Kun je een massief houten parket leggen in de badkamer? Hoe maak je een houten vloer waterdicht?

Hout is misschien niet het eerste materiaal waar je aan denkt als je op zoek bent naar nieuwe bekleding voor vochtige ruimtes als de badkamer. Ondanks de luchtvochtigheid is het echter perfect mogelijk om een parketvloer in je badkamer te leggen. Je moet dan wel rekening houden met enkele aandachtspunten:

 • Juiste houtsoorten. Het begint bij de juiste houtsoorten. Teak wordt onder meer gebruikt voor het vervaardigen van het dek van boten. Ook andere houtsoorten zoals acacia en padoek zijn erg goed bestand tegen vocht en temperatuurschommelingen, maar ook ceder en merbau doen het goed in de badkamer.
 • Plaatsing. Let bij de plaatsing goed op de gebruikte materialen. Zo kies je waterbestendige lijm en waterdicht voegmiddel. Gebruik ook dilatatie- of uitzettingsvoegen om het eventuele krimpen en uitzetten van het hout te faciliteren, zo voorkom je barsten en scheuren in de vloer. Tot slot kies je best voor een parket uit meerdere lagen.
 • Bescherming. Met de juiste coatings voorzie jij jouw authentieke houten vloer van de nodige bescherming. Welke coating het meest geschikt is, is onder meer afhankelijk van de gekozen houtsoort. Een vakspecialist kan je daar gericht over informeren.
 • Drogen. Na een bad of douche doe je er goed aan eventueel spatwater meteen op te drogen. Ook natte handdoeken laat je beter niet te lang op het parket liggen.
 • Ventilatie. Met een goed ventilatiesysteem verleng je de levensduur van het parket. Even een raam openen na het baden of douchen doet overigens ook al heel wat.

Met de nodige zorg gaat een parketvloer ontzettend lang mee. Zie je liever af van al die extra maatregelen? Dan is een laminaatvloer een budgetvriendelijk alternatief.

Wat is de beste vloer voor een badkamer? De voordelen van een houten badkamervloer

Kies je voor een parket uit massief hout, of toch beter voor een vloer uit laminaat? Houd onderstaande punten in gedachten om een weloverwogen keuze te maken!

badkamervloer

Parket

Je wil een parketvloer kopen, maar wat zijn de voor- en nadelen van parket in de badkamer?

Voordelen van parket

Wat zijn de belangrijkste voordelen van een parketvloer in de badkamer?

 • Duurzaam. Een correct aangelegde parketvloer van kwalitatief hout gaat tientallen jaren mee.
 • Design. Je hebt heel wat opties bij het aanleggen van een houten vloer. Je kunt kiezen uit verschillende houtsoorten, met elk hun eigenschappen en kleuren. Er is een ruim gamma aan afwerkingsmiddelen en waterwerende coating waarmee je de uitstraling en kleur van de authentieke houten vloer verder kunt bepalen (van glanzend wit tot mat zwart). Ook kun je een houten vloer in allerlei patronen laten leggen, zodat het bij je interieur past of net een unieke uitstraling heeft.
 • Warm. Een parketvloer is aangenaam warm aan blote voeten, optimaal comfort voor in de badkamer! De houten vloer geeft ook een warme sfeer.
 • Meerwaarde. Een houten vloer verhoogt de verkoopwaarde van je woning.

Nadelen van parket

Als je kiest voor een parketvloer sta je best even stil bij onderstaande punten.

 • Prijzig. Een houten vloer kopen en laten leggen is niet goedkoop.
 • Waterbestendige en beschermende afwerking. Behandel het parket na plaatsing met een waterbestendige beschermlaag. Gebruik bij het verlijmen van een houten vloer steeds waterbestendige lijm, en breng uitzetvoegen aan om het parket te beschermen tegen temperatuurschommelingen. Gebruik voor de afwerking ook waterdicht voegmiddel om het insijpelen van vocht te voorkomen en een waterdichte vloer te creëren.
 • Onderhoud. Een houten vloer heeft heel wat onderhoud nodig. Natte handdoeken laat je best niet te lang rondslingeren op een (onbeschermde) houten vloer. Ook moet het hout periodiek opnieuw voorzien worden van een nieuwe beschermingslaag.
Op zoek naar een specialist?
Vraag hier advies en offertes aan!

