Wat is gebrand hout?

Om Shou Sugi Ban te bekomen, worden de planken met een speciale techniek blootgesteld aan vuur. Het proces, afkomstig uit Japan, wordt in de Japanse traditie Yakisugi genoemd.

De vlammen verkolen de toplaag van het hout (bijvoorbeeld Scandinavische spar), waardoor de planken bijzonder sterk worden en een fantastische doorleefde uitstraling krijgen! De harde koollaag is door het branden goed bestand tegen vuur, insecten en schimmels. Gebrand hout is uitermate stevig en bestand tegen regen, wind en vorst. Daarom leent het zich uitzonderlijk goed tot het bekleden van gevels zoals ze ook in de eeuwenoude japanse traditie doen.

Gebrand Hout Gevel

Hoe is Shou Sugi Ban ontstaan?

Shou Sugi Ban is een vorm van de Japanse traditie Yakisugi waarbij cipres of ander naaldhout langs een zijde verkoold wordt. Eeuwen geleden was het proces vrij eenduidig. Je bond drie planken samen in tipivorm en creëerde zo een soort schoorsteen. Onderin stookte je een vuurtje. 

De techniek zou voor het eerst zijn toegepast in Sendai, een havenstad. Daar zochten schrijnwerkers een manier om aangespoeld drijfhout sneller te drogen, te verduurzamen, en vervolgens toe te passen.

De techniek werd voornamelijk populair omdat gebrand hout brandvertragend werkt. Veel huizen bestonden nagenoeg volledig uit hout. Een brand in een stad of dorp kon zich daarom ook gemakkelijk verspreiden. Het verkolen van de toplaag van de gevels zorgde ervoor dat de brand niet gemakkelijk oversloeg van woning tot woning. 

Al snel bleek dat het verkoolde hout ook goed bestand was tegen schimmels en insecten. Shou Sugi Ban ontstond dus uit praktische en veiligheidsoverwegingen. Het esthetisch aspect speelde echter ook een rol in de immense populariteit van gebrand hout. 

Mede daarom wordt de techniek nog steeds toegepast. Ook moderne gebouwen worden afgewerkt met gebrand houten gevels. Het proces is ondertussen natuurlijk gestroomlijnd, waardoor Shou Sugi Banook op grote schaal geproduceerd kan worden.

Voor de toplaag verkoold wordt, wordt het hout onderworpen aan thermische modificatie, het proces waarmee thermowood wordt verkregen. Het hout wordt daarbij blootgesteld aan stoom en hoge temperaturen. Na de thermische modificatie wordt het hout vervolgens verkoold. Zo ontstaat bijzonder duurzaam hout dat zich uitstekend verweert tegen allerlei omstandigheden, én een volledig unieke uitstraling heeft.

Meer weten over gebrand hout?

Duurzaamheidsklasse

De combinatie van thermische modificatie en het verkolen van de toplaag resulteert in uiterst duurzaam hout. Shou Sugi Ban van Scandinavische spar behoort doorgaans tot duurzaamheidsklasse 1, wat betekent dat het gemakkelijk meer dan 25 jaar meegaat. 

Wat kost gebrand hout?

Shou Sugi Ban kost gemiddeld 70 tot 100 euro per vierkante meter. Hoeveel Shou Sugi Ban precies kost, is afhankelijk van bepaalde factoren. Zo zal de prijs Scandinavische spar in een open gevelbekleding anders berekend worden dan wanneer je het als planchetten gebruikt.

Een eerste belangrijke factor is de houtsoort. Verschillende houtsoorten komen in aanmerking voor de thermische behandeling en het verkolen van de toplaag de bekendste is misschien wel de Scandinavische spar. Een duurdere, onbewerkte houtsoort zal logischerwijs prijziger zijn na de behandelingen.

Daarnaast zijn ook de afmetingen van je houten planken van belang. Hoe dikker het hout, hoe hoger de prijs. Tot slot is Shou Sugi Ban beschikbaar in verschillende profielen. Je hebt over het algemeen de keuze tussen gewone planken, planchetten met een tand-en-groefsysteem, en z-profielen.

Shou Sugi Ban Gevelbekleding

Waarom kiezen voor gebrand hout gevelbekleding?

