Open houten verticale gevelbekleding vs horizontaal bekleden, wat is dat precies?

Waar je misschien gewend bent aan het horizontale profiel van de blokhut, komt verticale houten gevelbekleding steeds meer naar voren in het straatbeeld.

Het horizontaal plaatsen van houten gevelbekleding is erg efficiënt: het gaat snel, is geen complexe klus, en je bespaar jezelf er tijd en kosten mee.

Waarom zou je dan kiezen voor verticale open gevelbekleding in hout? Wel, ook de verticale plaatsing van houten planken heeft enkele voordelen.

 • Goede waterafvoer. De verticale planken of latten voeren regenwater sneller en beter af.
 • Verticale gevelbekleding doet de woning optisch hoger lijken. Waar horizontale planken je woning optisch verbreden, zorgt verticale gevelbekleding ervoor dat de woning optisch hoger lijkt. Het geeft een open gevelbekleding.

Een belangrijk praktisch verschil met horizontale gevelbekleding is dat je verticale houten gevelbekleding niet kunt plaatsen zonder voorafgaand horizontale planken te voorzien. Dit heeft twee belangrijke redenen:

 • De ventilatie. De horizontale planken zorgen dat er afstand is tussen de verticale montage en de gevel. Dit is onder andere nodig om de planken te laten drogen na een regenbui.
 • Een goede bevestiging. Zonder horizontale planken kun je de verticale planken of latten niet goed vestigen.

Dat gezegd, het is niet meer het geval dat die tussenstap je meer tijd en geld kost. Er zijn allerlei systemen beschikbaar die de bevestiging van verticale planken vergemakkelijken.

Gevelbekleding-hout-verticaal-plaatsen

Mogelijke uitvoeringen voor op je gevel uit zwart thermowood. Hoe gevel bekleden? Wat is de beste houten gevelbekleding?

We bespreken de drie meest voorkomende uitvoeringen van open verticale houten gevelbekleding. Het maakt hierbij niet uit welke gekozen houtsoort je kiest: zelfs met materiaal met enkel een houtlook kun je opteren voor open houten gevelbekledingen.

Houtsoorten zoals tropisch hardhout kan in tegenstelling tot zachtere en minder duurzame houtsoorten onbehandeld geplaatst worden op deze verticale montage. Meestal worden deze houtsoorten gebruikt uit duurzaam beheerde europese bossen. Ze hebben ook een lange levensduur en een hoge duurzaamheidsklasse. De meeste vallen onder de duurzaamheidsklasse I of -klasse II.

Thermowood wordt meer en meer gekozen als eco-vriendelijk alternatief voor tropisch hout. Dit thermowood komt van Europese naaldbomen die voor lange tijd verhit worden. De structuur van het hout wijzigt door het verhitten, waardoor ze geschikt worden als buitenbekleding. Thermowood kan je verkrijgen in verschillende kleuren, ontwerpen en stijlen. Er zijn veel voordelen aan deze houtsoort: goedkoper, duurzaam, ecologisch verantwoord en exclusief.

Gevelbekleding met verticale houten planchetten

Verticale houten planchetten duiken steeds vaker op in het straatbeeld met hun authentieke look. Deze verticale montage bevestig je eenvoudig dankzij het tand- en groefsysteem. Niet alleen is de plaatsing daardoor relatief simpel, het resultaat is een goed afgesloten bekleding met een soepele overgang tussen de planchetten.

Gebruik je planchetten voor je verticale houten gevelbekleding? Dan heb je een paar decoratieve keuzes te maken.

 • Nuttige breedte en dikte van de planken
 • Breedte van de voegen. Hoe smaller de voeg, hoe egaler het oppervlak

Gevelbekleding met verticale houten latten

Voor een moderne uitstraling kun je kiezen voor verticale houten latten. Bij deze methode plaats je alle latten afzonderlijk. Ze sluiten dus niet op elkaar aan. De afstand tussen de latten zorgt voor een interessant schaduwspel en een hoge weerstand.

Kies je voor verticale houten latten? Dan heb je, naast de kleurkeuze, enkele designbeslissingen te nemen.

 • Breedtes en diktes van de latten
 • Breedte van de voegen

Verticale gevelbekleding met blokprofiel

Een blokprofiel bekom je door te werken met planken die opgedeeld zijn in blokken. Elk blok heeft een brede en een smalle kant. De brede kant van het ene blok sluit aan op de smalle kant van het volgende blok.

Ook met een blokprofiel kun je enkele creatieve richtingen op.