Laminaat

Ook laminaat heeft zo zijn voor- en nadelen.

Voordelen van laminaat

Enkele interessante voordelen van een laminaatvloer:

 • Budgetvriendelijk. Laminaat plaatsen is eenvoudig, waardoor de plaatsingskosten laag blijven. Een vloer uit laminaat hoeft ook niet behandeld te worden. Daarnaast heb je bij de aanschaf heel wat budgetvriendelijke opties.
 • Onderhoudsvriendelijk. Laminaat heeft weinig onderhoud nodig, en vereist geen speciale behandelingen.
 • Warm. Net als een houten parket is een laminaatvloer aangenaam warm voor blote voeten.
 • Badkamervriendelijk. Verschillende soorten laminaat zijn uitermate geschikt voor gebruik in de badkamer. Ze zijn waterbestendig, en goed bestand tegen temperatuurschommelingen. Bepaalde uitvoeringen zijn zelfs afgewerkt met een noppenstructuur, ideaal om het slipgevaar te beperken.
 • Designs. Laminaat wordt afgewerkt met een print, zodat je jouw vloerbekleding perfect kunt laten aansluiten op jouw persoonlijke voorkeur. Het laminaat kan zelfs afgewerkt worden met een voelbare houtstructuur, waardoor het bijna niet te onderscheiden is van een echte houten vloer.
 • Combineerbaar met vloerverwarming.

Nadelen van laminaat

Waar moet je op letten als je kiest voor een laminaatvloer?

 • Moeilijk te herstellen. Schade aan een vloer uit laminaat herstellen is lastig. Kies bij voorkeur voor laminaat met een kliksysteem. Dergelijke laminaatvloer herstellen is een stuk eenvoudiger.
 • Waterdicht. Let bij het plaatsen van een laminaatvloer op de waterdichtheid. Zorg ervoor dat vocht niet door het laminaat kan trekken. De voegen nauwkeurig dichten met waterdicht voegmiddel is cruciaal. Een laminaatvloer die onvoldoende beschermd is en vochtig wordt, kan krom trekken. Plaats ook een vochtwerende folie op de (waterdichte) ondervloer.
 • Minder lange levensduur. Een vloer uit massief hout gaat tientallen jaren tot wel een leven lang mee. Afhankelijk van hoe dik het laminaat is, gaat de vloer 6 tot 25 jaar mee.
 • Kwaliteit. Kies voor laminaat van goede kwaliteit.

Welke houten vloer kopen voor de badkamer? Parket versus laminaat

Er is een heel ruim gamma aan vloeren. Hier geven we een overzicht met de belangrijkste verschillen tussen een parket- en laminaatvloer binnen de houten vloer badkamer.

Categorie Houten parket Laminaatvloer
Prijs Gemiddeld € 50 per vierkante meter, exclusief plaatsing en beschermende behandeling  Gemiddeld € 30 per vierkante meter, exclusief plaatsing
Onderhoud Veel onderhoud nodig, regelmatig aanbrengen van beschermende laag Weinig onderhoud nodig en makkelijk schoon te maken
Plaatsing Complex, best overgelaten aan een vakspecialist Eenvoudiger en goedkoper wanneer je de klus uitbesteedt aan een specialist
Levensduur Tientallen jaren tot levenslang – gaat gemiddeld zo’n 3 tot 4 keer langer mee dan laminaat 6 tot 25 jaar, afhankelijk van de kwaliteit en dikte van het laminaat
Gebruik in de badkamer Geschikt mits de nodige beschermingslagen worden aangebracht Laminaatsoorten ontwikkeld specifiek voor gebruik in de badkamer
Vloerverwarming Combineerbaar, maar niet optimaal door de isolerende werking van hout Perfect combineerbaar met vloerverwarming
Design Keuze uit verschillende houtsoorten, afwerkingen en legpatronen Keuze uit verschillende kleuren, prints en afwerkingen
Uitstraling De warme, natuurlijke uitstraling van hout Laminaat bestaat uit hout en kunststof, maar heeft niet precies dezelfde uitstraling als echt hout.
houten-vloer-in-badkamer.jpg

