Welke soorten beglazing bestaan er?

Er zijn heel veel verschillende soorten glas die je kan gebruiken voor je douchewand. Hieronder zetten we de 7 meest gekozen soorten op een rij:

Veiligheidsglas

Veiligheidsglas is gehard glas met een veel grotere buigsterkte dan normaal glas. Indien het kapot zou gaan, zal het afbreken in kleine, afgeronde stukjes zodat je minder risico loopt om jezelf te verwonden. Om deze reden wordt het ook veiligheidsglas genoemd.

Shutterstock_360844670.png

NANA glas

NANA glas is glas met een Nano-coating. Het glas heeft een speciale behandeling gekregen waardoor het waterafstotend is. Het is daarbovenop ook vuilafstotend en bacterie- en schimmelwerend.

De coating zorgt er dus voor dat het glas makkelijk schoon te maken is. Het is hierdoor extra hygiënisch glas.

Helder glas

Dit glas wordt het meest gekozen. Het voordeel van dit glas is dat je er dwars doorheen kan kijken. Hierdoor ontstaat er een ruimtelijk effect in je douche en in heel de badkamer. Het glas zorgt er dus voor dat zowel je douche en badkamer groter lijkt.

Je moet er bij dit glas wel rekening mee houden dat je geen privacy hebt achter dit glas. Kalk en ander vuil zorgt er wel voor dat de wanden snel vies worden. Je moet het glas dus wel goed onderhouden.

Je kan er ook voor kiezen om een helder glas met coating tegen kalk te nemen. Hiervoor betaal je natuurlijk wel extra.

Shutterstock_1497969785.png

Gekleurd glas

Je kan glas kiezen in verschillende tinten. Je kan in de plaats van helder of mat glas ook kiezen voor een douchewand uit glas in veel verschillende kleuren. Hiermee kan je accenten aanleggen in jouw badkamer, volledig volgens jouw wensen.

Wil je graag weten welke kleur het beste bij jouw badkamer zou passen? Vraag advies via offertes aan vakmannen in jouw buurt.

Matglas

Matglas is de tegenhanger van helder glas. Door matglas kan je kijken, maar je kan wel zien of er iemand in de douche staat of niet. Een groot voordeel van matglas is dus dat je wel privacy hebt in je douche. Zo kan er iemand anders de badkamer komen zonder dat je direct oog in oog staat met elkaar.

Je moet wel rekening houden met het feit dat zo’n matte douchewand een veel massievere uitstraling heeft. Het zal lijken of het glas meer ruimte inneemt. Ook de douche in zijn geheel zal optisch meer ruimte innemen. Om deze reden zal de badkamer iets kleiner lijken.

Shutterstock_1940211343.png

Melkglas

Melkglas is een variant van het matte glas. Het heeft namelijk een melkachtige, lichte kleur. Indien je dit glas kiest, heb je specifiek voor een lichte uitstraling gekozen van de matte variant. Door deze lichte uitstraling zorg je ervoor dat je badkamer wel ruimtelijk groter blijft.

Het bijkomend voordeel van dit glas is dat je wel je privacy behoudt. Je hebt hierbij dus het beste van de 2 werelden, privacy en een optisch ruimtelijke badkamer. Het ruimtelijk effect is natuurlijk niet zo groot als bij helder glas, maar het is er wel.

Rookglas

Bij moderne badkamers is dit een populaire keuze. Rookglas heeft een donkere tint maar is in theorie wel een helder glas. Een pluspunt van dit glas is wel dat je er moeilijk doorheen kan kijken.

Dit donkere rookglas zorgt voor een stoere uitstraling. Dit kan je bijvoorbeeld goed combineren met een donkere natuursteen.

Een nadeel van dit glas is wel dat je ruimte kleiner gaat lijken door het donkere glas. Zowel je doucheruimte als je gehele badkamer zal hierdoor kleiner lijken.

Combinatie van helder glas en mat

Je kan ook kiezen voor een combinatie van helder glas en mat glas. Hierbij geniet je dus van het ruimtelijk effect van helder glas, maar wel de privacy van een mat glas. Dit doe je door een douchewand in beide varianten te kiezen, een deel van helder glas en een deel van mat glas gemaakt.

Spiegelglas

Dit is een speciale variant van glas voor in je badkamer. Je kan er niet doorheen kijken omdat het glas een spiegel is. Hierdoor creëer je een bijzonder effect. Het kan daarbovenop heel praktisch zijn omdat je op deze manier de ruimte voor een spiegel bespaart.

Chinchilla glas

Dit glas is de laatste jaren minder populair. Chinchilla glas is een soort glas waarin luchtbelletjes lijken te zitten. Het voelt ribbelig aan en is helder, maar je kan er niet doorheen kijken.

