Afmetingen toilet: de juiste hoogte vinden

De ideale hoogte voor een (nieuw) toilet verschilt van persoon tot persoon. De lengte van de gebruikers is natuurlijk het meest relevant. Een langer persoon verkiest natuurlijk een hoger toilet, terwijl een lager toilet toch beter geschikt is voor kortere mensen. 

Kijk voor het kiezen van de juiste hoogte vooral naar hoe je op het toilet zit. Idealiter zijn je knieën daarbij iets hoger dan je bovenbenen. Je benen maken een hoek die kleiner is dan 90 graden. Je voeten staan plat op de grond.

standaard toilet

Wat is de gemiddelde hoogte van een standaard toiletpot?

De gemiddelde hoogte van een wc pot is 40 centimeter, de toiletbril niet mee beschouwd. De hoogte wordt steeds gemeten van de toiletvloer, tot aan de bovenste rand van de toiletpot. 

Voor de meeste mensen is de standaardhoogte van 40 centimeter precies goed. Nu is die standaardhoogte niet voor iedereen ideaal.

Wat is de ideale toilethoogte voor kinderen? 

De ideale hoogte van een wc voor kinderen van 6 tot 10 jaar oud ligt tussen de 30 en 35 centimeter. Voorzie je een aparte badkamer voor je kind(eren)? Dan kun je een kindertoilet op die hoogte laten installeren. 

Een kind blijft natuurlijk niet eeuwig kind, en een kindertoilet verliest na enkele jaren dan ook zijn functie. Onderaan dit artikel vind je enkele tips om het gebruiksgemak van een te hoge wc ook voor de allerkleinsten te verbeteren.

Tip: Ook kindertoiletten zijn beschikbaar in verschillende modellen. Zowel een staand toilet als hangend toilet zijn verkrijgbaar.

Wat is de ideale hoogte van een toiletpot voor senioren of ouderen?

Een toilet voor ouderen plaats je voor het ultieme comfort op een hoogte van zo’n 46 tot 50 centimeter. Zo’n verhoogd toilet is gemakkelijker te gebruiken voor ouderen en mensen die slecht te been zijn. Voor hen is vooral het opstaan van het toilet lastig. Door het toilet enigszins te verhogen, neem je dat obstakel weg.

Nu is het verhogen van het toilet niet altijd de beste oplossing. Een verhoogd toilet, of toilet met opzetbril (daarover lees je hieronder meer) kan na verloop van tijd voor klachten zorgen. Met een verhoogd toilet is het opstaan dan wel gemakkelijk, de ideale zithouding wordt niet gerespecteerd, met aambeien en darmklachten tot gevolg. Een draaibaar toilet, of sta-op toilet zijn daarom meer geschikte oplossingen.

Waarom is de juiste hoogte belangrijk?

De juiste toilethoogte is om verschillende redenen van belang:

  • Comfort. Niemand op de wc zit graag met bungelende benen, net zoals niemand graag met opgetrokken knieën op de wc pot zit.
  • Stoelgang. Om de wc vlot te kunnen gebruiken, moeten je bekkenbodemspieren kunnen ontspannen. Een te hoog of te laag toilet maakt dat makkelijker.
  • Darmklachten. Met je benen in een hoek van (meer dan) 90 graden, moet je meer druk zetten. Dat kan zorgen voor allerlei darmklachten, aambeien en verstoppingen.
Op zoek naar een specialist?Vraag hier advies en offertes!

Wat is beter: een hoog of laag toilet? 

Een licht gehurkte positie zorgt voor een betere stoelgang: voeten plat op de grond, en knieën in een hoek kleiner dan 90 graden. In die houding kunnen je bekkenbodemspieren ontspannen, en hoef je geen extra druk uit te oefenen.

Bijgevolg is een te laag toilet beter dan een te hoog toilet.

hangtoilet

Waarop letten bij het bepalen van de hoogte?

Laat je een nieuw toilet installeren? Houd dan rekening met onderstaande aandachtspunten.