Prijs houten vloer, laminaatvloer en vinyl of pvc vloer in de badkamer

Een parketvloer in de badkamer laten plaatsen kost je gemiddeld 340 tot 7.650 euro. Voor een vloer uit laminaat mag je rekenen op een prijs van 170 tot 340 euro.

Een badkamervloer bekleden met laminaat kost je gemiddeld 170 tot 340 euro. Laminaat laten leggen kan in principe al vanaf 15 tot 20 euro per vierkante meter, inclusief arbeidskosten. Kies je voor kwalitatief, waterdicht laminaat, wat aan te raden is in een badkamer? Dan betaal je gemiddeld 20 tot 40 euro per vierkante meter, inclusief arbeidskosten.

De prijzen voor een parketvloer in de badkamer, verschillen sterk.

 • Een parket uit teak laten leggen kost je al snel meer dan 900 euro per vierkante meter. Voor de gemiddelde badkamer (8,5 vierkante meter) komt dat neer op een prijs van 7.650 euro.
 • Kies je voor een meer budgetvriendelijke houtsoort zoals padoek? Dan mag je rekenen op een prijs van 80 tot 85 euro per vierkante meter, inclusief plaatsing maar exclusief behandeling met beschermende coating. Voor een gemiddelde badkamer komt dat neer op een prijs van 680 tot 725 euro.
 • Liever een massief eiken parket? Dan betaal je gemiddeld 40 tot 60 euro per vierkante meter, inclusief plaatsing. Voor een gemiddelde badkamer komt een eiken houten vloer kopen neer op een prijs van zo’n 340 tot 510 euro.
Type vloer Richtprijs per vierkante meter inclusief plaatsing Richtprijs badkamer van 8,5 vierkante meter, inclusief plaatsing
Laminaat € 20 – 40 € 170 – 340
Vinyl of pvc € 18 – 35 € 155 – 300
Eiken parket € 40 – 60 € 340 – 510
Padoek parket € 80 – 85 € 680 – 725
Teak parket € 900 € 7.650
Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Hoe worden parket en laminaat gelegd?

Zelf aan de slag met een parket- of laminaatvloer, of benieuwd hoe een vakman te werk gaat? Onderstaande stappenplannen geven je een duidelijk beeld van de werkzaamheden voor de perfecte houten vloer.

Parket leggen: stappenplan

Parket leggen verloopt als volgt.

1. Voorbereiding: verzamel het nodige gereedschap en materiaal

Bereid je voor door al het nodige gereedschap en materiaal klaar te leggen. Met volgend gereedschap klaar je de klus:

 • Decoupeerzaag
 • Rolmaat
 • Afstandsblokjes
 • Schroefboormachine
 • Hamer

Voorzie ook volgende materialen:

 • Parket
 • Plinten
 • Houtlijm en parketlijm
 • Beschermende coating, olie of vernis
 • Afstandsblokjes
 • Dilatatie- of uitzettingsvoegen
 • Materiaal voor de ondervloer

2. Voorbereiding: de ondervloer

De ondervloer moet volledig egaal zijn. Resten van oude vloerbedekking dien je volledig te verwijderen, denk maar aan lijmresten of achtergebleven spijkers. Breng een laag vochtwerende plasticfolie aan.

