Ventilatiesystemen: zorg voor een gezonde binnenlucht

Ventilatie is nodig voor een gezond binnenklimaat. Vooral in ruimtes waar mensen of dieren verblijven. In deze ruimtes worden koolzuurgas, vocht en verontreiniging afgevoerd en verse lucht aangevoerd. Dit is noodzakelijk om comfortabel en gezond te leven, aangezien ieder mens voldoende zuurstof nodig heeft voor een goede gezondheid. Lucht dat niet voldoende geventileerd wordt kan vaak schadelijke stoffen bevatten die dan weer slecht zijn voor de gezondheid. Deze schadelijke stoffen kunnen ontstaan uit schoonmaakproducten, verwarming, apparaten, bouwmaterialen, …

Bovendien is het belangrijk om te weten dat een goede ventilatie niet hetzelfde is als verluchten. Ventilatie ververst voortdurend de binnenlucht en brengt schadelijke stoffen naar buiten, terwijl verluchten hier eerder een aanvulling op is. Enkel verluchten is dus nooit genoeg. Ben je op zoek naar een ventilatiesysteem? Dan ben je bij Bobex aan het juiste adres. Ontvang hier gratis advies voor ventilatiesystemen.

Vul hier jouw aanvraag in en vergelijk offertes van verschillende aanbieders in ventilatiesystemen. Ventilatie of luchtverversing betekent concreet dat vuile lucht in een bepaalde ruimte wordt vervangen met zuivere lucht. Deze lucht kan op een natuurlijke manier of een mechanische manier vervangen worden, met andere woorden ongecontroleerde of gecontroleerde ventilatie.

onderhoud-ventilatiesysteem.jpg

Wat kost een ventilatiesysteem ?

Uiteraard is de prijs sterk afhankelijk van het type systeem dat je kiest. Hoe ingewikkelder het systeem, hoe hoger de prijs. Vandaar ook dat het ventilatiesysteem A het goedkoopst is. Het is belangrijk om een offerte op te vragen om zo een idee te bekomen van de correcte prijs voor jouw woning. Hieronder staat een tabel met de gemiddelde prijzen.

Soort ventilatiesysteem Prijs
Ventilatiesysteem A ± €1.700
Ventilatiesysteem B ± €2.800
Ventilatiesysteem C (+) ± €3.000 – € 3.500

Is ventilatie verplicht?

  • Ventilatie is verplicht bij nieuwbouw: De EPB-regelgeving legt in Vlaanderen naast de Belgische norm eisen inzake ventilatie op. Voor nieuwbouwprojecten moet het ventilatiesysteem voldoen aan de NBN D50-001. Dit gebruik wordt beloond met een betere E-peilscore.
  • Ventilatie niet verplicht bij renovatie: Bij renovatie is de EPB-regelgeving minder streng. De energieprestatieregelgeving voegt toe dat bij nieuwe ramen over een ventilatierooster moeten beschikken. Indien jouw woning uitbreidt gelden dezelfde regels als voor nieuwbouwprojecten.

Waarom is een correcte ventilatie noodzakelijk?

Onvoldoende ventilatie zorgt voor een te hoge luchtvochtigheidsgraad en een grotere hoeveelheid huisstofmijt, wat dan weer kan zorgen voor symptomen van astma, reuma, hoofdpijn, hoesten en slijmvorming. Ook misselijkheid, geïrriteerde ogen, neus of keel allergieën en een CO-vergiftiging zijn enkele gevolgen van vervuilde lucht. Een goede ventilatie kan dus zorgen voor een vermindering van dergelijke gezondheidsproblemen. Daarnaast kan er een onaangename geur hangen als gevolg van vochtproblemen.

Ook schimmels, houtrot, ongedierte en loskomend behang of verf zijn hier enkele gevolgen van. Bovendien hebben huizen tegenwoordig een betere luchtdichtheid dan in het verleden. Dat is toch goed, denk je? Dat klopt, want er wordt een maximale energie-efficiëntie bereikt, maar dit zorgt er tegelijkertijd ook voor dat een uitstekende ventilatie onontbeerlijk is.

waarom-ventileren.jpg

Hoe kan je je huis ventileren?

Er zijn verschillende manieren om je huis te ventileren als je zelf (nog) niet over een ventilatiesysteem beschikt.

  • Het is bijvoorbeeld mogelijk om de ramen op een kier te zetten a.d.h.v. een raamstopper of in kipstand te plaatsen.
  • Een klapvenster openzetten is ook een optie, maar hierbij moet er wel gedacht worden aan een inbraakbeveiliging.
  • Het is echter duidelijk dat voorgaande voorbeelden de lucht niet voldoende ventileert en bovendien gaat er op deze manier vaak warmte verloren. Als er sprake is van warmteverlies, gaat er uiteraard ook energie verloren. Ook wordt het moeilijk om de binnentemperatuur te regelen, wat op benauwde of natte dagen onaangenaam kan aanvoelen. Een raam openzetten zal dus op lange termijn niet goed zijn voor de portefeuille en bovendien heeft het een nefaste impact op het milieu.

Wat doet een ventilatiesysteem?

Gelukkig is het mogelijk om een ventilatiesysteem te installeren. Dit systeem zorgt ervoor dat de stilstaande lucht naar buiten wordt verplaatst, om zo ruimte te maken voor nieuwe, frisse lucht. Ook hier kan er rekening worden gehouden met energie-efficiëntie. Er zijn verschillende soorten ventilatiesystemen, allemaal met hun eigen voor- en nadelen. Hierbij moet rekening worden gehouden met je persoonlijke voorkeuren, de architectuur en het budget. Het is daarom belangrijk dat je voor jouw huis en levensstijl het meest geschikte systeem gebruikt.

