Kun je een inloopdouche installeren in een kleine badkamer?

Wil je ondanks je kleine badkamer toch een inloopdouche? Dit kan perfect met de juiste inrichting.

Maar wat is een inloopdouche nu precies? De naam zegt het eigenlijk zelf al. Een inloopdouche heeft geen opstapje. Je kan er dus gewoon zo inlopen zonder dat je je teen kan stoten aan de douchebak zoals in een gewone douche.

Een inloopdouche lijkt vaak ruimte-innemend te zijn, maar dit hoeft helemaal niet het geval te zijn. Een inloopdouche kan zich heel goed aanpassen aan de grootte van je badkamer. Bij een kleine badkamer zorgt zo’n douche er zelfs voor dat je badkamer ruimte groter gaat lijken!

Om je kleine badkamer een meer luxe uitstraling te geven is dit zeker een goede investering. Doordat je geen afsluiting voorziet van de rest van de badkamer, lijkt je ruimte groter. Een inloopdouche in je kleine badkamer zal je op het eerste zicht niet klein noemen.

We bespreken hieronder meer in detail welke soorten inloopdouches er zijn en waar je op moet letten bij de installatie van een inloopdouche.

Kleine badkamer met inloopdouche

Welke soorten inloopdouche bestaan er?

Je hebt veel verschillende soorten en mogelijkheden die je hebt bij het plaatsen van een inloopdouche. Je kan kiezen voor een inloopdouche in de hoek van de kamer, tegen de muur of eentje die perfect in een bepaalde nis past. De meest gekozen opstellingen voor kleine badkamers zijn:

 • Een open hoekopstelling: inloopdouche geplaatst in de hoek van de kleine badkamer. Er wordt een enkele douchewand geplaatst, waardoor de inloopdouche dus één open zijde heeft.
 • Een hoekopstelling met een vaste zijwand: inloopdouche in de hoek van de kleine badkamer met een extra zijpaneel. Vlot in en uit de douche stappen, maar de douche is niet afgesloten van de rest van de kamer.
 • Een inloopdouche in een nis: indien je een nis hebt in je kleine badkamer kan je hiervoor kiezen. Je stemt de grootte van je douche dan af op de grootte van de nis.
Inloopdouche

Daarnaast heb je nog verschillende andere keuzes die je kan maken voor je inloopdouche. Hierin heb je veel ruimte voor eigen inbreng en creativiteit. Je kan de hoek helemaal inrichten volgens jouw stijl en smaak. We sommen hieronder even op welke keuzes je zou kunnen maken:

 • Glazen wand: dit werkt optisch heel vergrotend. Hierbij heb je zicht op alle muren. Het nadeel van zo’n glazen wand is dat elke douchebeurt sporen nalaat. Om dit te vermijden kan je best elke keer met een handdoek of trekker over het glas gaan.
 • Hoge muur: een betegelde of gladde hoge muur in kleine badkamers zorgt voor het minste spetters over de gehele badkamer. Helaas maakt zo’n muur je ruimte wel optisch kleiner. Een muur is ook dikker dan glas waardoor die ook wel meer ruimte inneemt.
 • Half hoge muur: ga hierbij wel niet lager dan 160 cm. Anders zal je last krijgen van spetters over heel je badkamer en heeft de muur dus eigenlijk geen zin. Dit is een goede optie als je geen hoge muur wilt tot aan je plafond en je niet van glas houdt.
 • Glasblokken: dit is wel een muur maar hier kan licht doorheen komen. Het is vrij simpel om op te bouwen, hetzelfde als een gewone muur. Ze zijn ook makkelijk in onderhoud.

Aandachtspunten bij inloopdouche

Er zijn natuurlijk ook enkele aandachtspunten waarmee je rekening moet houden bij het installeren van een inloopdouche. Er zijn namelijk een aantal belangrijke details die je zeker niet mag vergeten zoals de montagevolgorde, de waterdichtheid van je materiaal, de afwatering,… We bespreken alle aandachtspunten wat uitgebreider hieronder.

