Hoe plaats je een hangtoilet? [inbouwen en afwerken]

Een hangtoilet installeren is dan wel wat complexer dan het plaatsen van een staand toilet, het resultaat mag er zijn. Een hangtoilet vergroot de toiletruimte optisch, houdt de vloer vrij, en is ontzettend onderhoudsvriendelijk.

hangtoilet in de badkamer

Wat zijn de benodigdheden?

Het hangtoilet wordt geleverd met een frame op verstelbare poten, een inbouwreservoir, het bedieningspaneel, en enkele materialen die nodig zijn om het hangtoilet te installeren.

Wat heb je verder nodig om het hangtoilet te installeren?

 • Vaseline of wasmiddel
 • Stift op potlood
 • Schildertape
 • Decoupeerzaag
 • Zaag
 • Vijl
 • Rolmeter
 • Waterpas
 • Houten balkjes
 • Mof
 • Kit
 • Kitlepel
 • Boormachine of metaalboor
 • Splijtpluggen
Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Het stappenplan: hoe vervang je een staand toilet door een hangtoilet?

Hoe ga je te werk?

Stap 1: Verwijder het oud toilet

Spoel de wc een laatste keer door, sluit de waterleiding af, en verwijder het oude toilet.

Stap 2: Bepaal de hoogte en positie voor het hangtoilet

Hoe kies je de beste plek voor je hangtoilet? 

 • De afvoer moet tegen de achterwand zitten.
 • Je hebt een waterleiding van minimaal 12 millimeter tot het toiletreservoir lopen.
 • Het waterreservoir van het hangtoilet zit achter een voorzetwand. Het toilet komt dus een stuk naar voren te staan. Voorzie 50 centimeter beenruimte voor en 20 centimeter aan de zijdes van het toilet.

Gebruik de metermarkering op het frame om de inbouwdiepte en hoogte van het wandcloset van het hangtoilet te bepalen. Meet 40 centimeter boven de afgewerkte vloer voor de onderzijde van het wandcloset.

Stap 3: Frame plaatsen

Stel de gewenste hoogte van het frame in met de verstelbare pootjes. Zet het frame rechtop, en stel indien nodig bij om het frame waterpas te zetten.

Plaats het frame op de definitieve plek. Teken de boorgaten af op de muur en vloer. Boor gaten met een diameter van 10 millimeter. Plaats de pluggen.

Bij het plaatsen van het frame sluit je de afvoerbuis spanningsvrij aan. Je bevestigt deze in een latere stap definitief.

Stap 4: Aansluiting op riool

Je plaatst nu ook de bijgeleverde afvoerbocht vast aan het frame en bevestig tijdelijk aan het riool. Gebruik een schuif- of closetmof, of een sprongbocht.

hangtoilet afwerken

Stap 5: Vastschroeven frame

Nu de afvoerbocht op zijn plek zit, kun je het frame vastschroeven. Gebruik de meegeleverde houtdraadbouten. Eens het frame vastzit, bevestig je de afvoerbocht definitief.

Stap 6: Hoekstopkraan plaatsen en aansluiten

De meegeleverde hoekstopkraan moet jein de wand van het inbouwreservoir plaatsen. Verzeker dat de hoekstopkraan bereikbaar blijft via het toiletreservoir.

Sluit vervolgens de hoekstopkraan aan op de waterleiding met een flexibele aansluitslang, of met een koperen buis met een diameter van 12 millimeter.

Stap 7: Draadeinden plaatsen

Check eerst of je de binnenste, of de buitenste draadeinden nodig hebt. Doorgaans heb je de binnenste draadeinden nodig, maar bij bepaalde meer geavanceerde modellen moet je de buitenste draadeinden gebruiken.

De draadeinden plaats je in beide binnenste gaten. Om de juiste lengte van het draadeind te bepalen, houd je de volgende rekensom aan: tel de vloerdikte van de closetpot op bij de dikte van het frontpaneel en voeg daar de dikte van de tegels aan toe, plus 1,5 cm extra. Plaats vervolgens de moeren op de draadeinden.

Stap 8: Inbouwreservoir afdekken

Bedek het inbouwreservoir en de gaten van de valpijp en afvoer voor je de ombouw aanbrengt. Gebruik de meegeleverde doppen en het vierkante tegelsjabloon uit piepschuim. Gebruik twee stukken mantelbuis om de draadeinden heen om ze af te schermen.

Stap 9: Waarmee inbouwreservoir weg- en afwerken? Gipsplaat, gyproc, …

Gebruik een frontplaat en eventueel een planchet om het inbouwreservoir weg te werken.

Met spijkerpluggen bevestig je balkjes tegen de wanden en vloer van de toiletruimte. Die balkjes gebruik je om de frontplaat en het planchet te bevestigen.

