Wanneer is het tijd voor een toilet renovatie?

Een verouderd toilet kampt vaak met allerlei mankementen. Het toilet gebruiken is daardoor verre van gezellig. Enkele veelvoorkomende kwaaltjes:

 • Slecht functionerende of verstopte afvoer
 • Problemen met doorspoelen
 • Geurhinder
 • Lekkage
 • Gebroken onderdelen
 • Verkleuring
 • Vlekken en aangekoekt vuil

Merk je een of meer van deze gebreken op? Dan kan het wel eens tijd zijn om het toilet te vervangen.

installeren van nieuwe toilet

Waar moet je rekening mee houden bij het renoveren van je toilet? 

Een toilet verbouwen brengt een paar belangrijke aandachtspunten met zich mee:

Verluchting

Toiletten moet op de een of andere manier verlucht worden. Natuurlijke verluchting via een raam of verluchtingsrooster is veruit de eenvoudigste optie, maar niet de meest efficiënte vorm van ventilatie.

Met een volledig of deels mechanisch ventilatiesysteem kun je rekenen op de afvoer van oude, vervuilde lucht en de aanvoer van verse lucht. Gedaan met onaangename geurtjes in het kleinste kamertje!

Praktisch inrichten

Bij een toilet renovatie kies je best voor een praktische indeling. Voorzie bijvoorbeeld opbergruimte voor rollen wc-papier, handzeep en onderhoudsproducten. Zorg voor een afgesloten kastruimte om te vermijden dat toiletten slordig en druk overkomen.

Tover je een nieuwe ruimte om tot een toilet? Dan kies je best een kamertje in een gang. Houd er ook rekening mee dat de afstand van de afvoer naar het riool zo kort mogelijk moet zijn. Een raam of plek in de wand voor een ventilatiesysteem maken het verluchten van het apart toilet eenvoudiger.

Zorg ook voor genoeg ruimte. Een toiletruimte is minimaal 80 centimeter breed, maar bij voorkeur breder dan 90 centimeter. Laat tot slot ook wat beenruimte over voor het toilet. 

Gezelligheid

Een toiletrolhouder, een legplankje voor handzeep en/of een plekje voor een geurkaars of luchtverfrisser maken toiletten een stuk gezelliger. Misschien voorzie je zelfs een rekje voor boeken of magazines!

Met warme kleuren op de toiletwanden, een mozaïek- of tegelwand en houten toiletmeubelen tover je de ruimte om tot een oase van rust. Een spiegeltje, klein verwarmingstoestel (denk bijvoorbeeld aan infrarood) en sfeerverlichting maken de ruimte echt af.

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier vrijblijvend advies aan!

Hoe lang duurt een toilet renovatie? 

Een vakspecialist doet ongeveer 1 tot 5 werkdagen over het renoveren van het toilet. Hoe lang de werken precies duren, is natuurlijk mede afhankelijk van hoeveel verschillende onderdelen van de ruimte aan vernieuwing toe zijn.

Vervang je enkel het toilet in de badkamer? Dan hoeven de werken zeker niet lang te duren. Een extra toilet voorzien in een lege ruimte duurt dan weer wat langer.

Voer je de werken zelf uit? Dan mag je rekenen op een duur van 10 of meer werkdagen. Zeker wanneer je weinig tijd vrij kunt maken door je werk of andere verplichtingen, kan die duur fors oplopen.

renoveren van je toilet

Voorbereiding voor nieuwe toilet: van alternatief toilet huren tot sloopwerken

Hoe bereid je jezelf voor op deze klus? Als de werken wat langer duren, is het een goed idee om een alternatief toilet ter beschikking te stellen. Er zijn meerdere opties:

 • Laat je huidige wc staan tot de nieuwe wc geïnstalleerd is.
 • Plaats een campingtoilet of mobiele wc-cabine.
 • Gebruik een speciaal wc zonder water.

