand tegen een hoge luchtvochtigheid en blootstelling aan water. Zulke soorten zullen niet snel rotten of vervormen. Toch moet je ook die houtsoorten regelmatig behandelen.

Goedkopere soorten zoals eik en notenhout vragen wat meer en intensiever onderhoud.

Maar, wat zijn de voordelen van en de belangrijkste verschillen tussen tropisch hardhout, zachte houtsoorten, en plaatmateriaal? Een handig overzicht:

Categorie Tropisch hardhout Zachte houtsoorten Houten plaatmateriaal
Voorbeelden Teak, mahonie, merbeau Eik, berk, notenhout, es MDF, MFC, spaanplaat
Perfect geschikt voor … Muur- en vloerbekleding, meubels, douche Muurbekleding, meubels Voornamelijk meubels
Onderhoud Bescherming met kleurloze behandeling voor hardhout tegen vochtige ruimte en schimmel Bescherming met olie, vernis of coating tegen vochtige ruimte en schimmel Eenvoudig schoon te houden met een natte doek
Afwerkingsopties Natuurlijke kleur en structuur blijft behouden Kleur kan verdiept of gewijzigd worden met gekleurde onderhoudsmiddelen Verkrijgbaar in allerlei uitvoeringen
Voordelen
  • Soorten met hoge duurzaamheidsklasse I en II gaan 15 tot meer dan 40 jaar mee
  • Uitstekend bestand tegen hoge luchtvochtigheid
  • Budgetvriendelijk
  • Gaat 15 tot langer dan 25 jaar mee mits goed onderhoud
  • Goedkoper dan massief hout
  • Onderhoudsvriendelijker
Nadelen
  • Prijzig.
  • Niet altijd ethisch verantwoord. Ga daarom op zoek naar soorten met een FSC- en PEFC-certificaat
  • Vatbaarder voor rotten, krimpen en uitzetten
  • Moet regelmatig behandeld worden
  • Gaat minder lang mee dan massief hout.
  • Is moeilijk te bewerken

Badkamer hout: mogelijke toepassingen, van landelijk tot modern

Hoe en waar kun je hout gebruiken in de badkamer? We zetten enkele opties voor je op een rij.

1. Houten vloer in de badkamer

Een houten vloer in de badkamer is warm en comfortabel voor blote voeten. Kies voor houten vloerbekleding in de badkamer voor een houtsoort die niet snel krimpt of uitzet. Hardhoutsoorten als padoek, itauba en teak zijn ideaal, maar moeten wel periodiek behandeld worden. Kies je voor zachtere houtsoorten? Zorg dan zeker voor de nodige bescherming.

Om het insijpelen van vocht te vermijden, moet je ervoor zorgen dat de naden en randen goed afgesloten worden. Plaats tussen de vloer en de plinten een voeg uit siliconen. Een badkamerspecialist helpt je met het correct plaatsen van een plankenvloer in de badkamer.

Een scheepsdekvloer is ideaal voor een vochtige ruimte. Zo’n vloer combineert hout met rubbervoegen die het insijpelen van vocht tegengaan. Ook een laminaatvloer is geschikt in de badkamer.

Liever niet teveel onderhoud aan de badkamervloer? Dan zijn tegels uit keramiek of vinyl met houtlook een mooi alternatief. 

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Bespreek alle opties met een badkamerspecialist
arrow Ontvang offertes

2. Houten vloer of wand in de douche

Een zeer stabiele en duurzame houtsoort is zelfs geschikt voor het bekleden van de douche. Denk maar aan soorten als teak, ipé en afrormosia. Er zijn wel enkele zaken waarmee je rekening hoort te houden in dat geval:

  • Kies een niet-poreuze houtsoort.
  • Soorten met een gesloten nerf zijn het meest geschikt.
  • De kopse kant van het hout mag niet in contact komen met water.
  • Plaats de planken verticaal om de waterafloop te optimaliseren.
  • Werk het hout af met olie en herhaal de behandeling periodiek.
  • Maak de houten vloer na het douchen droog en laat geen water op de planken staan.
Badkamer hout houten vloer

3. Houten meubels in de badkamer: van kast tot zitbank

De eenvoudigste manier om hout in je badkamer te verwerken, is het plaatsen van houten meubels. Zowel meubels van massief hout als meubels afgewerkt in MDF, MFC of spaanplaat zijn geschikt. 

Kies je voor massief hout? Dan houd je opnieuw rekening met het nodige onderhoud. Hoe zachter de houtsoort, hoe meer onderhoud vereist is.