Leg je parket over een ongelijke plankenvloer? Gebruik dan een spaanplaat om de vloer te egaliseren.

3. Voorbereiding: hout op maat

Bereken de oppervlakte van de te bekleden vloer. Houd rekening met 10% zaagverlies, en reken voor speciale legpatronen op een paar extra vierkante meters hout. Je hebt liever te veel hout klaarliggen dan te weinig.

Zaag de planken op maat, rekening houdend met het gewenste legpatroon.

4. Voorbereiding: hout acclimatiseren

Laat het op maat gesneden hout minimaal 48 uur onverpakt in de badkamer liggen. Leg de planken horizontaal om kromtrekking te voorkomen.

5. De eerste rij

Je kunt het parket zwevend of verlijmd (ook wel vast) plaatsen. Zwevende plaatsing van parket ligt los op de ondervloer, vast parket verlijm je aan de vloer. Voor badkamers is het aan te raden om de planken te verlijmen, zo vermijd je dat water tussen de planken sijpelt.

Begin vanuit een hoek van de badkamer. De eerste rij leg je met de groef naar de wand gericht. Breng houtlijm aan op de kopse kant van elke plank, en schuif de planken in elkaar. Tik aan met een hamer en houten blokje. 

Breng vervolgens de afstandsblokjes aan om ruimte vrij te houden voor de uitzettingsvoegen

Afhankelijk van het type parketlijm dat je gebruikt, kun je de vloer op voorhand van een lijmlaag voorzien, of per vierkante meter werken. Kijk daarvoor naar de instructies op de verpakking. Sommige lijmsoorten moeten zowel op de vloer als op de onderkant van de planken aangebracht worden.

6. De volgende rijen

Breng de volgende rij planken aan. Voeg ze samen door de volgende plank in een hoek van ongeveer 30 graden te houden en in de groef van de gelegde plank te klikken. Tik aan met de hamer en het slagblokje. Breng opnieuw steeds lijm aan op de kopse kant van de planken, en voorzie afstandsblokjes tussen elke rij.

Kom je obstakels zoals bijvoorbeeld waterleidingen tegen? Gebruik dan de decoupeerzaag om ruimte te maken in de plank. Houd een uitsparing van 10 millimeter vrij voor wanneer het hout uitzet.

7. De laatste rij

De laatste rij planken moet je in de meeste gevallen op maat zagen. Meet de ruimte tussen de voorlaatste rij en de badkamerwand. Teken af op de plank, en zaag op maat.

8. Houten vloer waterdicht maken: Afwerking parket, aanbrengen olie of vernis

Verwijder de afstandsblokjes. Breng de uitzettingsvoegen aan en voeg de planken. Breng tot slot een beschermende laag aan. Een vakspecialist informeert je gericht over het type bescherming dat nodig is voor de gebruikte houtsoort.

Tips bij parket leggen

 • Gebruik een vochtige doek om lijmresten weg te vegen.
 • Gebruik planken uit verschillende verpakkingen door elkaar. Als de planken onderling wat van kleur verschillen, valt dat minder op wanneer je zo door elkaar legt.
keramisch parket in de badkamer

Laminaat leggen: stappenplan

In de badkamer is verlijmd laminaat de beste optie. Kliklaminaat is gevoeliger voor vocht, en dus minder geschikt. Kies je toch voor kliklaminaat? Dan is het belangrijk dat je de uitzet randen van kliklaminaat goed opvult. 

1. Ondergrond voorbereiden

Voorzie een volledig egale ondergrond, en breng een vochtwerende folie aan.

Je kunt de vloer egaliseren met spaanplaten, egaliseer mortel, of een andere techniek die geschikt is voor de ondervloer waar je mee werkt.

Een eventuele tussenvloer kan voor extra isolatie en stabiliteit zorgen, maar is niet noodzakelijk.

2. Acclimatiseren

Laat het laminaat minstens 48 uur acclimatiseren.