De voorplaat kan bestaan uit…

 • Watervaste multiplex
 • Een dubbele laag watervaste gipsplaat
 • Een Fermacell plaat van 18 millimeter

Gaat het om een vrijstaande ombouw? Dan kun je zijwanden opbouwen met gasbetonblokken of cellenbetonblokken.

Stap 10: Voorzetwand op maat voor hangend toilet

Zaag de voorplaat op maat. Markeer de openingen voor de afvoer, draadeinden, valpijp en het bedieningspaneel. Maak de openingen met een decoupeerzaag.

wand op maat

Stap 11: Vastschroeven voorplaat en hangtoilet afwerken met tegels

Nu kun je de voorplaat vastschroeven aan de balkjes en het frame. Gebruik een metaalboor om door het frame heen te boren. Schroef de frontplaat vast. Schroef de voorplaat aan de balkjes en het frame vast.

Indien gewenst kun je nu de wanden betegelen.

Stap 12: Aansluitstukken plaatsen en hangtoilet opschuiven

Verwijder de doppen van de afvoer en valpijp. Duw de achterzijde van de meegeleverde aansluitstukken zo ver mogelijk in de afvoerbocht en valpijp. Met wat zeepsop en vaseline wordt dat een stuk eenvoudiger.

Teken langs de tegels af waar de buizen liggen. 

Schuif vervolgens de voorzijde van de aansluitstukken zover mogelijk op het hangtoilet. Teken nu langs de achterzijde van het hangtoilet af waar de buizen liggen

Stap 13: Aansluitstukken op maat zagen

Meet de afstand tussen de lijnen die je hebt getekend. Tel daar 3 millimeter bij. Zaag een stuk met de lengte die je bekomt af van de achterkant van beide buizen. Maak de achterkant van de buizen schuin met een vijl.

Tip: Een ronde buis recht afzagen is niet eenvoudig, omdat het moeilijk kan zijn om een rechte lijn aan te houden en de zaag gemakkelijk van de buis kan glijden. Een handige tip is om een stukje schilderstape om de buis te wikkelen, zodat je altijd een rechte lijn hebt om langs te zagen.

Stap 14: Aansluitstukken bevestigen

Plaats de afvoerbocht en valpijp in het frame, en een isolatiemat tussen de tegels en het wandcloset. Teken de vorm over op de isolatiemat en knip de isolatiemat in vorm.

Schuif het hangtoilet over de draadeinden. Wat zeepsop of vaseline maakt het eenvoudiger om het hangtoilet over de af- en aanvoerbuizen te schuiven. 

Spoel het toilet door. Ga pas door met de volgende stap als er geen lekkages zijn.

Stap 15: Vastschroeven hangtoilet

Gebruik de meegeleverde moeren om het wandcloset vast te schroeven. Maak gebruik van de meegeleverde rubberen ring bij de smalle buis. Controleer de positie en corrigeer indien nodig zodat de bovenzijde waterpas staat.

Stap 16: Afkitten 

Gebruik een spuitmond die even breed is als de naad, en gebruik niet te veel kitvoor uw hangtoilet. Spuit een kitlijn aan rondom het hangtoilet en de tegelwand. Teveel aan kit strijk je glas met een kitlepel en zeepoplossing.

vastschroeven van een hangtoilet in de badkamer

Stap 17: Onderplaat spoelknop monteren

Afhankelijk van het type inbouwreservoir moet je nu ofwel het tegelsjabloon verwijderen, ofwel het sjabloon op maat snijden.

Monteer de onderplaat voor het bedieningspaneel van het hangtoilet. Volg de bijgeleverde instructies in de gebruiksaanwijzing.

Stap 18: Bedieningspaneel plaatsen

Volg opnieuw de instructies in de gebruiksaanwijzing. 

Stap 19: Toiletzitting bevestigen

Tot slot monteer je de toiletzitting op het hangtoilet.

Hoeveel gewicht kan een hangtoilet dragen?

Een correct geïnstalleerd hangtoilet kan tot wel 400 kilogram dragen.

hangtoilet

Extra info of advies op maat nodig over hangtoiletten? Verstuur je aanvraag en vergelijk gratis offertes

Een hangtoilet correct installeren is niet zo eenvoudig. Op zoek naar een vakspecialist om je bij te staan met raad en daad? Vul dan snel onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvend advies en offertes op maat. Zo vind je gegarandeerd de beste oplossing voor jouw renovatieproject!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw badkamer project?
2*. Welke badkamer werken wilt u laten uitvoeren?
3*. Wanneer wilt u het badkamer project opstarten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Badkamerrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
More than 35,000 people find the right professional here every month
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Hangtoilet afwerken: advies en stappenplan