Kan je de buitenunit van een warmtepomp op een (schuin of plat) dak plaatsen? 

Het is mogelijk om de buitenunit van een warmtepomp op zowel een schuin als plat dak te plaatsen. Er zijn verschillende opties beschikbaar voor elk type dak, waardoor het plaatsen van de warmtepomp op het dak een haalbare en efficiënte oplossing is.

Warmtepompen vergelijken?Raadpleeg onze erkende installateurs

De opties voor verschillende typen daken op een rijtje 

1. Schuin dak 

Als je een schuin dak hebt, zijn er verschillende constructies beschikbaar om de warmtepomp naadloos in het dak te integreren:

Hydrotop indak-constructie 

De Hydrotop indak-constructie integreert de warmtepomp in het schuine dak, waardoor het esthetisch aantrekkelijk en ruimtebesparend is. Het voldoet tevens aan de nieuwste geluidseisen, wat zorgt voor minimale geluidsoverlast. Deze optie is geschikt voor woningen met een schuin dak en biedt een strakke uitstraling.

Decorio luchtwarmtepompbehuizing 30o-55o

Deze Decorio luchtwarmtepompbehuizing is speciaal ontworpen om op een schuin dak te worden geplaatst en biedt bescherming aan de warmtepomp tegen weersinvloeden. Het zorgt voor een veilige en efficiënte werking, zelfs bij schuine dakhellingen.

Nefit Bosch Compress 5800i AWR

De Nefit Bosch Compress 5800i AWR warmtepomp is compact van ontwerp en heeft een beperkte hoogte, waardoor het gemakkelijk op een schuin dak kan worden geïnstalleerd zonder veel ruimte in beslag te nemen. Van alle systemen op de markt, is dit een populaire keuze.

warmtepomp schuin dak

2. Plat dak  

Buitenunits van warmtepompen hebben vaak een aanzienlijke omvang, wat ze kwetsbaar maakt voor windinvloeden. De totaaloplossing voor het plaatsen van een warmtepomp op een plat dak omvat de volgende elementen:

 • Dakankers: deze ankers worden stevig aan het dakoppervlak bevestigd en bieden een solide basis voor de montage van het frame. Ze zorgen voor een veilige verankering van de warmtepomp en voorkomen dat deze gaat schuiven.
 • Dakconsoles: deze consoles fungeren als steunpunten voor het montageframe en zorgen voor een gelijkmatige gewichtsverdeling over het dakoppervlak. Hierdoor wordt het risico op beschadiging van de dakbedekking geminimaliseerd.
 • Montageframe: het frame zelf is speciaal ontworpen om de warmtepomp stevig op zijn plaats te houden, zonder dat er ballast nodig is. Het frame biedt een stabiele en veilige installatie en beschermt tegelijkertijd het dakoppervlak tegen schade.

Ontvang gratis offertes

Aandachtspunten bij de plaatsing van een warmtepomp unit op het dak

Bij de plaatsing van een warmtepomp zijn er flink wat essentiële aandachtspunten om rekening mee te houden die ervoor dat de buitenunit optimaal functioneert en dat overlast voor jou en je buren wordt voorkomen:

 1. Plaatsing van de buitenunit: zorg ervoor dat de buitenunit van de warmtepomp minimaal 35 centimeter van de muur af staat. Hierdoor kan de warme lucht goed worden aangezogen en is er voldoende ruimte voor onderhoud en service.
 2. Uitblaas van de buitenunit: houd een minimale afstand van 3 meter vrij voor de uitblaasopening van de buitenunit om belemmeringen te voorkomen.
 3. Voorkom condensvorming: plaats de buitenunit minimaal 25 centimeter boven de grond om condensvorming te voorkomen.
 4. Plaatsing op een plat dak: bij plaatsing op een plat dak, is het een goed idee rubberen opstelblokken te plaatsen om trillingen te verminderen en overdracht naar de constructie te voorkomen.
 5. Afstand tot erfgrens: houd minimaal anderhalve meter afstand van de erfgrens van de buren om overlast te voorkomen.
 6. Let op harde vlakken in de tuin: vermijd plaatsing op harde vlakken in de tuin, omdat dit het geluid kan versterken.
 7. Gebruik van omkasting: een omkasting van de buitenunit kan geluid verminderen zonder de werking ervan te belemmeren, maar houd rekening met de kosten.
Warmtepomp plat dak

Hoe geluid warmtepomp voor de buren beperken? 

Hieronder volgen enkele tips om het geluidsoverlast van een warmtepomp met een ventilator in de buitenunit te beperken:

 • Geluidsberekeningen: om overlast door geluid van een warmtepomp met een ventilator in de buitenunit te voorkomen, kan je geluidsberekeningen maken. Zo zorg je ervoor dat de warmtepomp aan de regels voldoet en geen overlast veroorzaakt.
 • Afstand tot de woning: het is niet altijd beter om de warmtepomp verder van de woning te plaatsen om geluidsoverlast te verminderen. Hoewel het geluid bij je eigen woning minder kan zijn, moet je rekening houden met het geluidsniveau bij de buren. Een grotere afstand kan ook leiden tot een lager rendement door de grotere afstand tussen de binnen- en buitenunit.
 • Uitblaasrichting van de buitenunit: de locatie van de warmtepomp heeft invloed op het geluid. Als je de warmtepomp langs een muur of in de hoek van muren plaatst, kan het geluid weerkaatsen en de geluidsdruk verhogen. Het gebruik van beplanting in de uitblaasrichting van de warmtepomp kan het weerkaatsen van geluid verminderen, maar zorg ervoor dat er voldoende ruimte is voor de lucht om weggeblazen te worden en dat de planten bestand zijn tegen de kou die uit de warmtepomp komt.
 • Geluidswerende kasten: er zijn geluidswerende kasten beschikbaar om het geluid van de buitenunit te verminderen. Deze kasten kunnen een aanzienlijk verschil maken, maar houd er rekening mee dat ze de buitenunit groter laten ogen.

Warmtepomp op dak laten plaatsen? Vul het offerteformulier in en kom in contact met meerdere specialisten uit jouw regio 

Overweeg je een warmtepomp op het dak te laten plaatsen? Vul dan het offerteformulier in en ontvang gratis en vrijblijvend offertes en advies van meerdere specialisten uit jouw regio. Op deze manier kun je je nog beter informeren over de mogelijkheden en gemakkelijk prijzen vergelijken.

Een erkend warmtepomp installateur biedt waardevolle expertise en een advies op maat voor een optimale plaatsing en installatie op het dak. Zo wordt geluidsoverlast beperkt en voldoe je aan alle vereisten.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waarom wenst u een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wenst u?
3*. Wat is uw geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wenst u de warmtepomp?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Warmtepomp
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Warmtepomp