Pvc wandbekleding voor de badkamer

Pvc wandpanelen zijn water- en schimmelbestendig, en daardoor uitermate geschikt voor gebruik in de badkamer. De panelen zijn verkrijgbaar in allerlei kleuren, formaten en afwerkingen. Zo kun je grote pvc panelen gebruiken voor een naadloze afwerking van de badkamermuur en -plafond, of decoratieve pvc tegels voor het afwerken van een inloopdouche.

Wat is pvc?

Polyvinylchloride, beter bekend als pvc, is een ruim toepasbaar soort kunststof. Zacht pvc is, door de toevoeging van weekmakers, geschikt voor het maken van bijvoorbeeld folies en textiel. Hard of zuiver pvc is dan weer geschikt voor het vervaardigen van onder meer buizen, raamwerk en wandbekleding. Je komt pvc bijna overal tegen. 

Pvc wordt gemaakt van kool- en waterstof uit aardolie of aardgas en chloor uit zouten. Het is een thermoplastisch materiaal, wat betekent dat het bij verhitting gevormd kan worden en uithardt wanneer het afkoelt.

Panelen uit pvc zijn hol en daarom licht van gewicht. Het materiaal is brandvertragend, slijt- en stootvast, en goed bestand tegen chemicaliën. Pvc plaatsen en onderhouden is daardoor erg eenvoudig, en eens geplaatst gaat het materiaal lange tijd mee.

Pvc is bovendien thermisch, akoestisch en zelfs elektrisch isolerend. Al die eigenschappen maken pvc een uitstekend materiaal dat veilig gebruikt kan worden in vochtige ruimtes zoals de badkamer.

Zuiver of hard pvc is aanvankelijk transparant. Door kleur- en andere stoffen toe te voegen, kun je het materiaal gekleurd en opaak maken.

Kunnen wandpanelen over tegels?

Is je badkamer momenteel bekleed met tegels? Dan kun je heel gemakkelijk pvc panelen over de tegels heen lijmen. Met breekwerk hoef je niet in te zitten.

inloopdouche met tegels

Wat kosten pvc wandpanelen?

Pvc wandpanelen zijn verkrijgbaar in tal van uitvoeringen. De prijzen lopen daardoor nogal uiteen. Eenvoudige panelen kosten je zo’n 15 euro per vierkante meter. Speciaal afgewerkte panelen met steen-, marmer- of houtlook kunnen meer dan 50 euro per vierkante meter kosten. Bepaalde luxe uitvoeringen kosten zelfs meer dan 100 euro per vierkante meter.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow-cta-box.pngOntvang offertes

Hoeveel soorten pvc wandpanelen bestaan er?

Pvc wandpanelen zijn beschikbaar in verschillende afmetingen, vormen en kleuren.

Vorm en grootte: pvc stroken, panelen of wandtegels

Pvc panelen kunnen op maat gemaakt worden. Met een extra groot pvc paneel bedek je de volledige badkamerwand in een handomdraai. Liever een tegellook? Dan zijn pvc wand- en vloertegels het perfecte alternatief.

Douche wandpanelen, muur-, vloer- en plafondpanelen

Je volledige badkamer bekleden met pvc? Dat kan! Pvc is geschikt voor gebruik op allerlei oppervlakken: van wanden en vloeren tot platen om je inloopdouche af te werken. 

Kleur en design

Pvc wandpanelen zijn verkrijgbaar in allerlei kleuren en designs. Pvc is aanvankelijk transparant, maar door de toevoeging van kleurstoffen kun je het materiaal opaak maken en van alle mogelijke kleuren voorzien.

Liever een mooie print op de badkamermuur? Dan kun je pvc wandpanelen laten bedrukken met een print of motief naar wens. Met pvc kleed je de badkamer aan naar jouw persoonlijke smaak.

Pvc wandpanelen met imitatielook: van hout tot marmer

Op zoek naar een budget- en onderhoudsvriendelijk alternatief op bijvoorbeeld stenen, houten of marmeren wandbekleding? Pvc is beschikbaar in een heel resem aan imitatielooks. Pvc wandpanelen met houtlook worden zelfs voorzien van een houtstructuur. 

Plaatsing

Pvc wandpanelen worden doorgaans geplaatst met een kliksysteem of door verlijming

shutterstock_1689931192-1.jpg

De voordelen en nadelen van pvc badkamerpanelen

Waarom zou je wel of niet kiezen voor pvc wandpanelen in de badkamer?

