Douche renovatie: hoe pak je het aan? 

Je douche renoveren kan op heel wat manieren. Hieronder vind je een overzicht van de werken die je kunt uitvoeren om een bestaande douche te vernieuwen door bepaalde elementen te vervangen. Benieuwd hoe je zelf een nieuwe inloopdouche of douchecabine installeert? Onderin dit artikel vind je een handig stappenplan!

Wel of geen breekwerk?

Bedenk eerst hoe ingrijpend je jouw douche wilt renoveren. Wil je de tegels verwijderen, of mogen die blijven liggen? Is de afscheidingswand van de douche aan vernieuwing of opfrissing toe, of wil je een volledig nieuwe douche installeren?

Een eenvoudige aanpassing van bijvoorbeeld het kraanwerk kan al met een minimum aan breekwerken, en oude badkamertegels kun je bedekken met een waterdichte wand. 

Optie 1: Douchebak renoveren

Een douchebak kun je, met wat breekwerken, vervangen door een nieuw model. Met een grondige reiniging en een likje verf kun je een oude douchebak die nog in goede staat is er echter ook weer als nieuw doen uitzien.

Optie 2: Douchewand renoveren

Net als de douchebak kan een douchewand er na een tijd verweerd uitzien. Een oude douchewand vervangen met bijvoorbeeld een glazen wand vergt wat inspanning, maar geeft je badkamer een volledig nieuwe uitstraling.

Is de douchewand nog in goede staat? Dan kun je jouw douchewand opknappen met een laag verf. Maak de douchewand eerst goed schoon met een ontvettend reinigingsmiddel. Gebruik verf die bestand is tegen water en hoge temperaturen.

Optie 3: Renovatie van de badkamertegels

Zowel de vloer als de wand van de douche kunnen bekleed zijn met badkamertegels. Verouderde tegels kun je vervangen, maar daar komt natuurlijk wat breekwerk bij kijken.

Zijn de tegels beschadigd, dan is het aangewezen om ofwel de beschadigde tegels te vervangen, ofwel een volledig nieuwe tegelwand of -vloer aan te leggen.

Zijn de tegels nog in goede staat? Dan kun je de tegels opfrissen met tegelverf. Reinig de tegels met een ontvettend reinigingsmiddel voor je de verf aanbrengt. Kies opnieuw voor een verfsoort die waterdicht is, en bestand is tegen temperatuurschommelingen.

Optie 4: Installeren van nieuwe douchekraan en douchekop

Een nieuwe douchekraan of -kop kan het comfort in je badkamer enorm verhogen. Het aanbod aan douchekoppen is enorm. Er is voor elk budget een ruim aanbod aan aantrekkelijke opties. Onder in dit artikel vind je een greep uit de mogelijkheden.

Optie 5: Nieuwe douchecabine of inloopdouche?

Is het hoog tijd voor een volledig nieuwe douche? Dan kun je onder meer een nieuwe douchecabine of een inloopdouche installeren. Wat zijn nu de belangrijkste verschillen tussen een douchecabine en een inloopdouche?

Douchecabine Inloopdouche

Klassiek

Modern

Volledig afgesloten: geen koude luchtstromen, en het water blijft binnen Kan open zijn, maar ook volledig afgesloten worden met een douchewand en douchedeur.
Kant-en-klaar geleverd, optie om een model op maat te ontwerpen Aan te passen aan de beschikbare ruimte, veel design- en afwerkingsmogelijkheden
Kleine kans op uitglijden Risico op uitglijden kan beperkt worden met tegels met slipweerstand, antislipmatjes en/of een steunbeugel. 
Opstapje Gemakkelijk te betreden

Prijs doucherenovatie: wat kost een nieuwe douche? Of een bad vervangen door een douche?

Wat met de kosten voor de renovatie van je douche? Een nieuwe douche laten installeren kan al voor een kleine 1.000 euro. De prijs voor een volledig nieuwe douche varieert tussen de 700 en meer dan 7.000 euro.

