Wat is ventilatiesysteem C en hoe werkt het?

Een ventilatiesysteem C werkt deels op natuurlijke wijze en gedeeltelijk mechanisch.

Ventilatiesysteem C zorgt voor een natuurlijke toevoer van verse lucht in de woning. Die natuurlijke luchtaanvoer verloopt via ventilatieroosters in ramen of muren. Het ventilatiesysteem voert vervuilde binnenlucht daarentegen af naar buiten via een ventilator in een centrale ventilatie-unit. Dit systeem heeft dus een mechanische afvoer.

De ventilatieroosters die zorgen voor de natuurlijke toevoer van verse lucht, worden geplaatst in droge ruimtes zoals woonkamer, slaapkamer, bureau enzovoort. Daarnaast zorgen afvoerventielen die in verbinding staan met een ventilatie-unit voor de afvoer van vervuilde lucht. Deze worden geplaatst in natte ruimtes zoals badkamer, wc, keuken enzovoort.

De centrale ventilatie-unit installeer je best in een berging, op zolder of in een technische ruimte. Door middel van roosters in deuren of spleten onder de binnendeuren ontstaat er een doorvoer van verse lucht doorheen het huis. Zo creëer je luchtcirculatie in jouw woning.

Ventilatie c

Verschil tussen ventilatiesysteem C en C+

Eigenlijk werkt een ventilatiesysteem C op dezelfde manier als een systeem C+, met het verschil dat systeem C+ een vraaggestuurde werking heeft.

In tegenstelling tot type C, zal ventilatiesysteem C+ zich aanpassen aan de situatie. Dit ventilatiesysteem beschikt over vocht- en CO²-sensoren die de luchtkwaliteit meten. Omwille van de slimme vraaggestuurde ventilatie zal het enkel vervuilde lucht afvoeren wanneer dat nodig is.

Zijn er bijvoorbeeld meer mensen in huis dan gewoonlijk? Bijgevolg zal je sneller vervuilde lucht in huis hebben en de mechanische ventilatie zal dus harder moeten werken want je hebt gezonde binnenlucht nodig.

Qua verbruik is het ventilatiesysteem C+ voordeliger. Juist daarom kiezen vele mensen voor dit systeem. Door het volautomatisch ventileren en de toevoeging van sensoren kan de kostprijs wel makkelijk oplopen.

Wat kost ventilatiesysteem C?

De kostprijs voor de correcte plaatsing van een ventilatiesysteem C is afhankelijk van de grootte van je woning. In onderstaande tabel vind je een overzicht van de de gemiddelde prijzen voor zowel systeem C en C+.

Ventilatie type C Gemiddelde prijs (inclusief plaatsing)
Systeem C € 3.500
Systeem C+ € 4.000
Op zoek naar een specialist?
Ontvang en vergelijk gratis offertes

Waarom ventilatiesysteem C kiezen?

Twijfel je of een ventilatiesysteem type C de beste keuze is voor jouw woning? Dan is het handig de voor- en nadelen van dit systeem te bekijken.

Voordelen

  • Eenvoudig en goedkoop. Een ventilatiesysteem C kan makkelijk en snel geplaatst worden. Het is een budgetvriendelijke optie doordat enkel de luchtafvoer mechanisch verloopt.
  • Laag energieverbruik. Het is niet bepaald het meest voordelige systeem qua verbruik, maar op zich valt dit goed mee.
  • Weinig onderhoud. Het zijn enkel de roosters en ventielen die regelmatig gereinigd moeten worden. Vooral in echt natte ruimtes is het van belang ze te reinigen, zodat je ventilatiesysteem optimaal blijft werken.
  • Lange levensduur. Door de efficiënte werking van ventilatiesysteem C beschikt het over een lange levensduur.

Nadelen

  • Geluid van buitenaf. Via de roosters in deuren of ramen van je woning kan lucht makkelijk naar binnen, maar spijtig genoeg ook het lawaai. Hou hier rekening mee, zeker als je aan een drukke straat woont.
  • Extra verwarming of afkoeling nodig? Tijdens de winter komt er koude lucht binnen via raamroosters, waardoor je extra verwarming nodig zal hebben. In de zomermaanden komt evenals warme lucht binnen via deze roosters, die de temperatuur in je woning ook zal beïnvloeden.
  • Geen filtering van vervuilde lucht die naar binnen komt. Daardoor komen pollen, stof en vervuiling ook mee je woning binnen.
Ventilatie type c

FAQ

Vraag 1: Wat is het verschil tussen ventilatiesysteem C en D?

Ventilatiesysteem C beschikt slechts voor een deel over mechanische ventilatie. Er is enkel mechanische afvoer van vervuilde, gebruikte binnenlucht. Bij ventilatiesysteem D gebeurt zowel de aanvoer van verse buitenlucht als de afvoer van vervuilde binnenlucht mechanisch.

In tegenstelling tot ventilatiesysteem C worden bij systeem D geen roosters geïnstalleerd, maar wel ventielen om verse buitenlucht je woning binnen te krijgen. Ook de gebruikte binnenlucht verlaat de woning via deze ventielen.

