Wil je een volledig nieuwe badkamer ontwerpen?

Tijd voor een badkamerrenovatie? Dan begin je natuurlijk bij het ontwerpen van je nieuwe badkamer. Met een goed ontwerp:

 • Krijg je meteen zicht op wat al dan niet mogelijk is in de beschikbare ruimte.
 • Weet je waar je aan- en afvoerleidingen en elektriciteitsaansluitingen moet voorzien.
 • Kun je experimenteren met verschillende stijlen, indelingen en sanitaire voorzieningen.
 • Begin je goed voorbereid aan de renovatiewerken.

Je kunt je nieuwe badkamer volledig afstemmen op jouw wensen, noden en voorkeuren. 

Hoe pak je jouw badkamer ontwerp het best aan? 

Je badkamer zelf ontwerpen of beroep doen op een badkamerspecialist?

1. Badkamer zelf ontwerpen met gratis online 3D planner of tekenen

Zelf je badkamer ontwerpen geeft je een leuke creatieve uitlaatklep. Er zijn verschillende (en gratis) online tools waarmee je zelf aan de slag kunt. Gratis software is doorgaans vrij eenvoudig, en verbonden aan de website van bijvoorbeeld een badkamerwinkel of -showroom. 

Door zelf je badkamer te ontwerpen, bespaar je uiteraard op de ontwerpkosten van een badkamerspecialist, interieurdesigner of binnenhuisarchitect. 

2. Badkamer laten ontwerpen met professionele software

Laat je jouw badkamer liever ontwerpen door een professional? In een paar stappen zet die een voorontwerp op papier. Een badkamerspecialist beschikt over professionele software. Daarmee kan hij of zij het ontwerp van de badkamer tot in de kleinste details uitwerken.

Waar de mogelijkheden met gratis software vrij beperkt zijn, kan een specialist een stap verder gaan. Een ervaren badkamerspecialist houdt rekening met de beschikbare ruimte, de mogelijkheden wat het leidingwerk betreft, en – niet onbelangrijk – je budget. Hij of zij kan terugvallen op ervaring en kennis, en vindt snel creatieve oplossingen voor mogelijke probleempunten.

Na het ontwerpen, voert een badkamerspecialist de renovatie bovendien zelf uit. Zo overziet hij of zij het volledige project. Zelf ben je van in het begin nauw betrokken bij de renovatie van je badkamer. Zo behoud je ook zelf het overzicht, en helpt de ontwerper je bij het uitwerken van jouw visie.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Stel je vragen aan 1 of meerdere badkamerspecialisten
arrow Ontvang offertes

Badkamerinrichtingen: Hoe richt je een kleine of grote badkamer in?

1. Grote badkamer 

Een grote badkamer biedt heel wat opties wat de indeling en het ontwerp betreft. Een goed ontwerp bespaart je alvast heel wat frustraties tijdens de renovatiewerken.

Daarbij komt ook dat een grote, open ruimte inrichten moeilijker is dan je zou denken. Een grote en ondoordacht ingerichte badkamer creëert makkelijk een koude, onaangename sfeer. 

Probeer de open ruimte daarom te doorbreken. Een groot losstaand bad of een inloopdouche met gemetselde afscheidingswand helpt je om de ruimte op te delen. Gedempte sfeerverlichting, goed geplaatste badkamermeubels en tactisch neergezette decoratieobjecten maken zelfs de grootste badkamer sfeervol.

2. Kleine badkamer 

Een kleine badkamer inrichten, brengt ook uitdagingen met zich mee. In een kleine ruimte is de juiste indeling heel belangrijk. Je wil immers voldoende plaats overhouden om rond te bewegen en een ruimtelijk gevoel te behouden. 

Kies voor glazen elementen (bijvoorbeeld een inloopdouche met glazen scheidingswand) om de ruimte niet optisch te verkleinen. Met tactisch geplaatste spiegels vergroot je het ruimtegevoel verder. Ook grote tegels en zachte, lichte kleuren doen de badkamer groter lijken.