Daarnaast kun je overwegen om enkele voorbereidende werken zelf uit te voeren. Met wat handigheid kun je bijvoorbeeld zelf…

 • De oude vloer- en wandtegels verwijderen.
 • Een oude toilet loskoppelen en verwijderen.
 • Een oude lavabo loskoppelen en verwijderen.
 • Het oude sanitair en de verwijderde vloer- en wandbekleding afvoeren.

Schakel voor je begint met afbraakwerken de elektriciteit in de toiletruimte uit. Sluit ook de wateraanvoer en -afvoer af. Ben je niet erg handig? Doe dan ook voor het sloopwerk beroep op een expert om schade aan de toiletruimte of badkamer te vermijden.

nieuwe toilet installeren

Tips voor het uitzoeken van nieuwe toilet

Waarop moet je op letten bij het uitkiezen van wc’s voor in de badkamer of de toiletruimte?

1. Twee- of eendelig toilet?

Het tweedelig toilet bestaat uit 2 afzonderlijke delen: het waterreservoir, en de toiletpot. Een eendelig toilet bestaat uit een enkel stuk.

Eendelig toiletTweedelig toilet
Modern en strak, verschillende modellenMeest voorkomend
Bestaat uit een enkel deel wat de installatie vereenvoudigtBestaat uit een apart waterreservoir en toiletpot
OnderhoudsvriendelijkDe naad waar de twee delen samenkomen is vatbaar voor vuilophoping
Prijzigere modellenBudgetvriendelijke modellen

Als je budget het toelaat, is het zeker interessant om een eendelig toilet te overwegen. Zeker wat de hygiëne betreft biedt een eendelig toilet meer voordelen dan een tweedelig toilet.

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier advies en offertes!

2. Ingebouwd of apart reservoir

Een ingebouwd reservoir wordt aan het zicht onttrokken met een mooie opbouw die je naar smaak kunt bekleden. Een hangend reservoir is zichtbaar. Je kunt kiezen voor een reservoir dat hoger op de muur geplaatst wordt (ook wel een hooghangend reservoir) waarbij de leidingen zichtbaar worden.

InbouwreservoirGewoon reservoirHooghangend reservoir
Reservoir wordt weggewerkt in de muur, ombouw kan worden bekleedNormaal reservoirApart reservoir hoog op de muur
Strak, modern en minimalistischKlassiekRetro-uitstraling, trekkoord mogelijk
PrijzigBudgetvriendelijkPrijzig
Zelf plaatsen is moeilijk, vereist kennis. Leidingen moeten vaak omgeleid worden naar de muur.Kan zelf geplaatst worden, zowel mogelijk bij twee- als eendelige toilettenEnkel mogelijk bij een tweedelig toilet, minder problemen met vuilophoping door ontbreken van de naad

3. Staand of zwevend toilet?

Een staand toilet is de meest klassieke optie. Tegenwoordig is het zwevende of hangende toilet populairder dan het traditionele staand toilet. In tegenstelling tot een staand toilet, vergroot een zwevend toilet de ruimte optisch, en zorgt het voor een onderhoudsvriendelijke toiletruimte. Het systeem wordt eenvoudig in een voorzetwand geplaatst.

4. Doortrekker

Je hebt de keuze tussen een standaard doorspoelmechanisme, of een spoelmechanisme ondersteund door druk. Die laatste zorgt voor meer waterdruk bij het doorspoelen, waardoor doorspoelen sneller gaat en de toiletpot langer schoon blijft. Een drukondersteund spoelmechanisme moet in de muur geplaatst worden, en is over het algemeen iets prijziger.

5. Zithoogte

De zithoogte van het toilet is een belangrijk punt om bij stil te staan. Standaard ligt de zithoogte rond de 45 centimeter. Voor de ideale toilethouding zit je met je benen in een hoek kleiner dan 90 graden, en staan je voeten plat op de grond.

Ben jij of zijn je medebewoners wat langer? Dan is een hoger toilet aan te raden. Ook voor ouderen is een hoger toilet doorgaans comfortabeler. Ben je of zijn je medebewoners aan de kleine kant? Dan is een lager toilet waarschijnlijk de meest comfortabele optie.

