Monoblock of split unit warmtepomp? 

Er zijn verschillende soorten warmtepompen op de markt en twee veelvoorkomende types zijn de monoblock en split unit warmtepomp.

Beide hebben unieke eigenschappen en voordelen. Door het begrijpen van de werking en de kenmerken van zowel de monoblock als split warmtepomp, kun je een weloverwogen beslissing maken over welk systeem het meest geschikt is voor jouw situatie.

warmtepomp monoblock

Wat is een monoblock warmtepomp? 

Een monoblock warmtepomp is een type warmtepomp dat zowel voor verwarming als koeling van een woning wordt gebruikt. Het verschil tussen een monoblock warmtepomp en een split warmtepomp ligt in de locatie van de koeltechnische componenten.

Bij een monoblock warmtepomp zijn alle koeltechnische onderdelen, waaronder de compressor, condensor, verdamper en expansieventiel, geïntegreerd in één enkele buitenunit. Deze buitenunit wordt meestal op een plek buiten het gebouw geplaatst en er lopen leidingen met warm water van buiten naar binnen.

In de zomer kan het proces worden omgekeerd om het gebouw te koelen. De volledige werking van het koelcircuit bevindt zich in de buitenunit, waardoor het systeem eenvoudig te installeren is en weinig ruimte binnen de woning in beslag neemt.

Wat is een split warmtepomp? 

Bij een split warmtepomp is de waterwarmtewisselaar niet geïntegreerd in de buitenunit, maar bevindt deze zich in de binnenunit. De werking van een split warmtepomp omvat het onttrekken van energie uit de buitenlucht, waardoor de koelvloeistof wordt opgewarmd.

Vervolgens wordt deze opgewarmde koelvloeistof via koeltechnische leidingen naar de binnenunit gestuurd, waar het de woning en eventueel het sanitair water verwarmt.

Bovendien is de buitenunit van een split warmtepomp doorgaans iets kleiner dan die van een monoblock, waardoor het iets minder ruimte buiten in beslag neemt.

Bij een split warmtepomp bevindt het koelcircuit zich zowel in de binnen- als buitenunit, en wordt de koelvloeistof via koeltechnische leidingen tussen deze twee units doorgevoerd. Dit vereist een installateur met specifieke technische kennis en certificering. Neem dus best contact op met een specialist.

werking split systeem warmtepomp

Vergelijking op basis van verschillende factoren 

Om te bepalen welke toestellen het meest geschikt zijn voor jouw situatie, is het essentieel om de monoblock en split warmtepompen te vergelijken op verschillende vlakken.

Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste factoren om je te helpen een weloverwogen beslissing te nemen.

1. Verschil in prijs

Een belangrijk prijsverschil tussen de twee systemen komt voort uit het gebruik van bepaalde onderdelen. Een split-uitvoering van de lucht-water warmtepomp is vaak goedkoper omdat sommige onderdelen in de buitenunit ook gebruikt worden in airco-onderdelen, die in grotere aantallen worden geproduceerd. Monoblock-systemen hebben een zeer technische ontwerp, wat een weerslag heeft op de prijs. Het installatieproces van een monoblock-systeem kan echter wel weer iets goedkoper zijn.

2. Prestaties 

Op het gebied van prestaties zijn er aanzienlijke verschillen. Een monoblock warmtepomp heeft een groter verdamperoppervlak, wat resulteert in een hoger COP (rendement) en een groter temperatuurbereik. Dit maakt het bijvoorbeeld beter geschikt voor bestaande woningen waar een hogere aanvoertemperatuur nodig is.

Daarentegen is een split warmtepomp goed toepasbaar in nieuwere woningen. Daarnaast draait een monoblock-systeem iets stiller door de grotere ventilator en het lagere toerental. De keuze tussen beide typen hangt vaak af van de mogelijkheden in de woning en het beschikbare budget.

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier je offertes!

3. Benodigde ruimte en afmetingen 

Als er beperkte ruimte beschikbaar is, wordt eerder een split-systeem geadviseerd. Dit systeem kan bijvoorbeeld aan een gevel worden opgehangen vanwege zijn compacte formaat, wat ideaal is voor woningen met een kleine tuin of een plat dak. Specifieke wensen met betrekking tot de afmetingen worden besproken om de juiste keuze te maken.

4. Installatie buitenunit en eventuele binnenunit

Het installeren van een split warmtepomp systeem vereist specifieke certificaten vanwege het gebruik van F-Gassen en het vullen van de leidingen met koudemiddel. Niet iedereen mag dit systeem installeren. Een monoblock warmtepomp daarentegen kan door iedere ervaren warmtepomp-installateur geplaatst worden.

Wel is het belangrijk te weten dat een monoblock systeem gevoeliger is voor vorst, dus het vereist een betere isolatie. Desalniettemin is het installatieproces van een monoblock-systeem over het algemeen eenvoudiger en er zijn meer installateurs beschikbaar voor deze optie.

5. Koudemiddel en kennis 

Bij een splitsysteem is de leiding tussen het buiten- en binnendeel gevuld met koudemiddel, terwijl bij een monoblock de leidingen gevuld zijn met water, omdat de condensor zich in het buitendeel bevindt. Dit verschil heeft enkele consequenties. De leidingen van een monoblock zijn namelijk gevoeliger voor vorst, wat betekent dat ze goed geïsoleerd en/of onder de grond moeten worden geplaatst. 

Voor de installatie van een splitsysteem, waarbij er met koudemiddel wordt gewerkt, is een F-gassen certificering vereist voor de installateur. Installateurs zonder deze diploma’s mogen echter wel een monoblock warmtepomp aansluiten. Dit maakt de monoblock warmtepomp installatie toegankelijker en biedt meer installatie-opties voor huiseigenaren.

Het is echter wel van groot belang om bij een monoblock-installatie de juiste maatregelen te treffen om de vorstgevoeligheid van de leidingen te ondervangen en een efficiënte werking te garanderen.

Monoblock of split warmtepomp laten installeren? Vul het offerteformulier in en krijg offertes op maat van meerdere specialisten uit jouw regio 

Ben je aan het overwegen om een warmtepomp te laten installeren, maar twijfel je nog tussen een monoblock of split warmtepomp? Geen zorgen, je kunt nu eenvoudig offertes op maat ontvangen van verschillende specialisten uit jouw regio door het offerteformulier in te vullen.

Dit biedt je de mogelijkheid om vrijblijvend prijzen te vergelijken, informatie te vergaren en een goede keuze te maken die past bij jouw specifieke situatie. 

Door meerdere offertes aan te vragen, krijg je niet alleen inzicht in de prijzen, maar ook in de verschillende mogelijkheden die beide systemen bieden. Het aanvragen van offertes is geheel gratis en vrijblijvend, wat betekent dat je geen verplichting hebt om voor een bepaalde specialist te kiezen. Je kunt rustig alle opties overwegen en het beste aanbod selecteren dat aansluit op jouw behoeften.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waarom wenst u een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wenst u?
3*. Wat is uw geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wenst u de warmtepomp?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Warmtepomp
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Warmtepomp