Best grote verschillen in prijs, maar dat valt eenvoudig te verklaren. Het uiteindelijke bedrag dat je uitgeeft aan een nieuwe douche, is afhankelijk van heel wat factoren.

 • Type douche (bijvoorbeeld een kant-en-klare douchecabine, een eenvoudige douchebak, of een inloopdouche op maat?)
 • Afmetingen
 • Materiaal
 • Soort kraanwerk en douchekop
 • Afwerking (tegels of platen, een eventuele douchewand, …)
 • Staat van de badkamer en aanwezige afvoer- en aanvoerleidingen
 • Extra opties
 • Plaatsingskosten: doe je het werk (gedeeltelijk) zelf, of doe je beroep op een vakspecialist?

Het ene douchemodel is niet gegarandeerd duurder dan het andere. Zo kan een eenvoudige inloopdouche goedkoper zijn dan een luxe douchecabine. Factoren als het materiaal, de grootte, en de afwerking hebben een grotere invloed op de prijs.

Laat je een inloopdouche installeren? Onderstaande tabel geeft je een concreet beeld van het bedrag dat je voor verschillende soorten inloopdouches neerlegt, exclusief of inclusief installatie.

Type douche Bedrag inclusief installatie Bedrag exclusief installatie
Luxe inloopdouche met douchewand, tegelvloer en douchebak € 2.600 € 2.200
Luxe inloopdouche met tegelvloer € 2.300 € 2.000
Inloopdouche met douchewand, tegelvloer en douchebak € 1.200 € 800
Inloopdouche met douchewand en tegelvloer € 1.000 € 700
Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Hoe kun je besparen op je douche renovatie? 5 tips!

Je wilt je nieuwe douche natuurlijk zo voordelig mogelijk aanschaffen en laten installeren. Met deze tips bespaar je heel wat op de kosten voor de renovatie!

 1. Bespaar niet op kwaliteit. Het kan verleidelijk zijn om goedkoop materiaal te gebruiken (dat misschien toch een luxe uitstraling heeft). Probeer daar toch van af te zien. Materiaal van hoge kwaliteit kost iets meer, maar gaat een stuk langer mee. Door nu te investeren, geniet je nog jaren van je nieuwe badkamer! 
 2. Schrap overbodige luxe. Bekijk welke elementen in de badkamer echt nodig zijn, en welke je kunt laten vallen. Wil je bijvoorbeeld een douche en een bad installeren? Overweeg dan een douche- of combibad. Duurder in aanschaf dan een aparte douche of een apart bad, maar goedkoper dan de twee samen!
 3. Doe-het-zelf. Een douchecabine of inloopdouche installeren laat je misschien beter over aan een vakspecialist, maar het slopen van de oude badkamer kun je veelal zelf uitvoeren. Denk maar aan het demonteren van een oude douche, of het verwijderen van een tegelvloer.
 4. Hergebruik. Vooral met het hergebruiken van leidingen kun je enkele honderden euro’s besparen. Zijn de aan- en afvoerleidingen nog in goede staat? Overweeg dan om je nieuwe douche op dezelfde plek als je oude douche te installeren. Zo hoef je niet extra te betalen voor het aanleggen van nieuwe leidingen.
 5. Premies. Het renoveren van de douche betekent vaak dat je in aanmerking komt voor een of meerdere renovatiepremies. Een vakspecialist helpt je bij het vinden en de aanvraag van de relevante premies.
 6. Vergelijk offertes. De eenvoudigste manier om fors te besparen op je nieuwe douche? Offertes vergelijken. Gebruik het formulier onderaan dit artikel om gratis en vrijblijvende offertes op maat te ontvangen!

Wat zijn de mogelijkheden voor je douche renovatie?

Plan je een renovatie van je oude douche? Dan heb je heel wat keuzes te maken! Hieronder vind je een handig overzicht met categorieën en mogelijkheden. 

nieuwe douche installeren

1. Type douche

Eerst en vooral kies je natuurlijk wat voor douche je in de badkamer wilt. Waar het vroeger om een standaard douchebak of -cabine ging, is het aanbod tegenwoordig al wat uitgebreider.