6. Positie

Houd een minimale afstand van 35 centimeter tussen het toilet en omliggende objecten of wanden. Een afstand van 40 centimeter biedt meer comfort.

7. Kleur en ontwerp

Tot slot heb je heel wat opties wat het design en de kleur van je toilet betreft. Neutraal is, als je de woning wilt verkopen, de beste optie. Wil je jouw toiletruimte personaliseren? Dan kun je kiezen uit allerlei kleuren, motieven en ontwerpen.

toiletruimte renoveren

Prijs: wat kost een toilet renovatie van het toilet?

Met een budget van 1.500 tot 3.500 euro kun je al heel wat aanpassingen aan de toiletruimte laten uitvoeren. Kies je voor uitgebreide luxe? Dan mag je natuurlijk hogere kosten verwachten.

Type werkenRichtprijs
Sloopwerk€ 200 – 500
Leidingwerk€ 120 – 600
Stucwerk€ 65 – 200
Betegelen€ 500 – 1.400
Toilet aanschaffen en monteren€ 350 – 1.125

Kleine renovatie

Een kleine renovatie aan je toilet, of de renovatie van een kleine toiletruimte, kost je ongeveer 1.500 euro. Voor die prijs kun je de wand- en vloertegels laten vervangen met budgetvriendelijke tegels, een nieuwe maar sobere lavabo laten installeren, en een oud toilet vervangen met een eenvoudig model. 

Zijn er aspecten van het toilet die niet aan vernieuwing toe zijn? Dan kun je andere onderdelen renoveren met enigszins duurder materiaal. Denk maar aan het betegelen van de ruimte met natuursteentegels, of het installeren van een hangtoilet.

Middelgrote renovatie

Heb je een iets groter budget beschikbaar? Voor zo’n 2.300 euro kun je onder meer een hangtoilet laten plaatsen en nieuw stucwerk laten uitvoeren. Wil je meer van je badkamer renoveren, kan je ook lavabo, wand- en vloertegels laten vervangen, en eventuele schilderwerken laten uitvoeren.

Zijn slechts bepaalde delen van de toiletruimte aan vervanging toe? Dan kun je opnieuw je budget herverdelen en meer investeren in bijvoorbeeld een ander toilet of vloer- en wandbekleding van hoge kwaliteit.

Grote renovatie

Een grote toilet renovatie kan al voor een prijs van zo’n 3.500 euro. Daarmee kun je de volledige toiletruimte laten renoveren en de ruimte opnieuw indelen. Met dergelijk budget kun je kiezen voor een luxe uitvoering van de sanitaire voorzieningen en het toilet vervangen.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Wat kost een nieuw toilet inclusief montage?

Een wc aanschaffen en laten installeren kost je gemiddeld 250 tot 1.100 euro. De prijs bestaat uit de montagekosten en de aanschafkosten. 

De plaatsingskosten liggen tussen de 100 en 500 euro. Over het algemeen is het installeren van een zwevend of hangend toilet ingewikkelder dan de plaatsing van een staand toilet. De afvoer van een hangtoilet ligt namelijk in de wand, waar de afvoer van een staand toilet in de vloer zit. Om een staand toilet te vervangen door een hangtoilet, moet de afvoerleiding verlegd worden.

Bovenop het toilet plaatsen, komt de aanschafprijs. Je hebt de keuze uit heel wat verschillende toiletpotten. Er is voor elk budget wel een aantrekkelijke optie. Gemiddeld kost een staand toilet je 150 tot 500 euro. Een hangend toilet is duurder dan een staand toilet met een kost van gemiddeld 300 tot 600 euro.

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier je vrijblijvende offertes aan!

Stappenplan complete toilet renovatie 

Zelf de klus klaren, of benieuwd hoe een vakspecialist een toilet renovatie aanpakt? Onderstaand stappenplan geeft je een concreet beeld van de werkzaamheden.