De afwatering

Om het water goed te laten aflopen in je inloopdouche is een kleine helling heel belangrijk. Hierdoor zal het water goed kunnen aflopen naar het afvoerputje of de goot.

Indien je dit dus niet goed doet, zal het water blijven staan. Hierdoor krijg je een natte vloer en vergroot je het gevaar op uitglijden. Daarbovenop zal het water dat blijft staan ook voor vochtproblemen zorgen in de badkamer.

De afvoer van je water kan wel op verschillende manieren: een afvoerrooster of een langere afvoergoot langs de muur zijn allebei een optie. Let wel op dat de afvoer groot genoeg is! Het moet namelijk de volledige capaciteit van de douche aankunnen.

Afvoer inloopdouche

Vloer en de wanden waterdicht maken

Je vloer en wanden waterdicht maken is enorm belangrijk. Je maakt altijd eerst je vloer waterdicht, dit is het moeilijkste proces. Om daarna pas je wanden waterdicht te maken. Indien je deze volgorde niet volgt, wordt het moeilijk je inloopdouche goed af te werken.

De vloertegels plaatsen onder de wandtegels is moeilijker. Je zal ze er namelijk onder moeten schuiven. Je wil om deze reden dus zeker eerst je vloer waterdicht maken en dan pas je wanden.

Gebruik waterafstotende materialen

Een inloopdouche waterdicht maken is moeilijker dan een gewone douche. Je gebruikt hiervoor ook best waterdichte en waterafstotende materialen. Een waterdicht doek gebruik je onder de tegels. De voegen zijn namelijk zelden waterdicht. Daarbovenop plaats je best een kimband in de hoeken.

Let op: de voegen zijn de zwakke plekken in je tegels. Krijg je hier te maken met een vochtprobleem is dat heel moeilijk op te lossen. Schakel daarom best een vakman in uit jouw buurt via ons offerteformulier. Zo voorkom je vochtproblemen op langere termijn.

Transparante scheidingswand

Een transparante scheidingswand zorgt ervoor dat het perspectief van je kleinere badkamer wel groter blijft, maar je geen wateroverlast krijgt.

Je kan door de wand blijven kijken waardoor je douche niet wordt afgesloten van de rest van je badkamer. Hierdoor blijft het lijken of je badkamer optisch groter is. Daarbovenop zorg je ervoor dat niet heel je badkamer onder water staat als je doucht.

Kies voor een draaibare douchearm

Een inloopdouche in een kleine ruimte kan lastig zijn, mede om de reden dat de aftappingen van koud en warm water in de weg kunnen zitten voor het plaatsen van je douchekop. Door te kiezen voor een draaibare douchearm kan je dit probleem vermijden.

Extra opbergruimte

Bij het hebben van een kleine badkamer is alle ruimte die je hebt belangrijk. Je moet deze dan ook optimaal benutten. Indien mogelijk kan je nisjes creëren die als opbergruimte kunnen dienen voor shampoo, douchegel, borstel,… Hierdoor bespaar je enorm veel plek in je kleine badkamer en houd je het allemaal netjes weggeborgen.

Hoe groot moet een inloopdouche minimaal zijn?

Hoe groot moet je inloopdouche nu minimaal kunnen zijn om het een beetje comfortabel te houden? De minimale afmetingen van een inloopdouche zijn in de breedte 90 cm en in de diepte 120 cm. Indien je het kleiner maakt, zal het dus niet meer comfortabel zijn.

Als deze groottes helaas niet in jouw kleine badkamer passen, kies je beter voor een kleine douche zoals een douchecabine. De kleinste afmetingen van een douchecabine zijn 90×90 cm. Dit is een stuk kleiner dan een inloopdouche.

Wat kost het plaatsen van een inloopdouche in een kleine badkamer?

