3 belangrijke aandachtspunten bij inloopdouches 

Er zijn 3 zaken waar je op moet letten bij het kiezen van een inloopdouche.

Type inloopdouche

Je hebt de keuze uit heel wat verschillende soorten inloopdouches. Er zijn enerzijds verschillende manieren om de douche af te scheiden. Bijvoorbeeld met een glazen of gemetselde wand, een halve wand, of zelfs een volledig open inloopdouche zonder afscheiding. Daarover lees je onder in dit artikel meer. Anderzijds is er een ruim aanbod aan kraanwerk, douchekoppen, en vloer- en wandbekleding.

Afvoer en leidingwerk

Een inloopdouche moet over een goede afvoer beschikken. Waar het water in een douchecabine goed wordt opgevangen, is dat met inloopdouches niet het geval. Een goede afgoot die voldoende water kan verwerken, is cruciaal.

Daarnaast laat je de vloer van de inloopdouche ook schuin aflopen. Ofwel kies je voor een eenzijdig verval, waarbij de vloer van voor naar achter afloopt richting de afvoer. Ofwel kies je voor een vierzijdig verval. Dan lopen alle zijdes van de douche schuin af richting de afvoer.

Tot slot moet het hoogste punt van de afvoer onder het vloerniveau liggen. Lukt dat niet door technische obstakels? Met een douchebak kun je dat probleem vaak eenvoudig oplossen!

Afmetingen inloopdouche

Een groot voordeel van inloopdouches is dat ze helemaal op maat ontworpen kunnen worden. Zo is een inloopdouche uitermate geschikt voor zowel grote als kleinere badkamers. Dat gezegd, er moet wel voldoende ruimte beschikbaar zijn. Over welke afmetingen je badkamer en de inloopdouche minimaal moeten beschikken, lees je hieronder meer.

Wil jij graag een inloopdouche in je badkamer?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Inloop douche afmetingen: wat is de ideale grootte voor de douche en wand?

Hoe bepaal je de juiste afmetingen voor je inloopdouche?

Wat is een goede maat voor een inloopdouche? Standaard afmetingen 

Een standaard douchecabine is 90 op 90 centimeter. Een inloopdouche is doorgaans wat groter: zo’n 90 op 120 centimeter.

Breedte muur of wand inloopdouche

Een inloopdouche is minimaal 80 centimeter breed. Voor meer comfort tijdens het gebruik, kies je echter best een inloop breder dan 110 centimeter. 

Dubbele inloopdouche: Hoe breed moet het muurtje of de wand zijn voor een inloopdouche voor 2 personen?

Ga je graag samen onder de douche? Dan is een breedte van zo’n 180 centimeter aan te raden. Daarmee heb je beiden voldoende plek in de douche, en bots je niet met je ellebogen tegen de douchewand.

brede inloopdouche

Lengte inloopdouche

Een inloopdouche is doorgaans 120 centimeter lang. De minimale lengte van een inloopdouche ligt rond de 90 centimeter. Voor een hoger comfort kies je een lengte van 140 centimeter of meer.

Hoe groot is een inloopdouche met of zonder deur?

Een inloopdouche zonder deur maak je bij voorkeur wat langer. Zo blijft de warmte beter hangen. Een inloopdouche zonder deur is idealiter 120 tot 180 centimeter of langer.

Installeer je wel een douchedeur? Dan is een kortere scheidingswand van zo’n 90 centimeter voldoende, al is het comfortabeler douchen met een lente van 110 centimeter.

Afmetingen inloopdouche kleine badkamer: Hoe groot moet een inloopdouche minimaal zijn?

Hanteer in een kleinere badkamer minstens de minimale afmetingen. Je wilt natuurlijk comfortabel kunnen douchen. Met een douchedeur kies je voor een inloopdouche van 80 op 90 centimeter. Zonder douchedeur zijn afmetingen van 80 op 120 centimeter aan te raden.

Tip: Een badkamerspecialist helpt je bij het bepalen van de ideale afmetingen, en overziet ook het plaatsen van de inloopdouche!

Afmetingen inloopdouche grote badkamer

In een grote badkamer heb je vrij spel wat de afmetingen van je inloopdouche betreft. Hoe ruimer, hoe comfortabeler! Onthoud wel dat een ruimere inloopdouche trager opwarmt en sneller afkoelt.

Minimum afmetingen inloopdouche rolstoel

Een rolstoeltoegankelijke inloopdouche is minstens 150 op 180 centimeter groot. Voor een hoger gebruikscomfort is meer ruimte nodig, en zijn afmetingen van 2 op 2 meter aan te raden. 

Wat zijn de verschillende manieren om een inloopdouche te creëren? 

Een douchewand beschermt de andere meubels in de badkamer tegen spatwater. Hoe scheid je de inloopdouche af van de rest van de badkamer?

Vaste zijwand

Een eerste optie is een inloopdouche in de hoek van je badkamer, afgescheiden door 2 wanden en de badkamermuur. In een kleine badkamer is zo’n opstelling ideaal. De badkamermeubels, elektrische voorzieningen en radiatoren wordenbeschermd tegen spatwater.

Losse wand

Een losse wand plaats je haaks tegen een van de badkamermuren. Zo creëer je een inloopdouche die wordt afgesloten door een enkele afscheidingswand en een van de muren van de badkamer. 

Vrijstaande wand

Voor een meer ruimtelijk gevoel is een losse wand aan te raden. Je creëert als het ware een douchegang met twee in- of uitgangen tussen de badkamermuur en de afscheidingswand. 

Draaibare zijwand

Een draaibare zijwand is een laatste leuke optie, en een creatieve oplossing voor minder ruime badkamers. Wanneer je de inloopdouche niet gebruikt, kun je de zijwand inklappen. Je bespaart daarmee heel wat ruimte, en beschermt de badkamer en de andere meubels toch tegen spatwater tijdens het douchen. Bijzonder praktisch!

inloopdouche met wand

Advies nodig bij het plaatsen van een inloopdouche? Stel je vraag en ontvang offertes op maat

Advies nodig over de afmetingen van je nieuwe inloopdouche? Een badkamerspecialist staat paraat! Maak gebruik van onderstaand formulier, en ontvang gratis en volledig vrijblijvend advies op maat. Je ontvangt ook gratis en vrijblijvende offertes. Zo kun je prijzen vergelijken, en goed geïnformeerd een keuze maken!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw badkamer project?
2*. Welke badkamer werken wilt u laten uitvoeren?
3*. Wanneer wilt u het badkamer project opstarten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Badkamerrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
More than 35,000 people find the right professional here every month
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Inloopdouche afmetingen: wat zijn de aandachtspunten?