1. Sloopwerken

In een eerste stap verwijder je al het verouderde materiaal. Denk aan de vloer- en wandtegels, de lavabo, en natuurlijk het toilet en de stortbak zelf.

Voor je begint met afbreken, sluit je de hoofdkraan af en schakel je de elektriciteit in de toiletruimte uit. Doorgaans kun je het aanwezige leidingwerk gewoon hergebruiken of aanpassen waar nodig. Ga dus voorzichtig te werk, en beschadig het aanwezige leidingwerk niet.

2. Plaats het inbouwreservoir

Nu het oude toilet en inbouwreservoir verwijderd zijn, kun je het nieuwe inbouwreservoir installeren. Doorgaans worden inbouwreservoirs als volledige set geleverd. Je gaat als volgt te werk:

 1. Stel de verstelbare poten af op de juiste hoogte.  
 2. Aftekenen. Markeer waar het midden van het inbouwreservoir terecht komt. Teken twee horizontale lijnen op de muur op een hoogte van 100 en een hoogte van 114 centimeter. 
 3. Muurbeugels monteren. Monteer de muurbeugels en controleer of ze in het frame passen.
 4. Markeren schroefgaten. Plaats het frame op de gewenste plek zonder het te bevestigen. Controleer of het gecentreerd en waterpas staat. Teken de boorgaten op de toiletwand en -vloer af.
 5. Boren. Boor op de afgetekende plekken. Plaats indien nodig pluggen in de boorgaten.
 6. Bevestig de verstelbare poten. Verzeker een laatste keer dat het frame waterpas staat. Indien nodig verstel je de poten. Bevestig de poten op de vloer.
 7. Bevestig het frame. Nu kun je het frame tegen de muur bevestigen. Verzeker dat ook het frame waterpas staat. Gebruik een steeksleutel en schroevendraaier om het frame correct af te stellen.
 8. Plaats de afvoerbocht. Plaats vervolgens de afvoerbocht in het frame. Sluit aan op de afvoer, en klik vast met de bijgeleverde sluiting.
 9. Sluit de waterafvoer aan. De hoekstopkraan kun je nu aansluiten op de waterleiding. Indien nodig kun je de waterleiding verlengen. Gebruik teflon tape om de aansluiting waterdicht te maken.
 10. Sluit de waterslang aan. Sluit eerst de flexibele waterslang aan op de stopkraan. Sluit dan de hoekstopkraan.
 11. Controleer. Stel de installatie bloot aan waterdruk en controleer of de aansluiting lekvrij is. 
 12. Vlotterkraan. Sluit de flexibele waterslang aan op de vlotterkraan.
 13. Plaats de inspectieschacht op het inbouwreservoir. Zo kun je eventuele lekkages in de toekomst eenvoudig herstellen.

3. Maak en plaats de ombouw

Met de ombouw verwerk je het waterreservoir in de muur. MDF platen zijn ideaal voor het maken van een ombouw. Bij het inbouwreservoir wordt doorgaans een mal geleverd, waarop je de door- en afvoeren terugvindt. Met dat mal kun je de ombouw van de correcte gaten voorzien voor de afvoer en duwplaat.

Voorzie horizontale en verticale steunbalken. Bevestig de MDF plaat of ander materiaal op de steunbalken. Je kunt de ombouw later afwerken met bekleding naar keus.

4. Betegel de toiletruimte

Voor je de wc plaatst, kun je de toiletruimte betegelen met keramische of andere tegels. Zorg ervoor dat de oppervlakken waarop je de tegels plaatst schoon, droog en stof- en vetvrij zijn. Eventueel stucwerk laat je uitvoeren voor je gaat betegelen.

Begin met het betegelen van de wanden om een mooie aansluiting te garanderen.

