Wat kost het inschakelen van een ventilatie installateur?

Een ventilatie-installateur voert verschillende handelingen uit met betrekking tot het installeren van een ventilatiesysteem. De installateur bepaalt welk type ventilatiesysteem het best in je woning past. De kost van de installateur hangt dan ook samen met de soort ventilatie. 

Mechanische ventilatie is het meest gebruikte ventilatiesysteem bij geïsoleerde woningen. Het ventilatiesysteem C, C+ en het ventilatiesysteem D behoren tot de mechanische ventilaties.

De ventilatiesystemen C en C+ kosten gemiddeld 3.000 tot 3.500 euro. Is een ventilatiesysteem D het meest geschikt voor je woning, dan kunnen de kosten oplopen tot 7.000 euro. Hierbij verloopt de aan- en afvoer van lucht volledig automatisch.

Ventilatie-installateur


Reken erop dat de installateur een prijs bovenop de aankoop van het ventilatiesysteem vraagt. Bovendien kan je er ook voor kiezen om een onderhoudscontract voor je ventilatie aan te schaffen. Dat kost ongeveer 3 à 4 euro per maand.

De meerwaarde van een ventilatiesysteem installateur

Waarom zou je best een ventilatie-installateur inschakelen? Een installateur staat je bij met advies en zorgt hij ervoor dat je ventilatie optimaal werkt. Zeker bij goed geïsoleerde woningen is het belangrijk om vervuilde lucht uit je woning te drijven en verse lucht in binnen te brengen. Het juiste ventilatiesysteem zorgt voor een gezonde woning en gezonde lucht.

1. Advies op maat

Eerst en vooral stelt een installateur een kostenraming op. Aan de hand van een voorontwerp dat opgesteld wordt door de architect kan hij bepalen welk type ventilatiesysteem nodig is. Er zijn verschillende ventilatiesystemen: A, B, C en D. Afhankelijk van het type woning zal een installateur het juiste systeem installeren.

Een installateur geeft een specifiek prijsvoorstel naargelang jouw situatie. Hij weet waar de ventielen moeten komen en welke onderdelen je nodig hebt. Zo kan de installateur de kosten bepalen voor de installatie van het ventilatiesysteem.

2. Correcte uitvoering

Een installateur weet exact hoe het systeem geïnstalleerd, ingeregeld en gecontroleerd moet worden. Daarmee ben je zeker conform de wetgeving en de EPB-normen. Een installateur biedt dus de beste garantie op een installatie en zorgt ervoor dat het ventilatiesysteem optimaal functioneert.

3. Onderhoud ventilatiesysteem

Een installateur staat ook in voor het onderhoud van ventilatiesystemen. Hij controleert of alle onderdelen nog goed werken, en zorgt voor de reiniging van de ventielen. Bij mechanische ventilatie is het aangewezen om elke 3 tot 5 jaar de kanalen van de ventilatie te reinigen. 

Het onderhoud van de kanalen is noodzakelijk voor een goede ventilatie. Vervuilde lucht wordt de woning ingeblazen en stapelt zich op in de ventilatiekanalen. Een ventilatie installateur reinigt de kanalen en controleert daarbij of alle onderdelen nog werken naar behoren.

Ventilatiesysteem zelf installeren? Dit zijn de nadelen en gevolgen

Je kan er ook voor kiezen om zelf een ventilatiesysteem te installeren. Zonder de hulp van een installateur zal je hierbij enkele nadelen ondervinden. Als je zelf een ventilatiesysteem installeert, loop je het risico om enkele zaken fout te doen. Die fouten hebben enkele nadelige gevolgen voor je gezondheid en de staat van je woning.

 1. Keuze installatie

Eerst en vooral bestaat de kans dat je het verkeerde installatiesysteem kiest voor je woning. De keuze voor een foute ventilatie kan leiden tot een slechte ventilatie, wat schadelijke gevolgen kan hebben voor de gezondheid en de staat van je woning. Vervuilde lucht door slechte ventilatie ligt aan de basis van schimmels, vocht en stank binnenshuis.

2. Installatie van ventilatie

Je riskeert ook om fouten te maken bij de installatie van het ventilatiesysteem. Het is belangrijk dat je de juiste componenten op elkaar aansluit en dat je geen componenten van verschillende merken gebruikt.

3. Inregelen

Of je nu mechanische ventilatie of een ander type hebt, ook bij het testen en inregelen van het systeem bestaat de kans dat je fouten maakt zonder deskundig advies. Fouten die ertoe kunnen leiden dat het ventilatiesysteem niet goed zal werken. Dit leidt tot een slechte luchtkwaliteit in je huis.

4. Wettelijke normen

Als het ventilatiesysteem niet voldoet aan de EPB-normen, dan riskeer je boetes. Die boetes kunnen evenveel bedragen als de kosten van een installateur.

Ontvang gratis vrijblijvende offertes van ventilatie-installateurs in jouw buurt

Om deze nadelen en risico’s te vermijden, kies je dus best voor een ventilatie-installateur. Zo ben je zeker dat je het juiste ventilatiesysteem gebruikt en dat het onderhouden wordt. Op zoek naar een ventilatie-installateur? Vraag hier gratis offertes aan.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Over welk type project gaat het?
2*. Welk type ventilatiesysteem wenst u?
3. Beschrijving van uw project
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Ventilatiesysteem
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Ventilatiesysteem