Gebrand hout is maar een van de vele soorten hout die geschikt zijn voor het bekleden van gevels. Yakisugi onderscheidt zich zowel in esthetische als technische aspecten van de andere houtsoorten. Hieronder vind je een handig overzicht met de belangrijkste voordelen en nadelen van deze unieke houtsoort. Ga jij kiezen voor een prachtige open gevelbekleding met de duurzame eigenschappen van de zwarte verkoolde laag op de houten plank?

Voordelen

Shou Sugi Ban heeft een heleboel interessante technische eigenschappen die goed van pas komen voor je speciale gevelbekleding. Ongeacht of je kiest voor Scandinavische spar of een van de vele alternatieven.

Ontzettend duurzaam

Gebrand hout behoort tot duurzaamheidsklasse I, en gaat ook buitenshuis gemakkelijk meer dan 25 jaar mee. 

Onderhoudsvriendelijk

Shou Sugi Ban moet je slechts eens in de 3 à 6 jaar behandelen. Mossen en algen kunnen zich bovendien moeilijk aan het hout hechten, waardoor je de gevel ook niet regelmatig hoeft te reinigen.

Brandveilig

Het gecontroleerd verkolen van de toplaag van het hout geeft het hout unieke brandwerende eigenschappen. 

Schimmel- en insectvrij

Gebrand hout is niet vatbaar voor schimmels of insecten.

Bestand tegen neerslag, wind en stoten

Shou Sugi Ban is erg stevig. Het hout beschermt je gevel tegen neerslag en wind, en kan gerust tegen een stootje.

Wijd inzetbaar

Je kunt gebrand hout gebruiken voor het bekleden van je gevel met eventueel een open gevelbekleding, maar het hout leent zich ook prima tot andere toepassingen. Buitenshuis kun je het onder meer terugvinden op tuinhuisjes, terrassen en paviljoens.

Binnenshuis is het hout geschikt voor het bekleden van wanden, vloeren en plafonds, en kan het zelfs gebruikt worden voor het vervaardigen van meubels.

Unieke uitstraling

Naast de verschillende technische kenmerken ziet Shou Sugi Ban er ook gewoon ontzettend mooi uit. De specifieke textuur van de houtsoort wordt benadrukt door het verkolingsproces, en de diepzwarte kleur van het hout krijgt bij buitenshuis gebruik mettertijd een prachtig patina. Zo krijg jij een speciale gevelbekleding met een natuurlijke afwerking.

Nadelen

Zonder fixeermiddelen of nabehandeling kunnen de houten planken zwarte vlekken achterlaten. Binnenshuis wordt het hout daarom gefixeerd met een laag hars. Buitenshuis is zo’n behandeling vaak overbodig.

Jouw gevel bekleden met hout?Vraag advies en vergelijk offertes!

Hoe lang gaat gebrand hout mee?

Shou Sugi Ban behoort tot duurzaamheidsklasse I. Dat betekent dat het hout uiterst duurzaam is (er is namelijk geen hogere duurzaamheidsklasse). Zelfs bij gebruik buitenshuis gaat het hout gemakkelijk meer dan 25 jaar mee.

Hoe lang een gevel uit Shou Sugi Ban precies meegaat, is afhankelijk van de mate waarin het hout blootgesteld wordt aan wind en neerslag.

Na verloop van tijd zal de koollaag op je houten planken enigszins verweren. Daarbij verliest het hout echter niet aan kracht of duurzaamheid. Het gaat enkel om lichte wijzigingen in het uiterlijk van de speciale gevelbekleding. De koollaag kan verkleuren, meer gaan glanzen, of het oppervlak kan craqueleren. De prachtige look van de houten plank op moderne gebouwen met open gevelbekleding zal niet verwateren!

Hoe zwart hout behandelen en onderhouden?

Gebrand hout is erg onderhoudsvriendelijk. Na het verkolen, wordt het hout behandeld. Het hout wordt geborsteld en ingewreven met natuurlijke oliën die de levensduur van het hout verlengen. 

Na plaatsing moet je de houten gevelbekleding om de 3 à 6 jaar opnieuw behandelen. Je voorziet het hout van een nieuwe olielaag. Zo behoud je de kleur van het hout en komt het blanke hout onder de verkoolde toplaag niet tevoorschijn.

