Welke afvoer is geschikt voor een inloopdouche?

Waar een douchecabine hermetisch is afgesloten waardoor het water netjes binnen blijft, is dat met inloopdouches niet het geval. In het meest klassieke soort inloopdouche stroomt het water uit de douchekop op de badkamervloer, en wordt het water enkel tegengehouden door een afscheidingswand. 

Om te verzekeren dat je badkamer tijdens het douchen niet onder water komt te staan, is het dan ook cruciaal dat de inloopdouche voorzien is van een degelijke afvoer. Daarmee wordt het water tijdig verwerkt en blijft de rest van de badkamer droog.

Maar hoe kies je de juiste afvoer voor jouw inloopdouche?

Juiste afvoer voor douche: Kies je een douchegoot of doucheput? 

Er zijn 3 soorten afvoeren voor inloopdouches.

1. Douchebak met afvoer

Een erg eenvoudige manier om een inloopdouche te installeren, is met een douchebak. De douchebak vormt dan de vloer van je inloopdouche, niet heel anders dan bij een douchecabine. De bak is voorzien van een afvoer, en vormt een bassin waarin het water wordt opgevangen.

Let wel, een douchebak beschikt nagenoeg altijd over een drempeltje. Een opbouwdouchebak ligt wat hoger dan de badkamervloer, en een inbouwdouchebak ligt iets lager dan de badkamervloer.

2. Inloopdouche met doucheput

Een doucheput is een compacte afvoer. Klassieke doucheputjes zijn rond met een gemiddelde diameter van 10 tot 20 centimeter, maar tegenwoordig zijn doucheputten in allerlei vormen en designs verkrijgbaar. 

Een doucheputje steekt doorgaans ietwat uit boven de douchevloer. Door het putje af te werken met een plat deksel onttrek je het aan het zicht.

Een doucheput is over het algemeen goedkoper dan een douchegoot, maar verwerkt het water minder snel.

3. Douchegoot

Een douchegoot is doorgaans langwerpig en met een gemiddelde lengte van 60 tot 90 centimeter een stuk groter dan een doucheputje. Een douchegoot wordt wel netjes in de vloer verwerkt, waardoor de afvoer niet in de weg zit.

Net als doucheputjes zijn douchegoten in allerlei designs, vormen en kleuren verkrijgbaar. Je kunt een douchegoot zelfs betegelen, waardoor de afvoer bijna niet zichtbaar is.

Een douchegoot is een wat duurdere optie, maar verwerkt het water over het algemeen sneller dan een klassiek doucheputje.

Tip: Installeer je een dubbele inloopdouche (met 2 douchekoppen), of een brede regendouchekop? Dan kies je best voor een douchegoot. 

Douchegoten en doucheputjes: Verschillende mogelijkheden

De tijd van het standaard rond afvoerputje in de douche is gedaan. Met een ruim aanbod aan designs kun je kiezen voor een afvoer die perfect past in het interieur van je nieuwe badkamer. Welke mogelijkheden zijn er zoal bij het uitkiezen van een nieuwe afvoer voor je inloopdouche?

Vormen

Zowel douchegoten als doucheputten zijn in heel wat vormen verkrijgbaar. 

Douchegoten zijn doorgaans langwerpig. Met zo’n afvoer draag je bij aan een strakke, moderne uitstraling van je badkamer.

Geef je de voorkeur aan zachte vormen? Dan kies je voor een halfronde douchegoot. De inloopdouche krijgt zo een uitnodigende, warme uitstraling. Je kunt zo’n afvoer natuurlijk ook gebruiken als verzachtend element om een strak badkamerinterieur speels te doorbreken.

Voor een speels resultaat kies je een douchegoot in een unieke vorm. Denk maar aan een trapezium of vierkant. Zo’n vormen geven je inloopdouche een moderne en toch unieke afwerking.

Naast de langwerpige douchegoot is ook het ronde doucheputje een klassieker. Wil je een statement maken met je doucheput? Dan is een driehoekig model een leuke optie. Ook een vierkant doucheputje geeft je badkamer een aparte en strakke, moderne uitstraling.

