Wat is een split warmtepomp? Hoe werkt een split warmtepomp? 

Heb je in jouw woning geen plek voor een grote monoblock warmtepomp maar wil je wel die optimale en betaalbare prijs-kwaliteitverhouding bewaren? Dan is een split warmtepomp de beste oplossing voor jou.

Een split warmtepomp heeft een buitenunit met meerdere binnenunits. In tegenstelling tot een monoblock warmtepomp maak een split warmtepomp, zoals de naam het eigenlijk al zegt, gebruik van 2 of meerdere units in de plaats van 1.

In de buitenunit zit dan de verdamper met koelvloeistof en in de binnenunits zit de condensor. De buitenunit haalt de warmte uit de buitenlucht, terwijl de binnenunit de warmteverdeling in de woning mogelijk maakt. De warmtepomp wordt dus opgesplitst in meer dan één deel, vandaar dus ook de naam.

split unit warmtepomp

Verschil tussen single-split en multi-split: één buitenunit, meer dan 1 binnenunit

Woon je in een appartement of heb je een warmtepomp nodig in jouw kantoorruimte, dan is een multiple split warmtepomp een goede oplossing. Meerdere binnenunits worden verbonden met één buitenunit. Elk binnenunit kan op deze manier afzonderlijk geregeld en vrij gekozen worden.

Het later toevoegen van een extra binnenunit is bij een multiple split perfect mogelijk, lettend op het vermogen van de buitenunit natuurlijk. Het vermogen moet namelijk altijd wel groot genoeg blijven om alle binnenunits te bedienen.

Een single split warmtepomp daarentegen betekent dat je één binnenunit en één buitenunit hebt. Indien deze dan met elkaar verbonden zijn, wordt het een monoblock genoemd. Deze single split kan in bijna elke woning gebruikt worden.

Wat is de prijs voor een split warmtepomp? Wat is goedkoper airco of warmtepomp? 

De prijs van zo’n split warmtepomp hangt af van verschillende factoren:

 • Het type warmtepomp dat je kiest.
 • Het vereiste vermogen.
 • De moeilijkheidsgraad van de plaatsing: de afstand tussen binnen- en buitenunit.

In de tabel hieronder geven we je een kort overzicht van de richtprijzen:

Soort split warmtepompGemiddelde prijs (exclusief btw – inclusief plaatsing)
Split lucht-water warmtepomp € 7.500 – € 12.500 
Split lucht-lucht warmtepomp € 2.500 – € 8.000
Split hybride warmtepomp € 5.000 – € 7.000 

Wil je de exacte prijs weten voor jouw warmtepomp? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan via onderstaand formulier aan vakmannen in jouw buurt.

Kom hier de prijs te weten voor je warmtepomp

De verschillende soorten split warmtepompen kopen

Er zijn verschillende types split warmtepompen. Zo’n split warmtepomp onttrekt warmte vanuit de buitenlucht om je woning te verwarmen en eventueel warm water te voorzien. De exacte werking van zo’n warmtepomp is verschillend per type.

We bespreken hieronder drie verschillende soorten split unit warmtepompen.

1. Split lucht-water warmtepomp

Een lucht-water split warmtepomp werkt op basis van de buitenlucht. De buitenunit onttrekt warmte aan de buitenlucht, deze warmte wordt dan van buiten naar binnen gepompt via een koelvloeistof in een gesloten circuit.

De warmtepomp geeft warmte af aan je cv-water, waarna het naar je radiatoren of vloerverwarming vertrekt.

lucht-water warmtepomp

2. Split lucht-lucht warmtepomp

Met een lucht-lucht split warmtepomp wordt er ook warmte uit de buitenlucht gehaald. Hierbij wordt de warmte niet afgegeven aan cv-water maar aan de lucht binnen je woning. Dit kan via de binnenunits die de warme lucht in je woning rondblazen.

Dit systeem kan op warme dagen ook als airco gebruikt worden door het systeem om te draaien.

3. Split hybride warmtepomp

Bij een hybride warmtepomp met split units wordt er gebruik gemaakt van de combinatie van een lucht-water warmtepomp en een condensatieketel. Dit is een slim systeem waarbij je kan kiezen voor de voordeligste verwarmingsmethode op basis van de buitentemperatuur en de energieprijzen.

In het overgrote deel van het jaar wordt je woning verwarmt door de warmtepomp.

Als je het juiste type split warmtepomp voor jouw situatie wil, dan kan je advies op maat krijgen van specialisten door het offerteformulier in te vullen.

Op zoek naar een specialist?Neem contact op met vakmannen in jouw buurt

Alle voor- en nadelen van warmtepomp split systeem op een rijtje! Wat is beter monoblock of split warmtepomp? 

Je kan dus kiezen tussen een monoblock warmtepomp of een split warmtepomp in jouw woning. Elk type heeft zijn voor- en nadelen. Hieronder wegen we de voor- en nadelen van een split warmtepomp voor jou af.