Hout dat binnenshuis gebruikt wordt, wordt doorgaans gefixeerd. Ook gebrand houten gevelbekleding kan, indien gewenst, gefixeerd worden, maar dat kan ten koste gaan van de levensduur van het hout. Binnenshuis wordt het hout niet blootgesteld aan de weerelementen, waardoor fixeren geen negatieve gevolgen heeft voor de houten planken.

Mogelijke toepassingen van gebrand hout

Shou Sugi Ban kan op allerlei manieren ingezet worden. Het hout is geschikt voor het bekleden van gevels, tuinhuisjes, tuinafrasteringen en terrassen. 

Houtsoort

Verschillende houtsoorten zijn geschikt voor het maken van gebrand hout. Elke houtsoort zal er na de thermische modificatie en het verkolen van de toplaag wat anders uitzien. 

Thermische modificatie

Na een thermische behandeling verdiept de kleur van het hout. Verschillende houtsoorten zien er na een thermowoodbehandeling dan ook anders uit. Bovendien kan eenzelfde houtsoort er na de thermische modificatie erg anders uitzien afhankelijk van de gebruikte temperatuur en de duur van de behandeling.

Mate van verkoling

Het hout kan meer of net minder verkoold worden. Hoe dieper het hout verkoold wordt, hoe meer uitgesproken de textuur van het hout. Diep verkoold hout vertoont een soort schubben die doen denken aan de huid van een krokodil. Oppervlakkig verkoold hout heeft dan weer een vlakke, zwarte look aan je houten planken.

Woning-gebrand-hout.jpg

Afwerking: borstelen en olie

Gebrand hout kan op verschillende manieren afgewerkt worden. Het hout en de verkoolde laag kan een of meerdere keren worden geborsteld. Hoe vaker het hout geborsteld wordt, hoe lichter de kleur van de houten planken.

Verschillende oliën kunnen de textuur en/of de kleur van het hout op een andere manier benadrukken.

Zo kan eenzelfde houtsoort er erg verschillend uitzien afhankelijk van de mate van verkoling en de manier waarop het hout werd afgewerkt.

Gratis advies op maat

Is verbrand hout geschikt voor gebruik binnenshuis?

Zwart of gebrand hout is perfect geschikt voor gebruik binnen- en buitenshuis. Met de juiste nabehandeling kan Shou Sugi Ban zelfs verwerkt worden in meubels. Je vloeren, wanden of zelfs je plafond bekleden met gebrande houten planken is dus perfect mogelijk.

Voor binnenshuis gebruik wordt Shou Sugi Ban echter wel gefixeerd met hars. Zo behoudt het zijn unieke uitstraling, en laat het hout geen roetvlekken na.

Alternatief voor zwart hout?

Op zoek naar een budgetvriendelijk alternatief op zwart of gebrand hout? Dan kun je overwegen om hotwood pine ignite te gebruiken. Hotwood pine ignite bestaat uit naaldhout dat termisch behandeld wordt. Daarna wordt het hout zwart geverfd en met een speciale techniek van een reliëf voorzien dat lijkt op de textuur van Shou Sugi Ban.

Net als gebrand hout heeft hotwood pine ignite een lange levensduur. Het hout vereist wat minder onderhoud en moet slechts om de 5 à 7 jaar opnieuw behandeld worden met zwarte verf op waterbasis. Hotwood pine ignite is eveneens geschikt voor gebruik binnen- en buitenshuis.

Wat is de beste houten gevelbekleding voor jouw woning? Krijg gratis advies van specialisten

Je gevel laten bekleden met Shou Sugi Ban? Dan doe je best beroep op een gevelexpert. Zo geniet je gegarandeerd het beste resultaat. 

Wil je meer weten over gebrand hout of houten planken gevelbekleding? Of ben je op zoek naar een gevelspecialist in jouw omgeving? Vul dan snel onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvend advies op maat, en verschillende offertes. Zo kun jij advies inwinnen, prijzen vergelijken, en goed voorbereid een keuze maken!

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2*. Hoeveel gevels dienen bewerkt te worden?
3*. Wanneer wenst u de gevelwerken op te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Gevelrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Gevelrenovatie