Krukvloer kopen: Wat kost een waterbestendige kurkvloer in de badkamer?

Een kurkvloer inclusief plaatsen kost je gemiddeld 50 tot 150 euro per vierkante meter.

Soort kurk Richtprijs per vierkante meter
Kleefkurk € 22 – 50 zonder plaatsing
Kleefkurk met digitale print € 50 – 60 zonder plaatsing
Klikkurk € 31 – 68 zonder plaatsing
Plaatsing kleefkurk € 50 – 100
Plaatsing klikkurk € 20 – 40

De prijzen zijn afhankelijk van een aantal factoren.

Eerst en vooral is het soort kurk dat je kiest een belangrijke prijsbepaler, bijvoorbeeld of je gaat voor natuurkurk, of kurk afgewerkt met een print. Het aantal en soort behandelingen dat de kurk onderging, speelt ook een rol in de prijs. Donkere kurk is bijvoorbeeld duurder dan kurk met een bleke tint (om kurk donker te kleuren moet het kleurproces regelmatig herhaald worden).

Daarnaast is ook het aantal lagen van belang. Een enkele laag kurk is goedkoper dan bijvoorbeeld kurklaminaat, dat uit verschillende lagen bestaat. De dikte en het gewicht van de kurk zijn ook van invloed op de prijs.

Tot slot kunnen de kosten ook bij het plaatsen verder oplopen. Wil je kurk leggen over een oneffen ondergrond? Dan moet de ondervloer eerst geëgaliseerd worden. Kurk plaatsen met een kliksysteem is dan weer goedkoper dan het plaatsen van kleefkurk. Over het algemeen geldt dat hoe complexer de plaatsing, hoe duurder de klus.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow-cta-box.pngOntvang offertes

Soorten kurkvloer voor in de badkamer

Kurk is een erg veelzijdig materiaal. Je hebt de keuze uit een ruim aanbod aan motieven, kleuren en afwerkingen. Spreken de interessante eigenschappen van kurk je wel aan, maar ben je geen fan van het uitzicht van kurk? Dan kun je kiezen voor kurk met een toplaag in hout-, beton- of steenlook.

Naast die verschillende designs zijn kurkvloeren ook in verschillende afmetingen en uitvoeringen verkrijgbaar.

1. Parket

Een kurkparket bestaat uit 3 lagen. De onderste en bovenste lagen bestaan uit kurk, de middelste laag uit MDF of HYDRO. De toplaag kan naar wens gedecoreerd worden.

Kurkparket wordt vaak gelegd met een kliksysteem.

2. Tegels

Kurken tegels zijn meestal vierkant of rechthoekig. De tegels worden rechtstreeks op de ondervloer vastgenageld of -gelijmd, en afgewerkt met vernis

3. Kurk op rol

Kurk op rol wordt omwille van de akoestisch en thermisch isolerende eigenschappen vaak ingezet als ondervloer

4. Laminaat

Kurklaminaat bestaat uit 4 lagen:

  • Een onderste laag kurk
  • Een MDF-plaat of HYDRO-plaat
  • Een tweede laag kurk
  • Een laag vinyl

Kurklaminaat wordt gemonteerd op houten panelen die aan elkaar verbonden worden met een kliksysteem. Het materiaal is daarom minder geschikt voor vochtige ruimtes, maar kan wel van de nodige bescherming voorzien worden.

5. Kurkwand en kurkvloer

Kurk is ook geschikt als wandbekleding.

Vraag advies aan specialisten

Kurkvloer plaatsen in de badkamer

Zelf een kurkvloer plaatsen? Met deze stappen klaar je de klus.

1. Voorbereiding kurk

Laat kurken vloerbekleding eerst wennen aan de luchtvochtigheid en temperatuur in de ruimte. Haal het kurk uit de verpakking. Laat het materiaal 24 tot 48 in de ruimte staan om te acclimatiseren. Zo vermijd je dat het kurk na het leggen reageert op de luchtvochtigheid of temperatuur.