Het chinchilla glas zorgt voor privacy wanneer je in de douche staat. Maar geeft je ook gedeeltelijk het ruimtelijke effect dat je ervaart bij helder glas.

Wil je weten wat de beste optie is voor jouw wensen? Vraag dan gratis offertes aan via onderstaand formulier.

Hoeveel kost een glazen douchewand?

Een inloopdouche aanschaffen met een douchewand uit glas is relatief goedkoop. Een douchewand is makkelijk en snel te installeren. Je moet er wel zeker van zijn dat je douche waterdicht is zodat er geen water door de muren kan dringen.

De tabel hieronder geeft je een beter idee van richtprijzen voor verschillende soorten douchewanden en de montage ervan. Dit is inclusief btw.

Soort douchewandPrijs materialen + montage Totaalprijs
Simpele glazen douchewand 100 cm x 198 cm € 300 + € 150 € 450
Kwartronde glazen douchewand 90 cm x 90 cm € 800 + € 280 € 1.080
Doorzichtige douchewand 120 cm x 200 cm € 1.500 + € 350€ 1.850
Kwartronde glazen douchewand 90 cm x 90 cm € 2.000 + € 350 € 2.350

We bespreken hieronder nog enkele andere opties die je hebt:

 • De goedkoopste optie: een kleine, glazen douchewand voor een paar 100 euro per stuk. Dit zijn doorzichtige schermen die niet zo hard opvallen in je interieur. Het is een minder stijlvolle optie, maar je hebt er al eentje voor minder dan € 500. Hierin zit de installatie al inbegrepen.
 • Een grote douchewand: hiermee sluit je je douche gedeeltelijk af van de rest van je badkamer. Inclusief installatie zal de prijs hiervoor rond de 1.500 tot 2.000 euro liggen.
 • Een luxe douchewand: wil je graag een heel lange douchewand? Deze wanden passen goed in moderne badkamers en schermen je douche dan ook perfect af van de rest van de badkamer. Aan een grote douchewand hangt echter ook een prijskaartje. Inclusief installatie komt zo’n luxe douchewand op 2.000 tot 2.500 euro.

Om je een idee te geven van de prijsopbouw van de douchewand geven we hier een kleine illustratie van. Indien je een douchewand koopt met een totaalprijs van 1.000 euro, zullen de installatiekosten 300 euro zijn. 70% van alle kosten zullen dus voor het materiaal zijn en 30% voor de installatie. Deze installatiekosten zijn daarbovenop nog eens opgesplitst in vervoerskosten van 5% en arbeidskosten van 25%.

Deze installatiekosten hangen van vakman tot vakman af. Je vraag best offertes aan via onderstaand formulier om prijzen tussen verschillende vakmannen te vergelijken.

De ideale afmetingen voor jouw douchewand

Welke afmetingen moet jouw douchewand nu precies hebben? We bespreken hieronder de afmetingen in de hoogte, breedte en dikte:

 • De hoogte: de meeste douchewanden hebben een hoogte van 200 centimeter. Maar er zijn natuurlijk ook douchewanden van 1m95 of 2m10. De douchewand van 2m10 is bijvoorbeeld heel handig voor mensen die wat langer zijn. Indien je echter een laag plafond hebt, kan je opteren voor een douchewand van 1m95.
 • De breedte: de grootte van je badkamer speelt een belangrijke rol in het kiezen van de breedte van je douchewand. Hoe beter de douchewand, hoe minder water er in uw badkamer zal stromen natuurlijk. De meest gekozen breedte is 1 meter. Je kan echter ook kiezen voor een groter formaat (1m40) of een kleiner formaat (90 cm)
 • De dikte: je kan hierbij kiezen uit 6 mm, 8 mm en 10 mm. De dikte is belangrijk voor de kwaliteit en stevigheid van je douchewand. Het is aangeraden minimaal voor een dikte van 8 mm te gaan. 10 mm is natuurlijk nog steviger, maar dan wordt de douchewand ook een heel stuk zwaarder.

