Hoeveel kost een badkamer volledig (opnieuw) laten betegelen? Prijs vloer en muur

Een gemiddelde badkamer volledig laten betegelen met budgetvriendelijke tegels kost je ongeveer 2.200 euro.

Hoe groot is de gemiddelde badkamer precies? Een gemiddelde badkamer heeft een wandoppervlakte van zo’n 20 vierkante meter. De gemiddelde badkamervloer is 8 vierkante meter groot. 

Type badkamer Richtprijs betegelen inclusief materiaal en arbeidskosten
Kleine badkamer betegelen met goedkope tegels € 1.100
Grotere badkamer betegelen met tegels van gemiddelde prijs € 3.150
Grotere badkamer betegelen met tegels van hoge kwaliteit € 5.000

De eindprijs van een badkamer betegelen is onder meer afhankelijk van:

 • Type tegel.
 • Grootte van de badkamer.
 • Vraagprijs tegelzetter.
Prijsbepalende factor Richtprijs
Wandtegel € 10 – 160 per vierkante meter
Vloertegel € 10 – 160 per vierkante meter
Vraagprijs tegelzetter € 25 – 40 per vierkante meter
Materiaal als tegellijm, voorstrijk- en voegmiddel € 8 – 20 per vierkante meter
Sloopwerken € 300
Extra: vloerverwarming € 75 – 80 per vierkante meter

Met bovenstaand overzicht kun je alvast een inschatting maken van de kosten voor het betegelen van jouw badkamer. Voor een meer gedetailleerde berekening kun je gratis en vrijblijvende offertes op maat opvragen. Zo kun je meerdere offertes vergelijken, en er de beste optie uitkiezen !

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Welke keuzes bepalen de prijs? 

Hoeveel je uiteindelijk betaalt, is afhankelijk van heel wat factoren. Een overzicht met de belangrijkste prijsbepalende factoren vind je hieronder.

Het aantal vierkante meter

Hoe groter de badkamer, en vooral hoe groter het oppervlak dat je wilt betegelen, hoe duurder de klus. Enerzijds heb je meer tegels, voegmiddel en ander materiaal nodig om een groot oppervlak te betegelen. Anderzijds ligt de arbeidskost hoger, want hoe groter het oppervlak, hoe meer werk en hoe langer het betegelen duurt.

Bestaande badkamer versus nieuwbouw

Naast de oppervlakte speelt ook de staat van de badkamer een rol. Een badkamer betegelen met nieuwe tegels in een nieuwbouwwoning is doorgaans goedkoper. Daar moeten de oude tegels niet verwijderd en afgevoerd worden. Het vakkundig verwijderen en afvoeren van tegels in een oude badkamer zorgt voor extra kosten.

Is er bovendien een container nodig om het oude materiaal af te voeren? Dan gaat de prijs verder omhoog. 

Tip: Kun je de container niet op je eigen terrein plaatsen? Dan heb je doorgaans een vergunning nodig om de container op de openbare weg te plaatsen. Contacteer de gemeente om te achterhalen hoe de regelgeving in elkaar zit en een boete te vermijden.

Laat je een bestaande badkamer betegelen? Dan is ook de staat van de wanden en de vloer van belang. De tegelzetter kan enkel werken op een vlakke ondergrond. Een beschadigde wand of vloer moet je eerst egaliseren. Gaat het om kleine oneffenheden of afwijkingen? Dan kan de tegelzetter in sommige gevallen een speciale lijmtechniek gebruiken. Zo vermijd je extra kosten voor het stucen van de muur.

Het soort tegel

Welk soort tegel je in de badkamer plaatst, heeft uiteraard een grote invloed op de eindprijs. De goedkoopste tegels, bijvoorbeeld een keramische tegel, kun je aanschaffen voor zo’n 10 euro per vierkante meter. Duurdere opties zoals tegels uit natuursteen kosten je al gauw meer dan 100 euro per vierkante meter.

Een overzicht met richtprijzen:

Soort tegel Richtprijs per vierkante meter
Keramische faience tegel € 10 – 45
Keramische grestegel € 12 – 65
Keramische cementtegel € 60 – 80
Natuursteen: leisteen tegel € 25 – 160
Natuursteen: hardsteen tegel € 30 – 130
Natuursteen: marmer tegel € 50 – 130
Natuursteen: graniet tegel € 50 – 100
Natuursteen: kalksteen tegel € 35 – 135
Natuursteen kwartsiet tegel € 40 – 150

De tegelzetter: wat kost een badkamer betegelen per m²?