2. Ondervloer voorbereiden

Maak de ondervloer schoon, droog en volledig egaal. Net als bijvoorbeeld vinyl is kurk gevoelig voor de doordruk van de ondervloer. Voegen tussen onderliggende tegels kunnen bijvoorbeeld zichtbaar worden.

  • Leg je kurken vloeren over beton? Dan kun je de ondervloer best gladschuren en laten egaliseren.
  • Leg je kurken vloeren over hout? Egaliseer de ondervloer dan door plaatmateriaal, bijvoorbeeld MDF, over de ondervloer te monteren.

Je kunt de ondervloer voorzien van een waterbestendige beschermlaag of dampscherm.

3. Inmeten

Teken lijnen vanuit de middelpunten van de wanden van de badkamer. Waar de lijnen elkaar snijden, vind je het startpunt. Daar kun je beginnen met het leggen van de kurkvloer.

4. Lijmen

Gebruik tweezijdige contactlijm om kurk op een houten of betonnen ondervloer te verlijmen. Breng de lijm met een lijmroller aan op zowel de ondervloer als de kurken vloerbekleding zelf. 

Tip: Bepaalde kurksoorten kunnen ‘voorgelijmd‘ worden en dus gebruikt worden voor om verlijmde kurkvloeren mee te maken. Je hoeft daarmee zelf enkel nog de ondervloer van lijm te voorzien.

5. Kurkvloer leggen

Als je de kurken ondergrond correct geacclimatiseerd hebt, zal de kurk niet meer krimpen of uitzetten. Voor een strak resultaat leg je de kurken vloeren strak tegen de wanden.

Gebruik na het plaatsen een rubberen hamer om op het kurk te kloppen. Zo bevorder je de hechting.

6. Lakken

Een vloer uit kurk moet voorzien wordt van een beschermende laklaag. Er zijn verschillende middelen beschikbaar om een kurkvloer te beschermen. Voor een badkamer kun je kiezen voor een waterdichte, vuilafstotende beschermlaag. Een eventuele laklaag die de vloer beschermt tegen krassen en vlakken kan handig van pas komen.

Kurken vloer onderhouden

Kurk onderhouden is erg eenvoudig. De beste manier om een kurken vloer schoon te maken? Met een stofzuiger, en een vochtige, uitgewrongen doek. Met deze tips verleng je de levensduur van je kurkvloer:

  • Merk je beschadigingen op? Laat die dan zo snel mogelijk herstellen.
  • Gebruik geen producten die kurk kunnen aantasten. Vermijd chloor, azijn en groene zeep.
  • Nieuwe lak. Breng periodiek een nieuwe beschermende laag aan. Hoeveel tijd je tussen die behandelingen kunt laten, is afhankelijk van het type lak en de kurkvloer. Een vakspecialist kan je daar gericht over informeren.
Op zoek naar een specialist?Vraag hier advies en offertes!

Is een kurkvloer geschikt voor de badkamer? Kan kurkvloer in badkamer?

Waarom zou je wel, of juist niet voor een kurkvloer in de badkamer kiezen?

Voordelen

Een vloer uit kurk biedt heel wat interessante voordelen.

Isolerend

Kurk isoleert zowel thermisch als akoestisch! Kurk absorbeert geluid, en is warmtegeleidend.

Duurzaam

Zeker met de juiste behandeling hebben de kurkvloeren een bijzonder lange levensduur, tot wel 25 jaar.

Vochtbestendig

Kurk is goed bestand tegen vocht, en houdt de groei van schimmels en bacteriën tegen.

Onderhoudsvriendelijk

De kurken vloeren kunnen afgewerkt worden met een vuilafstotende laag, en is van nature antistatisch, wat betekent dat je kurken vloer het stof zelf afstoot. Ook het onderhoud van een gewone kurken vloer is kinderspel, zeker door zijn antistatische werking!