Bij ventilatiesysteem C creëer je een zuivere binnenlucht via roosters in je muren of ramen, maar deze binnenkomende buitenlucht wordt niet gefilterd. Daardoor krijgen pollen, stuifmeel en stof ook de kans om je woning binnen te dringen. Hierin ligt een belangrijk verschil met systeem D, die wel beschikt over een filter. Ventilatiesysteem D zorgt er dus voor dat een goede luchtkwaliteit gegarandeerd wordt in huis.

De temperatuur in huis bij ventilatiesysteem C is mogelijk niet optimaal doordat de lucht van buitenaf rechtstreeks je woning binnenkomt. Systeem D daarentegen is in staat de buitenlucht, voordat ze je woning binnenkomt, eerst op een aangename temperatuur te brengen. Dit is interessant in zowel de winter- als zomermaanden, zodat er geen te koude of te warme lucht je huis binnenkomt.

Het gevoel van ventilatie zal dus comfortabeler zijn bij een systeem D dan bij een ventilatiesysteem C.

Vraag 2: Wat is het verbruik van ventilatiesysteem C?

Één van de aandachtspunten van ventilatiesysteem C is dat je de temperatuur van verse lucht die je woning binnenwaait niet kan regelen. Dus wanneer koude buitenlucht je huis binnenkomt wordt ze niet eerst verwarmd. Hetzelfde principe geldt voor warme buitenlucht, die niet afgekoeld wordt. Vanzelfsprekend zal je verwarming wat meer verbruiken tijdens de wintermaanden.

Als je beschikt over een ventilatiesysteem C heb je dus extra energieverbruik, doordat dit systeem geen warmteterugwinning energiezuinige ventilatie gebruikt. Hoe hoog de extra verbruikskosten liggen hangt af van je klimaat- en verwarmingsapparatuur. Meestal zullen de kosten iets hoger liggen dan de elektriciteitskosten die je betaalt als je een ventilator gebruikt.

Op zoek naar een specialist?
Ontvang gratis advies en vraag offertes aan

Vraag 3: Welke soort ventilatiesysteem kiezen?

Er is een ruim aanbod aan ventilatiesystemen om een vlotte luchtcirculatie in je woning te garanderen.

Je hebt keuze uit zes verschillende soorten ventilatiesystemen (A, B, C, C+, D, of E+). De systemen verschillen onderling in de manier waarop lucht naar binnen wordt gebracht en terug naar buiten gaat. Een ander punt van verschil is de aan- en afvoer van lucht, natuurlijk of mechanisch.

Een kort overzicht van de verschillende ventilatiesystemen:

  • Ventilatiesysteem A: Zowel de verse buitenlucht die aangevoerd wordt als de vervuilde lucht die afgevoerd wordt gebeurt op natuurlijke wijze.
  • Ventilatiesysteem B: Verse lucht wordt mechanisch aangevoerd maar vervuilde lucht wordt op natuurlijke wijze afgevoerd via ventilatieroosters.
  • Ventilatiesysteem C: Is het tegenovergestelde van type B. Er is natuurlijke luchttoevoer via raamverluchtingsroosters en een ventilator voert gebruikte, vervuilde lucht af.
  • Ventilatiesysteem C+: Dit is een duurzaam en vraaggestuurd C-systeem. Via continue metingen van de luchtkwaliteit kan vervuilde lucht vraaggestuurd afgevoerd worden via de ventilatie-unit.
  • Ventilatiesysteem D: Decentrale mechanische ventilatie van zowel de inkomende als uitgaande lucht. Dit systeem maakt gebruik van warmteterugwinning: warmte van afgevoerde binnenlucht wordt afgegeven aan aangevoerde buitenlucht.
  • Ventilatiesysteem E+: Hetzelfde systeem als type C+, maar E+ beschikt over een eigen warmtepomp.

Als je zelf wil regelen hoeveel lucht er in huis aanwezig is, kies je best voor type D of C+. Door de mechanische toepassingen in deze systemen heb je wel meer kans op geluidshinder. Bij natuurlijke systemen zoals A of B heb je dan weer sneller last van omgevingsgeluiden.

Op basis van luchtkwaliteit is systeem D de beste keuze. Qua warmtecomfort zijn de plus-systemen aan te raden, vooral E+. Op het vlak van kostprijs ligt de aanschaf en het verbruik hoger bij mechanische ventilatie.

Van plan om ventilatiesysteem te plaatsen? Ontvang offertes van ventilatie installateurs

Laat je adviseren door een erkend ventilatie installateur. Vergelijk gerust ook meerdere vrijblijvende offertes van vakmannen in jouw buurt. Via onderstaand formulier ontvang je gratis jouw offertes.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Over welk type project gaat het?
2*. Welk type ventilatiesysteem wenst u?
3. Beschrijving van uw project
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Ventilatiesysteem
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Ventilatiesysteem