Is een sifon nodig in de badkamer?

Vooraleer we dieper ingaan op waarom een sifon zo belangrijk is in de badkamer, is het wellicht belangrijk om eerst te verduidelijken wat een sifon eigenlijk is. Een sifon is een onmisbaar onderdeel van de afvoer dat ervoor zorgt dat er geen nare geuren uit het riool of de afvoer naar boven komen. Het wordt gebruikt in alle afvoersystemen in je badkamer zoals je wastafel, douche, badkuip, toilet en nog veel meer.

De werking van een sifon is vrij simpel. De sifon bevat water dat fungeert als barrière tussen de afvoerbuis en de rest van de ruimte. Het water in de sifon zorgt ervoor dat er een afgesloten ruimte ontstaat, waardoor er geen luchtstroming mogelijk is tussen de afvoer en de rest van de kamer. Zo blijven de nare geuren in de afvoer en worden ze niet verspreid in je badkamer.

Een goed werkende sifon is dus van groot belang in de badkamer om nare geuren te voorkomen, daarnaast is een goed werkende sifon ook belangrijk om het vrijkomen schadelijke gassen te voorkomen. Wanneer er schadelijke gassen vrijkomen uit je riool kan inademing van deze gassen leiden tot gezondheidsproblemen.

Ook kan een verstopte sifon of een afwezige sifon leiden tot verstoppingen in de afvoerleidingen, waardoor het water niet meer goed wegloopt en overstromingen in de badkamer kunnen ontstaan. Dit kan leiden tot schade aan je woning, zoals vochtproblemen en schimmelvorming in de muren en vloeren. Deze problemen kunnen dan weer hoge kosten met zich meebrengen voor reparaties. Kortom, al deze problemen kan je simpelweg voorkomen door een goed werkende sifon te plaatsen.

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier je offerte aan!

Hoeveel soorten bestaan er?

S-sifon: De S-sifon is de meest voorkomende sifon, dit type sifon heeft een karakteristieke S-vormige buis. Deze sifon is ideaal voor onder de wastafel vanwege de S-vorm en het kleine ontwerp.

De flessifon: Zoals de naam al aangeeft, heeft dit type sifon een flesvormige behuizing, het wordt meestal gebruikt onder de wastafel, gootsteen of badkuip. De flessifon is geschikt voor kleine ruimtes omdat het minder ruimte in beslag neemt dan bijvoorbeeld de P-sifon.

P-sifon: De P-sifon heeft de vorm van de letter P en is ideaal voor onder je douche of bad. Het is ook geschikt voor gebruik onder de wastafel of gootsteen. Dit type sifon kan iets meer ruimte in beslag nemen dan de S- of flessifon, maar biedt een iets betere waterafsluiting en voorkomt dat geurtjes uit het riool ontsnappen.

Bekersifon: Dit type sifon blijft trouw aan zijn naam en heeft de vorm van een omgekeerde beker. Het is een relatief nieuw type sifon en neemt weinig ruimte in beslag, dat maakt het ideaal voor onder de wastafel.

inloopdouche met transparant rooster om de sifon te tonen.

Hoe werkt een sifon in de inloopdouche?

Zoals we al eerder besproken hebben is een sifon een onderdeel van de afvoer dat ervoor zorgt dat er geen nare geuren uit het riool of de afvoer naar boven komen. In je inloopdouche is dit dus onmisbaar.

De werking van een sifon blijft overal hetzelfde, in een inloopdouche werkt de sifon dus doormiddel van het creëren van een water barrière tussen de afvoer en je inloopdouche.

Bij een inloopdouche wordt meestal gebruik gemaakt van een douchegoot of -put als afvoeropening. Onder deze afvoeropening wordt een sifon geplaatst en de afvoerleidingen van de douche worden hierop aangesloten. Tijdens het douchen stroomt het water door de afvoerleidingen en loopt via de sifon weg naar het riool. Dit zorgt ervoor dat nare geurtjes of andere problemen voorkomen worden en de inloopdouche goed blijft functioneren.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Tips om je waterslot te reinigen

Het reinigen van de sifon in je inloopdouche is niet moeilijk en kan je een hoop narigheid besparen. Maar hoe vaak maak je best je sifon schoon? Het is aan te raden om je sifon zeker 1 tot 2 keer per maand schoon te maken. Als dit niet gebeurt, is er een grotere kans op een ophoping van vuil en haren die later de sifon kunnen verstoppen.

Om je sifon schoon te maken begin je altijd met het verwijderen van de afvoercover, dit kan je doen door enkele schroeven los te draaien of de cover voorzichtig omhoog te tillen. Verwijder dan het vuil dat zich heeft opgehoopt in de sifon. Het is verstandig om handschoenen te dragen tijdens het schoonmaken.

Spoel de sifon vervolgens met een mengsel van warm water en azijn om eventuele resten te verwijderen en de sifon grondig te reinigen. Spoel daarna de sifon goed na met warm water. Plaats de sifon weer terug op zijn plaats en bevestig de afvoercover. Op deze manier zorg je dat je badkamer steeds fris blijft ruiken.

Verwijderen van haar uit sifon in douche met handschoen

Op zoek naar een sifon voor je inloopdouche? Raadpleeg badkamerspecialisten in jouw regio

Als je opzoek bent naar een geschikte sifon voor je inloopdouche, is het raadzaam om advies te vragen aan een vakman. Een vakman kan je niet alleen helpen bij het vinden van de juiste sifon, maar biedt ook meerwaarde op het gebied van het aansluiten en onderhoud. Zij hebben de kennis en ervaring om de sifon op de juiste manier te plaatsen en kunnen eventuele problemen snel oplossen.

Het is altijd verstandig om prijzen te vergelijken voordat je een aankoop doet, zo ook bij het aanschaffen van een sifon. Door verschillende offertes aan te vragen, kun je de prijzen en mogelijkheden vergelijken en zo de beste keuze maken voor jouw budget en wensen.

Waar afvoer inloopdouche plaatsen?

+
Het beste is om de afvoer in het laagste punt van de douchevloer te plaatsen om een goede afwatering te garanderen. Dit kan bijvoorbeeld in het midden of aan de zijkant van de douchevloer zijn, afhankelijk van het ontwerp van de douche.

Hoe kan ik voorkomen dat mijn inloopdouche verstopt raakt?

+
Om te voorkomen dat je inloopdouche verstopt raakt, is het belangrijk om geen grote stukken zeep, haar of andere voorwerpen door de afvoer te spoelen. Het is ook een goed idee om regelmatig de sifon schoon te maken en een zeefje over de afvoeropening te plaatsen om te voorkomen dat vuil en haar in de afvoer terechtkomen.

Waarom moet je onder een wastafel altijd een bekersifon monteren?

+
Een bekersifon is het ideale type sifon voor onder de wastafel, het is makkelijk om te plaatsen en neemt weinig ruimte in beslag. Daarnaast vangt de bekersifon ook eventueel achtergebleven haar en andere resten op, waardoor de afvoer minder snel verstopt raakt.
arrow
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw badkamer project?
2*. Welke badkamer werken wilt u laten uitvoeren?
3*. Wanneer wilt u het badkamer project opstarten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Badkamerrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Sifon inloopdouche: wat is een sifon? Werking en tips