Kies waar mogelijk voor schuifdeuren, bijvoorbeeld voor een douchecabine of badkamerkast. Badkamermeubels met opbergruimte verhogen het gebruiksgemak van de badkamer. Je raakt er gemakkelijk alle nodige producten in kwijt. Werk daarnaast in de hoogte. Je vergroot zo niet enkel het ruimtegevoel, maar ook creëer je extra opbergruimte.

Zet een kleine badkamer tot slot niet onnodig vol. Bedenk hoeveel opbergruimte echt nodig is. En hoeveel producten je echt in de badkamer wilt bewaren. Maak slimme keuzes door bijvoorbeeld verschillende functies toe te wijzen aan een enkel meubelstuk. Een wastafel kan ook een opberg- en spiegelkast zijn, en met een douchebad hoef je niet zowel een bad als een douche in de badkamer te proppen.

Badkamer design: Hoe richt je een badkamer stijlvol in?

Naast de indeling is ook de stijl van je badkamer van belang. Ga je bijvoorbeeld voor een strakke, moderne badkamer, een gezellige, landelijke badkamer, of werk je liever eclectisch met elementen uit verschillende stijlen?

Moderne badkamer 

In een moderne badkamer gebruik je strakke lijnen. Glazen en metalen elementen, grijze, zwarte of witte muren, tijdloze kleuren en naadloos aansluitende vloer- en wandbekleding maken je badkamer modern.

De inloopdouche met glazen wand is een populaire keuze in moderne badkamers. Maar ook een stijlvolle douchecabine, een strak douchebad, of een vrijstaand ligbad kunnen de ruimte sieren. 

Landelijke badkamer 

De landelijke badkamer is helemaal terug van weggeweest en heeft een hip, nieuw jasje gekregen. Houten elementen geven de badkamer een landelijk karakter. Denk daarbij niet enkel aan de badkamermeubels, maar ook aan de vloer- en wandbekleding.

Lichte, natuurlijke kleuren en matte tegels maken een landelijke badkamer nog gezelliger. Met de juiste houten decoratiestukken, accenten in pasteltinten, en indien mogelijk wat levend groen, maak je de badkamer helemaal af.

Op zoek naar een specialist?
Vraag advies en offertes op maat

Badkamer inrichten met groot of klein budget

Let ook zeker op het beschikbare budget.

Luxe badkamer 

Met een groot budget is het keuzeaanbod enorm. Van een dubbel bad tot jacuzzi in de badkamer: the sky is the limit.

Opteer voor kwalitatieve materialen. Degelijke badkamertegels, wandbekleding met een lange levensduur en kwalitatief sanitair is de investering meer dan waard. Denk niet enkel aan de uitstraling, maar ook aan het onderhoudsgemak.

Nog ruimte over in je budget? Dan kun je allerlei technische snufjes voorzien. Denk aan een ingebouwde sauna, massagestralen in de inloopdouche, of baden die zichzelf vullen net voor je thuiskomt.

Budgetvriendelijke badkamer 

Ook met een klein budget kun je, als je er handig mee omspringt, heel wat kanten op met je badkamer. Bespaar niet op kwaliteit om te vermijden dat je jouw badkamer over enkele jaren opnieuw moet renoveren of bepaalde belangrijke stukken moet laten herstellen.

Met deze tips bespaar je op onnodige kosten:

 • Behoud de indeling van een bestaande badkamer. Nieuw leidingwerk aanleggen is duur, en in veel gevallen helemaal niet nodig.
 • Kies voor sanitair in sets. In veel gevallen is dat de meest budgetvriendelijke optie.
 • Bekijk tweedehandsopties. Let wel steeds op de staat van het materiaal.

Wat is de totale kostprijs om een badkamer te laten ontwerpen? 

Hoeveel kost het nu precies om je badkamer te laten ontwerpen door een specialist? Je mag rekenen op een prijs tussen de 300 en meer dan 1.000 euro. Hoeveel je precies betaalt, is afhankelijk van een aantal factoren:

 • Uurloon van de ontwerper
 • Type ontwerp: schets, 3D ontwerp of uitgebreid 3D ontwerp?
 • Aantal aanpassingen
 • Korting: bijvoorbeeld als je de badkamerspecialist inschakelt, of wanneer de kosten voor het adviserend gesprek wegvallen bij een samenwerking.

