De voordelen en nadelen van acryl douchewand

Acrylaat is gekend onder verschillende namen. Één van de bekendste merknamen van acrylaat zijn: Plexiglas en Perspex. Het materiaal is een kunststof dat uiterst geschikt is voor ruimtes zoals de badkamer. Hieronder geven we je een aantal redenen waarom een acryl douchewand zeker te overwegen valt.

douchewand kunststof

Voordelen

Een van de belangrijkste voordelen van een acryl douchewand is dat vuil zich nauwelijks aan dit materiaal hecht. Daardoor is het gemakkelijk te onderhouden. Verder is acryl slipvast en houdt het warmte, zoals dat van je bad- of douchewater, goed vast. Een acryl bad voelt bijgevolg comfortabel aan voor de huid.

Aangezien acrylplaten gebruikt kunnen worden voor douchepanelen, een acrylbad en een acryl douchebak, vormen alle elementen samen een gebalanceerd geheel in je badkamer.

Daarnaast zijn de platen perfect geschikt voor de renovatie van een badkamerwand of een inloopdouche. Dat komt doordat de platen makkelijk verlijmd kunnen worden op de bestaande badkamermuren. Er is dus bijna geen breek- of kapwerk nodig. Door het lichte gewicht van de platen verloopt het installatieproces ook relatief snel en eenvoudig. Ook zijn naast de eenvoudige installatie zijn ze ook goedkoper dan betegelde douchewanden.

Tot slot zijn acryl wandpanelen sterk, kras- en schimmelbestending en antibacterieel. Het materiaal is glad en heeft een poriedicht opppervlak, waardoor het water er zo van afglijdt en ook zelf zal je niet zo makkelijk op uitglijden. Acryl heeft een natuurlijke glans en is heel kleurvast.

Acrylplaten zijn perfect waterdicht. De hoeken kunnen op drie manieren waterdicht worden gemaakt: naadloos geplooide wand, door inschuif hoekprofielen te gebruiken, en door ze te verlijnen en de hoeken af te werken met siliconen.

acryl douchewand onderhoud

Nadelen

Een nadeel van een acryl douchewand is dat je een douchebak nodig hebt. Verder zijn acryl douchewanden vaak minder wenselijk dan een volledig betegelde douchewand op de huismarkt. Als je later het huis zou willen doorverkopen, kan dit dus in je nadeel spelen.

Hoewel acrylwanden in diverse stijlen bestaan, zijn de opties nog steeds beperkter dan ontwerpen met tegels.

Tot slot is het zo dat de installatie van acryl douchewanden waarschijnlijk best door deskundigen wordt uitgevoerd. Bij een onjuiste installatie heb je al snel te kampen met zware gevolgen.

Zo kunnen er waterlekken in de naden en randen van de douche ontstaan, die vaak verscholen blijven achter de panelen van de behuizing.

Ook heeft acrylaat een grote uitzettingscoëfficiënt waardoor er rekening gehouden moet worden met de uitzetting van de platen bij de installatie om problemen te vermijden bij extreme temperatuur verschillen.

Verder kunnen er scheuren, deuken en kleine barstjes optreden die, ondanks de duurzaamheid van acrylaat, moeilijk te repareren zijn door de grootte van de panelen. Dit in tegenstelling tot kleinere tegels.

Als je zeker wil zijn van een correcte installatie en ten volle van de voordelen van acryl wil genieten. Aarzel niet om gratis vrijblijvende offertes aan te vragen via ons offerteformulier.

Badkamerspecialist nodig?
Vraag hier vrijblijvend en gratis offertes aan!

Wat kosten acrylplaten voor de badkamer?

De kosten van acryl douchewanden variëren naargelang de dikte, grootte, kleur en afwerking (standaard glanzend of mat). Ook wordt er een lager btw-tarief verrekend wanneer jouw woning ouder is dan 10 jaar (6 % btw), dan wanneer jouw woning jonger is dan 10 jaar of als je de platen zelf plaatst (21% btw).

Hieronder vind je een paar richtprijzen van 8 mm acrylplaten volgens hun grootte (exclusief btw):

  • 100 x 200 cm : € 545
  • 100 x 260 cm : € 745
  • 150 x 200 cm : € 675
  • 150 x 260 cm : € 875
  • 200 x 200 cm : € 795
  • 200 x 260 cm : € 995
  • 200 x 300 cm : € 1.150

Wat zijn kenmerken van acrylaat?

Acryl is een lichte kunststof die warm aanvoelt en waarmee verschillende vormen kunnen worden gemaakt.

Er zijn twee soorten acrylplaten: gegoten acryl en geëxtrudeerde panelen. Beide soorten kunnen zowel in kleine als grote afmetingen komen. Hoewel in beide gevallen het acryl tot een plaat wordt gegoten, wordt de geëxtrudeerde plaat gegoten massief acryl vervolgens ook nog op dikte gewalst. Op die manier kan je een groter oppervlak creëeren met minder grondstof. Deze staat ook bekend als goedkope xt acryl of xt plexiglas.

Het nadeel aan dit proces is dat het de interne spanning van het materiaal doet toenemen, en de plaat hierdoor sneller breekt, scheurt en kan na een tijdje kleine barstjes vertonen. Geëxtrudeerde platen niet beschikbaar in kleur, maar enkel in glashelder en opaal-wit.

Gegoten acrylaat is wel verkrijgbaar in verschillende kleuren, waaronder frost kleuren. Deze kleuren zijn populair voor interieurdesign en is een speciale variant waarbij één zijde ruw en mat blijft voor een tijdloos design. Je kan acrylplaten ook toepassen op allerlei andere onderdelen van een woning.

mat acryl

Uit welk materiaal is acryl gemaakt?

Acryl is een stof die bekend staat voor zijn slagvastigheid. Het is 50 % lichter en 30 % sterker dan glas. Bovendien kan de stof warm vervormd worden en is het bestand tegen UV-stralen en weergrillen. Naast het poriedicht oppervlak, vormt het bovendien een mooi egaal vlak. Het is wel minder krasvast dan een stof zoals polycarbonaat.

Professionele hulp nodig? Vind een badkamerspecialist in jouw regio en ontvang gratis offertes

Als je geïnteresseerd bent in het plaatsen van een acryl douchewand en graag professionele hulp inschakelt, vul onderstaand formulier in en vind een badkamerspecialist in jouw buurt. Ze helpen je graag verder met advies op maat en vrijblijvende offertes.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw badkamer project?
2*. Welke badkamer werken wilt u laten uitvoeren?
3*. Wanneer wilt u het badkamer project opstarten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Badkamerrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Acryl Douchewand: voordelen, nadelen en kostprijs voor 2024