Hoeveel soorten glazen badwanden bestaan er? 

Een transparante, glazen badwand is lang niet de enige mogelijkheid. Glazen badwanden zijn verkrijgbaar in verschillende modellen, opstellingen, kleuren, vormen en afmetingen. Je hebt bovendien de keuze uit verschillende soorten glas, waardoor je jouw glazen badwand helemaal naar wens kunt ontwerpen.

Model en opstelling

Je kunt natuurlijk kiezen voor een enkel, groot en vlak stuk glas dat het (douche)bad afscheidt van de rest van de badkamer. Er zijn echter nog wel wat opties. Het scherm kan uit een of meerdere stukken glas bestaan. Een 2- of 3-delige badwand is vaak prijziger, maar geeft je badkamer een unieke uitstraling.

Zo kun je bijvoorbeeld een glazen vouw- of schuifwand plaatsen, of een badscherm met een draaideur. Ook een draaibare badwand die volledig open kan worden gezet, behoort tot de opties. 

Soort glas en kleur

Een stevig, helder glazen scherm is de klassieke keuze. Er zijn echter nog heel wat mogelijkheden. Denk maar aan melkglas, rookglas of gekleurd glas. Ga steeds voor een stevige glassoort, zoals installatie- of veiligheidsglas.

Afmetingen en vorm

Hoe dik moet een glazen douchewand zijn?

Hoe groter het glazen oppervlak, hoe steviger en dikker het glas moet zijn. De gemiddelde dikte van een glazen badwand ligt tussen de 6 en 8 millimeter, wat voldoende dik is voor een badwand van zo’n 150 op 90 centimeter.

Naast vlak glas kun je overigens ook kiezen voor afgerond glas. Daarmee geef je jouw badkamer een unieke toets.

rond bad

Afwerking

Hoe voorkom je kalkaanslag op glazen douchewand?

Een anti-kalklaag vereenvoudigt het onderhoud van je glazen badwand. Voor meer privacy kun je het glas laten voorzien van een leuk design, of de wand laten zandstralen

Prijs glazen badwand

De prijzen voor glazen badwanden beginnen rond de 150 euro. Grotere glazen badwanden met een luxe afwerking kosten al snel meer dan 500 euro.

Hoeveel je precies betaalt voor een glazen badwand is afhankelijk van heel wat factoren. Logischerwijs is het oppervlakte van de badwand bepalend: hoe groter, hoe duurder. Daarnaast is klassiek, transparant glas doorgaans goedkoper dan bijvoorbeeld rookglas.

Ook de opstelling beïnvloedt de prijs. Een badwand die bestaat uit meerdere glazen panelen is duurder dan een eenvoudig, recht model, en vlak glas is goedkoper dan gerond glas. Denk ook aan de installatiekosten: hoe complexer de plaatsing, hoe meer je betaalt.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow-cta-box.pngOntvang offertes

Waarom kiezen voor bad met glazen douchewand? 

Een douchebad voorzie je best van een scherm. Zonder wand zorgt het spatwater ervoor dat de hele badkamervloer nat wordt. Dat is niet enkel vervelend, maar ook onveilig. Uitglijden over een natte vloer gebeurt sneller dan je zou denken.

Met een badwand zorg je ervoor dat het water blijft waar het thuishoort: in het bad! Maar waarom zou je kiezen voor een badwand uit glas?

  • Designmogelijkheden. Je kunt een glazen scherm helemaal naar wens ontwerpen. Van een transparant, vlak glazen scherm tot een gerond opendraaiend badscherm uit rookglas. Er is voor elke badkamer en elk budget wel iets te vinden.
  • Uitstraling. Welke designkeuzes je ook maakt, een badscherm geeft je badkamer een bijzondere uitstraling. 
  • Privacy of ruimtegevoel. Een transparante, glazen badwand doorbreekt de ruimte niet, en kan zelfs bijdragen aan het ruimtegevoel in de badkamer. Wil je wat meer privacy? Dan is een badwand uit bijvoorbeeld rookglas ideaal.
  • Veilig. Glazen badwanden worden vervaardigd uit installatieglas of veiligheidsglas. Zo’n glas raakt niet zomaar beschadigd. Ontstaat er toch een barst in de badwand? Dan breekt de wand langzaam en gecontroleerd, waardoor je niet in hoeft te zitten met glasscherven die zich over de badkamer verspreiden.
  • Comfort. Waar een douchegordijn vervelend aanvoelt, geniet je met een glazen badwand van een ultiem douchecomfort.

Wat voor glas is een douchewand? 

Verschillende toepassingen

Je hebt de keuze uit 2 soorten glas. Gehard glas is geschikt wanneer er geen gaten in het glas gemaakt worden. Dat is bijvoorbeeld het geval als het glas in een speciaal profiel wordt gezet. 