Materiaal

Doucheputjes en -goten kunnen vervaardigd zijn uit roestvrij staal, koper of chroom. Zowel rvs als koper en chroom kunnen voorzien worden van een kleur naar wens. Denk maar aan klassiek zilver, wit, millenial pink, of een opvallende trendkleur.

Rooster en afwerking

Een douchegoot of doucheput kun je doorgaans laten betegelen. Zo onttrek je de afvoer bijna volledig aan het zicht. Houd je de afvoer liever zichtbaar, bijvoorbeeld omdat je met een bepaald ontwerp wilt bijdragen aan een strakke of net landelijke uitstraling? Dan heb je de keuze uit verschillende roosters en deksels.

Het rooster op de afvoer kan uit verschillende materialen bestaan (denk maar aan rvs of kunststof). Ook kan het rooster op verschillende manieren geperforeerd worden. Met langwerpige, ronde of vierkante perforatie kun je het design van de afvoer benadrukken of net zorgen voor een subtiel contrast.

douchegoot

Alle voordelen van verschillende doucheafvoeren op een rij

Kies je best een douchegoot of doucheput voor jouw inloopdouche? De voordelen van beide afvoeren op een rij.

Voordelen douchegoot

Een douchegoot kan over het algemeen sneller grotere hoeveelheden water verwerken. Daardoor is een douchegoot ideaal voor inloopdouches met een dubbele of brede douchekop.

Daarbij komt dat een douchegoot, dankzij het brede ontwerp, minder diep moet worden ingebouwd. Ideaal voor bestaande badkamers waar weinig speling is, maar evengoed geschikt voor een nieuwbouwbadkamer.

Een douchegoot wordt daarnaast op gelijke hoogte geplaatst met de douchevloer. Zo kun je niet met je tenen tegen de afvoer botsen, en is het struikelrisico gering.

Ook heb je met douchegoten wat meer designopties. Een groter ontwerp betekent ook meer ruimte voor personalisatie. Zo past je afvoer echt perfect in het badkamerinterieur.

Tot slot is zo’n douchegoot erg onderhoudsvriendelijk. De ondiepe ligging maakt dat je geen speciaal gereedschap nodig hebt om de goot grondig te reinigen.

Doucheafvoer installeren?
Laat je bijstaan door een specialist!

Voordelen doucheput

Een doucheput is compact. Ideaal voor kleinere inloopdouches, of voor een onopvallende afvoer. Het doucheputje steekt doorgaans ietwat uit boven de douchevloer, maar door het kleine ontwerp ondervind je daarvan weinig tot geen hinder.

Net als douchegoten zijn doucheputjes verkrijgbaar in verschillende designs. Je vindt voor elk soort badkamer wel een geschikt ontwerp.

Tot slot is een doucheput over het algemeen minder duur dan een douchegoot. Voor een budgetvriendelijke badkamerrenovatie of een snelle opfrissing van je inloopdouche is het doucheputje dan ook ideaal.

Montage afvoer inloopdouche: Stappenplan douchegoot plaatsen 

Zelf een douchegoot plaatsen? Zo ga je te werk!

Stap 1: Positioneer de afvoer

Kies waar de afvoer komt te liggen. Houd bij het bepalen van de hoogte van de drain rekening met de egalisatielaag en de dikte van de vloerbekleding.

Tip: Idealiter ligt de douchegoot niet lager dan 1 tot 2 millimeter onder de douchevloer.

Stap 2: Aansluiten op de afvoerleiding

Sluit de doucheafvoer aan op de afvoerleiding. Verzeker dat de douchedrain waterpas ligt. Voorkom te veel bochten, en zorg dat de goot geaard is. Voor het aarden van de douchedrain gebruik je een verankeringsclip, die meestal inbegrepen zit in de set.

Stap 3: Stort de betonnen ondervloer

Eens de afvoer aangesloten is, kun je de ondervloer storten. Idealiter laat je de ondervloer aflopen richting de drain. Verspreidt het beton gelijkmatig over de vloer. Vul alle holle ruimtes op om barsten in het beton te vermijden. Werk af met een waterdichte coating.

Stap 4: Vloer bekleden

Breng nu de vloerbekleding aan: tegels, hout, waterdichte platen, of andere materialen.

