Hoe werkt de buitenunit van een warmtepomp? 

De buitenunit van een warmtepomp is een van de twee grote componenten van de installatie. De buitenunit staat in voor het onttrekken van de warmte uit de omgeving. Alle warmtepompen die warmte onttrekken aan de lucht of water hebben een buitenunit nodig, maar niet altijd een binnenunit.

Dat verschil zit in de twee soorten warmtepompen: de monoblock en het split systeem warmtepomp. Bij een monoblock warmtepomp zit de binnenunit verwerkt in de buitenunit. Op die manier kan je heel wat plaats besparen.

Een split system warmtepomp is de bekendste indeling van een warmtepomp. Buiten staat de unit die warmte uit de omgeving onttrekt, terwijl de binnenunit deze warmte binnenshuis verwerkt en doorgeeft aan de verwarmingselementen en mogelijk ook het sanitair.

De voordelen van een buitenunit warmtepomp zijn dat het om een vrije eenvoudige installatie gaat en de goedkoopste vorm van warmtepomp is.

Het nadeel aan een buitenunit is dan weer het opzichtige gebruik, je kan een buitenunit maar moeilijk wegwerken in je gevel en zo’n buitenunit maakt best wel wat lawaai. Je kan de geluidsoverlast minimaliseren maar volledig stil krijg je deze nooit.

Buitenunit Warmtepomp

Wat kost een warmtepomp buitenunit? 

Voor een warmtepomp buitenunit in split configuratie betaal je ongeveer € 1.350, incl. plaatsingskosten en btw. Kies je voor een monoblock buitenunit warmtepomp betaal je € 6.000, incl. plaatsingskosten en btw.

Split systeem warmtepomp (prijs zonder binnenunit)Monoblock warmtepomp
Prijs, incl. btw en plaatsingskosten€ 1.350€ 6.000

Hoe verloopt de plaatsing van een warmtepomp buitenunit? [Stappenplan] 

De installatie van de buitenunit mag dan wel de eenvoudigste zijn van alle warmtepomp, maar dit betekent niet dat het installeren van een warmtepomp buitenunit eenvoudig is. Hieronder vind je een stappenplan voor de plaatsing van de warmtepomp buitenunit:

Stap 1: Waar de buitenunit warmtepomp plaatsen?

De eerste opdracht is de keuze waar de buitenunit te plaatsen. Je wil de buitenunit zo dicht mogelijk bij de binnenunit plaatsen om eventueel warmteverlies bij het transport te minimaliseren. Verder moet je kunnen vermijden dat er obstructies kunnen ontstaan door bijvoorbeeld begroeiing voor de ventilatie en eventueel geluidsoverlast.

Stap 2: Installeer de buitenunit correct 

Het is van uiterst belang dat de unit waterpas staat om een optimale werking te garanderen. Het is ook aan te raden de unit op een verhoging of blok te plaatsen om een betere afwatering te garanderen en zo plasvorming door condensatie en regen te voorkomen.

Laat altijd voldoende ruimte rondom voor eenvoudige toegang tot reinigings- en onderhoudswerken.

Stap 3: Installeer de afvoer 

Overtollig water kan het rendement van je warmtepomp verlagen. Installeer daarom de afvoerslang die het overtollige water uit de pomp kan wegleiden. Woon je in een vorstrijk gebied dan kan zo’n afvoer wel nefast zijn voor het rendement indien het water bevriest.

Stap 4: Verbreed het uiteinde van de leiding 

Vooraleer je kan overgaan op de aansluiting van het toestel moeten de leidingen verbreed worden. Je knipt de leidingen op een gepaste lengte, ontdoe het uiteinde van rafels en werk de verbreding af met een wartelmoer.

Stap 5: Bevestig de koelvloeistofleidingen 

Een erkend warmtepomp installateur bevestigt de koelvloeistofleidingen aan de warmtepomp door middel van de bovengenoemde wartelmoeren en een momentsleutel.

Stap 6: Controleer op gaslekken 

De installateur controleert onmiddellijk de installatie op gaslekken tijdens het ontluchten van de leidingen.

Stap 7: Vul de buitenunit met koelmiddel 

Via de gasbuis vul je dan de leidingen van de buitenunit. Welke koelvloeistof geschikt is staat vermeld op de buitenunit.

Stap 8: Sluit de koelleidingen aan 

Om een correcte aansluiting van de leidingen te krijgen, mag er in geen geval stof of vocht in de leidingen sluipen. Deze stugge leidingen worden in de gepaste vorm gebracht door de installateur door middel van een buisbuiger.

Stap 9: Sluit de elektriciteit aan 

De laatste stap vooraleer de warmtepomp in werking kan treden is het bedraden en aansluiten op de netstroom van de warmtepomp. In dit circuit plaats je ook een stroom onderbreker en een aardlekdetector.

Stap 10: Test de installatie 

Om zeker te zijn dat alles naar behoren werkt, voer je een proefdraai uit. De installateur meet de voedingsspanning en kijkt of alle functies aan de vereisten voldoen.

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier je offertes aan!

Kan je een buitenunit wegwerken? 

Je kan een buitenunit wegwerken. Een buitenunit ontsiert meestal je gevel of tuin dus wil je die graag wegwerken. Dat kan op drie verschillende manieren:

1. Omkasting 

De eerste optie is niet meteen wegwerken van je warmtepomp maar eerder het beter integreren van een warmtepomp in je esthetische keuzes. Je voorziet een omkasting die past bij de stijl van je woning. Je warmtepomp blijft nog steeds zichtbaar maar is al wat plezieriger voor het oog.

