Waarom is ventilatie in de wc nodig?

Zelfs in een kleine wc-ruimte kan een gebrek aan ventilatie voor problemen zorgen. Rioollucht die uit de wc komt, bevat waterstofsulfide. Waterstofsulfide is in zekere mate giftig voor mensen en dieren. Adem je de lucht in? Dan kun je te maken krijgen met allerlei lichamelijke klachten:

  • Misselijkheid
  • Hoofdpijn
  • Huidirritatie
  • Irritatie van de luchtwegen

Mede daarom is het ook in een aparte wc-ruimte belangrijk om degelijke ventilatie te voorzien.

Hoe toilet ventileren? Kies je voor natuurlijke ventilatie of mechanische ventilatie? 

Er zijn verschillende soorten mechanische en natuurlijke ventilatie waarmee je jouw badkamer en wc-ruimte kunt verluchten.

Natuurlijke ventilatie badkamer

Natuurlijke ventilatie is veruit de meest eenvoudige en goedkope optie. Een raam in de toiletruimte kun je gewoon openklappen, waardoor vuile lucht (vieze geurtjes inbegrepen) kunnen ontsnappen. 

Ook ventilatieroosters zijn een vorm van natuurlijke ventilatie, en een uitstekende optie voor toiletruimtes zonder raam.

Voor een vochtige ruimte als de badkamer is natuurlijke ventilatie echter lang niet altijd voldoende. Als de lucht erg vochtig is, moet je inzetten op meer drastische ventilatiemaatregelen.

natuurlijke ventilatie in de badkamer

Afvoer: badkamer ventilator voor verluchting

Je kunt een eenvoudige ventilator monteren aan het plafond of de muur van een toiletruimte. Dergelijke ventilator is al verkrijgbaar vanaf 80 euro. Ze zijn enkel geschikt voor het afvoeren van vervuilde lucht, en voorzien dus geen aanvoer van verse lucht.

Een andere mogelijkheid is het plaatsen van een buisventilator. Het ventilatierooster blijft zichtbaar, maar de eigenlijke ventilator plaatst de monteur buiten het toilet. Er is wat meer ruimte voor nodig, maar je hebt geen last van het geluid.

Tip: Je kunt verluchtings- en ventilatieroosters ook onderaan de badkamer of toiletruimte installeren.

mechanische ventilatie in de badkamer

Mechanisch ventilatiesysteem C

Mechanische ventilatie is veruit de meest efficiënte manier om een toiletruimte of badkamer te ventileren.

Ventilatiesysteem C zorgt voor de afvoer van vuile lucht via ventilatieroosters, en de mechanische aanvoer van verse lucht. Zo houdt het systeem ook de luchtvochtigheid op peil.

Nadeel: ventilatiesysteem C kan in de winter koude lucht en in de zomer warme lucht aanvoeren.

Mechanisch ventilatiesysteem D

Ventilatiesysteem D werkt volledig mechanisch. Zowel de af- als aanvoer van lucht gebeurt volledig automatisch, met minimaal warmteverlies.

Een ventilatiesysteem met warmteterugwinning gebruikt bovendien de warmte van de afgevoerde lucht om de aangevoerde lucht op te warmen. Daarmee maakt het korte metten met de temperatuurverschillen waar je met andere ventilatieoplossingen last van hebt.

Tip: Voor het verluchten van het kleinste kamertje volstaat de lage stand van je mechanisch ventilatiesysteem.

Op zoek naar een specialist?
Vraag advies en offertes!

Wat zijn oorzaken van stank in je toilet?

Onaangename geur in het toilet? Hieronder vind je de meest voorkomende oorzaken.

1. Verstopte toiletafvoer

Een verstopte toiletafvoer merk je niet altijd meteen op. Als de verstopping dieper in de afvoer zit, houdt de leiding vuil toiletwater vast. Het water sijpelt langzaam weg, maar verspreidt onaangename geuren.

De oplossing? Je wc ontstoppen, of laten ontstoppen.

2. Problemen met de septische put

Problemen met de septische put kunnen een aanleiding zijn voor vieze geurtjes in huis. Veel voorkomend is een volle septische put

Er kan ook een probleem zijn met de afvoer van de septische put. Als het afvalwater niet weg kan lopen, blijft het in het toilet staan.

