Hoe duur zijn PVC vloeren?

De kostprijs van PVC vloeren zal afhangen van meerdere zaken. In onderstaande tabel worden de gemiddelde kosten (incl. btw, materiaal en werkuren) opgesomd voor het laten leggen van deze vloer. Deze kostprijs wordt mee bepaald door welk type PVC vloer je laat leggen.

Type PVC vloerGemiddelde prijs per vierkante meter
Verlijmde PVC – planken (incl. egaliseren vloer)62 euro per m²
Verlijmde PVC – visgraat patroon (incl. egaliseren vloer)76 euro per m²
Klik PVC – planken (incl. ondervloer)49 euro per m²
Klik PVC – visgraat (incl. ondervloer)69 euro per m²
Egaliseren bestaande tegelvloer5+ euro per m²

Je maakt eerst de keuze tussen het lijmen van een PVC vloer of het leggen van een klik PVC vloer. Vervolgens kies je ofwel voor het plaatsen van gewone stroken, of voor een visgraat patroon. Als je kiest voor een verlijmde PVC vloer is het nodig eerst de vloer te egaliseren. Wanneer dit niet goed uitgevoerd wordt krijg je een hobbelige vloer, die ook nog eens veel sneller slijt.

Het is ook mogelijk dat vakmannen rekenen met een uurtarief. Het uurtarief van zulke vakmannen ligt tussen de 45 en 65 euro per uur.

Pvc vloer visgraat

Hoe bepaal je de kosten voor het laten leggen van PVC vloeren?

De totale kost die een vloerspecialist je aanrekent hangt af van de materiaalkeuze, de omvang van de klus en de oppervlakte van de vloer. Ook eventuele speciale wensen hebben invloed op de kostprijs.

Qua materiaal is het laten leggen van een vinyl vloer het goedkoopst. Maar een vinyl vloer raakt redelijk snel beschadigd. Het leggen van PVC is een duurzamere keuze, maar betaal je meer voor. Wat wel voordelig is aan deze vloer is dat het langer meegaat en geschikt is voor intensief woongebruik.  

Een nieuwe PVC vloer kopen en laten leggen in een gewone rechthoekige ruimte komt het goedkoopste uit. Een vloerspecialist heeft hier niet veel werk aan. Heb je echter een ruimte met veel nissen, dan is het laten leggen van PVC vloeren wat duurder. Een vakman is langer bezig in zo’n ruimte. Bovendien moet je rekening houden met meer snijverlies, wat betekent dat ook de aankoop van de vloer duurder is.

Tip! Als je een PVC vloer, vinyl vloer,… laat leggen heb je altijd te maken met snijverlies. Achteraf nog extra materiaal aankopen is een slecht idee, want dan is er kans op kleurverschil. Zorg daarom steeds op voorhand voor een voldoende aantal stroken. Je kan je laten helpen door een vakman of in een speciaalzaak bij het maken van een berekening.

Welk soorten PVC vloer in de badkamer?

PVC vloeren zijn ideaal wanneer je op zoek bent naar een vloer die waterbestendig en zeer onderhoudsvriendelijk is voor je badkamer. Deze van kunststof gemaakte vloer is zeer geschikt om in je badkamer te plaatsen.

Je hebt de keuze tussen twee verschillende legsystemen voor je badkamer:

  • Verlijmde PVC is het meest geschikt voor de badkamer. Doordat deze PVC zonder naden gelegd kan worden is het zeer goed bestand tegen water. Dit type vloer wordt vastgelijmd en heeft geen speciale ondervloer nodig.

Belangrijk: Het moet aangebracht worden op een vlakke ondergrond. Daarom wordt meestal de ondergrond eerst geëgaliseerd voordat de PVC vloer erop gelijmd wordt.

  • Bij het leggen van klik pvc wordt een kliksysteem gebruikt, dat vergelijkbaar is met dat van laminaat. Het systeem kan op eenvoudige wijze in elkaar geklikt worden maar ook uiteen gehaald worden.

Belangrijk: Bij dit type vloer is er meer kans op vochtproblemen onder de vloer. Om dit te vermijden probeer je de ondervloer af te dichten en gebruik je nadenlijm.

Daarnaast kan je ook kiezen tussen verschillende soorten PVC vloeren. De meest voorkomende zijn:

  • PVC stroken: Deze PVC stroken zijn 2 à 3 mm dik, flexibel en zijn gelijkaardig aan een laminaatplank qua afmeting. Ze zijn dan ook een zeer goed alternatief voor laminaat: ze zijn slijtvast, geluidsarm en onderhoudsvriendelijk. PVC stroken kunnen zowel recht als in visgraat patroon gelegd worden.
  • PVC tegels: Duurzame PVC tegels zijn beschikbaar in vele designs, motieven, kleuren en afmetingen. Van natuurlijke materialen zoals hout in je badkamer tot een industriële look met beton.

