Wat is afzelia gevelbekleding?

Afzelia is een tropische hardhoutsoort die gewonnen wordt in Afrika, afzelia doussié is hiervan de bekendste voor geveltoepassingen. Het hout is erg geschikt voor gebruik buitenshuis, bijvoorbeeld in de vorm van afzelia planchetten. Je vindt het hout terug op gevels, als raamprofiel, tuinafrasteringen of op de vloeren van een terras.

Het hout heeft een warme uitstraling en is bijzonder robuust en dus een stabiele houtsoort. Het hout kan een lichte vlamtekening vertonen. 

Welke kleur heeft afzelia?

Net als bij veel natuurlijke materialen kan de kleur van afzelia nogal verschillen. Afzelia kan een lichte doch warme okerachtige tint hebben, maar kleurschakeringen tot een diepe, bruinrode kleur zijn mogelijk. Eenzelfde stuk hout kan zowel lichtere als bruinrode kleuren vertonen, wat zorgt voor een werkelijk uniek aanzicht.

Afzelia Gevelbekleding

Duurzaamheidsklasse: Is afzelia duurzaam?

Afzeliahout heeft duurzaamheidsklasse I, en gaat met de juiste behandeling wel meer dan 25 jaar mee. Het hout is, zelfs bij buitenshuis gebruik, goed bestand tegen vocht, schimmels en rot. Afzelia is bovendien een erg stabiele houtsoort die weinig krimpt of uitzet.

Wat is de prijs van afzelia gevelbekleding?

De gemiddelde gevel bekleden met afzelia kost je 2.000 tot wel 12.000 euro. De prijs is afhankelijk van meerdere factoren, waarbij de plaatsing natuurlijk het belangrijkst is. Je kunt ervoor kiezen om afzelia gevelbekleding zelf te plaatsen in het geval van afzelia planchetten, of beroep te doen op een gevelexpert.

Optie 1: Doe-het-zelver

Met de juiste kennis en wat ervaring met DIY-projecten kun je overwegen om zelf je afzelia gevelbekleding te monteren. Het is aan te raden om dan gebruik te maken van afzelia planchetten. Die zijn voorzien van een handig tand-en-groefsysteem, waardoor de plaatsing wat vlotter verloopt. 

Tip: Om vochtproblemen te vermijden, laat je wat ruimte tussen je gevel en de afzelia planchetten. Die open ruimte biedt een doorgang voor lucht, waardoor het hout goed kan drogen na een regenbui. Zorg voor een naadloze aansluiting tussen de afzelia planchetten om te vermijden dat regenwater de gevelbekleding insijpelt.

Tip: Bevestig afzelia planchetten met roestvrije materialen om corrosie te voorkomen. Onder roestvrije materialen verstaan we bijvoorbeeld inox.

Afzelia planchetten kosten minstens 30 à 40 euro per vierkante meter, afhankelijk van de beschikbaarheid. Prijzen tot boven de 100 euro per vierkante meter zijn niet afzonderlijk voor afzelia planchetten. Dikkere planken kosten meer dan dunnere planken.

Wat kost afzelia per m3?

Een kubieke meter afzeliahout kost gemiddeld 3.000 euro/m³.

Optie 2: Gespecialiseerd gevelwerker inschakelen

Geen handige harry, of heb je meer vertrouwen in de expertise van een gevelspecialist? Dan laat je het bekleden van je gevel beter over aan een professional.

Tip: Een ervaren gevelspecialist kan het hout op verschillende manieren op je gevel aanbrengen met roestvrije materialen. Denk daarbij niet enkel aan afzelia planchetten, maar ook aan blokprofielen en balken. Daarover lees je verder in dit artikel meer.

Je gevel laten bekleden met afzelia kost je gemiddeld 100 tot 200 euro per vierkante meter. Laat je de gevel ook isoleren? Dan kan de prijs oplopen tot (meer dan) 250 euro per vierkante meter.

Hoeveel je precies betaalt, is afhankelijk van onder meer de dikte van het hout, de precieze uitvoering, en de vraagprijs van de aannemer.

Tip: Besparen op je gevelwerken? Vergelijk meerdere offertes!

Nood aan persoonlijk advies voor jouw gevelrenovatie?
Ontvang gratis vrijblijvend advies op maat van gevelexperts!
arrow-cta-box.pngOntvang offertes

Premies

Het renoveren, isoleren en bekleden van je gevel kan betekenen dat je in aanmerking komt voor interessante premies. Denk maar aan de Mijn VerbouwPremie of de EPC-labelpremie. 

Ook op gemeentelijk niveau kunnen verschillende premies beschikbaar zijn. Een vakspecialist helpt je met het vinden en aanvragen van de relevante premies!