1. Je huidige toilet

Geen betere maatstaf dan je huidige of vorige toilet. Was die precies goed, of net te hoog of te laag? Stem de hoogte van je nieuwe toilet af op de hoogte van je huidige toilet. Houd daarbij rekening met het feit dat een lager toilet gezonder is dan een te hoog toilet.

2. Medebewoners

Ben je niet de enige die het toilet gebruikt? Houd dan ook rekening met de noden voorkeuren van je medebewoners. Ook de lengte van de gebruikers is relevant in het bepalen van de hoogte van je nieuwe wc pot.

Ga voor een eerlijk gemiddelde, zodat iedereen een comfortabele en gezonde toilethouding kan aannemen. Is er een groot verschil in de lengte van de gebruikers? Onderaan dit artikel vind je handige tips!

3. Wc-bril

De wc-bril voegt enkele centimeters toe aan de werkelijke zithoogte van het toilet. Houd daar zeker rekening mee bij het uitkiezen en plaatsen van je nieuwe toilet!

4. Vloer

Ligt er nog geen vloer in de ruimte waar je het toilet gaat installeren? Houd dan in gedachten dat de vloerdikte nog afgetrokken moet worden van de toilethoogte. 

5. Toilettype

Met een zwevend of hangend toilet heb je meer vrijheid. Daar kun je de precieze toilethoogte nauwkeuriger kiezen dan bij een staand toilet. Je moet dan een toilet vinden met de juiste afmetingen, wat de zoektocht kan bemoeilijken, zeker als je wilt afwijken van de standaardhoogte. 

Vraag advies aan specialisten

Oplossingen voor een te hoge of te lage toiletpot

Is je toiletpot te laag, of net te hoog? Hieronder vind je enkele geschikte oplossingen voor beide situaties!

Te hoge toiletpot

Een te hoge toiletpot kun je, natuurlijk, vervangen door een lager model. Nu is het installeren van een nieuw toilet misschien niet meteen aan de orde. Met deze tips verzeker je alsnog een gezonde en comfortabele toilethouding, zowel voor kinderen als voor kleinere mensen:

  • Voetbankje. Met een klein opstapje of voetbankje wordt het toiletbezoek zelfs voor de allerkleinsten een stuk gemakkelijker om hun voeten op de vloer te krijgen.
  • Emmer of bakstenen. Ideaal voor een budgetvriendelijke oplossing. 

Te lage wc pot

Is de toiletpot te laag? Dan heb je opnieuw meerdere opties. Is een nieuw toilet installeren aan de orde? Dan heb je de keuze uit verhoogd toiletten en sta-op toiletten.

  • Verhoogd toilet. Zo’n seniorentoilet is ideaal voor wie slecht te been is.
  • Sta-op toilet. Een sta-op toilet is voorzien van een liftsysteem dat het opstaan vereenvoudigt. De beste oplossing: zowel de correcte toilethouding als het gebruiksgemak zijn gegarandeerd.

Op zoek naar een tijdelijke of meer budgetvriendelijke oplossing, of geen zin in kap- en breekwerk? Dan kun je gebruik maken van een verhoogde toiletbril of toiletbeugel.

  • Verhoogde toiletbril. Daarmee kun je de zithoogte met 6 tot 10 centimeter verhogen. Er zijn bovendien modellen met armsteunen beschikbaar. 
  • Toiletbeugel. Een toiletbeugel maakt het opstaan van een laag toilet een stukje eenvoudiger.

Waarom beter geen verhoogd toilet?

Een verhoogd toilet is dan wel toegankelijker voor ouderen, de correcte toilethouding is niet gegarandeerd. Oplossingen zoals het sta-op toilet of een toiletbeugel zijn meer geschikt.

toilet

Advies op maat nodig over toiletten? Vind badkamerspecialisten in jouw regio

Nood aan advies op maat? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvende offertes en advies van specialisten. Zo vind je gegarandeerd de beste oplossing voor de renovatie jouw badkamer of toiletruimte!

arrow
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw badkamer project?
2*. Welke badkamer werken wilt u laten uitvoeren?
3*. Wanneer wilt u het badkamer project opstarten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Badkamerrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Hoogte toiletpot: info en advies