Waar opletten bij de indeling van je badkamer?

Bij het dromen over een nieuwe badkamer denk je misschien vooral aan de stijl en de uitstraling van de ruimte. En welke nieuwe sanitaire voorzieningen en meubels je graag in de badkamer indeling wil zien. Toch is het ook belangrijk om je tijd te nemen en te overdenken hoe je de ruimte wil indelen.

Een goede badkamer indeling is cruciaal. Hoeveel ruimte je ook beschikbaar hebt. Het is belangrijk om die zo efficiënt mogelijk in te delen. Zo komen alle badkamerelementen het best tot hun recht, verhoog je het gebruiksgemak, en garandeer je voldoende bewegingsruimte. 

Benieuwd hoe je er aan begint? Verderop geven we je enkele belangrijke aandachtspunten en een heleboel nuttige tips.

Badkamer

De verschillende ruimtes: natte en droge zones

Bij het indelen van de badkamer denk je best na over natte en droge zones. De natte zones zijn die plekken waar de vloer, en misschien zelfs de muren van de badkamer nat worden. Bijvoorbeeld in en rond de doucheruimte en het bad. De droge zones blijven, bij normaal gebruik, droog.

Probeer natte en droge zones waar mogelijk van elkaar te scheiden. Bijvoorbeeld door een muurtje of scheidingswand, of door de badkamermeubels tactisch te plaatsen. Let in de natte zones goed op de elektriciteitsaansluitingen en volg de AREI-normen om ongevallen te vermijden.

Andere aandachtspunten

  • Let bij het indelen van de badkamer eerst en vooral op de beschikbare ruimte. Denk niet enkel aan de vloeroppervlakte, maar ook aan de hoogte van de badkamer. Handig bij het ontwerpen van bijvoorbeeld een doucheruimte of bij het installeren van een watervaldouchekop. Zeker voor een kleine badkamer kan je niet om het ruimtelijk effect van de badkamer inrichting heen
  • Bekijk daarna welke aan- en afvoerleidingen in de ideale badkamer indeling aanwezig zijn. Het hergebruiken van het aanwezige leidingwerk kan de kosten van een badkamerrenovatie enigszins drukken. Verouderd leidingwerk laat je natuurlijk vervangen. Zo vermijd je dat je na de renovatie opnieuw breekwerken moet uitvoeren.
  • Daarnaast is de aanvoer van elektriciteit belangrijk. Let bij het voorzien van stopcontacten en verlichting goed op de natte en droge zones van de badkamer, en volg de AREI-normen. Bedenk ook waar verwarmingselementen veilig en tactisch geplaatst kunnen worden.
  • Houd verder ook rekening met deuren en eventuele ramen, en de mogelijkheid tot ventilatie.
  • Plus, voorzie voldoende ruimte om te bewegen en deuren of lades van de badkamermeubels te openen.  

Hoeveel ruimte tussen wastafel en bad of douche?

Voorzie een doorgang van minimaal 70 centimeter tussen de wastafel en het bad of de doucheruimte.

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier advies en offertes op maat!

Badkamer indelingen volgens beschikbare ruimte: voorbeelden

Wat is een goede badkamer indeling voor een kleine, gemiddelde of grote badkamer?

Hoe kleine badkamer indelen?

Een kleine badkamer (met een oppervlakte van 2 tot 5 vierkante meter) inrichten brengt heel wat uitdagingen met zich mee. 

Tip: Grote tegels verhogen het ruimtegevoel in de badkamer. Gebruik ook vooral lichte kleuren.

Inloopdouche of douchebad?

In een kleine badkamer moet je handig omspringen met de beschikbare ruimte. Je zult sowieso enkele keuzes moeten maken. De belangrijkste keuze is die tussen een douche of een bad.

Kies je voor een douche? Dan is een inloopdouche aan te raden. Je kunt zo’n inloopdouche volledig zelf ontwerpen, waardoor die zelfs in de kleinste badkamers past. Een inloopdouche bestaat uit een douchekraan en -kop, en een scheidingswand. Je kunt de afvoer in de badkamervloer monteren, of een douchebak plaatsen.

Een inloopdouche met een glazen scheidingswand vergroot de kleine ruimte optisch. Er is geen onderbreking, zoals bijvoorbeeld wel het geval is met een douchecabine. Kies om ruimte te besparen voor een inloopdouche zonder deur of met een uitschuifbare deur.

Kies je voor een bad? Dan kun je een douchebad overwegen. Op een rustige avond blijf je lekker lang in bad liggen en op een drukke ochtend spring je snel onder de douche. In een kleine badkamer indeling is een ingebouwd hoekbad, al dan niet met doucheopstelling, aan te raden. Er zijn ook compacte baden of zitbaden verkrijgbaar.

Wastafel en toilet

In een kleine badkamer is doorgaans geen ruimte voor een dubbele wastafel. Een enkele wastafel met opbergruimte en een spiegel is ideaal. Daarmee combineer je 3 functies in een enkel meubel. Bovendien draagt een spiegel bij aan de optische vergroting van de ruimte.