Stap 5: Afkitten

Maak de vloer goed schoon om een goede hechting van de kit te verzekeren. Kit de opening tussen de afvoer en de vloerbedekking nauwkeurig af.

Stap 6: Plaats de sifon en het rooster

Reinig de douchegoot en droog de binnenkant volledig. Breng de sifon aan in de douchegoot. Plaats tot slot het rooster. De meeste roosters zijn in hoogte verstelbaar. Zo kun je het rooster gelijk doen lopen met de douchevloer.

Gratis en vrijblijvende offertes vergelijken?
Vul dit formulier in en verken het aanbod in jouw regio!
arrow Ontvang offertes

Waar plaats je een douchedrain?

Waar moet je de douchegoot of het doucheputje precies plaatsen? Je hebt grofweg 2 opties.

Een eerste optie is een douchedrain plaatsen aan de ingang van de inloopdouche. Door de douche tactisch aan de ingang te plaatsen vorm je een obstakel voor water dat anders de rest van de badkamer in zou stromen.

Een douchedrain achteraan de inloopdouche is een meer klassieke keuze. Daar valt de drain doorgaans minder op.

In de meeste inloopdouches loopt de vloer schuin af richting de achterwand, waardoor het douchewater vanzelf naar de drain loopt. De vloer schuin doen aflopen richting de ingang van de douche heeft weinig zin: daar wordt het niet tegengehouden door de douchewand of de badkamermuur.

Heb je geurhinder en stank in de inloopdouche? 

Een slecht geïnstalleerde afvoer of gebrekkig onderhoud van de afvoer kan leiden tot onaangename geurtjes in je inloopdouche. Hieronder vind je enkele veel voorkomende problemen.

Droge sifon of doucheput

In een inloopdouche die niet vaak gebruikt wordt of waar de afvoer niet correct werd geïnstalleerd, kan de sifon of het putje droog komen te staan. Het water dat normaal in dat putje of de sifon staat houdt de geur van het onderliggend riool normaal tegen. Droogt het water op? Dan kan de geur naar boven komen drijven. 

Verstopte ontluchtingspijp

Je afvoer is normaal gezien aangesloten op een ontluchtingspijp. Die zorgt ervoor dat, als het stevig regent en de riolering volloopt, de onaangename lucht die uit het riool ontsnapt wordt omgeleid. Zit de ontluchtingspijp verstopt? Dan komt die nare lucht via de afvoer je badkamer binnen. 

Verstopping

Een verstopte afvoer is vaak het gevolg van gebrekkig onderhoud. Als je haren, vuil en zand niet regelmatig uit de afvoer haalt, komt de afvoer vol te zitten en raakt die verstopt. Dat zorgt er opnieuw voor dat de sifon of afvoerput sneller opdroogt – met alle kwalijk geurende gevolgen van dien.

Verstopt de afvoer regelmatig, zelfs bij regelmatig en grondig onderhoud? Dan is die waarschijnlijk niet correct aangesloten.

Afvoer inloopdouche verstopt? Symptomen verstopping 

Nog voor je echt last krijgt van een verstopte afvoer kunnen enkele symptomen de beginnende verstopping prijsgeven. Onaangename geurtjes zijn een duidelijk alarmsignaal van een (naderende) verstopping.

Maakt het water een kolkend geluid tijdens het aflopen? Dan heb je wellicht te maken met een verstopping. Een laatste duidelijk signaal is water dat (lange tijd) in de douche blijft staan.

Let wel: traag doorlopend water, onaangename geuren en terugkerende verstoppingen kunnen ook het gevolg zijn van een afvoer met te weinig verwerkingscapaciteit. Een badkamerspecialist helpt je bij het zoeken naar de juiste afvoer.

Tips voor een goede waterafvoer in de badkamer: vermijd verstopping en lekkage

Met deze tips voorkom je nare geurtjes in je inloopdouche én optimaliseer je de afvoer van douchewater.

1. Voorzie een afvoer met voldoende capaciteit

Een klein doucheputje is doorgaans niet groot genoeg om al het douchewater vlot te verwerken. Bij het plaatsen van een nieuwe inloopdouche zorg je dus best meteen voor een afvoer met voldoende capaciteit. Een badkamerspecialist helpt je bij het uitkiezen van de juiste afvoer.

