Wat is padoek of padouk hout?

Padoek, ook wel padouk geschreven, is een boomsoort die groeit in het tropisch regenwoud in West- en Midden-Afrika. Het is een tropische hardhoutsoort met heel wat interessante eigenschappen. Zo is padoek erg geliefd bij houtbewerkers. Het hout is duurzaam, vormvast en hard maar laat zich toch goed bewerken. Het hout is bovendien slijtvast en van nature goed bestand tegen vocht. 

Padoek heeft een kenmerkende, dieporanje tot dieprode kleur met een consistent, donker lijnpatroon. Het hout heeft een hoge glans en een rechte of prachtig golvende nerf. Met een padouk gevel sta je dus garant voor een strakke gevelbekleding waar de hele buurt jaloers op is, of het nu gaat over padouk planken in horizontale plaatsing of een open gevelbekleding met verticale planken.

Nood aan advies over houten gevelbekleding?
Een specialist weet raad! Ontvang gratis informatie en offertes op maat.
arrow Ontvang offertes

Prijzen: wat kost padoek gevelbekleding per m2?

Hoeveel kost een gevel uit padoek gemiddeld? Je mag rekenen op een materiaalkost van 75 tot 120 euro per vierkante meter. Voor de gemiddelde gevel mag je rekenen op een prijs van 4.500 tot 7.200 euro, exclusief plaatsing.

Hoeveel je uiteindelijk betaalt, is afhankelijk van het geveloppervlak, de dikte van het hout, de manier waarop je het hout laat plaatsen, de complexiteit van de werken en het tarief van de vakspecialist.

Opgelet: Om de lange levensduur (wel meer dan 25 jaar!) van je padoek gevel optimaal te benutten, laat je het plaatsen van een padoek gevel best over aan een vakspecialist. Als het hout incorrect gemonteerd wordt, is de kans op het loskomen van de gevelbekleding of beschadiging van het hout aanzienlijk groter. Houten gevelbekleding plaatsen, is een taak voor een specialist.

Kenmerken: voordelen en aandachtspunten padouk gevel

 Padoek is een uitermate stabiele houtsoort met een absoluut unieke uitstraling. Maar met welke andere technische eigenschappen dien je rekening te houden? Een overzicht.

Padoek gevelbekleding

Voordelen 

Padoek is een interessant materiaal met heel wat leuke kenmerken.

Zo is padoek bijvoorbeeld ontzettend duurzaam. Het hout kreeg duurzaamheidsklasse I toegewezen, en gaat gemakkelijk meer dan 25 jaar mee. Padoek is goed bestand tegen de grillen van het weer, waardoor je niet in hoeft te zitten met het week worden of rotten van je gevelbekleding.

Een ander groot voordeel: padoek werkt thermisch en akoestisch isolerend. Een padoek gevel draagt dus bij aan de isolatiewaarde van je woning. Let wel, ook deze gevelbekleding is geen volwaardig alternatief op degelijke gevelisolatie. 

Daarnaast is padoek erg hard en vormvast. Veel houtsoorten kunnen uitzetten of krimpen onder invloed van temperatuurschommelingen. Met padoek hoef je daar niet mee in te zitten: het hout behoudt zijn vorm en zal nagenoeg niet krimpen of uitzetten, zelfs bij erg hoge of lage temperaturen.

Tot slot heeft padoek een unieke tint waarmee je van jouw gevel een echte blikvanger maakt. De diepe, warme rode kleur geeft je woning een uitnodigende en toch aparte uitstraling.  

Meer weten over padoek?
Ontvang advies en offertes op maat!

Aandachtspunten padoek gevel

Let op de kostprijs

Een eerste aandachtspuntje is de prijs. Padoek is een prijzig materiaal, maar dat valt ook eenvoudig te verklaren en niet alleen omdat het een duurzame houtsoort is; padoek groeit niet in bossen, maar is een solitaire boomsoort. Daarom is padoek moeilijker te verkrijgen. Het hout heeft daardoor natuurlijk wel een exclusief karakter.

Natuurlijk vergrijzingsproces

Daarnaast zal padoek, net als andere houtsoorten, na verloop van tijd vergrijzen. Dat natuurlijk vergrijzingsproces kan al na enkele weken optreden. Het vergrijzen van hout gebeurt onder invloed van uv-straling. Veel mensen houden van de zilvergrijze kleur waarin het proces resulteert.

Wil je die unieke rode kleur van het hout behouden? Dan moet je de gevelbekleding periodiek behandelen. Dat kan met lak, beits, olie of vernis met een uv-remmer. Een vakspecialist helpt je bij het vinden van het geschikte product.

Gewicht

Tot slot zijn padouk planken een behoorlijk zwaar materiaal. Je gevel zelf bekleden met padoek is dus niet aan te raden. Daarom heb je professionele uitrusting nodig om de strakke gevelbekleding van een padouk gevel te plaatsen. 