Het tarief van de tegelzetter speelt natuurlijk ook een belangrijke rol. Een badkamer betegelen kost je gemiddeld 25 tot 40 euro per vierkante meter. Een noemenswaardig verschil.

Hoeveel de tegelzetter aanrekent, is afhankelijk van een aantal factoren:

 • Aantal jaren vakervaring.
 • Legpatroon (hoe complexer, hoe duurder).
 • Tegelgrootte (hoe kleiner, hoe meer werk).
 • Projectprijs.

Veel tegelzetters voorzien een adviesgesprek. Tijdens het gesprek kun je bespreken wat je budget is en wat je wensen zijn. De tegelzetter geeft je verschillende opties. Doorgaans zal de tegelzetter kosten aanrekenen voor het gesprek. Neem je de tegelzetter aan? Dan valt de kost voor het adviesgesprek vaak weg.

Hoeveel kost het betegelen van je toilet?

Het toilet in dezelfde stijl laten betegelen als je badkamer? Een klein toilet betegelen met budgetvriendelijke keramische tegels kost je ongeveer 300 euro. Voor een meer luxe betegeling betaal je al snel 1.000 euro of meer

Opgelet: Een ingebouwd toilet betegelen kan meer tijd vragen, en dus duurder zijn. 

Eventuele extra opties

Een leuke extra optie is het plaatsen van vloerverwarming. Warme voeten in de badkamer zorgt voor een hoog comfort. Je kunt kiezen voor vloerverwarming als hoofd- of bijverwarming in de badkamer.

De vloerverwarming kan worden ingefreesd. De buizen worden dan mee verwerkt in de dekvloer (de cementlaag die over de draagvloer wordt gegoten).

Een alternatief op infrezen is het gebruik van krimpnetten. Is er geen dekvloer? Dan bindt de vakman de buizen vast aan staalnetten of noppenplaten. De uiteindelijke vloer wordt daarover heen geplaatst.

Infrezen is iets goedkoper dan het gebruiken van krimpnetten, maar de prijsverschillen zijn bijna verwaarloosbaar. Belangrijker voor de kostprijs is het aantal vierkante meter vloerverwarming dat je laat plaatsen. Reken op een prijs van 750 tot 800 euro per 10 vierkante meter.

Wil je tijdens de werken gewoon kunnen douchen? Dan komt een nooddouche handig van pas. Een nooddouche is een mobiele cabine die je eenvoudig aansluit op het waternet. Een week lang een nooddouche huren kost je 135 tot 280 euro, voorrijkosten en installatie inbegrepen. Een badkamerspecialist kan je hierover adviseren.

tegelzetter

Hoe herken je goede badkamertegels?

Waar moet je op letten bij het uitkiezen van badkamertegels? De belangrijkste aandachtspunten als je een badkamer gaat betegelen zijn:

 • Vochtbestendigheid. 
 • Onderhoud. 
 • Uitstraling.

De R-waarde

De R-waarde geeft weer in hoeverre de tegel slipbestendig is. In een vochtige ruimte zoals een badkamer kies je liefst voor tegels met een hoge R-waarde. Nu geeft de R-waarde de slipweerstand met schoenen weer. Omdat je in de badkamer vooral op blote voeten rondloopt, kijk je ook naar de NEN-EN 13451-1 waarde, uitgedrukt in A, B en C. 

 • R-waarde. Kies tegels met een R-waarde van 9 of zelfs 10 tot 13.
 • Tegels met een B- of C-waarde beschikken over een antisliplaag, zodat je zelfs op blote voeten niet snel uitglijdt.

De PEI-waarde

De PEI-waarde drukt de slijtvastheid van een tegel uit. Hoe hoger, hoe beter de tegel bestand is tegen krassen en schade. In badkamers hoeft de PEI-waarde doorgaans niet heel hoog te zijn. Je loopt er meestal niet met beveiligingsschoeisel rond. Een PEI-waarde van 1 is voldoende.