Welke PVC vloeren je ook kiest, elke soort is opgebouwd uit minimum drie lagen. De kwaliteit van al deze lagen is van belang voor de kwaliteit van de vloer. De drie lagen (en hun functies) zijn:

  • De rug: De rug is eigenlijk de kern van iedere PVC vloer en zorgt voor stabiliteit. De rug bestaat uit zuiver of gerecycled PVC (of een mix van beiden) en wordt versterkt door middel van één of meerdere lagen glasvlies.
  • De filmlaag: De filmlaag bepaalt hoe PVC vloeren er finaal uitziet. De kwaliteit van de filmlaag wordt bepaald door de druktechnologie en natuurlijk het ontwerp. Hoe kleiner het aantal herhalingen in het ontwerp, hoe hoger de kwaliteit van de filmlaag en hoe natuurlijker jouw vloer eruit ziet.
  • De toplaag: De toplaag functioneert als beschermingslaag. Hoe sterker de toplaag, hoe langer de vloer mee gaat.
Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Stappenplan PVC vloer leggen

Wil je zelf aan de slag gaan? Hoe je het best zelf deze vloer kan leggen wordt uitgelegd in het onderstaande stappenplan:

  1. Voorbereiding ondervloer: Voor je aan de slag gaat, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden. Je controleert als eerste je ondervloer. Deze moet aanwezig zijn én geschikt zijn als basis voor je PVC. Zorg voor een vlakke, droge en schone basisvloer om oneffenheden in je PVC te vermijden. Om zeker te zijn van een vlakke, stabiele ondergrond kan je je basisvloer laten egaliseren. Na het egaliseren laat je je ondervloer minstens een dag drogen. Nadien kan de vloer gestofzuigd, geschuurd en gedweild worden.
  2. Nu je ondervloer klaar is voor de aanleg van de vloer, kan je de ruimte zorgvuldig opmeten. Om niet voor onaangename verrassingen komen te staan, schaf je best meer PVC planken aan dan benodigd. Dit kan van pas komen als er toch iets fout gaat.
  3. De laatste stap is het plaatsen van de PVC op de ondervloer. Snij de PVC stroken op maat, breng een lijmlaag aan op de ondervloer (enkel op de plek waar je je eerste plank wil plakken) en plaats de PVC stroken op de vloer. Begin altijd in de verste hoek van de kamer met het leggen van de stroken.  Leg de stroken in de lengterichting van de ruimte. Om zeker te zijn dat de lijm goed hecht wals je de PVC vloer. Tot slot kan je de randen van de vloer afkitten of plinten plaatsen.

Tip! Laat PVC vloeren eerst acclimatiseren voor het beste resultaat. Hiervoor plaats je de PVC minstens 24 uur op voorhand in je woning.

Ben je zelf niet zo handig of heb je geen tijd om zelf dit werk uit te voeren? Schakel dan een vakman in bij het leggen van je PVC. Zij leggen je vloer vakkundig en snel.

Aandachtspunten bij het leggen van PVC vloeren

  • Gebruik PVC stroken uit verschillende verpakkingen. Hierdoor krijg je het mooiste effect voor je vloer.
  • Wil je ook graag vloerverwarming? Dan is het aangeraden dit te laten doen door een professional.
  • Gooi niet meteen de overige stroken weg, maar hou enkele stroken bij. Je kan deze goed gebruiken wanneer een strook beschadigd raakt.
  • Pas op met rubber: PVC is bestand tegen veel dingen, maar niet tegen rubber. Rubber kan zorgen voor vlekken op je PVC vloer en deze zijn moeilijk te verwijderen.
  • Zet niet te veel gewicht op je pvc vloer. Let op met zware meubels (zoals een badkuip of wasmachine). Deze kunnen afdrukken achterlaten in de vloer.

De mogelijkheden van een PVC badkamervloer

De mogelijkheden die PVC biedt als het gaat om het kiezen van een ontwerp voor je badkamervloer is zeer uitgebreid. Je kan een PVC badkamervloer afdrukken in bijna elke kleur, patroon en afbeelding. Ook bestaan er high-end PVC tegels en planken die zo vervaardigd kunnen worden dat ze lijken op natuurlijke materialen (zoals hout of beton). Je kan verschillende designs en kleuren mixen om je badkamervloer aan te passen naar jouw voorkeur.

Voordelen en nadelen van PVC vloeren?

