Wat is de meest praktische keuze?

Met hun luxueuze uitstraling en open ruimtelijk gevoel hebben inloopdouches de laatste decennia hun plaats veroverd in de Belgische badkamers. We kunnen inloopdouches niet meer wegdenken uit het badkamerlandschap. Het comfort en de elegante uitstraling zijn nu eenmaal enorm aantrekkelijk.

Als je een inloopdouche in je badkamer wilt, zal je uit twee soorten kiezen: je kunt kiezen voor een inloopdouche zonder douchebak, waarbij de vloertegels van de rest van je badkamer doorlopen in je douche. Je kunt ook kiezen voor een inloopdouche met douchebak. Niet alle inloopdouches zijn echter geschikt voor een douchebak.

douchebak-installeren.jpg

Inloopdouche zonder douchebak

Je hebt dus de keuze uit een inloopdouche met een douchebak, of een volwaardige inloopdouche. Bij een inloopdouche zonder douchebak zullen je vloertegels volledig doorlopen in de douche. Bij een inloopdouche zonder bak is voldoende afschot dus van belang. Dat wil zeggen dat de vloer richting de afvoer afloopt, zodat het water naar de afvoer toestroomt. 

Een inloopdouche is aan minstens één zijde open. Dit wil zeggen dat de glazen wanden bij jouw inloopdouche statisch zijn en je de douche niet met een deur kunt afsluiten. Dit zorgt ervoor dat de badkamer heel ruim lijkt.  

Het voordeel van een inloopdouche zonder bak is dat er geen instap is, dus mensen met beperkte mobiliteit kunnen gemakkelijk in en uit de douche stappen.

Kan je een douchecabine zonder douchebak plaatsen?

Je kan een inloopdouche plaatsen met een deur. Wel laat je je douchevloer best leggen volgens dezelfde regels die voor een gewone inloopdouche gelden, met oog voor voldoende afschot, zodat het water naar het doucheputje stroomt. 

Met douchecabines dien je er op te letten dat deze goed geïnstalleerd en geventileerd worden om schimmelvorming te voorkomen. Maar het is dus perfect mogelijk om een douchecabine te plaatsen zonder douchebak.

Waarom een inloopdouche met deur plaatsen?

Het nadeel van een inloopdouche is dat het snel koud wordt in de douchecabine, als je na het douchen de kraan toe draait. Je kunt ook een glazen deur in de inloopdouche plaatsen. Zo behoudt je de elegantie van een volwaardige inloopdouche zonder douchebak maar blijft de warmte langer hangen, net als bij een gewone douchecabine. Het grote voordeel hiervan, is dat je minder last hebt van waterspetters rond de douche.

Op zoek naar een specialist?Vraag hier offertes aan!

Meerwaarde van inloopdouche met douchebak

Inloopdouche met bak

De meest praktische keuze voor een walk-in douche is er een met een douchebak. De douchebak bestaat uit een geheel met een ingewerkte sifon waardoor de kans op lekkage en schimmelvorming kleiner is. Wel worden de vloerbekleding doorbroken door een douchebak. Je kunt hier ook kiezen voor zeer lage modellen die op een lichte betegeling nauwelijks opvallen.

Je vraagt je misschien af wat de meerwaarde is van een inloopdouche met douchebak. Met een douchebak zal je je nauwelijks zorgen maken over vochtdoorlatende voegen of een slecht functionerend afschot. Dit is allemaal nauwkeurig berekend om in elke situatie naar behoren te functioneren. Mocht er dan toch een probleem zijn met de sifon of de afvoer, dan hoef je geen vloertegels uit te breken maar volstaat het om enkel de douchebak los te maken. Die kun je nadien weer zorgvuldig bevestigen.

Complete badkamer renovatie

Waarop letten bij een douchebak? Materiaal, afmetingen en afvoer

Bij het kiezen uit de verschillende soorten douchebakken zal je voornamelijk letten op het materiaal dat je wil gebruiken, de instaphoogte, de diepte en het formaat van de bak.

Materiaal van de bak

Je kunt kiezen uit heel wat verschillende materialen die andere kwaliteiten hebben. Gegoten marmer is bijvoorbeeld zeer stevig en kan tot wel 300 kilogram dragen, maar is vrij prijzig. Andere materialen zijn dan weer kras- of verfvast of hebben een antisliplaag.

Afmetingen: waarom zou je kiezen voor een hoge douchebak?

Niet alle badkamers zijn even groot en dan kan het weleens interessant zijn om te kiezen voor een vijfhoekige douchebak zodat je in je badkamer voldoende doorloopruimte behoudt.

Voor de instaphoogte hebben we de factor van mobiliteit al besproken maar ook de diepte van je vloer en de mogelijkheid om de sifon erin te verwerken zal een rol spelen. Het kan verstandig zijn om een wat diepere bak te nemen zodat het water niet over de rand loopt bij afvoerproblemen. 

Ontvang gratis offertes

Wat komt er eerst in de badkamer, tegels of douchebak?

Het lijkt misschien contra-intuïtief maar het is best om je badkamer eerst volledig te betegelen en te voegen en later de douchebak erbovenop kitten. Op die manier bespaar je op heel wat pas en snijwerk. Bovendien kan je dan later eenvoudig renoveren omdat je volledige badkamer een volwaardige vloer heeft.

Ben je er nog niet helemaal over uit? Stel je vraag aan badkamerspecialisten en ontvang offertes op maat

Via onderstaand formulier kun je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen over badkamerrenovatie en inloopdouche met of zonder douchebak. Heb je na dit artikel toch nog  vragen, aarzel dan niet en vraag via onderstaand formulier om advies. Zo kun je je nog beter informeren en makkelijk prijzen vergelijken, en vind je de beste oplossing voor jouw situatie.

Ongeacht je badkamersituatie kan het interessant zijn om een ervaren vakman onder de arm te nemen. Zij staan garant voor een kwalitatief resultaat en kunnen bovendien ook enkele voordelen bieden. Probeer dus zeker prijzen te vergelijken via offertes op maat.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw badkamer project?
2*. Welke badkamer werken wilt u laten uitvoeren?
3*. Wanneer wilt u het badkamer project opstarten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Badkamerrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Inloopdouche met of zonder douchebak?