2. Correcte hellingsgraad: hoeveel moet een inloopdouche aflopen?

De afvoerbuis zo stijl mogelijk laten aflopen, klinkt misschien als de juiste aanpak. Dat is echter meestal helemaal niet het geval. Vuil, zeepresten en haren kunnen opdrogen en vast blijven hangen aan de binnenkant van de afvoer. Daardoor raakt zo’n verticale afvoerbuis snel verstopt.

Een te kleine hellingsgraad is evenmin ideaal. Het water blijft staan, en eens het wegloopt blijven vuil, haren en zeepresten evengoed hangen.

De beste hellingsgraad is, voor de meeste douches, 1 centimeter per meter. Natuurlijk mag de verticale hoofdafvoer wél loodrecht naar beneden lopen.

3. Een afvoer per toestel

Voorzie een aparte afvoer voor het douche, het bad en de wastafels. Het laten leeglopen van een bad kan namelijk voor onderdruk zorgen. Zo ontstaat een vacuümeffect waardoor de sifons van andere toestellen droog komen te staan. Dat droog staan zorgt dan weer voor vieze geurtjes.

4. Houd de afvoer bereikbaar

Kies voor een afvoer die je makkelijk kunt bereiken. Een onbereikbare afvoer die bijvoorbeeld onder de badkamervloer verwerkt is, kun je niet gemakkelijk zelf schoonmaken. Kies voor een afvoer die je eenvoudig zelf kunt losmaken voor een grondige poetsbeurt.

5. Welke diameter voor de afvoer van een inloopdouche?

De minimale diameter voor de afvoer van een inloopdouche is 50 millimeter. Laat je verschillende afvoerbuizen samenkomen? Dan kies je voor een grotere diameter.

6. Kies voor een badkamerspecialist

Wil je zeker zijn dat je afvoer correct geïnstalleerd wordt? Laat de klus dan over aan een badkamerspecialist. Die zorgt er niet enkel voor dat de afvoer met de juiste hellingsgraad geplaatst wordt, maar verzekert ook de juiste diameter van de afvoerbuizen, voldoende beluchting, de juiste koppelstukken en meer. 

7. Maak de afvoer en het rooster regelmatig schoon

Spoel na een douchebeurt alle restjes verzorgingsproducten weg. Haal ook meteen de haren uit het rooster en de afvoer. Die haren houden vuil en zeepresten vast, waardoor ze al snel voor vieze geurtjes zorgen.

Tip: Een maandelijkse spoelbeurt met azijn en soda helpt de afvoer van je inloopdouche enorm. Giet daarvoor een kopje soda in de afvoer. Wacht 5 minuten, en giet een kopje azijn in de afvoer. Zo’n 2 uur later giet je er wat net-niet-kokend water bij.

8. Demonteer de afvoer voor een grondige reiniging

Blijven de geurtjes hangen, of loopt het water zelfs na een poetsbeurt niet goed weg? Dan kan er een probleem zijn met de afvoer of zwanenhals. Doe een paar schoonmaakhandschoenen aan en haal de afvoer voorzichtig uit elkaar. Reinig de zwanenhals en de afvoer grondig voor je het geheel weer monteert.

inloopdouche

Prijzen vergelijken of nood aan advies? Raadpleeg badkamerspecialisten in jouw regio

Het monteren van de afvoer van een inloopdouche laat je best over aan een vakspecialist. Ben je nog op zoek naar een badkamerspecialist in jouw regio, of heb je nood aan professioneel advies? Vul dan snel onderstaand formulier in. Zo ontvang je gratis en volledig vrijblijvende offertes en advies op maat van specialisten. Door verschillende offertes en prijzen te vergelijken, vind je gegarandeerd de meest voordelige oplossing voor jouw badkamerrenovatie!

arrow
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw badkamer project?
2*. Welke badkamer werken wilt u laten uitvoeren?
3*. Wanneer wilt u het badkamer project opstarten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Badkamerrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Inloopdouche afvoer: hoe kies je de juiste afvoer? Uitleg en tips