Heb je geen aparte ruimte voor het toilet beschikbaar? Dan is een hangtoilet met inbouwreservoir aan te raden. Een hangtoilet zorgt voor een optische vergroting van de badkamer indeling, en neemt heel wat minder ruimte in dan een staand toilet.

douchebak.jpg

Badkamermeubels en opbergruimte

In kleine badkamers zijn ondiepe badkamerkasten erg handig. Lange lades, of brede kastdeuren, kunnen lastig te openen zijn als er weinig ruimte beschikbaar is. Werk met de opbergmeubels zoveel mogelijk in de hoogte om verder plaats te besparen. Denk aan hoge kasten en wandplanken.

Tip: Laat niet te veel producten rondslingeren. Die doen de badkamer indeling drukker en kleiner aanvoelen. Als je voldoende opbergruimte voorziet, hoeft dat geen probleem te zijn!

Hoe gemiddelde badkamer indelen?

De gemiddelde badkamer heeft een vloeroppervlak van 5 tot 9 vierkante meter. Daarmee heb je al wat meer plaats ter beschikkeing. En dus ook meer speelruimte!

1. Douche en bad

Geen fan van douchen in een badkuip? Dan kun je in de gemiddelde badkamer indeling kiezen voor een volwaardige douche naast het bad. Om voldoende ruimte vrij te houden, is het aan te raden om zowel het bad als de douche tegen een wand te plaatsen. Met een ingebouwd hoekbad houd je veel ruimte over.

Je kunt ook in de gemiddelde badkamer kiezen voor een inloopdouche, met glazen wand of gemetselde afscheiding. Door de inloopdouche zelf te ontwerpen heb je heel wat controle over de ruimte die overblijft eens de douche is geïnstalleerd. In een ruimere badkamer indleing kun je ook een gewone douchedeur toevoegen aan de inloopdouche.

Een douchecabine, eventueel met leuke extra’s zoals massagestralen, is natuurlijk ook mogelijk. Er zijn modellen verkrijgbaar in allerlei vormen en maten.

2. Wastafel en toilet

In de gemiddelde badkamer is ruimte voor een toilet. Met een scheidingswand voorzie je wat extra privacy.

Je hebt doorgaans voldoende ruimte voor een dubbele wastafel. Ook in de gemiddelde badkamer indeling kan het handig zijn om meerdere functies te combineren. Een dubbele wastafel met twee spiegels en voldoende opbergruimte komt handig van pas.

3. Badkamermeubels en opbergruimte

Blijft er nog voldoende ruimte over, dan heb je de keuze uit heel wat verschillende badkamermeubels. Je kunt ook in de gemiddelde badkamer ruimte besparen door in de hoogte te werken, of nissen te voorzien in bijvoorbeeld de afscheidingswand van het toilet of de inloopdouche.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Hoe grote badkamer indelen?

Met een vloeroppervlakte van 9 vierkante meter of meer, heb je heel wat opties. Een grote ruimte inrichten, heeft zijn eigen uitdagingen. Je wilt waarschijnlijk niet dat de badkamer kil en leeg aanvoelt. De badkamer indeling opdelen in verschillende zones is dan aangeraden.

Vrijstaand bad en ruime douche

Een vrijstaand bad is een prachtig element om een ruime badkamer enigszins te onderbreken. Met een vrijstaande badkraan geef je de badkamer een luxueuze uitstraling. Ga je graag samen met je partner of kinderen in bad? Dan is een dubbel bad een leuke optie.

Naast het vrijstaand, eventueel dubbel, bad, kun je ook een ruime douche in de badkamer plaatsen. Opnieuw biedt een inloopdouche heel wat opties. Zo kun je kiezen voor een model met dubbele douchekraan, zodat je ‘s morgens gemakkelijk samen onder de douche springt. 

Er zijn wel enkele aandachtspunten bij het installeren van een grote (en dubbele) inloopdouche:

  • Hoe groter de inloopdouche, hoe moeilijker het is om de warmte binnen te houden.
  • Niet elke ketel kan voldoende warm water aanleveren.
  • Een dubbele douche vergt meer waterdruk.

Een badkamerspecialist helpt je de nodige voorzieningen te garanderen in je nieuwe badkamer indeling.

vrijstaand-bad-2.jpg

Dubbele wastafel en staand of zwevend toilet

In een grote badkamer indeling heb je meer dan voldoende plaats voor een dubbele wastafel. Het is hier niet nodig, maar misschien wel handig, om de wastafel ook van opbergruimte te voorzien. Een spiegel komt natuurlijk altijd handig van pas.

Ook in een ruime badkamer indeling is voldoende plek voor een toilet. Een zwevend toilet geeft je badkamer een moderne uitstraling, een klassiek model kan een landelijke sfeer creëren, en een hoogtechnologisch toilet zorgt voor extra luxe. Je kunt ook hier kiezen voor een mooie afscheidingswand, eventueel met nissen om extra opbergruimte te creëren.

Badkamermeubels, scheidingswanden en opbergruimte

Kolomkasten, losstaande spiegels en andere inrichtingselementen maken een grote badkamer gezellig en praktisch. Met extra scheidingswanden deel je de grote ruimte verder in. 

