Wat is ondoorzichtig glas nu precies?

Een andere benaming voor dit type glas is mat of melkglas. Mat glas is de ideale oplossing indien je wat extra privacy wenst in jouw woning. Gelaagd glas met matte folie wordt doorgaans gebruikt in ruimtes zoals de badkamer en een toilet.

Over het gelaagd glas wordt een dunne anti-inkijkfolie geplaatst. Deze speciale folie bezit een gematteerde laag. De laag verstrooit het invallende licht. Dit zorgt ervoor dat anderen niet meer kunnen binnenkijken. De zelfklevende raamfolies zijn gemaakt van vinyl en polyester. Je kan de folies in diverse kleuren en maten verkrijgen.

Indien je liever geen folie over één zijde van je raam kleeft, is elektrische verduistering een andere optie. Andere mogelijkheid is gezandstraald glas. Dit type glas heeft een ruwer oppervlak.

mat glas deur

Hoeveel kost verduisterend glas?

De kostprijs varieert naargelang de oppervlakte die ondoorzichtig gemaakt wordt. Voor een kleine oppervlakte betaal je gemiddeld € 500 / m². Voor een grote oppervlakte loopt de kostprijs op tot € 1.200 / m².

Welke soorten folies kunnen glas verduisteren? + kenmerken?

Er zijn verschillende mogelijkheden waarmee je jouw ramen ondoorzichtig kan maken. De eerste optie is een raamfolie. Een alternatief is elektrische verduistering. Vraag advies aan een vakman voor de beste oplossing voor jouw situatie.

Op zoek naar een specialist?
Vraag raad aan vakmannen

1. Raamfolie

Kies je voor een raamfolie, dan heb je de keuze uit een uitgebreid assortiment.

Matte folie

Matte folie biedt de meeste privacy. Het is mogelijk om deze folie ook met een gezandstraald effect te krijgen.

Spiegelfolies

Met een spiegelfolie behoud je overdag het zicht naar buiten. Eenmaal het donker wordt, werkt de folie omgekeerd.

Decoratieve raamfolies

Het is mogelijk om decoratie op jouw folie te plaatsen. De decoratie varieert van ondoorzichtig tot redelijk doorzichtig.

Kleurenfolies

Er zijn drie types kleurenfolies, die in verschillende kleuren te verkrijgen zijn:

  • Opaque (ondoorzichtig en glanzend)
  • Transparant (doorzichtig en lichtdoorlatend)
  • Translucent (ondoorzichtig en mat)

Block-Out folies

Met een block-out folie blokkeer je zowel het zicht als het daglicht.

mat glas trap

2. Elektrische verduistering

Elektrische verduistering bestaat uit twee of meer glasbladen. Tussen de glasbladen zit een film van vloeibare kristallen. Als je de kristallen onder spanning zet met één druk via een drukknop, lijnen ze uit. Het uitlijnen van de kristallen zorgt ervoor dat het dubbel glas doorzichtig wordt.

Druk je opnieuw op de knop, dan sluiten de kristallen zich. In het glas ontstaat opnieuw een matte schijn. Ideaal als je wat meer privacy wenst op specifieke momenten.

Enkele toepassingen van verduisterend glas

Je kan verduisterend dubbel glas in verschillende situaties gebruiken. Ze zijn ideaal om thuis meer privacy te creëren. Daarnaast kan je de ondoorzichtige ramen gebruiken binnen een professionele context.

Vaak is het een gepruts om een folie over een raam te kleven en oogt het niet mooi bij houten ramen. Daarnaast wint het gebruik van elektrisch geblindeerd glas in een woning aan populariteit:

  • Bezoek: Creëer een scheidingswand tussen de keuken en de woonkamer. Praat rustig met jouw gast, zonder belangstelling te hechten aan de drukte in de keuken.
  • Logeren: Blijft er iemand slapen? Zorg dan voor een strakke scheidingswand tussen de slaap- en badkamer.
  • Straatkant: Heb je last van binnenglurende voorbijgangers? Plaats geblindeerd dubbel glas in jouw raamgevel en sluit pottenkijkers buiten.

Ookin professionele sectoren wordt er gebruik gemaakt van mat glas:

  • Open kantoorruimte: Niets is zo aanganaam als het creëren van een ruimtegevoel in een werklandschap. Indien je een vergadering hebt en je wat meer privacy wenst, kan je met één simpele knop jouw ramen verduisteren.
  • Hotel: Plaats een scheidingswand tussen de slaapkamer en de badkamer. Met één eenvoudige druk op de knop creëer je meer privacy.
  • Ziekenhuis: Vermijd stoffige gordijnen die bacteriën vasthouden. Zorg voor een propere scheidingswand. Ramen zijn eenvoudig te wassen en met de elektrische verduistering geniet je als patiënt van een optimale privacy.
  • Horeca- en wellnesszaken: Ook binnen deze sector kan je handig gebruik maken van mat glas. Geef jouw klanten wat extra privacy door scheidingswanden tussen de verschillende groepen te voorzien.
Privacy kantoorruimte

Ramen verduisteren: voordelen en nadelen

Het verduisteren van ramen heeft zowel voordelen als nadelen. Je vindt hieronder een overzicht van alle plus- en minpunten.

Voordelen

(Elektrisch) geblindeerd glas heeft tal van voordelen:

Privacy

De voornaamste reden om te kiezen voor mat glas is de privacy. Het dubbel glas garandeert jou een optimaal behoud van jouw gewenste privacy. Toevallige voorbijgangers of buren kunnen niet langer jouw woning binnengluren. Ideaal als jouw badkamer aan de straatkant of ter hoogte van een van de ramen van jouw buren ligt.

Minder last van overbodig licht

Mat glas filtert het zicht en de lichtinval. Daarnaast kies je zelf wanneer je jouw ramen ondoorzichtig wil. Door gebruik te maken van de elektrische verduistering kan je zelf spelen met de lichtinval.

Nadelen

Naast de voordelen heeft mat glas ook enkele nadelen.

Kostprijs

De kostprijs om jouw raam ondoorzichtig te maken ligt erg hoog. De prijs schommelt tussen € 500 en € 1.200 / m². Om de prijs te drukken is het belangrijk om verschillende offertes met elkaar te vergelijken. Vraag raad aan een vakman in jouw regio. Hij geeft jou de nodige tips en advies.

Op zoek naar een specialist?
Offertes vergelijken

Natuurlijk licht bij mat glas

Door gebruik te maken van mat dubbel glas verhinder je de natuurlijke lichtinval. Stel jezelf de vraag of het gebruik van mat glas in de ramen van de gevel een must zijn. Daarnaast is het wel mogelijk om mat glas te hanteren in een douche.

Ondoorzichtig glas

Mat glas plaatsen? Vergelijk prijzen!

Ben je overtuigd en wil je graag mat glas in jouw ramen en deuren plaatsen? Vraag hier gratis naar vrijblijvende offertes. Vergelijk snel en eenvoudig prijzen, en vind de beste vakman in jouw regio. Hij gaat samen met jou op zoek naar de beste oplossing voor jouw situatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat wenst u te plaatsen?
2*. Welk type ramen (of deuren) zoekt u?
3*. Hoeveel ramen (of deuren) wenst u te plaatsen?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Ramen, deuren en beglazing
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
More than 35,000 people find the right professional here every month
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Ondoorzichtig glas: prijs en toepassingen [overzicht]