Hoe een kleine badkamer het best opstellen en inrichten?

Bij een kleine badkamer is het belangrijk dat alle ruimte die je hebt optimaal gebruikt wordt. Het is een hele puzzel om zo’n badkamer in te richten. Je moet zorgen voor voldoende opbergplek, maar ook voldoende bewegingsruimte, een grote douche,… Hieronder bespreken we enkele belangrijke zaken waarmee je rekening moet houden bij je kleine badkamer inrichten.

Badkamer klein

Verschillende soorten en maten

Er zijn mogelijkheden die je hebt in een kleine badkamer, afhankelijk van jouw wensen en de mogelijkheden van je ruimte. Je kan kiezen voor alleen maar een vrijstaand bad of een douche, maar ook voor ze allebei, een inloopdouche is ook een veel gekozen optie,… Kies je voor een toilet in je badkamer of niet? Heb je graag dat je wasmachine en droogkast in je kleine badkamer staan?

We bespreken hieronder wat meer in detail welke opties je kan nemen.

Met zowel een bad als douche

Een kleine badkamer met een vrijstaand bad en een douche? Het wordt een beetje pas en meetwerk, maar het moet lukken om zowel een bad als douche te installeren in een kleine badkamer. Je kan bijvoorbeeld een kleine douche plaatsen in een hoek van je badkamer en aan de lange zijde een bad.

Als je ervoor kiest om zowel een douche als een bad te hebben in je kleine badkamer, offer je waarschijnlijk iets anders op dat niet meer in de badkamer past, zoals een toilet bijvoorbeeld. De inrichting van een kleine badkamer zal altijd een puzzel blijven want je moet voldoende ruimte behouden om jezelf af te drogen en om te kleden.

De beste optie in een kleine badkamer, indien je zowel een bad als een douche wil, is een douchebad.

Met een inloopdouche

Wil je echt absoluut een inloopdouche ondanks dat je een kleine ruimte hebt voor je badkamer? Dit is toch een mogelijkheid, een inloopdouche neemt namelijk minder ruimte in de douchecabine. Bijkomend een glazen deur doet je badkamer groter lijken! Wat een heel mooie bijkomstigheid is bij een kleine badkamer.

Let op: bij een inloopdouche moet je erop letten dat de vloertegels genoeg aflopen.

Met een toilet

Een toilet in de badkamer wordt vaak niet als overbodige luxe gezien. Een toilet op zich neemt gelukkig niet zoveel ruimte in beslag. Het toilet kan naast je douche staan aan een vaste zijwand.

Met een wasmachine en droogkast

Een wasmachine en droogkast zijn essentiële apparaten in huis. Wil je deze in de badkamer of heb je geen andere keuze omwille van de aansluitingen, dan is het allereerst slim om te kiezen voor een was-droogcombinatie. Hierdoor bespaar je de ruimte van een volledig apparaat.

Je kan dit combinatie-apparaat best plaatsen in een leegstaand hoekje in je badkamer. Daarbovenop denk je er ook best aan om in de hoogte te werken. Boven je wasmachine kan je bijvoorbeeld extra planken installeren voor nog meer opbergruimte.

Let op: water en elektriciteit gaan niet goed samen. Je was-droogmachine is daarom best aangesloten op een circuit dat hiervoor gezekerd is.

zwevend toilet

Badkamerruimte optimaal inrichten

Hieronder bespreken we enkele tips die ervoor zorgen dat je je badkamer optimaal kan inrichten. De ruimte in je kleine badkamer kan je hierdoor optimaal benutten en we geven ook enkele tips over hoe je het ruimtelijk zich nog kan vergroten.

Tip 1: Voldoende daglicht

Door aan een kleine ruimte veel ramen toe te voegen krijg je ook een meer ruimtelijke uitzicht van je badkamer. Als extra voordeel kan je besparen op elektriciteit omdat je door het vele natuurlijke daglicht vaak al vanzelf genoeg licht hebt. Je hoeft daarom niet altijd meer het licht aan te doen. De natuurlijke verlichting en het natuurlijk daglicht geeft je hiermee ook een meer ruimtelijk gevoel.

Tip 2: Zorg voor goede verlichting

De verlichting van een ruimte kan zorgen voor het groter of kleiner lijken van een ruimte. Veel licht geeft een groot, ruimtelijk gevoel. Spotjes kunnen zorgen voor genoeg licht in je badkamer, maar ook verlichting op de spiegel is een aanrader. Een bijkomend voordeel van deze verlichting is dat ze de spiegel extra benadrukt. Een spiegel die ook zorgt voor extra ruimtelijk inzicht.

Tip 3: Voldoende ventilatie en verluchting

Voldoende ventilatie en verluchting is essentieel in elke badkamer om geen vochtproblemen te krijgen! Bij een kleine badkamer is dit extra belangrijk omdat er al snel veel vocht ophoopt in een kleine ruimte. Zorg er daarom voor dat je een goed ventilatiesysteem laat installeren.

Tip 4: Denk aan kleine radiatoren

Een kleine badkamer kan je makkelijk verwarmen waardoor een grote radiator niet per se nodig is. Dit neemt heel veel ruimte in en dat is niet nodig. Vloerverwarming is dan weer wel een goede oplossing samen met kleine radiatoren.

Tip 5: Gebruik lichte kleuren in de badkamer

Het gebruiken van bepaalde kleuren zorgt voor een ander gevoel van je ruimte. Bij een kleine badkamer of bij kleine ruimtes in het algemeen, gebruik je best lichte kleuren. Geen te drukke tegels op de vloer of een donkere muur, hierdoor creëer je net een kleinere badkamer. Lichte kleuren, neutrale kleuren geven je direct een ruimtelijke en rustige uitstraling. Donkere kleuren daarentegen verkleinen de ruimte, dit is niet aan te raden als je al een compacte badkamer hebt.