Voordelen

Pvc wandpanelen in de badkamer komen met een heleboel leuke voordelen.

  • Eenvoudige installatie. Pvc plaatsen met een groef- en tandsysteem gaat snel en eenvoudig. Ook het verlijmen van de panelen duurt niet lang. Bovendien kun je pvc op nagenoeg elke ondergrond gebruiken. Na het plaatsen moet je de panelen niet voorzien van lak, waterdichtende coatings, of een andere afwerking.
  • Onderhoudsvriendelijk. Pvc onderhouden is kinderspel. Het materiaal is goed bestand tegen de meeste reinigingsproducten, en houdt door de vlakke afwerking weinig vuil vast.
  • Warmtebestendig. Pvc is dan wel thermoplastisch, het materiaal is vormvast ook wanneer het bloot wordt gesteld aan temperatuurschommelingen in de badkamer.
  • Thermisch isolerend. Pvc voelt warm aan blote voeten, en draagt bij aan een constante temperatuur in de badkamer.
  • Akoestisch isolerend. Een bureau onder de badkamer? Dan heb je geen last van geluidsoverlast tijdens het gebruik van de badkamer!
  • Vochtbestendig. Pvc wandpanelen zijn bestand tegen vocht, waardoor je niet in hoeft te zitten met schimmelvorming of andere vochtproblemen. Bij een correcte installatie kan het vocht ook niet tussen eventuele groeven kruipen.
  • Verschillende designs. Pvc is verkrijgbaar in allerlei kleuren, en kan voorzien worden van prints en motieven. Met pvc wandpanelen met hout-, baksteen- of marmerlook geef je jouw badkamer je de uitstraling van duurdere materialen aan een lage prijs.
  • Budgetvriendelijk. Pvc wandpanelen zijn een stuk budgetvriendelijker dan andere soorten wand-, plafond- en vloerbekleding.
  • Hygiënisch. De waterbestendigheid en het eenvoudige onderhoud maken pvc een enorm hygiënische keuze. 

Nadelen

Pvc kan verkleuren onder invloed van uv-straling. Na verloop van tijd kan een print of kleur daardoor enigszins vervagen, zeker als het paneel rechtstreeks in contact komt met zonlicht. Onder grote belasting kunnen pvc wandpanelen ook breken. Nu is dat in de badkamer doorgaans geen groot probleem.

Ontvang gratis offertes

Welke wandbekleding in de badkamer? Pvc versus houten wandpanelen

Met hout geef je jouw badkamer een warme, natuurlijke en unieke uitstraling. Nu moet hout, zeker in een vochtige ruimte als de badkamer, goed onderhouden worden. Natte handdoeken mag je absoluut niet laten liggen op een houten vloer, en de planken moeten regelmatig behandeld worden met waterdichtende middelen. Zonder die periodieke nabehandeling kan het hout kromtrekken, beschimmelen en rotten.

Niet iedereen is bereid om zoveel tijd en geld opzij te zetten voor het onderhoud van de wand- of vloerbekleding van de badkamer. Daarnaast is hout aanschaffen en laten plaatsen ook best prijzig. Een mooi alternatief is dan ook het gebruik van panelen of stroken uit pvc.

Pvc met houtlook ziet er net zo uit als hout, en kan zelfs voorzien worden van een realistische houtstructuur. Zo zijn de panelen bijna niet te onderscheiden van hout. Pvc is goedkoper, en vergt bovendien lang niet zoveel onderhoud als hout. 

Het materiaal is meteen waterdicht, en daardoor ontzettend hygiënisch. Het plaatsen verloopt eenvoudig, en eens de pvc panelen of stroken gemonteerd zijn, vergen ze geen verdere afwerking of nabehandeling. 

vrijstaand-bad-2.jpg

Wil je graag meer info en advies over pvc wand- en plafondbekleding in de badkamer? Stel je vragen en ontvang offertes op maat

Nood aan informatie op maat over het bekleden van de badkamer met pvc wandpanelen? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvende offertes op maat en advies van vakspecialisten. Zo krijg je een realistisch beeld van wat mogelijk is met jouw budget, kun je heel eenvoudig offertes vergelijken, en vind je snel en eenvoudig de beste oplossing voor jouw badkamerrenovatie!

arrow
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw badkamer project?
2*. Welke badkamer werken wilt u laten uitvoeren?
3*. Wanneer wilt u het badkamer project opstarten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Badkamerrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Pvc wandpanelen badkamer: hoeveel soorten bestaan er? Voordelen en nadelen