 1. Balk aanbrengen. Plaats een balk waterpas op de ombouw en schroef vast. Je begint met tegelen boven de balk.
 2. Keramische tegels op maat zagen. Idealiter begin en eindig je met een halve tegel, en niet met een smal tegelstrookje. Met wat meetwerk kun je bepalen hoe je de tegels in jouw toiletruimte zo net mogelijk kunt leggen. Zaag voldoende tegels voor de eerste en laatste rij op de juiste maat. Gebruik daarvoor een tegelsnijder. 
 3. Uitsparingen. Teken de uitsparingen af op de juiste tegels en snijd uit met een tegelsnijder.
 4. Voorstrijken. Breng een (waterdicht) voorstrijkmiddel aan om een goede hechting van de keramische tegels te garanderen. 
 5. Betegelen. Breng met een lijmkam tegellijm aan op de wand. Druk de eerste tegel aan met een licht roterende beweging. Plaats tussen elke tegel twee tegelkruisjes.
 6. Herhaal tot de volledige wand betegeld is.
 7. Betegel de bovenkant van de ombouw. Meet de diepte van de ombouw en voorzie tegels op maat. Gebruik dezelfde techniek om de ombouw te betegelen.

Nu kun je de vloer betegelen.

 1. Voorstrijk. Breng (waterdicht) voorstrijkmiddel aan op de vloer.
 2. Lijm. Verdeel drukvaste lijm over de vloer met een lijmkam.
 3. Plaats de tegels. Gebruik opnieuw een licht roterende beweging om de tegels te plaatsen. Plaats tussen elke tegels twee tegelkruisjes.

Let op: laat ruimte vrij rond de leidingen.

Laat de betegelde ruimte een dag drogen. Maak daarna de tegels schoon. Vervolgens kun je de tegels voegen. Breng nauwkeurig waterdicht voegmiddel aan tussen de tegels, en verwijder eventuele resten.

Eens het voegmiddel gedroogd is, gebruik je een spons om overtollig voegmiddel te verwijderen. Laat opnieuw kort drogen, en reinig de wanden en vloer.

toiletruimte betegelen

5. Plaats het toilet

Tijd voor de montage van het toilet!

 1. Buizen op maat zagen. Sluit de afvoer- en aanvoerbuizen aan op het toiletreservoir. Teken de buizen af langs de randen. Druk de buizen zo ver mogelijk in de valpijp en afvoerbocht. Teken opnieuw af en zaag de afstand tussen beide lijnen weg.
 2. Bevestig de draadeinden. Schroef de draadeinden in het toiletelement. Vanaf de tegels steken ze 7 centimeter uit. 
 3. Plaats de isolatiemat. Plaats de buizen en de isolatiemat.
 4. Plaats het toilet. Schuif het toilet over de buizen. Smeer de buizen in met wat zeepsop om dat te vergemakkelijken. 
 5. Bevestig het toilet. Schuif de ring en huls over de draadeinden, en bevestig het toilet met twee moeren.
 6. Bevestig de toiletbril.
 7. Installeer de bedieningsplaat. Open de hoekstopkraan en sluit het luchtslangetje aan op de luchtklep. Monteer de bedieningsplaat.
 8. Test. Spoel door en controleer of het toilet goed werkt. Controleer op lekkages.
 9. Afkitten. Kit af langs de randen van het toilet.

6. Plaats de lavabo

Tot slot kun je de lavabo of het zogenoemde fonteintje installeren.

 1. Markeer de boorgaten.
 2. Boor. Gebruik een tegelboor om de gaten te boren. Met een steenboortje verdiep je de gaten.
 3. Breng de keilbouten aan. Breng de keilbouten aan in de boorgaten.
 4. Kit af. Kit voor je de lavabo plaatst de achterkant van de lavabo af. Druk de lavabo stevig aan.
 5. Bevestig. Bevestig de lavabo met de meegeleverde bouten.
 6. Plaats de gootsteenafvoer. Plaats de afvoer en bevestig met de waterpomptang. Respecteer de ringvolgorde.
 7. Sluit de sifon aan. Sluit nu de sifon aan, en gebruik de afdekring om het afvoerstukje aan de afvoer te bevestigen. Monteer daar de sifon aan.
 8. Sluit de kraan aan. Gebruik het sluitstuk om de kraan vast te draaien.
 9. Monteer de waterslang.
 10. Test. Controleer of de lavabo correct werkt.