4. Wastafel blad of plank van massief hout

Een waskom op een wastafelplank of houten werkblad van massief hout geeft je badkamer een luxueuze uitstraling. Kies zeker hier voor hardhoutsoorten die goed bestand zijn tegen water en houd rekening met de juiste behandeling.

Een houten wastafelplank laat je watervast verlijmen. Vermijd poreus hout of hout met nerven, en vul naden en spleten op met bijvoorbeeld siliconen.

Op zoek naar een specialist?
Vind de juiste vakman in jouw regio

Hoe behandel je hout voor in de badkamer?

Hout is prijzig, maar is de investering waard. Als je hout op de juiste manier behandelt, gaat het jarenlang mee. Bepaalde soorten hardhout hebben een potentiële levensduur van wel meer dan 40 jaar.

Hout behandelen tegen vocht met de juiste afwerking

het hout moet beter bestand zijn tegen vochtigheid en temperatuurschommelingen naarmate een hoge duurzaamheidsklasse wordt bereikt. Tropische hardhoutsoorten zijn daarom uitermate geschikt voor badkamers.

Onbehandeld hout is doorgaans niet goed bestand tegen water. Het is waarschijnlijker dat je het hout op een andere manier moet beschermen in een vochtige omgeving.

Daarbij komt dat hout na verloop van tijd kan vergrijzen. Sommige mensen houden van de manier waarop het natuurproduct verandert, maar anderen behouden liever de kleur. Met de juiste middelen kun je vergrijzing tegengaan. Het is een kwestie van persoonlijke voorkeur. 

Daarnaast zijn zachtere houtsoorten van nature niet goed bestand tegen water. Ze kunnen rotten, krimpen en uitzetten onder invloed van vocht. Die houtsoorten moet je dus sowieso behandelen tegen vocht.

Er zijn verschillende manieren om hout af te werken en te beschermen tegen vocht.

Optie 1: Geolied hout of was

Met een geoliede afwerking of een laagje was behoudt het hout zijn natuurlijke uitstraling. De natuurlijke kleur van het hout wordt verdiept, waardoor de nerven duidelijker zichtbaar worden.

Bepaalde oliesoorten kunnen voorzien worden van pigment, waardoor je ook met olie het hout kunt kleuren. Voor tropisch hardhout dient was of olie dan ook voornamelijk een esthetisch doel.

Toch kan het verstandig zijn om tropisch hardhout te beschermen bij badkamergebruik. Zeker wanneer je bijvoorbeeld de badkamervloer of de douchevloer bekleedt met tropisch hardhout. Ook tropisch houten wastafels kun je best beschermen.

De behandeling moet periodiek herhaald worden, want eens de olie- of waslaag is doorbroken, kan het hout weer water opnemen. Ook geolied hout of hout met een laagje was moet je weer opdrogen wanneer het in contact met water komt. 

Tropische houtsoorten zijn ook op vochtige plekken voldoende beschermd met een laagje olie of was. Zachtere houtsoorten zoals eik en berk vragen vaak om wat meer bescherming, zeker wanneer je het hout in een natte zone gebruikt. 

Optie 2: Lak of vernis

Met lak en vernis kun je de kleur van het hout wijzigen. Je hebt de keuze uit glanzend en mat vernis, en een heel scala aan kleuren. Met een laklaag is het hout volledig beschermd tegen water.

Een lak- of vernislaag biedt over het algemeen een meer grondige bescherming van het hout, wat nodig is voor zachtere houtsoorten. Blijf er wel over waken dat natte vlekken niet op het hout blijven liggen. 

Er zijn speciale laksoorten verkrijgbaar die geen nabehandeling vereisen, maar over het algemeen is het aan te raden om ook de lak- of vernislaag om de zoveel tijd opnieuw aan te brengen.

Hoe vochtiger de zone en hoe intensiever het gebruik, hoe sneller de beschermlaag zijn functie verliest. Een badkamerspecialist helpt je met het zoeken naar de juiste houtsoort en de correcte bescherming.

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier advies en offertes op maat!

Onderhoud van hout

Een belangrijk onderdeel van het onderhoud van hout bestaat uit het periodiek aanbrengen van de beschermlaag

Hoe vaak je de beschermende laag opnieuw moet aanbrengen, is afhankelijk van onder meer de houtsoort, het gebruikte middel en in welke mate het hout in contact komt met water. Een badkamerspecialist kan je bij het plaatsen van een houten vloer of houten meubel informeren over de onderhoudsnoden.

Verder kun je hout eenvoudig schoonhouden met een stofzuiger, een droge doek en eventueel een reinigingsmiddel voor hout. Welke middelen geschikt zijn, kan afhangen van de gebruikte beschermlaag. Kijk goed naar de instructies op zowel de onderhouds- als reinigingsproducten.