2. Scherm

Een tweede optie is nog wat eenvoudiger. Je plaats simpelweg een scherm voor de warmtepomp buitenunit. Je kan van deze ruimte dan meteen ook een algemene plaats maken voor zaken die die je liever niet zichtbaar hebt in je tuin.

3. Struiken/hagen 

De meest elegante optie is die van een natuurlijk scherm. Je plaats de buitenunit zo dat die omgeven is door struiken of hagen die ook in de winter weinig bladverlies hebben. Minder bladverlies is niet alleen aan te raden voor het uitzicht maar dit voorkomt ook eventuele obstructies door bladval.

Buitenunit warmtepomp

Hoeveel geluid maakt een buitenunit warmtepomp?

Geluidsvermogen en -druk 

Dat je buitenunit geluid zal maken, daar kan je niet omheen. Het type geluid en het volume zal voor een deel afhangen van het soort warmtepomp, het merk en het vermogen. 99% van het geluid van een warmtepomp is afkomstig van het toerental van de ventilator en de compressor.

We kunnen het geluid van een warmtepomp omschrijven met twee termen: geluidsvermogen en geluidsdruk.

Geluidsvermogen is door de Europese Unie gereglementeerd. Een gemiddelde warmtepomp tot 6 kW mag maximaal 65 dB aan geluid produceren, gemeten vlak aan de warmtepomp. Voor de grotere warmtepompen tot 12 kW geldt de regel dat er een maximum van 70 dB geproduceerd mag worden.

Dit vermogen moet ook duidelijk vermeld staan op de buitenunit door middel van het CE-label.

Waar geluidsvermogen een objectief meetbaar gegeven is, is geluidsdruk eerder subjectief. De geluidsdruk is het ervaren volume op verschillende afstanden.

Hoe het lawaai beperken? 

Een warmtepomp kan wel wat geluidsoverlast veroorzaken, daarom kan het verstandig zijn om eens te kijken naar een aantal manieren om dat lawaai te beperken.

1. Omkasting 

Een goede omkasting ontrekt de warmtepomp niet alleen aan het zicht, die zorgt er ook voor dat het geluid voor een groot stuk gedempt wordt.

2. Voorkom trillingen 

Een van de grootste oorzaken voor overmatig geluid bij een warmtepomp, is het trillen van onderdelen die niet horen te trillen. Zorg dat alles goed bevestigd is en je spaart al heel wat frustratie uit.

3. Buffervat 

Met een buffervat zorg je ervoor dat een constante hoeveelheid warmte aangeleverd kan worden. Zo moet de warmtepomp op piekmomenten niet harder werken, en produceert de buitenunit dus ook minder lawaai.

4. Nachtstand of stille modus 

Wanneer alle bedrijvigheid ‘s nachts tot rust komt, kan het geluid van een warmtepomp des te storender zijn. Daarom hebben de meeste warmtepompen een nachtstand of stillemodus waarin ze minder hard draaien en minder lawaai uitstoten.

Beugel buitenunit Warmtepomp

Aandachtspunten bij een buitenunit warmtepomp 

We vatten het nog even voor je samen. Met volgende zaken hou je best rekening bij het plaatsen van een buitenunit warmtepomp:

1. Veilige opstelplaats 

Kies voor een veilige opstelplaats voor je buitenunit. Beschut voor extreme weersomstandigheden en toekomstige obstructies en met oog op een vlotte bereikbaarheid voor onderhoud.

2. Zorg voor voldoende ruimte 

Je hebt niet enkel ruimte nodig voor onderhoud maar je buitenunit warmtepomp moet ook voldoende kunnen ademen. In de handleiding van je warmtepomp zal vermeld staan aan welke vereisten je plaatsing moet voldoen voor een optimale werking.

3. Vermijd te veel geluid voor je buren 

Hou je buren te vriend en probeer een maximum van 45 dB(A) vanuit de tuin of woonst van de buren te respecteren. Hoe minder hoe beter.

4. Let op bepaalde technische beperkingen (afmetingen afstand) 

Je wil natuurlijk niet te veel warmteverlies oplopen bij het warmtetransport. Maar dat is niet de enige reden waarom je de buitenunit best zo dicht mogelijk bij de binnenunit plaatst.

Veel warmtepompen hebben technische beperkingen zoals een maximaal hoogteverschil of een maximale afstand. Overschrijd je die limieten dan kan het wel eens zijn dat de pomp het niet trekt.

5. Zorg voor een goede condensafvoer 

Een warmtepomp creëert heel wat condens in het proces. Als je geen goede afvoer voorziet kan je wel eens voor een gladde vloer komen te staan.

6. Accessoires 

Je kan je warmtepomp plaatsen op silent blocks. Deze rubberen voeten zorgen voor minder lawaai door het dempen van de trillingen.

Om verder te gaan op de montage. Je ziet het wel vaker, een buitenunit tegen de gevel. Die bevestiging gebeurt via een speciale warmtepompbeugel. Om de veiligheid te garanderen kan dit enkel met warmtepompen van het lichtere kaliber 3, 5 of 7 kW.

warmtepomp installeren

Buitenunit warmtepomp laten installeren? Kom in contact met specialisten

Ben je overtuigd van de meerwaarde van een buitenunit warmtepomp? Of zou je toch graag nog wat meer informatie inwinnen? Vraag dan een offerte aan bij een ervaren warmtepompinstallateur.

Via onderstaand formulier kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen voor buitenunit warmtepompen. Door meer offertes aan te vragen kan je de prijzen en adviezen nog beter vergelijken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waarom wenst u een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wenst u?
3*. Wat is uw geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wenst u de warmtepomp?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Warmtepomp
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Warmtepomp