De oplossing? Schakel een ruimdienst in om de septische put te legen, en/of de leidingen te ontstoppen.

3. Riolering

Ook het riool zelf kan verstopt zijn en voor vieze geuren in huis zorgen.

Naast een verstopping kan ook een breuk, verzakking of lekkage in de riolering voor onaangename luchtjes zorgen. Vermoed je een breuk, verzakking of lekkage? Dan laat je het riool inspecteren en indien nodig herstellen. 

Ligt het probleem binnenshuis? Dan schakel je een loodgieter in. Ligt het probleem aan de straatkant? Dan contacteer je de gemeente.

4. Slechte verluchting

Gaat het om een kleine wc-ruimte, of zijn geen van bovenstaande problemen de oorzaak van de nare lucht? Dan ligt het probleem waarschijnlijk aan gebrekkige verluchting. Er zijn meerdere mogelijke oorzaken:

  • Er is geen verluchting. In dat geval is het een kwestie van degelijke verluchting voorzien.
  • Het ventilatierooster of de afvoer van het ventilatiesysteem is verstopt. Laat afvoeren en ventilatieroosters regelmatig onderhouden om verstoppingen te voorkomen.
  • De mechanische verluchting werkt niet naar behoren. Contacteer een ventilatiespecialist om het ventilatiesysteem na te kijken.

5. Weinig gebruik van toilet

Tot slot kan ook een ongebruikt of weinig gebruikt toilet voor nare geurtjes zorgen. Na verloop van tijd kan het water uit de sifon lopen, waardoor die droog komt te staan. Ook dat kan voor nare luchtjes zorgen.

De oplossing? Spoel even door. In de meeste gevallen verdwijnt de geur dan vanzelf.

Oplossingen voor toiletgeur

Kan de ruimdienst, loodgieter of ventilatiespecialist niet meteen langskomen? Met deze tips vermijd je dat de situatie verergert en de geur zich verspreidt.

  • Haal het toiletdeksel neer.
  • Houd de deur van het toilet gesloten.
  • Sluit kieren onder de deur af met natte handdoeken of dweilen. Zo houd je de geur tegen.
  • Gebruik indien gewenst een maskerende geur, bijvoorbeeld een toiletparfum.

Het gaat enkel om tijdelijke maatregelen. Op termijn moet je het probleem bij de bron laten aanpakken.

Tip: Contacteer de ruimdienst of loodgieter bij voorkeur op een weekdag tijdens de werkuren. Zo vermijd je hogere kosten.

Handige tips voor een gezonde badkamer

Met deze tips houd je jouw toiletruimte en/of badkamer gezond, fris en proper.

  • Voorzie goede ventilatie. De afvoer van oude lucht en de aanvoer van schone lucht is cruciaal voor een gezond binnenklimaat. Beschikt de woning nog niet over ventilatiesystemen of -roosters? Probeer dan voldoende manueel te verluchten. Bijvoorbeeld ramen en deuren voor een bepaalde tijd te openen.
  • Onderhoud. Beschikt de woning over ventilatieroosters, ventilatoren of een ventilatiesysteem? Dan is het belangrijk om die regelmatig te reinigen en periodiek te laten onderhouden.
  • Hygiëne. Door de toiletruimte en badkamer regelmatig grondig te poetsen, vermijd je heel wat problemen. Je spoort zo ook sneller schimmel op!
  • Pak vochtproblemen aan. Schimmel gaat niet vanzelf weg. Schakel een vochtspecialist in wanneer je de klus niet zelf kunt klaren.
  • Waterafstotende afwerking. Werk vochtige ruimtes af met waterafstotende materialen. Denk maar aan waterdicht gips of polystyreenplaten.
  • Waterbestendige verf. Je toilet, badkamer of keuken schilderen, doe je bij voorkeur met waterbestendige verf.
toilet verluchten

Hulp nodig? Stel je vragen en ontvang gratis offertes op maat

Op zoek naar een verluchtingsspecialist, of vragen over het verluchten van je toilet? Vul snel onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvende offertes en advies op maat van vakspecialisten. Zo vind je gegarandeerd de beste aanpak voor jouw situatie!

arrow
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw badkamer project?
2*. Welke badkamer werken wilt u laten uitvoeren?
3*. Wanneer wilt u het badkamer project opstarten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Badkamerrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Verluchting toilet: wat heb je nodig?