Keramische of natuursteen tegels in de badkamer?

Keramische tegels zijn ontzettend vochtbestendig en bovendien budgetvriendelijk. Ze zijn in allerlei vormen, maten en kleuren beschikbaar. Een badkamer betegelen met keramische cementtegels? Dan moeten ze voorzien zijn van een impregneerlaag. Cementtegels zijn overigens niet geschikt voor plaatsing in douches.

Natuursteen tegels geven je badkamer een natuurlijke uitstraling. Natuursteen is een luxeproduct, en dus ook aanzienlijk duurder dan de meeste keramische tegels. Ze zijn wel gevoeliger voor krassen en vlekken. Voorzie marmeren of kalkstenen tegels steeds van een impregneerlaag. 

Stappenplan voor het betegelen van een grote of kleine badkamer

Een badkamer betegelen is misschien wat intimiderend, dus hoe ga je te werk? Stap voor stap!

Stap 1: Het voorbereiden van de ondergrond

In theorie kun je over een oude vloer heen tegelen, maar daarmee verkrijg je niet het mooiste resultaat en krijg je bovendien te maken met niveauverschillen. Het is beter om oude vloer- en wandbedekking eerst te verwijderen. Zorg voor je begint voor een egale en stofvrije ondergrond. Vul eventuele oneffenheden op. 

Eens de muur vlak en proper is, kun je indien nodig het voorstrijkmiddel aanbrengen. Of voorstrijkmiddel nodig is, is afhankelijk van het type ondergrond. Een ervaren vakman kan je daar meer over vertellen.

Voorzie de grens tussen vloeren en muren van kimband. De kim (de grens tussen de vloer en wanden) is uitermate vatbaar voor vocht, zelfs wanneer je die naden afkit. Kimband houdt je muren vochtvrij, waardoor je schimmel en vochtproblemen vermijdt.

Breng tot slot markeringen aan waar de tegels geplaatst moeten worden. Gebruik een waterpas of kruislijnlaser voor de meest accurate aanduiding.

Stap 2: Wand betegelen: plaats de wandtegels

Begin met het plaatsen van de wandtegels. Met tegellijm bevestig je de tegels op hun plek. Gebruik een lijmspaan om de lijm aan te brengen, maximaal een vierkante meter per keer.

Begin onderaan, in de linker- of rechterhoek van de wand met een rij tegels. De eerste rij tegels is toonaangevend, wees daar extra nauwkeurig.

Controleer bij elke rij tegels of de tegels goed in de lijm geplaatst zijn door een enkele tegel weer van de wand te halen. Minstens 80% van de achterkant van de tegel moet bedekt zijn met lijm. Ga pas verder als elke rij tegels correct geplaatst is.

Tip: Houd er rekening mee dat het zeer uitzonderlijk is dat je alle tegels kunt leggen zoals ze geleverd werden. In de meeste gevallen moet je enkele grote tegels op maat snijden. Vermijd het gebruik van minder dan de helft van een tegel.

Stap 3: De wandtegels invoegen

Voor je begint met het leggen van de vloertegels, is het aangeraden om de wandtegels in te voegen. Zo vermijd je dat je de vloertegels meteen bevuilt. Laat de tegellijm eerst opdrogen. Dat duurt gemiddeld 24 uur, maar kan verschillen naargelang het soort lijm je gebruikt.

Betegel je de vloer niet, of is de vloer al betegeld? Dan dek je de vloer af ter bescherming.

Meng het voegmiddel met schoon water. Volg de aanwijzingen op de verpakking om de juiste verhoudingen te bewaren. Gebruik voegmiddel dat dik genoeg is, anders blijft het niet goed zitten. Met een voegspaan strijk je het mengsel tussen de voegen. Verwijder het overtollige voegmiddel periodiek, zo beperk je de opkuis achteraf.

Laat de voeg intrekken tot een lichte waas verschijnt. Dan kun je de tegels afsponsen met een sponsspaan en sponsbak. Gebruik diagonale bewegingen.

Tip: Het is een goed idee om hoeken, naden en de randen van een raam of kozijn af te kitten

Werk af door de wand met schoon water te reinigen. Controleer een laatste keer en vul eventuele gaatjes op.