De kostprijs van een inloopdouche begint vanaf 3.400 euro. Hierin zitten zowel materiaal- als arbeidskosten. Er zijn een aantal factoren die deze prijs bepalen:

 • Tegels: 25 euro per m²
 • Glazen douchewand: vanaf 450 euro
 • Douchegoot: 250 tot 500 euro
 • Douchebeslag: vanaf 200 euro

Hoe luxueuzer je douche is, hoe hoger de prijs natuurlijk. Je houdt best rekening met rond de 500 euro kosten voor bouwmaterialen. De arbeidskosten die er ook nog bijkomen zijn afhankelijk van de werkzaamheden en de vakman. Hoewel deze meestal rond de 1.600 euro liggen verschilt dit toch per vakman.

Nieuwe badkamer

 We geven je in de onderstaande tabel nogmaals een overzicht van de mogelijke kosten voor een inloopdouche:

Onderdeel Gemiddelde prijsKosten bij inloopdouche van 90×160 cm
Tegels € 25 per m²€250
Glazen douchewandVanaf € 450€ 450
Douchegoot€ 250 tot € 500€ 400
DouchebeslagVanaf € 200 € 200
Bouwmaterialen € 500 € 500
Plaatsen € 1.600 € 1.600

Hoe kun je besparen op je inloopdouche?

Een inloopdouche is een dure investering. Elke besparing die je kan uitvoeren is daarom mooi meegenomen. We sommen hier 5 praktische tips op die je kunnen helpen besparen bij je inloopdouche:

 • Tip 1: Kies een goedkoop materiaal. De materiaalkosten bedragen 55% van de totaalprijs. Ga daarom voor goedkope tegels om de kosten te doen dalen.
 • Tip 2: Help zelf mee. Je kan zelf eventueel de voorbereidende werken uitvoeren. Deze voorbereidende werken kunnen gaan van het verwijderen van tegels, een oude douche, een ligbad,… Hiermee bespaar je op arbeidskosten.
 • Tip 3: Vraag een premie aan. Bij een huis dat ouder is dan 30 jaar kan je een renovatiepremie aanvragen. Een aanpassingspremie kan je dan weer aanvragen als je ouder bent dan 65 jaar. Met deze premies krijg je een deel van je kosten terug vergoed.
 • Tip 4: Kies een bedrijf in de buurt. De transportkosten blijven zo het laagst waardoor ook de totaalprijs lager zal blijven.
 • Tip 5: Vergelijk de prijzen van verschillende vakmannen & bedrijven. Elke vakman hanteert andere prijzen, door offertes aan te vragen bij verschillende vakmannen en de voordeligste prijs te kiezen voor jouw project bespaar je tot wel 40% op de totaalprijs.

Inloopdouche laten plaatsen of doe-het-zelf

Je kan je inloopdouche ook zelf plaatsen. Of is het toch beter om een vakman in te schakelen voor dit moeilijke karwei? Een vakman weet welke materialen geschikt zijn, geeft je advies op maat over de afmetingen en inrichting van je inloopdouche. Een vakman kan tips geven over welke douchekop of kraan je kan gebruiken.

Bij het zelf installeren van een inloopdouche bespaar je natuurlijk op installatiekosten. Een vakman biedt echter meer zekerheid over de kwaliteit en kan beter de duurzaamheid van de inloopdouche garanderen.

Wil je kosten besparen kan je zeker advies op maat vragen aan een vakman in jouw buurt.

Advies op maat nodig over inloopdouche? Vind specialisten in jouw regio

Ontvang gratis vrijblijvende offertes over het plaatsen van een inloopdouche in jouw kleine badkamer aan specialisten in jouw buurt om meer informatie te vergaren en inspiratie op te doen. Vind zo de beste optie voor jouw situatie.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw badkamer project?
2*. Welke badkamer werken wilt u laten uitvoeren?
3*. Wanneer wilt u het badkamer project opstarten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Badkamerrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Kleine badkamer met inloopdouche: info, mogelijkheden en kosten