De kosten zijn opgedeeld in verschillende aspecten.

Onderdeel ontwerpfase badkamer Richtprijs
Adviserend gesprek € 80 – 200
Schets badkamerontwerp € 50 – 200
3D badkamerontwerp € 300 – 500
3D badkamerontwerp uitgebreid € 500 – 1.000
Algemeen: uurtarief architect/badkamerspecialist/interieurdesigner € 80 – 100
Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul het offerteformulier in. Het is gratis en vrijblijvend
arrow Ontvang offertes

Waarmee moet je rekening houden? 

Welke extra opties biedt een uitgebreid 3D ontwerp van je badkamer?

Extra opties uitgebreid 3D ontwerp Richtprijs
Bouwbegeleiding € 200
Kleuradvies € 150
Uitgebreid lichtplan € 100

Wat zijn de verschillende onderdelen van een badkamer ontwerp? 

Hoe begin je aan het ontwerpen van je badkamer? Hieronder vind je alvast een paar belangrijke stappen.

1. Hoe badkamer indelen? Plattegrond ontwerpen

 Of je nu een grote of kleine badkamer indeelt, een goed grondplan biedt een handig overzicht van de mogelijkheden. 

Let vooral op de aanwezige leidingen en elektriciteitspunten. Indien nodig kun je leidingen laten aanpassen of verleggen. Doe daarvoor wel beroep op een ervaren vakman.

Ook met de aanwezige ramen en deuren moet je rekening houden. Laat je de ontwerpfase van de badkamer over aan een badkamerspecialist? Dan bekijkt hij of zij samen met jou wat mogelijk is met de aanwezige voorzieningen en obstakels.

2. Badkamermeubels en sanitaire voorzieningen

Maak een lijstje van de badkamermeubels en sanitaire voorzieningen die in de badkamer terecht moeten komen.

Denk aan het type douche (inloopdouche, douchecabine, of misschien een douchebad?), een eventueel bad (ligbad, dubbelbad, of misschien een whirlpool?) en de wastafels. Sta ook even stil bij het toilet: komt dat in de badkamer te staan, of is er voldoende plaats voor een aparte toiletruimte? 

Bedenk ook hoe je handig kunt omspringen met opbergruimte voor alle nodige producten. Laat voldoende bewegingsruimte vrij, zodat jij en je medebewoners zich gemakkelijk door de badkamer kunnen verplaatsen. 

Een badkamerspecialist helpt je met puzzelen.

3. Het lichtplan 

Functionele verlichting (bijvoorbeeld een lamp aan het plafond die de volledige badkamer verlicht) is een must in de badkamer. Houd ook rekening met de inval van natuurlijk licht in een badkamer met raam.

Met taakverlichting (denk maar aan een handige lamp bij de badkamerspiegel) verhoog je het gebruiksgemak van de badkamer. 

Tot slot kun je met sfeerverlichting de badkamer tot in de puntjes afwerken. Denk maar aan dimbare spotjes of gekleurde ledverlichting.

4. Ventilatie en verwarming

Zeker in badkamers zonder ramen is een ventilatiesysteem aan te raden. Een mechanisch ventilatiesysteem zorgt voor de aan- en afvoer van lucht. Met een eenvoudig ventilatierooster voorzie je een uitweg voor vochtige, oude lucht.

Daarnaast is verwarming cruciaal. Een badkamerspecialist informeert je over welke opties bestaan en hoe je jouw badkamer zo efficiënt mogelijk kunt verwarmen en ventileren.

5. 2D of 3D badkamerontwerp

Werk je met een badkamerspecialist, binnenhuisarchitect of interieurdesigner? Met een professioneel programma geeft de specialist je alvast een voorproefje van hoe jouw badkamer eruit zal zien. 

Op zoek naar een specialist?
Vind hem in jouw regio

Waarop letten bij het ontwerpen van een nieuwe badkamer? 

Enkele aandachtspunten bij het ontwerpen van een badkamer.