Voordelen:

  • Goed combineerbaar met vloerverwarming. Heb je vloerverwarming in huis? Hier hoef je je geen zorgen over te maken. Een PVC vloer kan zonder probleem gecombineerd worden met je vloerverwarming of -verkoeling. Laat je hierbij adviseren door een vakman of je de vloer het best lijmt of dat je beter kan kiezen voor klik PVC.
  • Geluiddempend en sterk. PVC vloeren zijn sterke, slijtvaste vloeren krijgt die niet snel beschadigd geraken door hun beschermende toplaag. Daarnaast dempen PVC vloeren geluiden.
  • PVC vloer leggen in natte ruimtes. Een groot voordeel van PVC vloeren is dat deze waterbestendig zijn en een uitstekend alternatief vormen voor het plaatsen van tegels in de badkamer.
  • Onderhoudsvriendelijk. Je kan de pvc vloer makkelijk schoonhouden en je hoeft niet bang te zijn dat je teveel water gebruikt bij het schoonmaken. Af en toe stofzuigen en dweilen is voldoende om te genieten van de lange levensduur van de PVC vloer.

Nadelen:

  • Niet de meest goedkope vloer. Het leggen van een PVC vloer is niet de goedkoopste oplossing vanwege zijn vele voordelen en lange levensduur. Er bestaan goedkopere alternatieven op de markt (vinyl vloer, vloer van tapijt of laminaat) maar deze hebben ook hun nadelen.
  • Rubber en PVC is geen goede combinatie. Hou hier rekening mee voordat je een PVC vloer laat leggen. Bij langdurig contact met rubber verkleurt de vloer. Je kan dit wel makkelijk voorkomen door viltjes te plaatsen op de onderkant van je meubels.
  • PVC vloer leggen op een egale, vlakke ondervloer. De kans is groot dat je eerst je ondergrond moet egaliseren voordat je PVC vloer gelegd wordt. Zeker wanneer je vloer gelijmd wordt is dit belangrijk. Dit kost extra tijd en geld.
Pvc vloeren

Wat is de levensduur van PVC vloer in de badkamer?

Zoals eerder bleek kent een PVC vloer een lange levensduur. Zo’n kwalitatief hoogwaardige PVC vloer gaat tot wel 30 jaar mee. PVC is een sterk materiaal, zeker in vergelijking met andere vloersoorten zoals laminaat en vinyl vloeren. Dit betekent ook dat het uitzonderlijk is dat een PVC vloer vervangen wordt vanwege slijtage.

Veelgestelde vragen

Is PVC vloer waterdicht?

Een PVC vloer is waterbestendig, wat niet verward mag worden met waterdicht. Een PVC vloer is waterbestendig, wat wil zeggen dat deze geschikt is voor vochtige ruimtes zoals de badkamer. De PVC vloer mag in aanraking komen met water maar uiteraard vermijd je dat er voor lange tijd stilstaand water op de PVC vloer ligt. PVC vloeren zijn dus niet geschikt voor sauna’s, stoombaden of (inloop)douches.

Hoe onderhoud je een PVC vloer?

Dit type vloer is zeer onderhoudsvriendelijk. Stofzuig (en dweil) hem regelmatig om hem goed schoon te houden en om ervoor te zorgen dat afdichtingsmiddelen of beschermende lagen niet aangetast worden. Vermijd het gebruik van agressieve chemische reinigingsmiddelen, want deze kunnen het materiaal doen verkleuren. Gebruik daarom altijd het liefst een speciale PVC reiniger.

Is het mogelijk om PVC vloer te combineren met vloerverwarming?

PVC vloeren en vloerwarming als hoofd- en bijverwarming is een ideale combinatie. Doordat PVC vloeren bestaan uit een dunne kunststof laag waardoor ze weinig warmte tegenhouden. PVC vloeren nemen snel de temperatuur van de vloerverwarming aan en geleiden de warmte optimaal. Hierdoor is er minder energieverspilling en kan je snel genieten van een aangenaam warme vloer.

Meer weten over PVC vloer? Stel je vraag en vergelijk gratis offertes

Wil je graag een pvc vloer kopen? Je kan hier gratis en vrijblijvend offertes en advies aanvragen over PVC vloeren bij vakmannen in jouw buurt. Zo kan je je nog beter informeren en makkelijk prijzen vergelijken, en vind je de beste oplossing voor jouw situatie.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw badkamer project?
2*. Welke badkamer werken wilt u laten uitvoeren?
3*. Wanneer wilt u het badkamer project opstarten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Badkamerrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor PVC vloer badkamer: prijs, info en werkwijze