Kan een vinyl vloer in de badkamer?

Vinyl vloerbedekking is uitermate geschikt voor het bedekken van de vloer in de badkamer. Het materiaal is waterbestendig, budgetvriendelijk, en kan naadloos geplaatst worden. Ook is vinyl erg comfortabel voor blote voeten, en heel eenvoudig schoon te houden.

Vinyl badkamervloer prijs

Vinyl kost je gemiddeld 5 tot 30 euro per vierkante meter. Ook de arbeidskosten liggen laag, omdat vinyl leggen niet lang duurt. 

De vloer waar je vinyl op installeert, moet wel egaal zijn. Zo vermijd je dat bobbels ontstaan of de vloerbedekking scheurt. Het egaliseren van een oneven badkamer vloer kan de arbeidskosten enigszins verhogen.

Kies bij voorkeur voor kwalitatief vinyl. De prijs voor degelijke vinyl vloerbedekking kan iets hoger liggen (eerder 15 tot 30 euro per vierkante meter), maar met een dikkere laag vinyl met een dikkere toplaag hoef je niet in te zitten met slijtage.

Wat is beter: pvc tegels of vinyl vloer in de badkamer?

Zowel pvc als vinyl zijn water- en vochtbestendig en onderhoudsvriendelijk. Beide materialen zijn geschikt voor de combinatie met vloerverwarming, slijtvast en beschikbaar in allerlei uitvoeringen. Twee uitstekende kandidaten voor het bedekken van de vloer in de badkamer. Maar waarom zou je eerder voor vinyl, of eerder voor pvc kiezen?

Pvc Vinyl
Duurder Goedkoper
Egale ondergrond nodig Egale ondergrond nodig
Steviger Zachter, meer comfort
Kleinere stroken of tegels, moet in meerdere stukken geplaatst worden Verkrijgbaar in kamerbrede stroken, kan in een stuk geplaatst worden
Naden Naadloos
Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Is vinyl waterdicht?

Vinyl is uitstekend bestand tegen water, vocht, en waterdamp. Plaats je het vinyl in een keer? Dan hoef je ook niet in te zitten met het insijpelen van water tussen de naden. Zorg er altijd voor dat je de randen afkit met waterdichte kit. Verzeker ook dat de vloer volledig egaal is voor je de vinylvloerbedekking plaatst.

De meeste vinylsoorten hebben een R-waarde van 9 of hoger. Ze zijn dus slipvast. Wil je extra veiligheid? Kies dan vinyl met een R-waarde van 11 of 12. Zo hoef je niet in te zitten met slipgevaar, zelfs wanneer de vloer vochtig is.

vinyl vloer

Vinyl vloerbedekking leggen in de badkamer [Stappenplan]

Zelf vinyl op rol plaatsen? Zo ga je te werk!

Benodigdheden

Om vinyl te leggen heb je volgende zaken nodig:

  • Breekmes en/of tapijtsnijder
  • Rolmeter en (stalen) liniaal
  • Hamer en drevel
  • Lijmkam
  • Profielmal
  • Vloerlijm en dubbelzijdige tape
  • Vulmiddel
  • Eventueel MDF-platen of hardboard

Stap 1: Bereid de ondergrond voor: van houten parket vloer tot badkamertegels

Vinyl vloerbedekking is niet gesteld op oneffenheden in de ondergrond. Je ziet al snel bobbels verschijnen, en voor je het weet, scheurt je nieuwe vloerbedekking.

Je plaatst vinyl dus bij voorkeur op een ondervloer die egaal, scheurvrij, droog en schoon is. Een gladde ondervloer garandeert een mooi, strak resultaat.

Voor je vinyl legt, verwijder je best de oude bedekking van je badkamervloer. Zowel een oude vinylvloer als laminaat, parket of tegels kunnen een ‘doordruk‘ veroorzaken.

Let vooral op met een houten vloer. Uitstekende nagels scheuren zo door de laag vinyl heen. Laat je de houten vloer onder het vinyl liggen? Gebruik dan zeker een hamer en drevel om nagels te verwijderen.

Indien gewenst kun je de oude vloerbedekking afdekken met MDF-platen of hardboard. De vloer komt dan wel een stukje hoger te liggen, wat kan betekenen dat je de badkamerdeur moet inkorten.

Zeker weten dat je ondergrond volledig egaal is? Een vakspecialist ziet in een oogopslag of de ondervloer geschikt is voor vinyl vloerbekleding.

Stap 2: Vinyl vloerbekleding op maat snijden

Rol de vinylrol uit. Het teveel aan vinyl komt via de wanden omhoog. Laat bij het wegsnijden van de randen zo’n 5 centimeter over.

Snijd diagonaal in de randen voor een naadloze aansluiting. Met een profielmal kun je uitsnijdingen maken voor deurposten en verwarmingsbuizen.

Is de kamer breder dan de rol? Dan moet je verschillende stroken plaatsen. Leg de stroken over elkaar heen als je eventuele patronen op elkaar wilt laten aansluiten. Snijd het overtollige vinyl weg met een breekmes.

Stap 3: Vinyl bevestigen

Gaat het om een kleine ruimte? Dan hoef je het vinyl in principe enkel vast te plakken met dubbelzijdige tape aan de randen, de badkamerdeur en eventuele naden of drempels

Het is echter aan te raden om vinyl te bevestigen met lijm, zeker in een ruimte waar je regelmatig doorloopt. Strijk daarvoor de lijm uit over de ondergrond met de lijmkam. Druk het vinyl stevig aan op de lijm. Eventuele naden vul je op met vulmiddel.

Welke lijmsoorten mag je gebruiken met vinyl?