Welk type ventilatiesysteem kiezen?

In het totaal zijn er vier verschillende ventilatiesystemen, namelijk A, B, C en D. De eerste drie systemen worden hieronder uitgebreider besproken.

Ventilatiesysteem A

Dit systeem bestaat uit een natuurlijke luchttoevoer en -afvoer, waarbij er geen mechanische hulp noodzakelijk is. Concreet betekent dit dus dat er geen elektriciteit of bewegend apparatuur nodig is. Hoe werkt het dan? Via ingebouwde ventilatieroosters in de ramen wordt ventilatie op natuurlijke wijze mogelijk en kan je zelf de luchtdoorlaatbaarheid manueel aanpassen. A.d.h.v. doorvoeropeningen onder de deuren of in de muren krijgt verse buitenlucht de kans om in de woning te circuleren.

In vochtige ruimtes, zoals de badkamer of het waskot, worden zowel roosters in de deuren als afvoerventielen geplaatst. Dit voorkomt dat deze ruimte nog vochtiger wordt. Als je kiest voor dit ventilatiesysteem, zullen verschillende factoren in acht moeten worden genomen, waaronder de indeling van de binnenruimte, het ontwerp van het huis, de hoeveelheid zonlicht, de isolatie in je woning, … enz.

Ventilatiesysteem B

Bij het ventilatiesysteem B is er een natuurlijke luchtafvoer en een mechanische luchttoevoer. In geval van te veel omgevingslawaai of kamers zonder ramen is dit systeem een logische optie. Hoewel de afvoer en circulatie hetzelfde blijft als bij systeem A, wordt de toevoer van verse buitenlucht wel gecontroleerd via een mechanische ventilator. De verse lucht zal zich daarna op natuurlijke wijze verder verspreiden via spleten onder de binnendeuren en roosters. Met dit systeem maak je bovendien gebruik van luchtfilters die de binnenkomende lucht zuiveren.

Ventilatiesysteem C

Dit systeem is het tegengestelde van het ventilatiesysteem B en zorgt voor een natuurlijke luchttoevoer en een mechanische luchtafvoer. Deze vorm wordt vaak gebruikt in woongebouwen en kantoren. Als het bijvoorbeeld niet mogelijk is om vuile lucht op een natuurlijke manier af te voeren, is dit ventilatiesysteem een logische optie. Via luchtkanalen wordt de vervuilde lucht aangezogen en uiteindelijk ook afgevoerd. Naast het ventilatiesysteem C bestaat er tegenwoordig ook het ventilatiesysteem C+.

In tegenstelling tot het klassieke C-systeem is dit systeem zelfregelend en gebeurt de luchtaanzuiging niet continu, maar enkel indien het nodig is.

Wanneer een ventilatiesysteem onderhouden?

Over het algemeen worden de ventilatiekanalen om de 3 à 5 jaar gereinigd. Dit is nodig omdat lucht- en stofdeeltjes zich op de wanden van de leidingen vestigen. De ventielen, de filters, de ventilator en de WTW-unit moeten echter vaker worden gecontroleerd. De filters worden best ieder jaar eenmalig vervangen. Als je wilt dat jouw ventilatiesysteem lang mee gaat, is het van uiterst belang dat deze ook goed wordt onderhouden. Het regelmatig reinigen van een ventilatiesysteem zorgt er namelijk voor dat het optimaal rendeert. Daarnaast blijft het binnenklimaat voortdurend gezond.

Wie doet dat dan? Er zijn twee opties:

  • ofwel geeft een deskundige een uitgebreide onderhoudsbeurt,
  • ofwel probeer je het zelf. Het wordt hoe dan ook aangeraden om gebruik te maken van een deskundige, aangezien de onderhoudsbeurt efficiënter en vlotter zal verlopen. De vakmannen zijn bovendien gespecialiseerd in het hele proces.

Filter vervangen

Het schoonmaken van de filters is een goed initiatief, maar de filters vervangen is na verloop van tijd nog beter. Dit gebeurt best een keer per jaar. Daarnaast wordt het aangeraden om iedere drie maanden het aanwezige stof te verwijderen met een stofzuiger. Waarom is het zo belangrijk om dit te doen? De filters hebben namelijk een belangrijke functie omdat ze voorkomen dat de vuile stofdeeltjes van buiten mee naar binnen komen.

Vervuilde luchtkanalen kunnen bovendien veel bacteriën bevatten die nefaste gevolgen hebben voor de gezondheid. Ook bij Bobex ontvang je gratis advies over de bijbehorende filters.

Ventilatiesysteem plaatsen? Vraag raad aan een vakman

Bij Bobex ben je aan het juiste adres in jouw zoektocht naar een goed ventilatiesysteem. Naast gratis advies, zorgen wij er ook voor dat je de beste aanbieders met elkaar kan vergelijken, om zo uiteindelijk de meest geschikte te vinden. Twijfel dus niet en contacteer ons zo snel mogelijk!

arrow
Beschrijf uw project
1*. Over welk type project gaat het?
2*. Welk type ventilatiesysteem wenst u?
3. Beschrijving van uw project
4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Bedrijven voor Ventilatiesysteem