Padoek is wel een vrij stabiele houtsoort. Het is vrij compact en dus ook zwaar maar zal niet veel uitzetten of inkrimpen.

Padoek

Wat is de beste manier om gevelbekleding in hout te plaatsen en bevestigen? 

Je wilt je padoek gevel natuurlijk correct (laten) monteren. Waar moet je op letten?

Dikte

Om je gevel te bekleden met padoek gebruik je bij voorkeur padouk planken met een dikte van minimaal 15 à 18 millimeter. Dunnere planken zullen minder lang meegaan. Veel dikkere planken kunnen dan weer te zwaar zijn. Een gevelspecialist bekijkt de draagkracht van je gevel en helpt je bij het maken van de juiste keuze.

Verluchting

Hoe vochtbestendig padoek ook is, na een regenbui moet het hout kunnen opdrogen. Je moet dus voldoende ruimte voorzien achter de gevelbekleding. Die ventilatieruimte zorgt ervoor dat het hout goed kan opdrogen, en bijgevolg langer meegaat.

Dampopen scherm

Plaats een waterkerend scherm en dampopen scherm achter de gevelbekleding van padouk planken. Zo voorkom je dat vocht binnendringt in je woning.

Horizontaal of verticaal plaatsen?

Padoek plaats je bij voorkeur verticaal. Met een verticale plaatsing wordt regenwater sneller afgevoerd. 

Tip: Zorg voor een degelijke bescherming van de kopse kanten van het hout. Die kanten zijn vatbaarder voor vocht, en kunnen het water gemakkelijk opzuigen.

Hoe je padouk gevel reinigen en onderhouden?

Padoek is erg hard, maar toch ga je best voorzichtig te werk als je de houten gevelbekleding reinigt. Bepaalde hogedrukreinigers en chemische producten kunnen schade aan het hout berokkenen.

Omdat het gaat om een duurzaam maar kostbaar materiaal laat je het reinigen van padoek best over aan een professional. Met goed en correct onderhoud weet je zeker dat je zolang mogelijk van je padoek gevel kunt genieten.

Daarnaast heb je de optie om de gevelbekleding periodiek te (laten) behandelen met lak, beits, vernis of houtolie. Zo’n behandeling is op zich niet nodig, want de gevel is van nature ontzettend duurzaam. Wil je de rode kleur van het hout echter behouden? Dan is het cruciaal dat je het hout van tijd tot tijd voorziet van een middel met een uv-remmer.

Hoe vaak je de behandeling moet herhalen, is afhankelijk van de mate waarin het hout blootgesteld wordt aan zonlicht. Een zuidelijk georiënteerde gevel zal bijvoorbeeld sneller vergrijzen en moet dus vaker behandeld worden.

Padoek onderhouden

Hoe lang gaat houten gevelbekleding uit padoek mee?

Padoek oranje rood gaat gemiddeld 25 jaar mee. Wil je de levensduur van je gevelbekleding zoveel mogelijk rekken? Dan doe je er goed aan om het hout goed te verzorgen. Mos, algen en vuilaanslag kunnen de levensduur van het hout bijvoorbeeld wat beperken. Het hout van tijd tot tijd reinigen, zorgt ervoor dat het een leven lang mee kan gaan.

Kan padoek hardhout rotten?

Padoek is bijzonder vochtbestendig en zal in principe niet rotten. Houd er natuurlijk wel rekening mee dat elke houtsoort lijdt onder een constante blootstelling aan vocht. Om rot aan je padoek gevel te vermijden, is het belangrijk dat de bekleding correct gemonteerd wordt. Voorzie genoeg ruimte tussen de ondergevel en de houten padouk gevelbekleding. Die ventilatieruimte zorgt ervoor dat het hout netjes opdroogt na een regenbui. Bescherm ook de kopse kanten van de planken, want die kunnen water opzuigen bij langdurige blootstelling aan vocht.

Padoek hout

Interesse in een padouk gevel voor jouw renovatie? Vraag advies aan specialist en vergelijk offertes

Je padouk gevel plaatsen is een nauwkeurige klus die je best overlaat aan een specialist. Die houdt rekening met je gevelsituatie en verzekert een correcte montage en, indien nodig, de juiste nabehandeling van padoek gevelbekledingen en padouk planken. 

Wil je meer weten over padoek, of heb je vragen over houten padouk gevelbekleding? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt niet enkel gratis en vrijblijvend advies op maat, maar ook verschillende offertes. Zo kun jij je vragen kwijt bij een expert, en krijg je meteen een realistisch beeld van de prijs voor je gevelproject. Door het aanbod te vergelijken, vind je sowieso de beste én meest voordelige oplossing voor jouw gevelrenovatie!

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2*. Hoeveel gevels dienen bewerkt te worden?
3*. Wanneer wenst u de gevelwerken op te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Gevelrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Gevelrenovatie