Moeten er wel gaten in het glas gemaakt worden? Dan moet je installatieglas gebruiken. Het glas is voorzien van geslepen uitsparingen voor bijvoorbeeld scharnieren of glasklemmen. Glazen badwanden met deur zijn nagenoeg altijd gemaakt van installatieglas.

Scharnieren, profielen en glasklemmen zijn altijd vervaardigd uit roestvrij materiaal. Doorgaans heb je de keuze uit aluminium, chroom en inox.

Daarnaast kan een badwand op de rand van het bad of tegen de muur geïnstalleerd worden.

Bedenk tot slot ook of je een handdoekhouder aan de badwand wilt bevestigen. Die houder of stang plaats je natuurlijk aan de buitenkant van het scherm.

Ontvang gratis offertes

Aandachtspunten bij aanschaf: hoe breed en hoog moet een badwand of douchescherm zijn?

Let bij het aanschaffen van een glazen badwand goed op de afmetingen. Een badwand bedekt nagenoeg nooit het volledige douchebad, maar voornamelijk het deel van het bad waar de douchestang zich bevindt. Wil je het bad volledig afscheiden? Dan kun je kiezen voor een badscherm met deur, of een draaiend badscherm.

Bedenk daarnaast ook of het scherm doorloopt tot aan het plafond of niet. Scherm je het hele bad af? Dan is het aan te raden om wat ruimte vrij te laten tussen de bovenste rand van het scherm en het plafond. Zo kan de stoom ontsnappen, en wordt het bad sneller droog. Daarmee vermijd je heel wat vochtproblemen.

Stappenplan installatie vaste glazen badwanden in profielen

Hoe installeer je een glazen badwand in een muurprofiel?

Gereedschap

Voorzie een boor, hamer, schroevendraaiers en een kitpistool. Een waterpas en leidingendetector komen eveneens handig van pas. Met een rolmaat, potlood en maskeringstape maak je het werk een stuk eenvoudiger.

Voorbereidende werken

Sluit de hoofdkraan of watertoevoer van de badkamer af. Gebruik de leidingszoeker om het leidingwerk in de muur op te sporen om te vermijden dat je een leiding beschadigt.

Montage badwand

Klaar met voorbereiden? Dan kan de installatie beginnen!

Bepaal de positie van de badwand

Bepaal waar je de badwand wilt bevestigen. Een muurprofiel plaats je op 4 centimeter van de rand van het bad. Zorg dat het scherm waterpas geplaatst kan worden. Markeer waar het profiel vastgeschroefd moet worden.

Tip: Kitranden die de plaatsing bemoeilijken, kun je wegsnijden met een mesje. Vergeet niet om de randen van het bad na het monteren van de badwand opnieuw af te kitten.

Boren en kitten

Boor gaten voor het profiel en duw de muurpluggen in de gaten. Breng waterdichte kit aan op de achterkant van het muurprofiel, en breng het in de juiste positie.

Tip: Boor je door tegels heen? Gebruik dan maskeertape om de tegels af te plakken. Zo kun je veilig in de tegels boren en vermijd je dat je uitglijdt en de tegels beschadigt.

Bevestig het muurprofiel

Maak het muurprofiel vast met de schroeven. De onderkant van het muurprofiel dicht je af met waterdichte kit. Stel de juiste hoogte in.

Plaats de badwand in het muurprofiel 

Breng de glazen badwand in het muurprofiel. De wand is vaak voorzien van een rubberen strip. Dat is  de onderkant van de wand.

Bevestig het badscherm

Laat de glazen wand rusten in het muurprofiel. Schroef de badwand vast, en dek af met de afdekplaatjes. Verzeker dat de rubberen strip goed aansluit op de rand van het bad. 

glazen badwand

Afwerken met kit

Gebruik sanitaire, waterdichte kit om het badscherm af te werken. Indien nodig kit je ook de randen van het bad opnieuw af.

Wil je een glazen badwand op maat laten maken? Raadpleeg badkamerspecialisten in jouw regio. 

Een glazen badscherm op maat laten ontwerpen en monteren? Contacteer dan een badkamerspecialist! Als je onderstaand formulier invult, ontvang je gratis en volledig vrijblijvende offertes en advies op maat. Jij hoeft enkel het aanbod en de prijzen te vergelijken, en er de meest geschikte optie uit te pikken. Zo vind je gegarandeerd de beste oplossing voor jouw badkamerrenovatie!

arrow
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw badkamer project?
2*. Welke badkamer werken wilt u laten uitvoeren?
3*. Wanneer wilt u het badkamer project opstarten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Badkamerrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Glazen badwand: soorten, prijs en stappenplan