Tip: Twijfel je over welk soort douche in jouw badkamer past? Een vakspecialist weet raad!

Douchebak

Mogelijkheid nummer 1 is gelijk de eenvoudigste. Een douchebak is een eenvoudige bak waarboven een kraan en douchekop geïnstalleerd worden. Je kunt kiezen tussen…

 • Een opbouwmodel dat op de badkamervloer komt te staan
 • Een inbouwmodel dat in de vloer verwerkt wordt, met een minimaal niveauverschil
 • Een douchebak op pootjes, ideaal voor oneffen badkamervloeren

Je hebt de keuze uit verschillende materialen (vooral het goedkope acryl en krasvrije composiet zijn populair, maar ook een douchebak uit roestvrij of geëmailleerd staal staat niet mis). Daarnaast kun je de douchebak voorzien van een afscheiding. Daarover lees je hieronder meer.

Douchecabine

De douchecabine bestaat uit een douchebak en afscheiding. Doorgaans wordt zo’n cabine in zijn geheel geleverd en geïnstalleerd. Net als de losse douchebak kan de douchecabine ingebouwd of opgebouwd worden, of op pootjes komen te staan.

Er zijn ontzettend veel soorten douchecabines verkrijgbaar. Van sobere cabines met een simpele afscheiding en douchekop, tot luxe cabines met massagestralen en infraroodverwarming. Voor elk budget is er wel een geschikte douchecabine te vinden.

Inloopdouche

Helemaal mee met de laatste trends, modern, en met de dag populairder: de inloopdouche lijkt de nieuwe favoriet. Een inloopdouche kan op een platte douchebak geïnstalleerd worden, maar staat doorgaans gewoon op de badkamervloer. Je kunt je inloopdouche voorzien van een afscheidingswand en deur, of het model volledig open laten. 

Een inloopdouche vergroot het ruimtegevoel van de badkamer, heeft een luxe-uitstraling, en biedt doorgaans meer comfort dan andere douche modellen. Daarnaast is zo’n inloopdouche ideaal voor wie graag veel vat heeft op het ontwerp van de nieuwe badkamer. De designopties zijn enorm (van afwerking met glas of tegels tot beton of aluminium). Zelfs wat de douchekop betreft, zijn de mogelijkheden erg uitgebreid.

Combi-bad

Graag een douche en een bad, maar een beperkt budget of een kleine badkamer? Dan is het combi- of douchebad ideaal. Een douchebad bestaat uit een volwaardig bad, voorzien van een ingebouwde douche. Er zijn modellen met een heuse douchewand verkrijgbaar, maar ook modellen die voorzien kunnen worden van een eenvoudig douchegordijn.

2. Vorm en formaat

Idealiter is je douche minimaal 90 centimeter breed. De meest standaard douches zijn met 1 vierkante meter net iets groter. Meer ruimte nodig (en beschikbaar)? Dan maak je de douche zo groot als je zelf wilt! Zeker met inloopdouches heb je heel wat speelruimte.

De meeste douchebakken en -cabines zijn rechthoekig, maar qua vorm heb je tegenwoordig wel meer opties. Van (half)ronde tot vijfhoekige modellen: er is voor elke badkamer wel wat te vinden.