Tip: Is je woning 10 jaar of ouder, en laat je de werken uitvoeren door een professional? Dan betaal je 6 en geen 21 procent btw op alle materiaal- en arbeidskosten. Voor doe-het-zelvers geldt dat verlaagde btw-tarief niet.

Waarom afzelia gevelbekleding kiezen?

Afzelia gevelbekleding biedt heel wat leuke voordelen. Maar je staat best ook even stil bij de specifieke nadelen van deze houtsoort. Een overzicht:

Voordelen

Afzelia heeft, net als andere tropische hardhoutsoorten, een hoge duurzaamheidsklasse. Het hout is uitstekend bestand tegen de grillen van het weer, vocht, schimmel en houtrot. Met goed onderhoud gaat deze stabiele houtsoort wel meer dan 25 jaar mee als houten gevelbekleding.

Daarnaast is afzelia onderhoudsvriendelijk. Zelfs zonder behandelingen gaat het hout lang mee. Het is evenwel aan te raden om afzelia om de zoveel jaar te voorzien van een beschermende coating. Daarmee gaat je gevelbekleding een stuk langer mee.

Tot slot heeft afzelia een unieke, warme uitstraling. De dichte, egale nerfstructuur zonder knoesten zorgt voor een glad resultaat. Tegelijk kan afzelia bijzondere kleurschakeringen vertonen. Eenzelfde plank kan verkleuren van lichtoker naar een diepe, bruinrode tint.

Afzelia Mahonie

Nadelen

Afzelia is niet de meest goedkope optie in de categorie van de houten gevelbekleding. Een goedkoper alternatief is bijvoorbeeld thermowood. Afzelia geeft je gevel wel een bijzondere, luxueuze look.

Daarnaast zijn tropische hardhoutsoorten niet de meest ecologisch verantwoorde materialen. Het winnen van afzelia heeft een niet te onderschatten impact op het tropisch regenwoud. Bovendien moet het hout geïmporteerd worden, wat resulteert in de aanzienlijke uitstoot van CO2. Voor een meer milieubewuste keuze kun je een Europese hardhoutsoort overwegen.

Tot slot zal afzelia net als andere houtsoorten vergrijzen. Wil je die bijzondere kleurschakeringen behouden? Dan moet je het hout periodiek voorzien van een laag olie of beits.

Nood aan advies?

Mogelijke uitvoeringen van afzelia gevelbekleding

Afzelia kan op grofweg 3 verschillende manieren aangebracht worden op je gevel. 

1.  Afzelia planchetten

Voor een vlotte, relatief eenvoudige plaatsing kies je afzelia planchetten. Het tand-en-groefsysteem bij afzelia planchetten zorgt voor een naadloze aansluiting van de planchetten, ideaal voor een gesloten gevelbekleding. De planchetten worden bevestigd op een draagstructuur van roestvrij staal.

Het hout kan verticaal of horizontaal geplaatst worden, en je kunt spelen met de breedte en dikte van de planchetten.

2. Afzelia latten en balken

Afzelia laten plaatsen in latten en balken laat je best over aan een specialist. De latten of balken worden apart geplaatst. De voegen die zo ontstaan zorgen voor een interessant schaduwspel. Je kunt spelen met de breedte van de voegen om een werkelijk uniek resultaat te bekomen.

Latten en balken zorgen voor een open gevelbekleding.

3. Afzelia blokprofielen

Blokprofielen lijken te bestaan uit afzonderlijk geplaatste planken, maar dat is slechts schijn. Het gaat om een perfect gesloten systeem. Je hebt de keuze tussen enkele, dubbele of triple blokprofielen, en kunt interessante effecten creëren door te spelen met de oriëntatie en dikte van de afzonderlijke blokprofielen.

Welke uitvoering kies je best? Welke uitvoering het meest geschikt is, is voornamelijk afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Daarnaast kunnen de draagkracht van je gevel en je budget een invloed hebben op de mogelijkheden. Laat je de gevel liever met een ander, uniek patroon bekleden? Informeer daarover zeker even bij een gevelexpert.

Gevelspecialist nodig?Ontvang gratis offertes en advies!

Alternatieven voor afzelia gevel?

Benieuwd naar de alternatieven op afzelia doussié? Hieronder vind je een overzicht met houtsoorten die over gelijkaardige eigenschappen beschikken.

1. Padoek

Padoek is net als afzelia een tropische hardhoutsoort met duurzaamheidsklasse I of II. Padoek (ook wel padouk) heeft een dieporanje tot intens rode kleur. Het hout is bijzonder stabiel en leent zich dus uitstekend tot gebruik buitenshuis.