3. Plaatsen

Laminaat wordt doorgaans op maat geleverd. Het laminaat heeft de juiste afmetingen, en eventuele uitsparingen voor leidingen en deurposten zijn voorzien. Verlijm de vloer, en werk af met plinten.

Waarop letten bij het plaatsen van parket en laminaat?

Houd rekening met volgende aandachtspunten.

 • Uitzetvoegen. Laminaat en parket kunnen onder invloed enigszins uitzetten of krimpen. Met speciale uitzetvoegen vermijd je barsten, scheuren en bobbels in de vloerbedekking.
 • Plinten. Combineer uitzetvoegen steeds met plinten tegen de wanden van je badkamer.
 • Lijm. Gebruik de juiste lijm voor je parket of laminaat. De lijm moet vochtbestendig zijn en de naden tussen de stroken of planken opvullen.
 • Lamelparket. Lamelparket is beter bestand tegen temperatuurschommelingen en zal minder snel krimpen of uitzetten.
 • Afwerking. Voorzie een houten vloer van de nodige beschermlaag.
 • Vakspecialist. Besteed het plaatsen van een parket- of laminaatvloer in de badkamer uit aan een ervaren badkamerspecialist. Zo weet je zeker dat de vloer correct is aangelegd, en bestand is tegen vocht en temperatuurschommelingen.

Wat met de natte zones? 

Een inloopdouche op een houten vloer of laminaatvloer is geen goed idee. Maar hoe zit het met de rest van de vochtige zones in de badkamer? Je hebt twee opties.

 • Groepeer vochtige zones en voorzie andere vloerbekleding. Combineer je parket- of laminaatvloer bijvoorbeeld met waterdichte keramische tegels of natuursteen. Door de natte zones en natte ruimtes te groeperen, vermijd je dat de badkamer er uit gaat zien als een lapjesdeken.
 • Waterbestendige mat. Een waterbestendige mat beschermt de houten vloer tegen spatwater en vocht. Let wel, zo’n mat volstaat niet om het hout te beschermen in bijvoorbeeld een inloopdouche.

Toch liever een andere oplossing? Een badkamerspecialist helpt je jouw badkamer te realiseren.

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier advies en offertes opmaat!

De verschillende legpatronen voor houten vloeren

In welke patronen kun je jouw houten badkamervloer (laten) leggen?

1. Plank legpatroon

Het meest voorkomende patroon is het verticale, horizontale of diagonale plank patroon. De planken sluiten daarbij netjes op elkaar aan met een zogenaamde v groef. Elke plank beschikt over een schuine rand die past in de rand of v groef van de volgende plank.

2. Visgraat legpatroon

Een andere klassieke optie is het visgraatpatroon. De planken worden afwisselend in een hoek van 90 graden tegen elkaar gelegd. De bovenzijde van de ene plank plaats je met de kopse zijde haaks tegen de lange zijde van de volgende plank.

3. Hongaarse punt legpatroon

Het Hongaarse punt patroon lijkt enigszins op het visgraat patroon, maar wordt door veel mensen als rustiger ervaren. De planken sluiten met de bovenzijde aan elkaar in een hoek van 60 graden. De zogenaamde sergeantsstrepen die bij die legging ontstaan zijn kenmerkend voor dit legpatroon. 

Heb je hulp nodig bij het maken van de juiste keus? Stel je vraag aan badkamerspecialisten en ontvang gratis offertes

Een houten vloer kopen en op zoek naar een bekwaam badkamerspecialist in jouw regio? Vul onderstaand formulier in en ontvang gratis en volledig vrijblijvende offertes op maat. Zo kom je eenvoudig tot de beste en meest voordelige oplossing voor de perfecte houten vloer!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw badkamer project?
2*. Welke badkamer werken wilt u laten uitvoeren?
3*. Wanneer wilt u het badkamer project opstarten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Badkamerrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
More than 35,000 people find the right professional here every month
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Houten vloer badkamer: parket of laminaat?