Welke lijmsoort gebruik je best voor het bevestigen van vinyl in je badkamer? 

Soort lijm Ondergrond Vochtbestendig Geschikt voor vloerverwarming Kenmerken
Thomsit Tex Droog, vetvrij, schoon Nee
  • Ja
  • Belastbaar na 24 uur
  • Vrij van oplosmiddelen
  • Geschikt voor alle soorten vloerbekleding
Dubbelzijdige tape Droog, schoon, vetvrij Nee Nee
  • Direct belastbaar
  • Geschikt voor alle soorten vinyl (op voorwaarde dat de tape weekmaker bestendig is)
Vloerlijm universeel Stof- en vetvrij, schoon, droog, vlak en vast Ja Ja
  • Belastbaar na 24 uur
  • Vrij van oplosmiddelen
  • Geschikt voor alle soorten vinyl

Wat is de beste vloer voor een badkamer? De voor- en nadelen van vinyl vloer

Overweeg je vinyl in de badkamer? Houd rekening met onderstaande voor- en nadelen.

Voordelen vinyl in badkamer

  • Waterbestendig en naadloos. Vinyl is volledig bestand tegen vocht, water en waterdamp. Bovendien kan vinyl naadloos gelegd worden, waardoor het water ook niet tussen de naden door kan sijpelen.
  • Budgetvriendelijk. Met een aanschafprijs van 5 tot 30 euro per vierkante meter is vinyl vloerbedekking geschikt voor elk budget. 
  • Comfort. Een vinylvloer voelt warm en comfortabel aan aan blote voeten.
  • Slijtvast en duurzaam. Vinyl kan tegen een stootje. Kwalitatief vinyl gaat zo’n 15 tot 20 jaar mee!
  • Onderhoudsvriendelijk. Met een natte dweil en neutraal schoonmaakmiddel kun je vinyl vloeren heel makkelijk onderhouden.
  • Bestand tegen temperatuurschommelingen. Vinyl zet niet uit en krimpt niet onder invloed van vocht, warmte, en temperatuurswisselingen.
  • Geschikt voor vloerverwarming. Vinyl heeft een lage warmtedoorlaatweerstand, en is bovendien bestand tegen temperatuurschommelingen. Vinyl voelt sowieso warm aan je voeten, maar voor optimaal comfort kies je voor de combinatie met vloerverwarming!
  • Verschillende uitvoeringen. Vinyl vloerbedekking is verkrijgbaar in verschillende designs, patronen, en kleuren. Je kunt zelfs vinyl met beton- of houtlook vinden! Keuze genoeg, dus.
  • Combinatie met isolatie. Omdat vinyl voor een waterdichte afwerking van de vloer zorgt, is het materiaal uitstekend combineerbaar met vloerisolatie.
  • Geluiddempend. Zeker in combinatie met een goede ondervloer heeft vinyl uitstekende akoestische eigenschappen.
Op zoek naar een specialist?
Vraag hier advies en offertes!

Nadelen vinyl in badkamer

  • Niet geschikt voor douche. Vinyl is waterdicht, maar de meeste vinylsoorten zijn niet bestand tegen continue blootstelling aan water. De vloerbedekking kan loslaten en beschadigd raken.
  • Egale ondergrond. Niveauverschillen in de ondervloer zie je gemakkelijk terug in je vinylvloer. Bovendien wordt het vinyl gevoeliger voor slijtage wanneer het niet egaal geplaatst wordt. Laat vinyl steeds leggen door een vakspecialist, die verzekert een egaal resultaat.
  • Moeilijk verwijderen. Verlijmde vinylvloeren zijn lastig los te krijgen.
  • Let op kwaliteit. De kwaliteit van vinyl vloerbedekking is er de laatste jaren sterk op vooruitgegaan. Vinyl van slechte kwaliteit is echter nog steeds verkrijgbaar in veel winkels. Kies steeds voor vinyl met een dikte van minstens 2 tot 3 millimeter en een slijtlaag met een dikte van minstens 0.2 tot 0.7 millimeter. Dunnere vinyl lagen zijn veel gevoeliger voor slijtage.

Is vinyl geschikt voor de wand van de badkamer?

Absoluut! De waterdichte eigenschappen en het onderhoudsgemak maken van vinyl de ideale wandbekleding voor je badkamer.

vinyl

Vinyl vloer zelf plaatsen of laten plaatsen?

Vinyl juist plaatsen is ingewikkelder dan je zou denken. Vooral het voorbereiden van de ondergrond en het kiezen van de juiste lijm is belangrijk. Vinyl plaatsen op een ondergrond die niet vlak genoeg is, betekent nagenoeg altijd dat de vloerbedekking loslaat, scheurt of slijtage vertoont. Ook met de foute lijm is de hechting van de vloerbedekking niet gegarandeerd.

Daarnaast moet vinyl ook nauwkeurig gelegd worden. Zeker in een badkamer is het risico op vochtproblemen onder een slecht geplaatste vinylvloer groot.

Doe je beroep op een ervaren vakspecialist? Dan geniet je gegarandeerd het beste en meest duurzame resultaat. 

witte vinyl vloer

Nieuwe vinyl vloer kopen voor in je badkamer? Ontvang hier persoonlijk advies en offertes van badkamerspecialisten

Op zoek naar een vakspecialist? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvende offertes en advies op maat. Zo vind je snel en eenvoudig de beste oplossing voor jouw badkamerrenovatie!

arrow
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw badkamer project?
2*. Welke badkamer werken wilt u laten uitvoeren?
3*. Wanneer wilt u het badkamer project opstarten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Badkamerrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Vinyl vloer badkamer: werkwijze, voordelen en nadelen