+

Tips voor het gebruiken van hout in badkamers

Met deze tips gaat het hout in je badkamer zo lang mogelijk mee.

1. Goede ventilatie

Goede ventilatie is cruciaal in vochtige ruimtes. Zeker als er ook houten elementen in die ruimte te vinden zijn. Zelfs het meest duurzame en best beschermde hout is waarschijnlijk niet bestand tegen een constante hoge luchtvochtigheid. 

Een automatisch afzuigsysteem of een (volledig) mechanisch ventilatiesysteem is ideaal.

2. Vermijd stilstaand water op houten oppervlakken

Een natte vlek op je houten vloer droog je best zo snel mogelijk op. En ook watervlekken op je houten wastafelblad verwijder je liever nu dan later. Laat nooit te lang water op een houten oppervlak staan, zelfs als het hout beschermd is.

Precies daarom is het belangrijk dat een houten douchevloer voorzien wordt van een goede, efficiënte afvoer. Een bredere douchegoot is daarom te verkiezen boven een eenvoudig doucheputje. Installeer de vloer aflopend, zodat het water vanzelf naar de douchegoot stroomt. 

Tip: Kies je voor een houten wastafelplank? Dan voorzie je best een model waarbij de waskom onder het oppervlak van de houten wastafel ligt. Zo vermijd je grotendeels dat het hout in contact komt met water.

3. Vereenvoudig het onderhoud

Gebruik een afwerkingsmiddel dat je zelf eenvoudig kunt aanbrengen, en laat meubels installeren die onderhoudsvriendelijk zijn. Een houten badkamermeubel met veel naden en hoekjes vernissen of afwerken met olie kan een lastig klusje zijn.

4. Maar wees nauwkeurig

Wees hoe dan ook zorgvuldig bij het aanbrengen van de beschermende laag. Er is slechts een onbeschermd stukje nodig om het insijpelen van water weer mogelijk te maken.

Volg bij het onderhoud de voorschriften op de verpakking op en laat je adviseren door een vakspecialist. Bij het plaatsen van bijvoorbeeld een houten badkamervloer geeft de badkamerspecialist je advies mee omtrent het toekomstig onderhoud.

5. Bespaar niet op kwaliteit

Dat geldt zowel voor de juiste houtsoort als voor de beschermingsmiddelen. Als je voor hout kiest, investeer je best meteen in kwaliteit: een stevige, duurzame houtsoort. Hoe beter het hout, en hoe beter je het hout beschermt, hoe langer het meegaat.

6. Zorg voor een correcte plaatsing

Tot slot is het aan te raden om niet te besparen op de plaatsingskosten. Doe beroep op een vakspecialist die ervaring heeft met houten badkamers. Incorrect geplaatste houten vloeren, een slecht geïnstalleerde houten badkamermeubel en een wastafel met constructiefouten zijn vatbaar voor schade, en kunnen rotten, uitzetten, krimpen of kromtrekken.

Veelgestelde vragen

Welke verf gebruiken voor hout in de badkamer?

+
Gebruik voor je gaat verven een waterdichte primer die geschikt is voor houten oppervlakken. Daarboven breng je één of meerdere lagen kwalitatieve, waterdichte verf aan. 

Welk materiaal is het beste voor een houten badkamermeubel?

+
Zowel meubels van massief hout als meubels met plaatmaterialen hebben zo hun voor- en nadelen. Plaatmateriaal is goedkoper, en meer onderhoudsvriendelijk. Massief hout is makkelijker te bewerken en heeft een meer authentieke uitstraling.

Wat zijn de nadelen van hout in de badkamer?

+
In vergelijking met andere materialen is hout relatief duur. Daarnaast vergt hout ook best wat onderhoud. De meeste houtsoorten zijn ook pas geschikt voor gebruik in vochtige ruimtes als ze voorzien zijn van de nodige bescherming.

Wil je hout in de badkamer? Vraag advies aan badkamerspecialisten en ontvang offertes op maat!

Op zoek naar een badkamerspecialist met kennis van hout? Vul dan onderstaand formulier in en ontvang gratis vrijblijvende offertes en advies op maat. Zo kan je makkelijk meerdere prijsvoorstellen vergelijken, en krijg je een realistisch beeld van het aanbod.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw badkamer project?
2*. Welke badkamer werken wilt u laten uitvoeren?
3*. Wanneer wilt u het badkamer project opstarten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Badkamerrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Badkamer hout: soorten, toepassingen en handige tips