Verend en krasbestendig

Kurk is elastisch en verend, en vangt schokken uitstekend op. Ook voor krassen hoef je met dit materiaal niet op te passen.

Antiallergisch

Kurkvloeren passen perfect in een woning waar mensen wonen met allergieën voor bijvoorbeeld huisstofmijt.

Warm en comfortabel

Kurkvloeren zijn een droom voor blote voeten. Het materiaal is van nature warm, wat zorgt voor optimaal comfort in je badkamer.

Veelzijdig

Kurk is geschikt voor gebruik in meerdere ruimtes, staat mooi op zowel wanden als vloeren, en is verkrijgbaar in allerlei kleuren, structuren, designs en afwerkingen.

Natuurlijk

Kurk is een natuurlijk materiaal, en volledig biologisch afbreekbaar.

Ontvang gratis offertes

Nadelen

Kurk heeft ook enkele specifieke nadelen.

Verkleuring

Kurk is van nature vatbaar voor verkleuring onder invloed van uv-stralen. Je merkt het vooral op wanneer je meubels verplaatst, en een donkerdere vlek verschijnt. Kurk wordt tegenwoordig vaak behandeld met een uv-laag, zo behoudt het materiaal zijn kleur.

Licht

Kurk is een erg licht materiaal. Plaats je zware objecten op je kurken type vloer? Dan kan een afdruk achterblijven. Gelukkig is kurk zodanig elastisch dat die afdruk doorgaans vanzelf verdwijnt.

Toplaag

Om de duurzaamheid van het materiaal optimaal te benutten, breng je best een beschermende toplaag aan. Die toplaag zal ook periodiek vernieuwd moeten worden. Tegenwoordig zijn veel kurksoorten op voorhand voorzien van die toplaag, zodat je meteen van de bescherming kunt genieten.

Niet ideaal met vloerverwarming

Voorzie je de badkamer van vloerverwarming? Dan is kurk door zijn thermisch isolerende eigenschappen niet de ideale vloerbedekking. Kurk is gelukkig van nature al isolerend en warm.

Moeilijk te verwijderen

Kurken vloeren worden vaak op de ondergrond gelijmd. De vloer vervangen kan daarom best moeilijk zijn. Kurk dat met het kliksysteem geplaatst werd, kun je eenvoudiger verwijderen zo krijg je dus klik kurkvloeren. Deze klik kurkvloeren zijn dus heel handig indien je later zou beslissen te renoveren of toch een ander soort vloer wil.

Veelgestelde vragen

Een antwoord op de meest prangende vragen over kurkvloeren.

Kan een kurkvloer tegen water?

Kurk is waterbestendig, maar niet van nature watervast. Voor gebruik in een vochtige ruimte zoals een badkamer kies je best waterdichte kurksoorten. Als je kurktegels legt, moet je die bovendien nauwkeurig voegen om het insijpelen van water te vermijden.

Wat leg je onder een kurkvloer?

Je kunt kurk over verschillende soorten ondervloeren plaatsen. Zowel hout, plaatmateriaal of beton zijn geschikt als ondervloer. Belangrijk is dat de ondervloeren vlak zijn, zodat je de kurkvloer strak kunt plaatsen. 

Ervaren vloerder inschakelen?  Je kurkvloer zo goedkoop mogelijk laten plaatsen? Verstuur je aanvraag en ontvang info, advies en prijs op maat 

Een kurkvloer voor jouw badkamer? Doe beroep op een vakspecialist. Door samen te werken met een ervaren badkamerexpert geniet je gegarandeerd het beste resultaat. Op zoek naar een expert in jouw regio? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvende offertes en advies op maat. Kom langs bij jouw badkamerexpert in de buurt. De snelste en eenvoudigste weg naar een nieuwe badkamervloer!

arrow
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw badkamer project?
2*. Welke badkamer werken wilt u laten uitvoeren?
3*. Wanneer wilt u het badkamer project opstarten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Badkamerrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Kurkvloer badkamer: info, prijs en voordelen