Stap 4: Vloer betegelen: leg de vloertegels

Eens de wanden volledig zijn afgewerkt, kun je beginnen met het betegelen van de badkamervloer. Verzeker dat je begint met een egale, schone ondergrond. Breng ook hier voorstrijkmiddel aan.

Volg voor het mengen van de tegellijm de instructies op de verpakking. Breng de lijm aan per vierkante meter, zo vermijd je dat de lijm uitdroogt voor je de tegels plaatst. Ook op de vloer is het belangrijk dat de tegels voor minstens 80% bedekt zijn met lijm

Plaats, nadat je de eerste rij tegels hebt gelegd, een voegkruisje vlak tegen de tegel. Druk het voegkruisje stevig in de lijm. Je kunt dat voegkruisje gewoon laten liggen, eens het voegmiddel er overheen zit, zie je het niet meer. Herhaal bij elke tegel.

Verwijder lijmresten regelmatig met een vochtige spons, en kijk periodiek na of je in een rechte lijn werkt. Zolang de tegellijm niet opdroogt, kun je de lijn corrigeren. 

Tip: Gebruik voor de vloer een grovere lijmspaan.

Stap 5: De vloertegels invoegen

Wacht opnieuw tot de tegellijm is uitgehard. Verwijder eventuele lijmresten met een vochtige spons voor je het voegen aanvat. De naad rond een douchegoot laat je vrij, zodat je die achteraf kunt afkitten.

Breng het voegmiddel beetje bij beetje aan. Net als de tegellijm kan het voegmiddel snel opdrogen. Volg dezelfde procedure als voor het invoegen van de badkamerwand.

Eens de voegen zijn uitgehard, kun je de tegels schoonmaken met tegelreiniger. Daarna kun je alle naden afkitten.

de badkamer betegelen

Ga je de badkamer zelf betegelen?

Zoals je ziet, is het betegelen van de badkamer een nauwkeurige karwei. Er is wat handigheid voor nodig, en met de nodige ervaring gaat het een stuk gemakkelijker. Zie je het niet zitten om de badkamer zelf te betegelen? Dan kun je beroep doen op een ervaren vakman.

Met een vakman ben je zeker van een net, strak resultaat. Je bespaart jezelf heel wat tijd en energie, en vermijd ook grove fouten waarmee je tegels of andere delen van de badkamer beschadigt. 

Je badkamer zo voordelig mogelijk laten betegelen? Vergelijk verschillende offertes, zo vind je gegarandeerd het beste aanbod in jouw regio.

Heb je recht op renovatiepremie?

Enkel het laten betegelen van de badkamer is doorgaans niet genoeg om in aanmerking te komen voor een renovatiepremie. Laat je andere werken uitvoeren? Dan kun je vaak wel in aanmerking komen voor een renovatiepremie! 

Het loont zeker om na te gaan bij de provincie of gemeente of er premies bestaan voor de werken die je laat uitvoeren. Een ervaren vakman kan je bijstaan in het vinden van de juiste premies. 

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier advies en offertes!

Zelf de badkamer betegelen: waarop letten?

Zelf aan de slag met het betegelen van je badkamer? Met deze tips gaat het een stuk vlotter!

Hoe lang duurt een badkamer betegelen?

Een ervaren tegelzetter betegelt gemiddeld 8 tot 10 vierkante meter wand per dag. Een vloer betegelen gaat sneller. Een bekwaam tegelzetter kan dagelijks wel 15 tot 20 vierkante meter vloer betegelen.

Hoe lang de klus precies duurt, of hoe lang je er zelf over doet, is natuurlijk afhankelijk van heel wat factoren. Hoe groter de badkamer, of hoe groter het oppervlak dat je wilt betegelen, hoe langer de klus duurt. En hoe complexer het karwei, hoe meer uren je kwijt bent met betegelen.

Welke voorbereidingen moet je treffen? 

Als je de badkamer gaat betegelen, vraagt dit om wat voorbereiding.