3. Afscheiding

Een afscheiding van je douche kan niet enkel voor privacy zorgen, maar houdt ook het water binnen. Je hebt grofweg 4 opties:

 1. Muur. Een inloopdouche kun je voorzien van een (betegelde) wand, bijvoorbeeld uit cellenbetonblokken. Prijzig, maar erg interessant wat het design betreft. Denk bijvoorbeeld aan een nis met ruimte voor je verzorgingsproducten, of een rek voor schone handdoeken.
 2. Douchewand. Je inloopdouche of douchebak kun je voorzien van een douchewand. Er zijn opvouwbare en inschuifbare modellen beschikbaar, je hebt de keuze uit materialen als rookglas, aluminium en kunststof, en je kunt creatief omspringen met de hoogte van de wand.
 3. Douchedeur. Vooral douchecabines beschikken over deuren, maar je kunt er ook een douchewand of -muur mee afwerken. Leuk om de warmte binnen en de koud buiten te houden. Er zijn draai-, klap-, schuif- en vouwdeuren verkrijgbaar.
 4. Douchegordijn. Veruit de eenvoudigste en goedkoopste optie is het douchegordijn voor je douchebak of combibad. Je hebt de keuze uit verschillende waterdichte materialen, kleuren en leuke prints.

4. Douchekop

Eens je weet wat voor douche je gaat installeren en welke afscheiding je wilt, kun je stilstaan bij het type douchekop

 • Standaard douchekop. Een gewone douchekop met verstelbare waterstraal is de eenvoudigste en meest budgetvriendelijke optie. 
 • Douchepaneel. Beschik je over de juiste waterleidingen, of ben je bereid die te laten aanleggen? Dan biedt een douchepaneel een erg luxe douche-ervaring. Douchepanelen kunnen niet enkel langs boven, maar ook langs de zijkanten van de douche geplaatst worden. Let wel: het waterverbruik van een douchepaneel ligt hoger dan dat van een andere douchekoppen.
 • Regendouche. Regendouchekoppen zijn wat groter, en worden bevestigd in of aan het plafond. Kies voor een zuinige regendouchekop om te besparen op je water- en energieverbruik, en combineer eventueel met een aparte handsproeier.

5. Extra opties

Natuurlijk heb je de keuze uit een heel resem aan extra opties. Hieronder vind je een lijstje met enkele veelvoorkomende keuzes.

 • Kraanwerk. Een thermostaatkraan biedt meer comfort dan een eenvoudige mengkraan.
 • Dubbele douche. Douchen met je partner of je kinderen? Een dubbele douche beschikt over 2 afzonderlijke douchekoppen. Zo kruip je samen onder de douche zonder dat iemand in de kou staat!
 • Spa. Een stoomdouche of massagestralen verhogen het comfort en luxegevoel in de douche.
 • Antislip. Tegels met een antisliplaag, of een antislipmatje maken je douche een stuk veiliger.
 • Waterbesparende douchekop. Met een waterbesparende douchekop verbruik je 6 in plaats van 10 tot wel 20 liter water per minuut. Je bespaart daarmee stevig op zowel je water- als je energieverbruik, want al dat water moet natuurlijk ook nog eens verwarmd worden.

Tip: Benieuwd wat mogelijk is in jouw badkamer? Een badkamerspecialist helpt je jouw droombadkamer te ontwerpen en verwezenlijken!

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier advies en offertes op maat!

Zelf je badkamer renoveren? Zo installeer je een inloopdouche of douchecabine 

Zelf een inloopdouche of douchecabine installeren? Met onderstaande stappenplannen krijg je een beter beeld van wat dat inhoudt, en weet je precies hoe je te werk gaat.

Badkamer renovatie: Douchecabine zelf installeren

Zelf je douchecabine installeren? Zo ga je te werk.

1. Benodigdheden verzamelen

Naast de kant-en-klare douchecabine heb je enkele zaken nodig om de douche te installeren.

 • Schroevendraaier
 • Boormachine
 • Waterpas
 • Waterdichte siliconenkit
 • Schroeven
 • Pluggen

2. Douchecabine plaatsen en boorgaten markeren

Zet de douchecabine op de vloer van de badkamer. Eens de cabine op de juiste plek staat, kun je markeren waar de gaten moeten komen. Controleer zeker of de cabine waterpas staat. Als de douchecabine over verstelbare pootjes beschikt, kun je die zo instellen dat de cabine ook op een oneven vloer waterpas komt te staan.