Voordelen

Een split warmtepomp heeft een aantal voordelen:

 • Compactere binnen- en buitenunit: de onderdelen van zo’n split warmtepomp worden verdeeld over verschillende units. Daarbovenop zijn deze units zeer compact. Een monoblock warmtepomp heeft automatisch grotere afmetingen en neemt dus ook meer plek in.
 • Niet veel breekwerk nodig om de units met elkaar te verbinden. Bij een monoblock warmtepomp moeten de units dichtbij elkaar staan en kan het dus zijn dat er wat breekwerk nodig is om deze dicht genoeg bij elkaar te kunnen installeren. 
 • Minder geluidshinder: binnen heb je geen bewegende elementen waardoor de binnenunit van de warmtepomp geruisloos is.
 • Goedkoper: fabrikanten produceren meer onderdelen voor split warmtepompen in vergelijking met een monoblock warmtepomp. Ook de nieuwe technologie van zo’n split warmtepomp is minder complex, wat het goedkoper maakt.
 • Flexibiliteit qua locatie: bij een monoblock warmtepomp moet de buitenunit dicht bij de buitenmuur staan voor verbinding met de binnenunit. Bij een split warmtepomp is dit niet nodig. Door de nieuwe technologie mag er een afstand van 20 tot 25 meter zitten tussen de binnenunit en de buitenunit. Hierdoor heb je dus meer mogelijkheden qua locatie van je buitenunit.

Nadelen 

Naast de vele voordelen van zo’n split warmtepomp zijn er natuurlijk ook een aantal nadelen:

 • 2 of meer units in de plaats van 1: een split warmtepomp heeft bovenop de buitenunit sowieso één of meer binnenunits nodig. Deze zijn wel vrij compact, maar je hebt dus wel zowel binnen als buiten ruimte nodig.
 • Arbeidsintensieve plaatsing: bij een splitwarmtepomp wordt de warmte vervoert tussen de buiten- en binnenunits via koelleidingen. Het aanleggen van deze leidingen zorgt voor meer tijd bij de montage dan bij een monoblock warmtepomp. De arbeidskosten zullen dus hoger zijn.
 • Iets minder efficiënt: grotere afmetingen van de monoblock warmtepomp zorgen voor een efficiëntere verplaatsing van de warmte van de buitenlucht naar binnen. Een kleiner buitenunit bij de split warmtepomp zorgt ervoor dat het rendement lager is.
warmtepomp installatie

Aandachtspunten voor warmtepompen met meerdere units

Er zijn nog een aantal aandachtspunten waarmee je best rekening houdt bij het aanschaffen of installeren van een warmtepomp met split units. We sommen er hier een aantal voor jou op:

 • De locatie van de buitenunit: vermijdt obstakels in de buurt van de buitenunit. Ook schaduw is niet zo gunstig voor de unit. Zo verzeker je een efficiënte werking en dus een optimaal rendement.
 • Hoofd- of bijverwarming: een split warmtepomp als hoofdverwarming kiezen, dan neem je best een lucht-water warmtepomp of hybride warmtepomp. Een lucht-lucht warmtepomp is enkel geschikt voor kleinere ruimten of goed geïsoleerde appartementen. Een lucht-lucht warmtepomp is wel een ideale bijverwarming in de winter.
 • Correcte plaatsing: de plaatsing van een split warmtepomp is een echt vakmanschap op zichzelf. De juiste locatie van de units, de koelleidingen aanleggen,… Voor een goede installatie doe je best beroep op een ervaren en gecertificeerd vakman in jouw buurt. Zij kunnen je ook advies geven over eventuele premies waarop je recht hebt voor de installatie van een warmtepomp. 
 • Vermogen op maat: het vermogen van je installatie moet goed afgestemd worden op jouw warmtevraag en de grootte en isolatieniveau van jouw woning. Zo verzeker je jezelf van een goed rendement en een kortere terugverdientijd.
 • Single split of multisplit: een single split warmtepomp bestaat uit één buitenunit en één binnenunit. Bij een multisplit warmtepomp zien we dat er op één buitenunit verschillende (2 of meer) binnenunits verbonden zijn die op verschillende plekken in huis kunnen staan.
 • Merk/garantie: er zijn vele hoogwaardige merken die een split warmtepomp aanbieden zoals Vaillant, Nefit,… Deze verschillende merken hebben ook allemaal eigen gespecialiseerde vakmannen. Daarnaast hanteert ieder merk unieke garantievoorwaarden.

Split warmtepomp laten installeren? Krijg offertes op maat van specialisten

Ontvang gratis vrijblijvende offertes over een split warmtepomp aan specialisten in jouw buurt om meer informatie te vergaren en makkelijk prijzen te vergelijken. Vind zo de beste oplossing voor jouw situatie.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waarom wenst u een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wenst u?
3*. Wat is uw geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wenst u de warmtepomp?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Warmtepomp
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Warmtepomp