 • Verwijder oude tegels. Voor je begint, moet je natuurlijk de aanwezige tegels losmaken en afvoeren. Gebruik zeker een veiligheidsbril tijdens deze sloopwerken, tegels verwijderen is een brute klus.
 • Muren en vloer egaal maken. Na het verwijderen van de tegels moet je ervoor zorgen dat je de nieuwe tegels op een egale ondergrond kunt plaatsen. Lijmresten verwijder je met een vochtige spons, oneffenheden en gaten vul je op, …
 • Badkamer stofvrij maken. Met een stofzuiger en een vochtige doek verwijder je al het stof uit de badkamer. Zeker bij het verwijderen van oude tegels kan heel wat stof vrijkomen.
 • Meubels afdekken. Staan er nog sanitaire voorzieningen of andere meubels in de badkamer? Dan kun je die best afdekken voor je begint met betegelen. Idealiter betegel je natuurlijk een volledig lege badkamer.

Wat heb je allemaal nodig? 

Ga je de badkamer zelf betegelen, of ben je benieuwd naar het materiaal dat een vakman gebruikt? Hieronder vind je een overzicht met alle benodigdheden.

Gereedschap:

 • Waterpas
 • Tegeltang en tegelsnijder
 • Slijptol
 • Voegbord
 • Rolmaat
 • Emmers en sponzen

Materiaal:

 • Vloer- en wandtegels. Voorzie voldoende tegels om het volledige oppervlak te bekleden.
 • Voorstrijkmiddel. Daarmee voorzeker je een goede hechting aan de wand en/of vloer.
 • Tegellijm. Om de tegels aan de vloer en wanden te bevestigen.
 • Voegmiddel. Waterdicht voegmiddel is een absolute must. Je beschermt er onder meer de muur of vloer onder de tegels mee.
 • Afdichtingsmateriaal. Om het betegelde oppervlak volledig waterdicht te maken.

Daarnaast voorzie je best ook het nodige veiligheidsmateriaal. Beschermende kledij, een veiligheidsbril en gehoorbescherming zijn geen overbodige luxe.

moderne badkamer met tegels

De voordelen van badkamertegels

In vochtige ruimtes als badkamers en keukens wordt vaak gekozen voor tegels. Dat is ook logisch: er zijn een heleboel voordelen verbonden aan een betegelde vloer of wand. Een overzicht met de belangrijkste voordelen:

 • Waterbestendig. Zeker in de badkamer is waterbestendigheid belangrijk. Zowel rechtstreeks contact met water (bijvoorbeeld in de douche) als contact met waterdamp kan een aanleiding zijn tot vochtproblemen. Door de wanden en vloeren te voorzien van waterbestendig materiaal zoals keramische tegels vermijd je dat.
 • Onderhoudsvriendelijk. Met een vochtige doek kun je tegels heel eenvoudig schoonmaken. Let wel op de voegen, daar komt wat meer onderhoud bij kijken.
 • Stevig. Goed aangelegde tegels zijn erg robuust. Zonder speciaal gereedschap krijg je de tegels bijna niet kapot. Ook hier is het voegwerk belangrijk. Als je de tegels verkeerd plaatst, of de voegen niet nauwkeurig aanbrengt, kunnen de tegels loskomen. Door de taak uit te besteden aan een ervaren vakman kun je op beide oren slapen: die tegels blijven netjes hangen.
 • Ruim aanbod. Er zijn ontzettend veel soorten tegels beschikbaar. Je hebt de keuze uit verschillende kleuren, materialen, formaten, en vormen.
 • Designopties. Je kunt de badkamer volledig of gedeeltelijk bekleden, kiezen voor details in mozaïek, de voegen mooi doen overlopen van vloer naar wand, enzovoort. 
 • Uitstraling. Omdat tegels in zoveel verschillende uitvoeringen beschikbaar zijn, heb je erg veel speelruimte wat het design en de uitstraling van je badkamer betreft. 
mooie badkamer met een betegelde wand

Heb je advies nodig? Of schakel je een vakman in? Ontvang hier gratis en vrijblijvend offertes!

Op zoek naar een ervaren vakman voor advies of wil je jouw badkamer laten betegelen? Vul onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvende offertes en advies op maat. Zo ben je in enkele klikken een belangrijke stap dichter bij het verwezenlijken van jouw project!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw badkamer project?
2*. Welke badkamer werken wilt u laten uitvoeren?
3*. Wanneer wilt u het badkamer project opstarten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Badkamerrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
More than 35,000 people find the right professional here every month
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Badkamers zonder tegels: de beste alternatieven van 2024