Hoe gemetselde muur waterdicht maken?

Een inloopdouche met gemetselde muur is een stijlvolle toevoeging aan elke badkamer. Het geeft niet alleen een moderne en elegante uitstraling, maar is ook duurzaam en gemakkelijk te onderhouden. De installatie van zo’n muur kan wel een uitdaging zijn, vooral als je geen ervaring hebt met metselen. Hieronder worden de belangrijkste stappen besproken om een inloopdouche met een gemetselde muur te installeren.

 1. Voorbereiding: voordat je begint, is het belangrijk om alle benodigde materialen en gereedschappen te verzamelen. Dit omvat bakstenen, metselmortel, waterdichte folie, kit, een waterpas, een troffel, een voegspijker, een metselkoord en een cirkelzaag.
 1. Bepaal de afmetingen: meet en markeer de afmetingen van de muur die je wilt bouwen met een krijtlijn of metselkoord.
 1. Graaf de fundering: maak een sleuf voor de fundering van de muur. Het is belangrijk dat de sleuf minstens 20 cm diep is en even breed als de muur. Plaats een wapeningsnet in de sleuf en vul deze met beton. Laat het beton minstens 24 uur uitharden voordat je verder gaat.
 1. Begin met het metselen: start met het metselen van de muur door een laag mortel op de fundering aan te brengen en de eerste rij bakstenen te plaatsen. Zorg ervoor dat de stenen waterpas liggen en de juiste voegbreedte hebben. Ga door met het stapelen van stenen, waarbij elke laag horizontaal en verticaal verspringt om de muur stabiel te houden.
 1. Voeg de muur toe: nadat je de muur hebt gemetseld, vul je de voegen met metselmortel. Strijk de voegen glad met een voegspijker om overtollige mortel te verwijderen en een glad oppervlak te creëren. Laat de muur vervolgens minstens 24 uur drogen.
 1. Maak de muur waterdicht: breng waterdichte folie aan over de muur en zorg ervoor dat deze elkaar overlapt en goed vastzit. Gebruik vervolgens kit om alle naden af te dichten en de folie op zijn plaats te houden. Laat de kit minstens 24 uur drogen voordat je verder gaat.
 1. Afwerking: nadat de muur waterdicht is gemaakt, kan je hem afwerken door oneffenheden weg te werken en de voegen te vullen.
 1. Installatie van de douche: als de muur volledig gedroogd en afgewerkt is, kan je de douche installeren. Volg hiervoor de instructies van de fabrikant en zorg ervoor dat de douche goed is afgedicht om lekken te voorkomen.
Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?Vraag hier offertes aan!

Alle voordelen en nadelen op een rij

De meerwaarde van een inloopdouche met gemetselde muur is dat het een veelzijdig element in de badkamer kan zijn dat volledig op maat gemaakt kan worden, wat een unieke en persoonlijke uitstraling in de badkamer oplevert. Hieronder volgen enkele voordelen en nadelen.

Inloopdouche met gemetselde muur voordelen en nadelen

Voordelen 

Een inloopdouche met gemetselde muur biedt verschillende voordelen. Ten eerste is dit type inloopdouche zeer aanpasbaar, omdat de wand gemakkelijk kan worden aangepast aan de grootte en vorm van de badkamer.

Een ander voordeel van een inloopdouche met een gemetselde muur is de natuurlijke uitstraling die de muur kan geven. Daardoor past deze inloopdouche goed bij de stijl van de rest van de badkamer. Daarnaast is een gemetselde wand onderhoudsvriendelijk en makkelijker schoon te maken dan glazen douchewanden. Ook is het niet nodig om siliconenkit te gebruiken bij het plaatsen van een gemetselde wand, wat de kans op lekkage verkleint.

Tot slot kan de gemetselde muur, indien deze goed wordt gebouwd en afgewerkt, waterdicht zijn. Dit verkleint de kans op lekkage en kan bijdragen aan de duurzaamheid van de inloopdouche.

Nadelen

Naast een heleboel voordelen heeft het een inloopdouche met gemetselde muur ook een paar nadelen. Een gemetselde muur neemt namelijk meer ruimte in beslag dan een glazen inloopdouche, waardoor dit type inloopdouche minder geschikt kan zijn voor kleine badkamers.

Het plaatsen van een gemetselde muur is tijdrovender en vergt meer werk dan het plaatsen van een glazen inloopdouche. Ten slotte vereist het bedekken van de gemetselde muur extra tegels, wat de kosten kan verhogen in vergelijking met de installatie van een glazen douchecabine.