Padoek kost met 75 tot 100 euro per vierkante meter (exclusief plaatsing) wat meer dan afzelia gevelbekleding.

Afzelia Hout Gevel

2. Thermo ayous

Ayous is een Afrikaanse, tropische houtsoort, maar is in tegenstelling tot afzelia een zachthoutsoort en geen hardhoutsoort. Om ayous buitenshuis te gebruiken, wordt het hout onderworpen aan thermische modificatie.

Tijdens die behandeling wordt het hout blootgesteld aan stoom en hoge temperaturen. Na de behandeling is het hout sterker, stabieler, en duurzamer. Thermo ayous heeft net als afzelia duurzaamheidsklasse I.

Ayous heeft een patroon van lange, rechte lijnen en is na de thermische modificatie bijzonder glad. Net als afzelia heeft ayous weinig knoesten. Het hout heeft een goudgele tot bruine kleur.

Door de thermische modificatie is thermo ayous een stuk lichter dan gewone tropische hardhoutsoorten. Daardoor vergt thermo ayous minder draagkracht van een gevel, wat een doorslaggevend voordeel kan zijn.

Thermowood ayous kost gemiddeld 45 tot 70 euro per vierkante meter, exclusief plaatsing.

3. Afzelia versus afrormosia

Afrormosia (ook wel afroteak) wordt vaak gebruikt ter vervanging van teak. Het hout heeft een gelijkaardige diepbruine kleur, en hetzelfde subtiele nerfpatroon als teak. Afrormosia heeft duurzaamheidsklasse I, en is hoogglanzend.

Afrormosia kost je zo’n 50 tot wel 150 euro per vierkante meter, exclusief plaatsing. Het hout is dus wat duurder dan afzelia.

Krijg geveladvies op maat

Hoe afzelia behandelen?

Met het juiste onderhoud kan afzelia wel 30 jaar meegaan, ook als je het hout buitenshuis gebruikt. Het hout is bijzonder duurzaam, en zal dus ook zonder nabehandeling tientallen jaren meegaan.

Hoe lang afzelia gevelbekleding in de praktijk meegaat, is afhankelijk van drie belangrijke factoren. Eerst en vooral spelen de kwaliteit en de dikte van het hout een belangrijke rol. Hout van een hoge kwaliteit gaat natuurlijk langer mee dan hout van een lagere kwaliteit. Dikke planken zijn daarbij weerbaarder dan smallere planken.

Daarnaast hou je rekening met de nabehandeling. Zonder uv-werende beits- of olielaag zal het hout na verloop van tijd verkleuren. Veel mensen houden van dat unieke patina (dat trouwens voorkomt op elke houtsoort, ongeacht de duurzaamheid). Om de kleur van het hout te bewaren, zal je het hout echter periodiek behandelen tegen uv-licht.

Afzelia gaat ook langer mee als je het hout periodiek onderhoud. Je kunt afzelia gevelbekleding eenvoudig schoonmaken met een borstel. Wil je het hout niet te vaak hoeven reinigen? Dan kun je het voorzien van een impregneermiddel of vocht- en vuilwerende coating. Die coating breng je om de zoveel jaar aan. Volg de instructies op de verpakking, of vraag advies aan een gevelspecialist.

Controleer je gevelbekleding tot slot jaarlijks op schade. Hoe eerder je mankementen en afwijkingen in het hout vaststelt, hoe sneller die hersteld kunnen worden. Afzelia zou normaliter niet mogen scheuren of krimpen.

Maakte je fouten bij het monteren van je afzelia gevelbekleding? Dan kunnen barsten en scheuren natuurlijk wel voorkomen. Precies daarom is het aan te raden om het plaatsen van deze uiterst duurzame gevelbekleding over te laten aan een expert.

Geïnteresseerd in afzelia gevelbekleding? Krijg advies van gevelspecialisten en vergelijk offertes

Beroep doen op een professional? Een uiterst goede keuze! Houten gevelbekleding aanbrengen laat je best over aan een vakspecialist met kennis en ervaring. Zo geniet je van een zo lang mogelijke levensduur, en een bijzonder mooi resultaat.

Wil je meer weten over afzelia en andere houtsoorten? Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw specifieke gevel? Of krijg je graag een realistisch beeld van de prijs voor jouw gevelrenovatie? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvende adviezen en offertes op maat. Zo kun jij belangrijke informatie inwinnen, het aanbod vergelijken, en een weldoordachte keuze maken. De eenvoudigste en snelste weg naar de ideale oplossing voor jouw gevelrenovatie!

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2*. Hoeveel gevels dienen bewerkt te worden?
3*. Wanneer wenst u de gevelwerken op te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Gevelrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Gevelrenovatie