1. Volledige of gedeeltelijke badkamerrenovatie?

Voor je begint met ontwerpen sta je natuurlijk even stil bij welke delen van de badkamer aan renovatie toe zijn. De badkamerspecialist kan hier als adviseur optreden.

2. Huidige en toekomstige noden

Bedenk welke sanitaire voorzieningen je echt nodig hebt. Sta stil bij de huidige gebreken in de badkamer die misschien de aanleiding tot een renovatiewens waren. Zie ook eventuele vochtproblemen niet over het hoofd.

Zorg voor voldoende plaats om alle verzorgingsproducten, handdoeken en andere gebruiksvoorwerpen op te bergen.

Hoe dichter je bij je oude dag staat, hoe meer het aan te raden is om stil te staan bij jouw toekomstige noden. Denk aan het instapgemak van je bad of douche, en het gebruiksgemak van de badkamer. Eventuele steunbeugels laten plaatsen als onderdeel van debadkamerrenovatie zorgen ervoor dat je daar later niet meer mee hoeft in te zitten.

3. Leidingwerk

Zijn je leidingen nog in goede staat? Dan kun je ze natuurlijk blijven gebruiken. Verouderd leidingwerk laat je echter beter vervangen. Zo vermijd je dat je enkele jaren na de renovatie opnieuw breekwerken moet laten uitvoeren.

4. Beschikbare ruimte

Meet voor je begint met ontwerpen de badkamer nauwkeurig op. Met de correcte afmetingen kun je een realistische inschatting maken van wat al dan niet mogelijk is. En zie je meteen of er voldoende plaats is voor dat dubbel bad of die ruime inloopdouche.

5. Wand- en vloerbekleding

Voor je leuke badkamertegels of verf uitkiest, sta je best even stil bij de waterbestendigheid van de wand- en vloerbekleding. Let bij tegels of andere vloerbedekking ook op de slipvastheid.

6. Budget

Verlies tot slot je budget niet uit het oog! Het keuzeaanbod is enorm, dus bekijk zeker welke opties passen binnen jouw budget. Een badkamerspecialist treedt ook hier op als adviseur, en waakt samen met jou over de financiële kant van de zaak. 

Badkamer inspiratie

Badkamerplanner inschakelen voor je badkamerontwerp

Waarom zou je beroep doen op een badkamerspecialist voor het ontwerpen van jouw nieuwe badkamer?

 • Creatieve oplossingen. Een ervaren professional komt vaak met oplossingen waar jij zelf misschien niet bij stil stond.
 • Opvolging budget. Informeer de badkamerspecialist over het beschikbare budget, en hij of zij waakt mee over de kosten. 
 • Overzicht op het hele project. Een badkamerspecialist betrekken bij de ontwerpfase verzekert dat jouw visie wordt gerespecteerd. Doorheen het hele project behoudt hij of zij de rol van adviseur. Als de specialist de renovatiewerken zelf uitvoert of laat uitvoeren, houdt die gedurende het hele proces een oogje in het zeil.
 • Snel ontwerp. In een paar eenvoudige stappen zet de specialist al een ontwerp op papier. Indien gewenst maakt hij of zij nog een 3D beeld van de badkamer. Zo krijg je een realistischer beeld van het eindresultaat.
 • Ervaring en kennis. Een badkamerspecialist is niet enkel op de hoogte van de laatste trends. Maar weet ook perfect hoe een badkamer praktisch en stijlvol ingericht hoort te worden. Hij of zij houdt rekening met het leidingwerk, de elektrische voorzieningen, ventilatie- en verwarmingsnoden, en ramen en deuren.

Vraag raad aan badkamerspecialisten in jouw regio

Op zoek naar een badkamerspecialist voor jouw badkamerrenovatie? Vul onderstaand formulier in en ontvang gratis vrijblijvende offertes en advies op maat. Met een realistisch beeld van de mogelijke kosten kun je offertes vergelijken en er het beste aanbod uitpikken

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw badkamer project?
2*. Welke badkamer werken wilt u laten uitvoeren?
3*. Wanneer wilt u het badkamer project opstarten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Badkamerrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Badkamer ontwerpen: waarom een badkamerontwerp maken? Wat zijn de kosten?