Is de plaatsing van een warmtepomp in de kelder mogelijk? 

Zit je eraan te denken om een warmtepomp te installeren in jouw woning? Goed nieuws! Een warmtepomp in de kelder plaatsen is doorgaans mogelijk en zelfs een uitstekende keuze.

De kelder biedt natuurlijke isolatie, waardoor je in je leefruimtes geen geluidsoverlast probleem krijgt. Het is een efficiënte en geluidsarme oplossing voor verwarming.

Waarom een warmtepomp in de kelder plaatsen? 

Het plaatsen van een warmtepomp in de kelder biedt diverse voordelen, maar je moet wel op bepaalde dingen letten. Zorg ervoor dat de kelder goed geïsoleerd is en voldoende ventilatie heeft.

Hierdoor creëer je een geschikte omgeving voor de warmtepomp. Onderstaande redenen laten zien waarom een warmtepomp in de kelder een slimme keuze kan zijn.

Op zoek naar een warmtepomp?Ontvang hier jouw offertes!

1. Een eventuele lekkage brengt weinig schade toe 

Stel je voor dat de warmtepomp ergens anders in je huis geïnstalleerd zou zijn, bijvoorbeeld op de zolder of in een technische ruimte. In het geval van een lekkage zou het water vrij kunnen stromen en de vloeren, plafonds en muren in de omgeving van de warmtepomp kunnen beschadigen.

Dit kan leiden tot aanzienlijke reparatiekosten en ongemak, vooral als het water ook waardevolle spullen of elektrische apparatuur beschadigt.

Door de warmtepomp in de kelder te plaatsen, ben je beter beschermd tegen deze nadelen. De kelder werkt als een bufferzone die het water vasthoudt en voorkomt dat het zich snel door het huis verspreidt.

2. Geen geluidsoverlast  

De kelder is van nature goed geïsoleerd, waardoor je in de leefruimtes geen probleem hebt met geluidsoverlast. 

Dit zorgt voor een stillere en comfortabelere leefomgeving in huis. Je kunt genieten van efficiënte en duurzame verwarming zonder storende geluiden, wat het comfortniveau aanzienlijk verhoogt.

ventilatie warmtepomp

Aandachtspunten plaatsing warmtepomp buitenunit in kelder 

Overweeg je om een warmtepomp buitenunit in de kelder te plaatsen? Het kan een slimme keuze zijn, maar er zijn enkele belangrijke aandachtspunten waar je rekening mee moet houden. Hier zijn de zaken waarop je moet letten:

  • Isolatie: zorg ervoor dat de kelder goed geïsoleerd is om energieverlies te voorkomen. Een goed geïsoleerde kelder helpt de warmtepomp efficiënter te werken en vermindert warmteverlies.
  • Ruimte: zorg voor voldoende ruimte om het leidingwerk van de warmtepomp te kunnen plaatsen. Het leidingwerk verbindt de buitenunit met de binnenunit, en voldoende ruimte is essentieel voor een goede werking.
  • Bereikbaarheid: zorg ervoor dat de warmtepomp buitenunit goed bereikbaar is voor onderhoud en eventuele reparaties. Een gemakkelijke toegang tot de unit vergemakkelijkt het onderhoud en verlengt de levensduur van de warmtepomp.

Warmtepomp in kelder plaatsen? Vul het offerteformulier in en krijg advies op maat van meerdere specialisten uit jouw regio 

Ben je geïnteresseerd in het plaatsen van een warmtepomp in de kelder? Bij ons kun je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen en advies op maat krijgen van meerdere specialisten uit jouw regio.

Op deze manier kun je jezelf nog beter informeren en eenvoudig prijzen vergelijken om de beste oplossing voor jouw situatie te vinden.

Het is essentieel om samen te werken met een erkende warmtepomp installateur of specialist. Zo ben je verzekerd van kwaliteit, expertise en professioneel advies. 

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waarom wenst u een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wenst u?
3*. Wat is uw geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wenst u de warmtepomp?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Veelgestelde vragen

Kan een hybride warmtepomp in de kelder?

+
Je kan de hybride warmtepompen op verschillende plaatsen in huis laten installeren, waaronder in de kelder of een garage. Het is belangrijk dat deze ruimte goed geïsoleerd is en voldoende ruimte biedt voor de leidingen. In veel gevallen worden hybride warmtepompen naast de cv-ketel geplaatst, terwijl een elektrische warmtepomp de cv-ketel volledig kan vervangen. Denk dus goed na over de beste locatie voor jouw hybride warmtepomp en zorg ervoor dat de gekozen ruimte aan de juiste voorwaarden voldoet.

Kan een warmtepompboiler in de kelder?

+
Vaak wordt een warmtepompboiler geïnstalleerd in de garage of kelder vanwege de ruimte die het inneemt en het geluid dat het kan produceren.

Hoe werkt een warmtepompboiler?

+
Een warmtepompboiler heeft geen hitte nodig. Het gebruikt elektriciteit en maakt gebruik van de aanwezige omgevingswarmte in de binnenlucht, buitenlucht of afgevoerde ventilatielucht. Dit wordt mogelijk gemaakt door de koelvloeistof in de warmtepompboiler, die al bij lage temperaturen kookt en gasvormig wordt.

Buitenunit warmtepomp in de zon of schaduw?

+
De locatie van het toestel in de zon is optioneel en heeft weinig invloed op het rendement. Het mag in de zon staan, maar het is geen noodzaak voor een goede werking.
Warmtepomp
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Warmtepomp