Wat is thermowood grenen?

Thermowood grenen is een thermisch gemodificeerd en verduurzaamd hout dat verhit wordt in een zuurstofarme omgeving van meer dan 180 graden Celsius. Grenen is een naaldhout dat zonder behandeling niet geschikt is om buiten te worden toegepast. Maar via thermische modificatie worden grenen harder, lichter van gewicht en minder vervormd.  

Van nature bevatten grenen ook veel noesten en kwasten, maar omdat de modificatie het hout donkerder maakt van kleur, vallen ze minder op.

Grenen is een veel voorkomende houtsoort afkomstig van Noord-Europa en verplicht om herplant te worden volgens de Europese regelgeving. Het is ook relatief goedkoop en kan globale ontbossing helpen tegengaan.

gevel thermowood grenen

Prijs thermowood grenen gevelbekleding

Grenen is een van de goedkopere houtsoorten, maar kan lichtjes schommelen afhankelijk van een iets betere of slechtere kwaliteit van het hout. Thermowood grenen (met een afmeting van 300x28x70) kost gemiddeld tussen de 25 en 40 euro.

Op zoek naar een goedkoper alternatief? Dan kun je overwegen om geïmpregneerd grenen te gebruiken in plaats van thermowood grenen. Geïmpregneerd grenen zijn beter bestand tegen vocht en rot, maar heeft niet dezelfde duurzaamheid als thermisch gemodificeerd hout. Geïmpregneerd grenen kost gemiddeld tussen 20 en 25 euro. Een stuk lager dan thermo grenen.

Wat zijn de toepassingen van thermowood grenen?

Thermowood grenen worden voornamelijk toegepast in gevelbekleding, maar kun je ook gebruiken voor buitenvloeren, plafond- en wandbekleding, schuttingen en vlonders.

Benieuwd of thermowood grenen geschikt zijn voor jouw situatie?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow-cta-box.pngOntvang offertes

Voordelen en nadelen van thermowood grenen

Hier geven we enkele voordelen en nadelen van thermowood grenen.

Voordelen

Thermowood grenen zijn een milieuvriendelijk en duurzaam alternatief voor hardhout. Het verhittingsproces gebeurt met stoom en niet met chemische stoffen. Bovendien worden grenen wettelijk verplicht om herplant te worden en kan het zo globale ontbossing mee helpen tegengaan.

De thermische modificatie vermindert ook het vochtgehalte in het hout waardoor vocht en schimmels geen kans maken. Het hout wordt ook harder, lichter en donkerbruin met vergrijzing. De modificatie combineert zo een proces van droging met dat van verduurzaming.

Thermisch bewerkte grenen zijn van sterke kwaliteit en kunnen door hun relatief lage vochtpercentage (8 – 12%) nauwelijks scheuren of vervormen. Het is hierdoor een heel stabiel en weerbestendig materiaal.

Het is ook goed bestand tegen insecten zoals boktorren, houtwormkevers en bruine spinthoutkevers.

Tot slot vind je thermowood in verticale en horizontale profielen, op maat gemaakte productie en speciale productie voor onzichtbare bevestigingen.

Nadelen

De thermische modificatie zorgt ervoor dat grenenhout minder buigzaam is. Als je thermowood laat vallen, kan het zijn dat de randen beschadigd worden.

Zonder coating zal thermowood grenen uiteindelijk vergrijzen. Je kan deze vergrijzing wel verhelpen door coating (olie of verf) met Uv-bescherming te smeren op je grenenplanken om de bruine kleur te behouden. Dit vertraagt het verzilveringsproces dat fel zonlicht in alle houtconstructies veroorzaakt.

thermowood grenen behandelen

Wat is de levensduur van grenenhout

Grenenhout heeft normaal gezien een duurzaamheidsklasse 4, maar via thermische modificatie wordt dit duurzaamheidsklasse 2. De thermische modificatie verlaagt het vochtigheidspercentage naar 8 – 12% en geeft het hout een levensduur van minstens 20 jaar.

Thermowood grenen onderhouden en behandelen

In principe heeft thermowood grenen weinig onderhoud nodig. Hieronder zijn enkele tips voor het onderhoud van thermowood grenen.

  • Reinig het hout. Regelmatig het hout reinigen met water en een zachte borstel om vuiligheden te verwijderen. 
  • Controleer op barsten en scheuren. Wanneer er barsten of scheuren ontstaan, herstel deze onmiddellijk om verdere schade te voorkomen.
  • Behandeling met olie. Thermowood grenen kun je het beste behandelen met een olie (niet-filmvormend verfsysteem). 

Thermowood vergrijzen: hoe lang gaat grenenhout mee?

Thermowood zal onder invloed van zonlicht en vocht na enkele maanden gaan vergrijzen. Vergrijzing van het hout is geen teken van slecht kwaliteit. Voor sommige toepassingen kan het zelf een esthetisch voordeel bieden. 

Wil je voorkomen dat thermo grenen vergrijst? Dan kun je het best behandelen met een geschikte afwerking (bv. olie). Wat als het thermo grenen al vergrijsd is? Dan kun je eerst het hout schuren. Vervolgens behandel je het hout met een geschikte afwerking. Het is belangrijk om rekening mee te houden dat je de behandeling periodiek zult herhalen. Vergrijzing kan je nooit helemaal voorkomen. 

Meer weten over grenenhout? Stel je vragen en ontvang gratis 1 of meerdere offertes

Ben je geïnteresseerd in grenenhout, maar heb je nog andere vragen over thermische modificatie en de voordelen ervan? Hier kan je gratis en vrijblijvende offertes aanvragen bij vakmannen in jouw buurt en eenvoudig prijzen vergelijken. Ook bieden vakmannen graag meer advies aan en kom je zo zeker en vast tot de beste keuze voor jouw situatie.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2*. Hoeveel gevels dienen bewerkt te worden?
3*. Wanneer wenst u de gevelwerken op te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Veelgestelde vragen over grenenhout

Wat kost thermowood per m2?

+
Voor concrete prijsvoorbeelden kan je best een gevelspecialist inschakelen. Een gevelspecialist kan je helpen met het kiezen van de juiste kwaliteit en de installatie van het hout. Het is raadzaam om verschillende specialisten en meerdere offertes met elkaar te vergelijken om ervoor te zorgen dat je de beste prijs-kwaliteitverhouding krijgt voor jouw persoonlijke situatie. 

Wat is de prijs voor thermowood grenen afsluiting? 

+
Voor een thermowood grenen tuinafsluiting betaal je gemiddeld tussen 40 en 60 euro per m². De prijs kan lichtjes afwijken, daarom is het belangrijk om een gevelspecialist in te huren. Een gevelspecialist kan je helpen de beste prijs te vinden voor je situatie.

Welke houtsoort is thermowood grenen?

+
Thermo grenen is een thermische gemodificeerde houtsoort. 
Gevelrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Gevelrenovatie