Het nadeel van de kleur wit is dat het ook direct klinisch doet aanvoelen, zowel bij tegels op de vloer als aan de muur. Combineer daarom je witte tegels op de vloer en aan de muur met warmere materialen zoals een houten wasmeubel of een zwarte kraan. Crèmekleurige tegels op de vloer en aan de muur geven ook direct een ander gevoel dan het pure wit.

Tip 6: Kies de juiste badkamervloer

Je kan door grote tegels te gebruiken op het gezichtsbedrog van de mensen werken. Je badkamer zal door deze grote tegels groter lijken. Door de grootte van de tegels zijn er ook minder voegen nodig, waardoor de badkamer meer rust uitstraalt.

Bij kleine tegels heb je veel voegen, waardoor er ook meer kans is op vochtproblemen. Voegen zijn namelijk de kwetsbare plek in kleine badkamers waar het vocht graag inkruipt. Door deze kleinere tegels zal je badkamer kleiner lijken. Dit is niet wat je wil.

Tip 7: Transparante douchewand installeren

Bij een inloopdouche kies je best voor een glazen douchewand. Door te kiezen voor glas lijkt de ruimte groter. De glazen wand is dunner dan een normale wand, hierdoor blijft er meer ruimte over bij een glazen wand. Dit is zeker mooi meegenomen bij een kleine badkamer. Door de inloopdouche zal je kleine badkamer meer lijken op een luxe badkamer

Door voor glas te kiezen sluit je de douche niet af van de rest van de badkamer en creëer je dus een open gevoel. Een glazen douchedeur is ook een goede optie hiervoor.

Tip 8: Kies voor hangende badkamermeubels

Hangende of zwevende badmeubels zorgen ervoor dat de vloer optisch groter wordt. Bij een kleine badkamer komt het dus zeker van pas dat je hangende meubelen kiest, zoals een hangend toilet bijvoorbeeld. Een badmeubel op pootjes is ook een optie.

Tip 9: Hang een spiegel op

Een zo groot mogelijke spiegel zorgt voor de illusie van een meer open ruimte. Een grote spiegel in je kleine badkamer hangen is daarom zeker een aanrader. Hierdoor zal je badkamer groter lijken. Je kan opteren voor een spiegelkast, waardoor je in één keer een grote spiegel hebt en al je losse spulletjes kan opbergen. Hierdoor heb je ook slimme opbergoplossingen voor bijvoorbeeld je handdoeken en maak je slim gebruik van de kastdeur als spiegel.

Tip 10: Kies voor slimme bergruimte

Bergruimte heb je nooit genoeg, ook niet in een kleine badkamer. Een opgeruimde badkamer geeft ook een veel ruimtelijkere indruk. Probeer zoveel mogelijk opbergruimte te voorzien. Hoge kasten en badkamerrekken zijn ideaal hiervoor. Ook onder de wastafel kan je heel was opbergruimte creëren.

Tip 11: Renoveer in de hoogte

In de hoogte werken is een must in een kleine badkamer. Je kan bijvoorbeeld boven je wasmachine nog opbergruimte voorzien, hoge gesloten kasten installeren of kies eventueel een radiator waar je ook handdoeken op kan hangen (in de hoogte). Je kan bij wijze van spreken werken tot je het plafond raakt.

Door in de hoogte te werken creëer je ook meer open ruimte waardoor het lijkt alsof je ruimte groter is. Het lijkt zo of je badkamer optisch groter is. Vergeet ook zeker niet het plafond te gebruiken. Een plafond kan dienen als ophangsysteem voor bijvoorbeeld een spiegel.

Tip 12: Benut alle hoeken in de badkamer

Alle hoeken van je badkamer benutten is zeker in een kleine badkamer essentieel. We geven je hier een paar voorbeelden van hoekoplossingen in een kleine badkamer:

  • Een douche in driehoekvorm: de douche wordt hierdoor minder diep.
  • Een hoekbad: dit is het perfecte bad voor een kleine badkamer. Het bad staat in een hoek dus neemt niet zoveel plek in. Daarbovenop verlies je geen ruimte rondom rond door het bad in een hoek van je badkamer te plaatsen
  • Een hoekwastafel: door voor deze wastafel te kiezen hou je veel meer bewegingsruimte over in je badkamer.

Heb je een schuine wand of schuinen wanden in je kleine badkamer? Overweeg dan om een dakkapel te laten installeren. Dit zijn ineens grote werken, maar het creëert een veel groter ruimtelijk effect dan je schuine wand of wanden. Bij een dakkapel verwijder je de schuine wanden om zo een extra ruimte te creëren.

Maak gebruik van onze offertedienst om te ontdekken wat voor jou de beste opties is!

Voorbeelden van kleine badkamers

We hebben hier enkele foto’s van populaire inrichtingen bij elkaar gezet. Maak gebruik van de inspiratie en krijg zo een beter idee over wat je zelf zou willen voor jouw badkamer.

Kleine badkamer inrichten
inrichting kleine badkamer
Voorbeeld kleine badkamer

Extra info of advies op maat nodig? Verstuur je aanvraag en vergelijk gratis offertes

Ontvang gratis vrijblijvende offertes over het inrichten van een kleine badkamer aan specialisten in jouw buurt om meer informatie te vergaren en inspiratie op te doen. Vind zo de beste optie voor jouw situatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw badkamer project?
2*. Welke badkamer werken wilt u laten uitvoeren?
3*. Wanneer wilt u het badkamer project opstarten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Badkamerrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Lokale bedrijven gespecialiseerd in: kleine badkamer inrichten: handige tips en opstellingen voor 2024