De populairste afmetingen voor een douchewand zijn:

 • 90 x 200 centimeter
 • 100 x 200 centimeter
 • 120 x 200 centimeter
 • 140 x 200 centimeter

Om de ideale afmetingen voor jouw douchewand te weten te komen vraag je best advies aan een vakman bij jouw in de buurt via ons offerteformulier onderaan dit artikel.

nieuwe douche plaatsen

Hoe maak je glazen douchewand schoon? Tips

Het schoonmaken van een glazen douchewand is belangrijk, maar niet het leukste taakje om te doen. Er komt namelijk heel wat kalkaanslag per douchebeurt op je douchewand te liggen. We sommen enkele manieren voor je op om het schoonmaken makkelijker te laten verlopen:

 • Maak je douchewand direct droog: ben je klaar met douchen, ga dan eerst over je douchewand met een trekker. Droog de wanden daarna nog eens extra af met je handdoek. Het is niet leuk om dit elke keer te moeten doen, maar je voorkomt er heel wat poetswerk mee. Omdat je de douchewand direct droog maakt, heeft kalk geen kans.
 • Gebruik het juiste poetsdoekje: een glazen douchewand maakt je best proper met een pluisvrije doek. Een microvezeldoek geeft het beste resultaat. Het zorgt ervoor dat je douchewand streeploos en schoon achterblijft, indien je enkel water gebruikt. Je kan ook een droogtrommeldoek gebruiken. Hiermee veeg je zeepresten van de muur.
 • Maak een sopje van azijn: zeepresten en kalkaanslag verwijder je het makkelijkst met azijn. Je kan hiervoor een sprayflacon vullen met water en een beetje azijn. Hierbij voeg je nog een snuifje zout en vier druppels citroensap. Hiermee kan je makkelijk heel de wand vol met product spuiten, om het na een half uur af te spoelen met water en het droog te wrijven met je microvezel- of droogtrommeldoekje.

Een douchewand schoonmaken op zich is niet moeilijk. Het gaat er gewoon om dat je de juiste producten gebruikt.

Voordelen van een glazen douchewand

Aan een glazen douchewand zijn een aantal voordelen verbonden. We sommen ze hier even voor je op:

 • Charme: glas oogt heel modern, maar laat ook natuurlijk licht door in de doucheruimte. De glazen wand geeft een ruimtelijk effect waardoor de doucheruimte groter lijkt. In een kleine badkamer een glazen douchewand plaatsen, helpt enorm. Hierdoor zal je kleine badkamer namelijk groter lijken.
 • Hygiënisch: een glazen douchewand is één strakke plaat. Hierdoor zijn er geen hoeken waar vuil tussen kan zitten. Zo’n glazen wand is één van de makkelijkste wanden om proper te houden.
 • Lage instap: een glazen douchewand wordt vaak toegepast bij een inloopdouche. Hierdoor heb je dus een heel lage of geen douchebak. De glazen douchewand zorgt ervoor dat je toch nog een afsluiting creëert tussen de douche en de rest van je badkamer.
 • Veiligheidsglas: een glazen douchewand wordt misschien beschouwd al onveilig. Maar als je opteert voor veiligheidsglas is het een heel veilige optie. Indien je glazen wand kapot zou gaan, breekt het in kleine maar onscherpe stukjes waardoor je je niet kan verwonden.
 • Verschillende bevestigingsmogelijkheden: een glazen douchewand kan op heel veel verschillende manieren bevestigd worden. De meest voorkomende manier is een wand- en vloerbevestiging. Je kan je wand ook bevestigen aan het plafond indien je dit prefereert.
douchewand installeren

Open of gesloten douchewand

Je kan op verschillende manieren gebruik maken van een glazen douchewand. Er zijn 2 veelvoorkomende types: de open douche ruimte of de gesloten douche ruimte. We bespreken ze hieronder uitgebreider.

Type 1: open douche ruimte

Bij een open douche ruimte is de glazen wand een afsluiting, maar heb je geen deur. Je kan kiezen of je de wand laat doorlopen tot aan het plafond of toch niet.

Dit type douche ruimte heeft een voordelige prijs. Het is daarnaast ook makkelijk te onderhouden en simpel te gebruiken.

Let op: je badkamer moet meer verwarmd worden omdat je doucheruimte altijd open blijft.

Type 2: gesloten douche ruimte

Een gesloten douche ruimte kan je krijgen doordat je kiest voor een glazen deur. Hierdoor zal de prijs van je douchewand natuurlijk wel stijgen omdat je bijkomend een glazen deur installeert.

De voordelen van zo’n gesloten douche ruimte zijn natuurlijk ook talrijk:

 • Vocht blijft binnen
 • Water wordt beter tegengehouden
 • Continue warmte in de douche
open douchewand

Extra info nodig? Stel je vragen en ontvang gratis offertes op maat

Ontvang gratis vrijblijvende offertes over het plaatsen van een douchewand uit glas in jouw badkamer aan specialisten in jouw buurt om meer informatie te vergaren en inspiratie op te doen. Vind zo de beste optie voor jouw situatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw badkamer project?
2*. Welke badkamer werken wilt u laten uitvoeren?
3*. Wanneer wilt u het badkamer project opstarten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Badkamerrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
More than 35,000 people find the right professional here every month
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Douchewand glas: soorten, maten en prijzen 2024