3. Boren

Kleef een stukje tape rond waar het boorgat moet komen. Boor bij voorkeur niet in een voeg, maar in de tegel zelf.

4. Pluggen en profiel bevestigen

Breng de pluggen in de boorgaten. Bevestig het profiel aan de badkamerwand.

5. Douchecabine plaatsen en aansluiten

Nu kun je de douchecabine op de gewenste plek installeren. Sluit de aan- en afvoerleidingen aan op de cabine.

6. Afkitten

Kit alle randen en naden aan de buitenkant van de cabine af met transparante, sanitaire siliconenkit. Werk van onder naar boven. Controleer na de droogtijd op lekkages.

Badkamerrenovatie: Inloopdouche zelf installeren

Met onderstaand stappenplan kun je zelf een inloopdouche installeren.

douche ontwerp

1. Bepaal de positie

Bepaal waar de inloopdouche geïnstalleerd moet worden. Vervang je een bad of douche? Dan kun je de leidingen hergebruiken indien die nog in goede staat zijn. 

2. Ondergrond voorbereiden

Controleer of de ondervloer geschikt is om op verder te werken. Het douchewater moet correct afgevoerd worden. Laat de ondervloer daarom afhellen richting de douchegoot, zowel langs de voor- en achterkant als langs weerzijden.

Plaats je een douchebak? Dan voorzie je een dragende structuur, bijvoorbeeld met steunbalken.

3. Afvoerleiding voorbereiden

Gebruik een flexibele pvc buis om de afvoerleiding aan te sluiten. Met een extra flexibele mof vereenvoudig je het installeren van de douchegoot.

4. Betegelen van de ondervloer of plaatsen douchebak

Eens de leidingen correct geplaatst zijn, kun je de vloer afwerken. Laat voldoende ruimte vrij voor de douchegoot of het doucheputje.

Werk je met tegels? Breng dan een vochtbestendige mat aan, en plaats de tegels op de mat. Gebruik waterdichte en flexibele tegellijm. Zo voorkom je dat de tegels loskomen door contact met water of onder invloed van temperatuurschommelingen. 

Laat de tegelvloer vervolgens 24 uur rusten. Werk de voegen af met waterdicht voegmiddel. De voegen tussen de muur en de vloer, en de voegen tussen de tegels en de afvoer, werk je af met sanitaire siliconenkit of polymeerkit. Verwijder alle restjes voegmiddel en kit voor je verdergaat.

Plaats je een douchebak? Dan bevestig je die op de draagstructuur.

5. Plaats de wanden van de douche

Voorzie je de douche van een afscheiding? Dan kun je nu de douchewand installeren.

 • Douchemuur. Een muurtje kun je opbouwen met cellenbetonblokken, en bekleden met tegels of waterdicht plaatmateriaal. Gebruik voor tegels waterbestendige tegellijm, en waterdicht voegmiddel.
 • Glazen wand. Een glazen wand installeren doe je best niet alleen. Gebruik de bijgeleverde steunprofielen om de wand te bevestigen, en kit de randen af met siliconenkit.

6. Kranen installeren

Volg de instructies voor het correct installeren van de kranen, of doe beroep op een loodgieter of badkamerexpert.

Sluit voor je de nieuwe kraan installeert de hoofdkraan af. Na het installeren kit je het geheel af met siliconenkit.

renoveren van de douche

Advies en info nodig? Vind een badkamerspecialist in jouw regio en ontvang gratis offertes

Het beste resultaat? Dat verkrijg je door samen te werken met een vakspecialist. Vul onderstaand formulier in, en ontvang gratis en volledig vrijblijvende offertes op maat en persoonlijk advies. Offertes vergelijken is en blijft de beste manier om te besparen op renovatiewerken. Met enkele klikken vind je de beste oplossing voor jouw renovatieproject!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw badkamer project?
2*. Welke badkamer werken wilt u laten uitvoeren?
3*. Wanneer wilt u het badkamer project opstarten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Badkamerrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Douche renovatie: stappenplan, mogelijkheden en tips