7. Afwerking

Denk aan verlichting, sfeerelementen en decoratie.

Tip: het aanleggen van bedrading laat je, zeker in vochtige ruimtes, beter over aan een ervaren elektricien.

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier advies en offertes!

Voordelen en nadelen van een all-in toilet renovatie

Een aantal zaken om bij stil te staan voor je de renovatie van het toilet aanvat.

Voordelen toiletrenovatie

Een toiletrenovatie biedt natuurlijk heel wat voordelen.

 • Opties voor elk budget. Het toilet is doorgaans een kleine ruimte. Een renovatie van je toilet hoeft bijgevolg zeker niet duur te zijn. Je hebt daarbij controle over welke aspecten van het toilet je wel of niet renoveert, welke materialen je kiest, en dus ook over hoeveel je in jouw nieuwe toiletruimte investeert. 
 • Hygiëne. Vervang je een oude toiletpot? De kans bestaat dat daar vlekken en vuile randjes aan zaten die met de beste wil van de wereld niet meer proper te krijgen waren. Een gloednieuw toilet, of een gerenoveerde toiletruimte, geven een nette indruk. Bovendien kun je kiezen om jouw toilet te voorzien van allerlei snufjes die het onderhoudsgemak verhogen. 
 • Stijl en design. Je kunt met een toiletrenovatie heel wat richtingen uit. Zo kun je de toiletruimte inrichten naar jouw persoonlijke voorkeur, de laatste trends volgen, of net gaan voor een neutrale ruimte waar potentiële kopers later hun eigen visie kunnen uitwerken.
 • Waarde van de woning. Hoewel het toilet niet de meest doorslaggevende factor is bij het bepalen van de waarde van je woning, kan een toiletrenovatie de waarde enkel doen stijgen.
 • Aantrekkelijker op de woonmarkt. Een woning met een nette toiletruimte, die misschien ook nog eens praktisch en stijlvol is ingericht, wordt doorgaans sneller verkocht dan een gelijkaardige woning met een verouderd toilet.

Nadelen toiletrenovatie

Sta ook even stil bij de mogelijke nadelen.

 • Onpraktisch. Tijdens de renovatie van je wc kun je die natuurlijk niet gebruiken. Een toiletrenovatie duurt gelukkig niet heel lang. Na een tot een paar dagen is de nieuwe wc geïnstalleerd, en kun je er weer gebruik van maken. Geen ander toilet in je woning? Dan kun je tijdelijk een noodtoilet huren.
 • Weinig premies. Er zijn niet veel premies voor het renoveren van de toiletruimte. Benieuwd of jij toch in aanmerking komt? Een ervaren vakman helpt je bij het vinden en aanvragen van de juiste premies!
 • Niet eenvoudig. Een toilet installeren is een complexe klus. De werken volledig zelf uitvoeren is dan ook niet aan te raden. Om fouten te vermijden, doe je best beroep op een ervaren badkamerspecialist.
nieuw toilet

Wie kan het toilet renoveren? Vind een ervaren vakspecialist en vergelijk offertes 

Laat de renovatie van je toilet over aan een bekwaam vakspecialist. Zo ben je verzekerd van het beste resultaat: een proper, volledig functioneel en stijlvol afgewerkte toiletruimte.

Op zoek naar een specialist in jouw regio? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvende offertes op maat en advies van experten in hun vakgebied. In enkele klikken een belangrijke stap dichter bij de meest voordelige oplossing!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw badkamer project?
2*. Welke badkamer werken wilt u laten uitvoeren?
3*. Wanneer wilt u het badkamer project opstarten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Badkamerrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Toilet renovatie: alles wat je moet weten in 2024