Tip: Plaats je verschillende scheidingswanden? Houd rekening met de juiste verlichting in je badkamer indeling, en let op waar je de verwarmingstoestellen plaatst.

Hoe ontwerp je een badkamer? Stappenplan voor een goede badkamer indeling

Je nieuwe badkamer correct indelen? Vol deze 3 stappen!

1. Bepaal de elementen in de badkamer

Bekijk eerst en vooral welke badkamermeubels en sanitaire voorzieningen je in de badkamer wilt zetten. De douche en/of het bad zijn de belangrijkste elementen. Bedenk of het toilet in de badkamer indeling terecht komt, of in een aparte toiletruimte. 

Sta in deze eerste stap ook even stil bij hoeveel opbergruimte je precies nodig hebt. 

2. Maak een plattegrond van de badkamerindeling

Meet de badkamer nauwkeurig op. Maak een overzichtelijke schets met de correcte afmetingen, rekening houdend met eventuele obstakels zoals deuren, ramen of een schuin dak.

Duid ook aan waar de af- en aanvoerleidingen zitten, en waar de aansluitingen voor elektriciteit en verlichting zich bevinden.

3. Deel de badkamer in

Nu begin je met puzzelen. Een badkamerspecialist kan je helpen bij het uitwerken van je schets. Met online tools kun je zelf een 3D beeld van de badkamer maken. Houd er wel rekening mee dat gratis interieursoftware vaak beperkt is. Een badkamerspecialist beschikt over professionele tools waarmee je de badkamer indeling tot in de details kunt uitwerken.

Bekijk waar het bad, de douche, het toilet, de badkamermeubels en eventuele scheidingswanden het best tot hun recht komen. Houd ook rekening met de open ruimte. Enerzijds heb je voldoende plek nodig om comfortabel rond te lopen in de badkamer. Anderzijds moet er ook voldoende plaats zijn om kasten, lades en deuren te openen. 

Een handige vuistregel: houd minimaal 55 centimeter vrij rond een badkamermeubel.

Vraag advies en inspiratie
Vind vakmannen in jouw regio

De 10 meest gemaakte fouten 

Met deze tips vermijd je de 10 meest gemaakte fouten bij het indelen en inrichten van een nieuwe badkamer.

  1. Zet de badkamer indeling niet te vol. Zeker een kleine badkamer wordt al snel erg druk. Bekijk welke meubels echt nodig zijn, en welke niet.
  2. Zorg ervoor dat de technische onderdelen van de sanitaire voorzieningen goed bereikbaar blijven. Zo vermijd je dat een herstelling van het toilet, bad of douche gepaard moet gaan met breekwerken.
  3. Voorzie voldoende, maar niet te veel opbergruimte. Zorg voor genoeg opbergruimte om alle nodige producten op te bergen. Zo vermijd je een druk gevoel in een badkamer waar de haardroger, tandenborstels en shampooflessen in het rond slingeren. Plaats echter ook geen kasten die toch leeg blijven staan.
  4. Zorg voor ventilatie. Een badkamer indeling zonder raam heeft nood aan minstens een ventilatierooster. Ook badkamers met een raam voorzie je best van een ventilatiesysteem. 
  5. Voldoende ruim bad of douche. Zorg dat je genoeg plek hebt om comfortabel te baden en/of te douchen. 
  6. Respecteer de droge en natte zones. Zeker bij het installeren van stopcontacten en verlichting is het oppassen geblazen.
  7. Meet nauwkeurig, of laat de metingen over aan een badkamerspecialist. Zo vermijd je dat je mooie nieuwe bad toch net niet blijkt te passen in die gedroomde badkamer indeling.
  8. Zorg voor voldoende stopcontacten en verlichting. Denk aan het stopcontact voor je haardroger, of een elektrische tandenborstel. Voorzie ook voldoende verlichting.
  9. Vergeet de verwarming niet! Geen goede badkamer indeling zonder een strategische verwarming.
  10. Schakel een vakspecialist in waar nodig. Enerzijds garandeer je zo de beste resultaten. Anderzijds onderschatten veel doe-het-zelvers hoe lang het renoveren van een badkamer kan duren. Waar een vakspecialist een enkele week over doet, kan een leek meerdere maanden kosten!

Afmetingen op maat nodig? Stel je vragen aan badkamerspecialisten en vergelijk gratis offertes

Op zoek naar een vakspecialist voor de gewenste badkamer indeling voor jouw badkamerrenovatie? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvende offertes en advies op maat. Zo begin jij goed voorbereid aan de renovatie, en kun je terugvallen op iemand met de nodige expertise.

Een vakspecialist volgt het volledige renovatieproject op en waakt over de kwaliteit van het afgeleverde resultaat zodat jouw persoonlijke wensen tot uiting komen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw badkamer project?
2*. Welke badkamer werken wilt u laten uitvoeren?
3*. Wanneer wilt u het badkamer project opstarten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Badkamerrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Lokale bedrijven gespecialiseerd in: badkamer indeling: advies, stappenplan en ideeën voor 2024