 • Keuze tussen een enkel, dubbel en triple blokprofiel
 • Breedtes en diktes van de planken en hun blokken
 • Nuttige breedte van de voegen
Gevelbekleding-hout-verticaal
Op zoek naar een specialist?
Vraag hier uw offertes!

Mogelijke afwerkingen

Naast de verschillende uitvoeringen van de verticale houten gevelbekleding, heb je ook wat opties wat de afwerking betreft. Overweeg voor je keuzes maakt of je de natuurlijke vergrijzing van het hout al dan niet wilt tegengaan op de houten gevelbekledingen.

Laat je eventueel inspireren door onderstaande foto.

Duplex hout gevel

Egale vergrijzing

Hout heeft van nature de neiging te vergrijzen. Voor veel mensen is dit geen probleem: het kan toevoegen aan het karakter van de houten gevelbekleding en vormt geen gevaar voor de buitenmuren.

Nu kan je die vergrijzing indien gewenst egaliseren. Hout vergrijst namelijk onder invloed van zon en regen. En die is niet overal gelijk verdeeld, waardoor de vergrijzing van nature niet egaal is.

Om een egale vergrijzing te bevorderen kun je de gevel om de 6 maanden behandelen met beits. Goede ventilatie en een zuidwestelijke oriëntatie stimuleren die egale vergrijzing overigens ook.

Houtsoorten zoals thermowood gevelbekleding is een goedkopere en duurzame keuze, met een ecologisch karakter. Ze worden ook thermisch behandeld. Deze thermische behandeling wordt toegepast op verschillende zachte houtsoorten zodat die een hogere duurzaamheidsklasse krijgen.

Kleurrijke afwerking

Je kunt ervoor kiezen je verticale houten gevelbekleding te laten afwerken met een kleur. Je verliest hier natuurlijk wel de natuurlijke kleur van het hout. In ruil heb je uiteraard wel de keuze tussen heel wat kleuren voor jouw houten gevel.

Gebruik voor het kleuren van het hout geen filmvormende lak. Wanneer die lak onderhevig is aan zon kunnen blazen ontstaan die het uitzicht van je woning verslechteren.

Gebruik dus liever een dekkende beits. Ook een optie is het gebruiken van op voorhand gekleurde houtsoorten.

Transparante afwerking

Wil je vergrijzing van het hout tegengaan? Dan heb je twee opties:

 • Transparante, dampopen beits die UV-stralen remt
 • Voedende kleurolie

Herhaal de behandeling om de 3 tot 4 jaar, zo blijft het hout er als nieuw uitzien. Zie onderstaande foto.

Transparante afwerking

Hoeveel kost houten gevelbekleding met isolatie per m2? Een overzicht van de prijs.

Voor een rijhuis ligt de prijs van houten gevelbekleding tussen € 7.200 en € 15.000. Een vrijstaande woning isoleren en met hout bekleden kost je € 14.400 tot € 30.000.

Dit zijn natuurlijk slechts richtprijzen. De uiteindelijke kostprijs van je houten gevelbekleding is afhankelijk van een aantal factoren.

 • Het soort isolatiemateriaal.
 • Het gekozen hout. Gevelbekleding van thermohout heeft de gunstige eigenschappen van een hardhouten gevelbekleding, maar is vele malen goedkoper. 
 • Vraagprijs van de vakman.
 • Complexiteit van de werken.
 • Oppervlakte van de gevel.

Voor een degelijke isolatie in combinatie met een gevelbekleding uit hout mag je een prijs van € 120 tot € 250 per vierkante meter rekenen. Het is zeker de moeite waard om prijzen van verschillende aannemers te vergelijken. Zo kun je jezelf heel wat kosten besparen.

Overtuigd om verticale houten gevelbekleding te plaatsen? Wat is de goedkoopste gevelbekleding? Wat kost houten gevelbekleding per m2? Ontvang offertes op maat!

Is een verticale gevelbekleding precies waar jouw gevel op zit te wachten? Vul onderstaand formulier in en ontvang gratis en vrijblijvend offertes op maat. Zo hoef jij er alleen nog maar de beste aanbieder uit te kiezen voor jouw specifieke project!

Wil jij de verschillende factoren bespreken met een gespecialiseerde vakman voor een correcte plaatsing? Aarzel niet om professioneel advies te vragen. Zij kunnen de houten planken zowel horizontaal als verticaal plaatsen, de prijzen bespreken enzovoort!

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2*. Hoeveel gevels dienen bewerkt te worden?
3*. Wanneer wenst u de gevelwerken op te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Gevelrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Gevelrenovatie