Ontvang gratis offertes

De verschillende functies van een stenen muur

Een inloopdouche met gemetselde muur biedt verschillende functies in de badkamer, waaronder:

 • Afbakening van de douche: de gemetselde muur biedt een duidelijke afbakening van het douchegedeelte en houdt het water binnen de douche.
 • Achterwand van badmeubel: de muur kan fungeren als achterwand van de badmeubel en zorgt voor een strak en naadloos ontwerp.
 • Inbouwnis: de muur kan worden voorzien van inbouwnissen voor het opbergen van doucheaccessoires. Dit resulteert niet alleen in overzichtelijkheid, maar ook in een nette en opgeruimde uitstraling.
 • Inbouwkranen: de muur kan worden voorzien van inbouwkranen voor een minimalistische uitstraling en meer ruimte in de douche.
 • Toilet verbergen: de muur kan worden gebruikt om het toilet aan het zicht te onttrekken en meer privacy in de badkamer te creëren.

Dankzij deze verschillende functies kan een inloopdouche met gemetselde muur een ideale keuze zijn voor mensen die op zoek zijn naar een praktische en stijlvolle badkameroplossing.

inloopdouche met gemetselde muur

Hoe maak je inloopdouche met gemetselde muur schoon?

Het onderhoud van een inloopdouche met een gemetselde muur vereist regelmatig onderhoud van de voegen tussen de tegels om schimmel en zeepresten te voorkomen. Regelmatig spoelen met schoon water en milde schoonmaakmiddelen zoals water en azijn of speciale tegel- en voegenreinigers is daarom ook belangrijk. Om vocht en schade te voorkomen is een goede ventilatie en onmiddellijke reparatie van scheuren of beschadigingen van belang. In het algemeen vergt een inloopdouche van baksteen niet veel meer onderhoud dan een gewone douche.

Overweeg je een inloopdouche te plaatsen in jouw badkamer? Raadpleeg badkamerspecialisten in jouw regio. 

Hieronder kan je gemakkelijk gratis en vrijblijvend offertes aanvragen voor badkamerrenovaties en de installatie van een inloopdouche met gemetselde muur.

Door offertes aan te vragen kan je jezelf nog beter informeren en prijzen vergelijken om de beste oplossing voor jouw situatie te vinden. Bovendien kan je bij het aanvragen van offertes ook advies krijgen van professionals die gespecialiseerd zijn in het installeren van inloopdouches met gemetselde muren.

Het is namelijk belangrijk dat het op de juiste manier wordt geïnstalleerd om optimaal te genieten van de vele voordelen en mogelijkheden van een inloopdouche met gemetselde wand. Laat dus zeker een professional meedenken en adviseren bij het realiseren van jouw droombadkamer.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw badkamer project?
2*. Welke badkamer werken wilt u laten uitvoeren?
3*. Wanneer wilt u het badkamer project opstarten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Veelgestelde vragen over inloopdouche met gemetselde muur

Hoe breed zal het muurtje zijn in een inloopdouche?

+
De breedte van het muurtje kan variëren afhankelijk van verschillende factoren (bv. de beschikbare ruimte en persoonlijke voorkeur). De gebruikelijke breedtes zijn tussen de 80 – 100 cm.

Hoe groot is de opening van een inloopdouche?

+
Een inloopdouche is meestal 90 cm breed en 120 cm lang. De grootte van de opening kan variëren afhankelijk van verschillende factoren (bv. grootte van de inloopdouche en persoonlijke voorkeur).

Het is raadzaam om een badkamerspecialist in te schakelen. Badkamerspecialisten kunnen je helpen om de ideale grootte van de opening te bepalen. 

Hoe lang is de wand van een inloopdouche?

+
De ideale wandlengte van een inloopdouche is 90 cm. 

Is een inloopdouche met deur mogelijk?

+
De meeste inloopdouches hebben geen deur, maar een deur kan worden toegevoegd als er behoefte is aan meer privacy. Er bestaan verschillende soorten deuren (bv. schuifdeuren en draaideuren).

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je de deur goed afsluit bij gebruik. Om waterlekkages te voorkomen. Schakel een badkamerspecialist in om je te adviseren over de verschillende soorten deuren.

Wat zijn de ideale afmetingen van een inloopdouche?

+
De ideale afmetingen kunnen variëren afhankelijk van de beschikbare ruimte. Als je een grote inloopdouche wilt, kun je 120 cm x 90 cm overwegen. Heb je een kleine badkamerruimte? Dan kun je 90 cm x 90 cm overwegen. Dit is een perfecte maat voor een standaard inloopdouche.

Het is een goede keuze om een badkamerspecialist in te huren. Badkamerspecialisten hebben ervaring op het gebied van badkamerontwerp en afmetingen. Zij zullen je adviseren over verschillende factoren die van invloed zijn op de afmetingen van jouw inloopdouche (bv. grootte van de badkamer en de positie van bestaande leidingen). Samen zullen jullie de juiste inloopdouche kiezen voor je badkamer. 
Badkamerrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Inloopdouche met gemetselde muur: hoe maak je de muur waterdicht? Voordelen en nadelen